جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

امید و دلواپسی


امید و دلواپسی
۱) به دستور امام به رهبران چین و ژاپن گفتم که انقلاب آماده است همکاری استراتژیک با آنها داشته باشد و آنها در مذاکره استقبال کردند. چین تا حدودی به این قرار پایبند شد و تاکنون هم ادامه دارد، ولی نه با آن وسعت مورد نظر. ژاپن گویا تحت تاثیر قدرت آمریکا نتوانست به حد مورد انتظار عمل کند، ولی عملا جریان همکاری با ثباتی برقرار شد و در محدوده های اقتصادی و فنی ادامه یافت.
۲) در سوریه با سران گروه های مجاهدان فلسطینی و مرکزیت حزب الله لبنان و جریان های مترقی اهل سنت مذاکرات مهمی داشتیم که آثار آن هنوز باقی و در مواردی توسعه یافته است.
۳) با آقای حافظ اسد و آقای معمر قذافی دوستی ریشه داری برقرار شد که بحمدالله تداوم یافت.
وزرت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
پس از پیروزی انقلاب بسیاری از متخصصان از کشور مهاجرت کردند. در این میان، از مهاجرت پزشکان تاثیرات منفی بیشتری مشهود بود. چون آثار کمبود پزشک برای آحاد مردم ملموس بود. بگذریم که بدون مهاجرت هم کشور دچار کمبود پزشک بود و از دوره رژیم پهلوی این مشکل با آوردن پزشکان خارجی و به کار گرفتن بیشتر آنها در نقاط محروم، مقداری از کمبود کاسته می شد.
کمبود پزشک و دارو و تجهیزات پزشکی، مردم را به شدت رنج می داد و یکی از راهکارهای پیشنهادی برای حل ریشه ای مشکل، تربیت پزشک بود. در سیستم آموزشی، تربیت پزشک در اختیار وزارت علوم قرار داشت، در حالی که بیمارستان های کشور که می توانستند کمک زیادی به تربیت پزشک بنمایند، در دست وزارت بهداری بودند و اصولا ظرفیت آموزش عالی در اکثر رشته ها خیلی کمتر از نیاز جامعه بود و در ادامه سیاست رژیم گذشته، بسیاری از نیازهای آموزشی با اعزام دانشجو به خارج و آوردن متخصص از خارج به طور ناقص و با عیوب زیاد رفع می شد.
بخش درمان کشور هم در وزارت بهداری متمرکز بود که مسئولیتی در آموزش نداشت. پیشنهاد جدا شدن آموزش نداشت. پیشنهاد جدا شدن آموزش پزشکی از وزارت علوم و انتقال آن به وزارت بهداری، مورد اختلاف کارشناسان و مدیران قرار رفت و دوره طولانی این اختلاف مانع تصمیم گیری بود.در سال ۶۲ لایحه تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مجلس مطرح شد و تا سال ۱۳۶۴ ادامه یافت و شما در کتاب به مواردی از شاخ و برگ های این موضوع بر می خورید و سرانجام در تاریخ ۲۰ تیر به تصویب مجلس رسید.
● آرژانتین
تحریم های عملی غربی ها در مورد دانش هسته ای علیه ایران و عدم عمل به تعهدات قراردادهای گذشته باعث شد که سازمان انرژی هسته ای به دولت آرژانتین روی بیاورد و قراردادهایی را با آن ها امضا نماید و اقدامات عملی شود، اما فشار غرب بر آرژانتین آن راه را هم به روی ما بست و ایران روی پای خود ادامه داد و دراین راه با اتکا به دانش و فن خود پیشرفت کرد تا به نقطه موجود فعلی رسید و ان شا» الله ادامه خواهد یافت. البته برای رآکتور تحقیقاتی تهران، توانستیم علیرغم همه کارشکنی های آمریکا سوخت دریافت کنیم که بعدها این رآکتور باعث تولید و خودکفایی رادیو ایزوتوپ ها در کشور شد; به طوری که ایران در سال ۱۳۷۵ به خودکفایی در تولید " رادیو داروها" دست یافت.
● احداث مترو در تهران
رژیم سابق قرارداد مطالعه طراحی و نظارت بر ساخت متروی تهران را با یک شرکت فرانسوی منعقد کرده بود و کار اجرایی آن با حفر تونل خط یک از زمین های عباس آباد آغاز شده بود. با پیروزی انقلاب و تبلیغات نیروهای چپ و به خصوص حزب توده با عنوان لوکس بودن مترو و وابستگی آور بودن آن، کم کم فعالیت آن کند شد و رو به رکود گذاشت و بالاخره در اواخر سال ۱۳۶۰ به طور کامل متوقف شد.شخصا در سفرهای خارج خود قبل از انقلاب در اروپا و ژاپن با اهمیت تاثیرات مثبت مترو آشنا شده بودم و در دولت موقت نتوانستم از تعطیلی آن جلوگیری کنم.
بعد از پیروزی انقلاب در مجلس اول تلاش هایی برای احیای طرح آغاز کردم، اما در مجلس و دولت هم کارش پیش نرفت، زیرا به خاطر جنگ تحمیلی اختصاص بودجه به طرح های مهم مشکل بود. به علاوه نمایندگان مجلس که نیازها و مشکلات حوزه های انتخابیه خودشان را در اولویت می دیدند، با دادن بودجه به طرح پر هزینه و دیربازده مترو در تهران مخالفت می کردند و اصولا گرفتن بودجه برای تهران که امکانات زیادی در آن متراکم شده بود، در همه زمینه ها مشکل بود و دولت هم در این تفکر دست کمی از مجلس نداشت.به هر حال تلاشم را ادامه دادم و در مجلس دوم، نمایندگان تهران هم با من هم صدا شدند و تصمیم گرفتیم بدون دریافت از منابع دولتی، با اتکا به امکانات خود شهر تهران، کار را آغاز کنیم و مصوباتی برای تامین منابع از عوارض شهرداری تهران، به خصوص تعیین عوارض بر سوخت مصرفی در تهران و مشارکت بانک ها تصویب شد. از شهرداری تهران چیزی به دست نیامد، اما مشارکت بانک ها تا حدودی کارگشا بود.
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید