شنبه, ۲۴ آذر, ۱۴۰۳ / 14 December, 2024
مجله ویستا
تخممرغ منبع بسیار غنی غذایی
تخممرغ منبع بسیار غنی غذایی تخممرغ منبع بسیار خوب ید و فسفرست كه ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوانهای بدن لازم است.
تخممرغ منبع بسیار غنی غذایی تخممرغ منبع بسیار خوب ید و فسفرست كه ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوانهای بدن لازم است. تخممرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامینها و املاح ضروریست و میتواند به عنوان یك ماده غذایی مهم در برنامه غذایی افراد وجود داشته باشد. نیازهای تغذیهای افراد بر حسب جنس و سنشان متفاوت است.
● ارزش انرژیزایی تخممرغ:
یك عدد تخممرغ متوسط ٧٦ كالری انرژی دارد و مصرف روزانه یك عدد تخممرغ، ٣ درصد نیاز انرژی یك مرد بالغ و ٤ درصد نیاز انرژی یك زن بالغ را تامین میكند.
● پروتئین:
تخممرغ منبع بسیار غنی پروتئین است. ارزش بیولوژیكی پروتئین تخممرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات، گوشتها و حبوبات غنیترست. پروتئین تخممرغ دارای تمامی اسید آمینههای ضروری برای سلامتی بدن است. بنابراین مصرف تخممرغ با سایر مواد غذایی از نظر پروتئینی فقیر هستند مانند نان، برنج و غلات، باعث تكمیل ارزش پروتئینی غذا میشود. ٥/١٢ درصد وزن تخممرغ را پروتئین تشكیل میدهد و هم در زرده و هم در سفیده وجود دارد. ولی بیشتر در سفیده تخممرغ و به نام آلبومین وجود دارد. در نمودارهای ارزیابی كیفیت پروتئین موجود در مواد غذایی، همیشه تخممرغ در بالاترین حد یعنی ١٠٠ قرار دارد و به عنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذاها استفاده میشود.
● ویتامینها:
تخممرغ، بیشتر ویتامینهای مورد نیاز بدن به جز ویتامین C را دارد. تخممرغ منبع خوبی از ویتامینهای گروه B و ویتامین A است. همچنین ویتامین D و ویتامین E را به مقدار كافی و لازم تامین میكند. املاح: تخممرغ حاوی تمامی املاح برای تامین سلامتی فردست، به خصوص اینكه منبع بسیار خوب ید و فسفر است، كه ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوانهای بدن لازمست.
املاح مهم دیگری كه در تخممرغ وجود دارند شامل: روی، سلنیم، آهن و كلسیم است. روی باعث بهبود زخم، بلوغ و رشد بهتر میشود و عفونت را نیز از بین میبرد. سلنیم نیز یكی از آنتی اكسیدان های مهم است و رادیكالهای آزاد ناشی از سوخت ناقص چربیها را در بدن از بین میبرد و میتواند بر علیه عوامل ایجاد كننده سرطان نقش داشته باشد. كلسیم نیز برای عملكرد بهتر سیستم عصبی، رشد بهتر افراد، استخوانها و استحكام آنها لازم است. آهن یكی از اجزای اصلی و حیاتی گلبولهای قرمز خون است ولی قابلیت استفاده این نوع آهن برای بدن هنوز مشخص نیست.
● كربوهیدارت و فیبر غذایی:
تخممرغ به مقدار خیلی كم كربوهیدرات دارد و نیز فاقد فیبر غذایی است. چربیها: ٨/١٠ درصد تخممرغ را چربی تشكیل میدهد كه در زرده آن وجود دارد و كمتر از ٠٥/٠ درصد آن در سفیده موجودست. بر اساس تحقیقات، ١١ درصد اسیدهای چرب تخممرغ از نوع اسیدهای چرب غیر اشباع پلی (با چند باند دوگانه)، ٤٤ درصد از نوع اسیدهای چرب غیر اشباع مونو (با یك باند دوگانه) و ٢٩ درصد از نوع اسیدهای چرب اشباع است.
● كلسترول:
كلسترول و لسیتین، مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ هستند و برای ساختمان و عملكرد سلولهای بدن ضروریاند. كلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای سلولهای بدن را حفظ میكند. همچنین به عنوان یكی از اجزای تشكیل دهنده مواد چربی است كه باعث نرمی پوست میشوند. كلسترول برای تولید هورمونهای جنسی، كورتیزول (هورمون غدد فوق كلیوی)، ویتامین D و نمكهای صفراوی در بدن لازم است.
بر اساس اطلاعات حاصله از آخرین تحقیقات به عمل آمده توسط انجمن قلب آمریكا، كمیسیون بین المللی تخممرغ و دانشگاه آریزونا مشخص شده است كه كلسترول دریافتی از راه غذا و كلسترول موجود در خون با هم یكی نیستند به عبارت دیگر كلسترول موجود در غذای مصرفی به طور خودكار به كلسترول خون افزوده نمیشود قسمت اعظم كلسترول خون در داخل بدن سنتز میشود. به موازات افزایش میزان كلسترول دریافتی از غذا، میزان سنتز كلسترول در بدن كاهش مییابد كه این روند به تثبیت وضعیت كلسترول پلاسما كمك میكند. لازم به ذكر است كه چربیهای اشباع شده موجود در غذا بیشترین تاثیر را بر روی سطح كلسترول خون میگذارند و در این بین كلسترول غذا نقشی ندارد.
طبیعی است وقتی چربیهای اشباع نشده جایگزین چربیهای اشباع شده شوند، كلسترول خون پایین میآید. نكته قابل توجه آن است كه قسمت اعظم چربیهای موجود در زرده تخم مرغ، از نوع غیر اشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش كلسترول ندارند بنابراین از كلسترول تخم مرغ نهراسید و روزانه یك عدد تخم مرغ مصرف كنید. لسیتین نیز در انتقال چربی خون و در متابولیسم كلسترول نقش دارد. با توجه به مطلب بالا و مطالعات گوناگونی كه در این زمینه انجام شده است میتوان به ارزش غذایی تخم مرغ به عنوان منبع غنی پروتئین و نیز سایر املاح و ویتامینها پی برد.
در دو گروه از افراد كه نیاز به پروتئین بیشتری در برنامه غذایی روزانهشان دارند، مصرف تخم مرغ بیشتر لازم است.
١) در ورزشكاران كه نیاز به افزایش عضلات دارند.
٢) در كودكان و نوجوانان كه در سن رشد هستند.
▪ برای كودكان از ٩ ماهگی تا ١ سالگی:
یك زرده كامل تخممرغ یك روز در میان و از ٢ سالگی به بعد بر اساس میل كودك ٦-۵ تخم مرغ در هفته مجازست. افراد بالغ نیز مجاز به مصرف ٤-۳ عدد تخممرغ در هفته هستند. حتی در افرادی كه كلسترول خونشان بالاست نبایستی مصرف تخممرغ را قطع كرد و این افراد میتوانند ٣-۲ عدد در هفته دریافت كنند. زیرا با كاهش دریافت كلسترول از طریق غذا، سنتز داخلی كلسترول در بدن افزایش یافته و حتی ممكنست بیشتر از قبل شود. نكته قابل توجه این است كه بیشتر چربیهای موجود در تخممرغ از نوع غیر اشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش كلسترول خون ندارند.
منبع : سایت سیمرغ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست