شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

مصرف هفتگی ماهی خطر سکته را ۵۰ درصد کاهش می دهد


مصرف هفتگی ماهی خطر سکته را ۵۰ درصد کاهش می دهد
ماهیان و آبزیان ارزش تغذیه ای بسیار بالایی دارند و چنانچه به مقدار كافی یعنی هفته ای ۲ تا ۳ بار در برنامه غذایی افراد گنجانده شوند، در پیشگیری از بسیاری از بیماریها و حتی كنترل و كمك به بهبود عوارض و اختلالات مختلف اثرات مهمی خواهند داشت. امروزه ثابت شده است مصرف ماهی و آبزیان در پایین آوردن چربی های نامطلوب خون تأثیر مهمی دارد. همچنین در حفظ تعادل فشار خون و نگهداری آن در حد مناسب است.
چاقی، یكی از اختلالاتی است كه بسیاری از افراد به آن مبتلا بوده و به علت عوارض ناگواری كه در پی دارد، سلامت جامعه را دچار مخاطره می كند. ماهی به علت داشتن تركیبات خاصی موجب سوختن و كاهش توده چربی در بدن می شود. بنابراین مصرف مداوم آن در بینایی نیز مؤثر است و موجب افزایش قدرت بینایی می شود و این موضوع بخصوص برای بهبود بینایی افراد سالمند كه دچار ضعف بینایی هستند، اهمیت بسزایی دارد. تأثیر دیگری كه مصرف ماهی در سلامت انسان دارد، پیشگیری از عفونت است.
مصرف ماهی و آبزیان برای خانمهای باردار و شیرده نیز نه تنها مفید، بلكه ضروری است، زیرا این ماده غذایی در رشد مغز و تكامل عصبی جنین و كودك شیرخوار مؤثر است. همچنین در تنظیم مدت بارداری تأثیر دارد و چنانچه خانمهای باردار در رژیم غذایی خود به مقدار كافی ماهی مصرف كنند، موجب تعادل در مدت بارداری آنها خواهد شد.
اثر مهم دیگری كه مصرف ماهی و آبزیان در سلامت جنین دارند، این است كه وزن جنین را به حالت متعادل نگه داشته و در نتیجه موجب تعادل وزن نوزاد به هنگام تولد خواهد شد.
ـ ارزش غذایی گوشت ماهی
ماهی پروتئین مرغوب با قابلیت هضم آسان دارد. مصرف ماهی در پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی و عروقی نیز نقش مهمی دارد. چربی (امگا ـ ۳) موجود در گوشت ماهی باعث كاهش میزان چربی و كلسترول خون می شود. گوشت ماهی و سایر آبزیان سرشار از ویتامینهای مختلفی چون گروه A,B,D,K,E است. مواد معدنی موجود در گوشت ماهی نظیر فسفر، كلسیم، آهن، سلنیوم، منیزیم، فلوئور، ید و سایر ریزمغذی هستند كه همگی اثر مهمی در سلامتی انسان دارند.
تحقیقات نشان می دهد مصرف ماهی سبب رشد بهتر، هوش بیشتر، سلامت و طول عمر شده و از بیماری گواتر، پوسیدگی دندان و بیماری قلبی ـ عروقی جلوگیری می كند. گوشت ماهی همچنین دارای كلیه اسیدهای آمینه لازم و ضروری برای بدن است و مطالعات امروزه ثابت كرده مصرف ماهی، اثرات معجزه آسایی در درمان بسیاری از امراض مثل پرفشاری، روماتیسم، ذات الریه، سردردهای میگرنی، بیماری كلیوی و آسم دارد.
تأثیر مصرف ماهی در كاهش تمایل به خودكشی، آلزایمر یا فراموشی و درمان افسردگی نیز غیر قابل انكار است و محققان دانشگاه «كوپیو» در فنلاند گزارش كرده اند مصرف مرتب ماهی از خطر خودكشی و افسردگی می كاهد.
ـ مصرف ماهی و رفع سكته های مغزی
چربی (امگا ـ ۳) موجود در ماهی و نقشی كه در مهار تشكیل لخته دارد، احتمال سكته های مغزی را كم می كند كه آثار مطلوب آن را در خانمها بیشتر می توان مشاهده كرد و در كسانی كه هفته ای حداقل یك بار مصرف ماهی دارند، ۷ درصد احتمال سكته مغزی كاهش می یابد. اگر دفعات مصرف ماهی به هفته ای ۵ بار برسد، احتمال سكته مغزی تا ۵۰ درصد نیز كاهش خواهد یافت.
ـ تأثیر مصرف ماهی بر عروق افراد سیگاری
مصرف سیگار و دخانیات به عملكرد لایه سلولی كه سطح داخلی رگها را می پوشاند، آسیب می رساند. بنابراین، یكی از مهمترین علایم پیشرفت رسوب چربی در جدار رگها است (تصلب شرائین) كه با مصرف ماهی می توان به مبارزه با این تغییرات خطرناك برخاست، به شرطی كه ابتدا مصرف دخانیات را ترك كرد.
ـ مصرف ماهی و پیشگیری از سرطان
امروزه بیماری سرطان یكی از بزرگترین آمار مرگ و میر را در جهان به خود اختصاص داده است. سرطانهای ریه و دستگاه گوارش، خون، استخوان، سینه و پروستات در بین مردم شیوع زیادی دارد.
مصرف ماهی و آبزیان دیگر به علت داشتن اسیدهای چرب (امگا ـ ۳) در پیشگیری از ابتلا به سرطان مؤثر بوده و در جوامعی كه مصرف محصولات دریایی بیشتر است، درصد ابتلا به سرطان در بین مردمانش كمتر است.
ماهی یكی از منابع غنی روی و سلنیوم است كه باعث تقویت سیستم دفاعی بدن شده و به طور غیر مستقیم توانایی گلبولهای سفید در حذف سلولهای سرطانی را افزایش می دهد. همچنین ماهی مقادیر بالایی ویتامین D دارد. در تحقیقات متعدد به نقش این ویتامین در پیشگیری از سرطان كولون و پروستات اشاره شده است.
ماهی به دلیل داشتن تركیبات مفید در پیشگیری از آسم كودكان، برونشیت و سایر عوارض ریوی در بزرگسالان نیز اثرات مفیدی دارد. به این ترتیب چنانچه ادعا كنیم ماهی و آبزیان اثرات معجزه آسایی در سلامت انسان دارند، سخنی به گزاف نگفته ایم.
همیشه و در همه حالات، پیشگیری بسیار آسان تر، مفیدتر و ارزان تر از درمان است، بخصوص اگر در امر پیشگیری تأكید اصلی بر استفاده از غذاهای مفید مانند ماهی و آبزیان باشد.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید