شنبه, ۲۱ مهر, ۱۴۰۳ / 12 October, 2024
مجله ویستا

درباره بازار قطعات داخلی: ذخیره‌سازهای چرخان و غیرچرخان!


درباره بازار قطعات داخلی: ذخیره‌سازهای چرخان و غیرچرخان!
قرار نیست تکلیف بازار را در هفتصد کلمه مشخص کنیم، بلکه قصد داریم چشم‌انداز صحیحی از این وادی ارایه دهیم و سعی وافری داریم تا این مهم را هرچه واقعی‌تر انجام دهیم. بدون فوت وقت می‌روم سر اصل ماجرا.
● اول؛ ذخیره‌سازهای چرخان
هر چه می‌خواهد دل تنگت برو بخر و از هیچ‌کس گله و شکایت نکن که هم‌اکنون فرصت مناسبی برای خرید مهیاست!
قبول دارم که اوضاع بازار هارددیسک‌ها چندان ثبات ندارد و در تنوع مدل‌ها قدری فقیر نشان می‌دهد. نمی‌دانم چرا شرکت بزرگی مانند سام‌سرویس در توزیع هارددیسک‌های Samsung جدیت نشان نمی‌دهد. قبول دارم که بیشتر شما به‌ دنبال مدل‌های پرظرفیتی می‌گردید که بافر ۳۲ مگابایتی داشته باشند و به راحتی پیدا نمی‌کنید. راستش نمی‌دانم در بازار وجود دارد و عرضه نمی‌شود، یا که نیست و الی‌آخر...
از هارددیسک‌های بیرونی نیز غافل نشوید که قیمت و کارایی آن‌ها فوق‌العاده بوده به این معنی که کارایی آن‌ها افزایش و قیمت آن‌ها کاهش داشته است. هارددیسک‌های بیرونی که در جای دیگر آن‌ها را خارج‌نشین (External) خطاب می‌کنم، در سه اندازه تولید می‌شوند که برای بیشتر مخاطبان،‌ اندازه‌های ۵/۳ اینچی عظیم‌الجثه و ۵/۲ اینچی خوش‌اندام آن بیشتر از هارددیسک‌های بندانگشتی ۸/۱ اینچی جذابیت دارد. البته نسبت ظرفیت به قیمت خارج‌نشین‌های عظیم‌الجثه افزایش داشته است. هرگاه این نسبت افزایش داشته باشد این‌گونه معنا می‌شود که شما ظرفیت بیشتری را با قیمت کمتری در اختیار خواهید داشت. دلیل این امر،‌ افزایش همزمان ظرفیت هارددیسک‌ها (صورت کسر) و کاهش قیمت (مخرج کسر) است که این نسبت را به صورتی جذاب افزایش داده است.
در این بخش به عنوان ختم کلام بگویم که اگر طالب هارددیسک‌های خارج‌نشین هستید،‌ شما را به ‌خرید مدل‌هایی ترغیب می‌کنم که امکانات بیشتری مانند رمزگذاری نسبت به مدل‌های معمولی دارند و امنیت بیشتری مهیا می‌سازند، ‌ارزشش را دارد!
اما از ذخیره‌سازهای چرخان (درایو نوری) بشنوید که انگاری پایش در مرداب گیر کرده و یادش رفته چهار پنج ماهی می‌شود که افت قیمت نداشته است. کاهش پانصد تومان را که افت قیمت نمی‌گویند. این‌گونه قطعات حداقل باید چهار پنج هزار تومانی تشریف بیاورند پایین‌تر تا اصطلاح افت قیمت به آن‌ها اطلاق شود!
به هر حال صحبت خاصی در باب درایوهای نوری ندارم و دعا می‌کنم طی یکی دو ماه آینده یک تکان مختصر به‌ خود دهد و شرایطی مهیا کند تا حالش را مشتری‌جماعت ببرد و حداقل ما هم حرفی برای گفتن پیدا کنیم!
● دوم؛ ذخیره‌سازهای غیرچرخان!
بازار فلش‌جماعت همواره فوق‌العاده بوده و خواهد بود. از تایوان خبر رسیده است که قیمت چیپ‌های فلش نیم‌دلار نیم‌دلار کاهش خواهد یافت و جان مشتری را به لب خواهد رساند تا یک افت شیرین داشته باشد.
وقتی حافظه فلش ۲ گیگابایتی USB را می‌توان در حوالی هفت هشت هزار تومان پیدا کرد، طبیعی است که مدل ۴ گیگابایتی نباید بیش از ده دوازده هزار تومان قیمت داشته باشد. بر همین اساس مشتری‌جماعت خرید مدل‌های ۸ گیگابایتی با قیمت بیست هزار تومان را ترجیح می‌دهد و منطقی است که فروش مدل‌های ۸ گیگابایتی بیش از دیگر مدل‌ها باشد. هر چند قیمت چهل تا پنجاه هزار تومانی مدل‌های ۱۶ گیگابایتی برای برخی سنگین محسوب می‌شود، هستند افرادی که برای مدل‌های ۳۲ گیگابایتی حاضر به پرداخت هشتاد نود هزار تومان پول بی‌زبان هستند که اگر از من بپرسید خیلی هم اشتباه نمی‌کنند. ۳۲ گیگابایت ظرفیت، یعنی یک عمر اطلاعات و اگر صاحب لپ‌تاپ هستید خوب می‌دانید که جابه‌جا کردن این همه اطلاعات در یک قطعه حداکثر ۳۰ گرمی چه لذتی دارد. البته این قیمت‌ها باز هم کاهش خواهد داشت،‌ اما نه به این زودی‌ها!
راستش را بخواهید از این کارت‌های حافظه چندان خوشم نمی‌آید،‌ زیرا آنقدر مشکلات فنی برای توسعه دارند که آدمی را کلافه می‌کنند. عمر مفید بسیاری از فرمت‌های موجود به سر رسیده و از میان خیل فرمت‌های موجود در بازار ایران، تا اطلاع ثانوی می‌توانید به SD، SDHC، خانواده Memory Stick و فرمت نازنین CompactFlash اتکا کنید. توصیه می‌کنم بی‌خیال دیگر فرمت‌ها شوید و پول در جوی آب نریزید!
تنوع قیمت در بازار کارت‌های حافظه فلش زیاد است و در یکی دو سطر نمی‌گنجد. اما با کلی اغماض می‌توان گفت که قیمت کارت‌های حافظه بین ۱۰ تا ۷۰ درصد از مدل‌های مشابه USB بالاتر است. حتم دارم این موضوع، دردی از شما دوا نخواهد کرد!
● این را هم بدانید که ...
شهر کنونی فلش‌ها در امن و امان است و شک نکنید که در نزدیکی‌های عید نوروز بهتر هم خواهد شد. بازار داخلی از سال آینده شاهد حضور مهمان جدیدی با نام درایو جامد (SSD) خواهد بود که در فرصتی بهتر درباره آن صحبت خواهم کرد. این موجود، خوراک دارندگان لپ‌تاپ‌ است،‌ زیرا هیچ قطعه متحرکی در آن یافت نمی‌شود. البته نقطه ضعف آن نیز به قیمتش مربوط می‌شود که کمتر کسی جرأت نزدیک شدن به آن را به خود خواهد داد.
تا بعد!
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری