پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

وبلاگ و جرائم سایبر


وبلاگ و جرائم سایبر
وبلاگ‌ها به عنوان رسانه‌هایی شخصی و آن لاین که حدود یک دهه از حضورشان در جامعه اطلاعاتی نمی‌گذرد، ابعاد و کارکردهای مختلفی را در جامعه حقیقی و مجازی ایفا می نمایند، به گونه ای که می توان به تعداد وبلاگ نویسان و اهدافشان برای وبلاگ کارکرد و کاربرد متصور شد.
مدیر هر وبلاگ بر اساس هدفی مشخص نسبت به تولید و انتشار محتوا می پردازد و به مخاطبانش عرضه می کند. رایگان بودن، سرعت ایجاد و سهولت در ساخت وبلاگ و نیز عدم وجود یک کد اخلاق جامع و فراگیر زمینه های بهره برداری و بهره گیری سوء از این امکان زندگی دانائی محور را برای بخشی از کاربران فرصت طلب فراهم ساخته است.
جنایات سایبرنتیک، یکی از پدیده های آشکار مخاطرات اخلاقی است، که در انواع مختلفی روی می دهد، دزدی – اخاذی – کلاهبرداری – جنایت علیه اشخاص – فروش مواد مخدر – دزدی هنری از افکار اشخاص – گسترش افکار دیوانه وار و خشونت آمیز – عدم انجام و ارائه سرویس های عادی و تروریسم سایبر از جمله این جنایات می باشند.
وبلاگ به عنوان یکی از ابزارهای وب، زمینه های حضور کاربران و ابراز هویت در جامعه مجازی را فراهم می آورد. جرم آفرینان سایبر و یا به عبارتی مجرمان جامعه اطلاعاتی ضمن استفاده از ابزارهایی همچون «پست الکترونیک» ،«وب سایت» و.... از وبلاگ نیز به عنوان یکی از ابزارهای موثر در ارتکاب جرائم خویش استفاده می نمایند.
سرعت ایجاد، رایگان بودن، سهولت ایجاد و مدیریت وبلاگ از جمله جذابیت‌هایی است که زمینه های استفاده جرم آفرینان جامعه اطلاعاتی را از این امکان به وجود آورده است. همین ویژگی ها زمینه ایجاد چندین وبلاگ و استفاده از آن‌ها توسط یک فرد را برای ارتکاب جرم سایبر را فراهم ساخته است.
در بررسی جرائم سایبر شیوه‌ها و ابزارهای ارتکاب آن، وبلاگ را می توان به وسیله ای آماتور برای ارتکاب جرم توسط مجرمانی آماتور تصور نمود، اما واقعیت این است اگر ماهیت جرائم وبلاگی را به دقت مورد واکاوی قرار دهیم، در خواهیم یافت که وبلاگ در ارتکاب جرائم سایبر اخلاقی ، فرهنگی ، سیاسی و اطلاعاتی در قامت یک ابزار حرفه ای و گاها برای ارتکاب جرائم سایبر سازمان یافته مورد استفاده قرار می گیرد.
جامعه ایرانی و فارسی زبانان وب به عنوان بخشی از جامعه جهانی در معرض جرائم سایبر قرار دارد و از آفت این پدیده جامعه اطلاعاتی در امان نبوده و نخواهد بود. متاسفانه بر خلاف سایر جوامع اطلاعات و آمار درستی از میزان ارتکاب و تنوع جرائم سایبر در ایران در دسترس نیست، علاوه بر این ضعف های قانونی نیز در پیشگیری از بروز جرائم سایبر وجود دارد که از مهم ترین آن‌ها می توان به عدم وجود «کد اخلاق» در وب فارسی زبان و الزام کاربران به رعایت آن، رسیدگی به تخلفات کاربران از پایبندی به این کد اشاره نمود.
وبلاگستان فارسی به علت برخورداری وبلاگ از زمینه های مجرم پسندانه در ارتکاب جرائم سایبر، از حضور وبلاگ‌نویسانی با گرایشات جرم آفرین در امان نبوده است. به گونه ای که «عدم تدوین کد اخلاق وبلاگ نویسی»، «عدم نظارت بر فعالیت های مجرمانه وبلاگ نویسان در برخی سرویس وبلاگ‌ها» زمینه‌های حضور و بهره برداری حداکثری جرم آفرینان از وبلاگستان فارسی را پدید آورده است.
http://weblogpagouh.parsiblog.com
منبع : خبرگزاری ایسنا


همچنین مشاهده کنید