شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

ارزش تشخیصی زمان اندازه ‌گیری کراتین کیناز سرم بعد از تشنج تونیک – کلونیک ژنرالیزه


ارزش تشخیصی زمان اندازه ‌گیری کراتین کیناز سرم بعد از تشنج تونیک – کلونیک ژنرالیزه
● مقدمه:
حملات تونیک کلونیک ژنرالیزه شایعترین شکل حملات صرع هستند. تشخیص تشنج تونیک کلونیک ژنرالیزه با مشاهده نوع حمله، شرح حال و یافته‌های پاراکلینیک (الکتروانسفالوگرام) آسان است اما افتراق آن از تشنج کاذب، سنکوب و حمله گذرای ایسکمیک گاهی اوقات مشکل می‌باشد.
تعیین سطح سرمی پرولاکتین بعد از حمله در تعدادی از موارد کمک‌ کننده است. تعیین سطح سرمی کراتین کیناز (CK) بعد از حمله می‌تواند در تشخیص افتراقی تشنجهای تونیک کلونیک ژنرالیزه کمک کند. هدف این مطالعه ارزیابی میزان CK سرم بعد از تشنج تونیک کلونیک ژنرالیزه و بهترین زمان اندازه‌ گیری آن بعد از یک حمله می‌باشد.
● روش کار:
در این مطالعه مقطعی، ۵۰ بیمار مبتلا به تشنج تونیک کلونیک ژنرالیزه بررسی قرار گرفتند. نمونه خون بیماران جهت اندازه‌ گیری CK در ساعت ۱، ۶، ۲۴ و ۷۲ ساعت پس از حمله به آزمایشگاه ارسال شد و نتایج با استفاده از آزمونهای t و آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
● نتایج:
میانگین میزان CK سرم در ۵۰ بیمار مراجعه کننده به اورژانس بعد از تشنج تونیک کلونیک ژنرالیزه در چهار نوبت۱، ۶، ۲۴ و ۷۲ از حداکثر مقدار زمان بالاتر بود. در تمامی زمانهای اندازه گیری بجز ۷۲ ساعت بعد از حمله سطح آنزیم با حداکثر نرمال آن تفاوت آماری معنی داری داشت (P<۰.۰۵).
نتیجه‌گیری: اندازه ‌گیری میزان CK سرم می‌تواند یک آزمون مفید در تشخیص بیماران مبتلا به تشنج تونیک کلونیک ژنرالیزه باشد و اندازه‌ گیری آن تا ۲۴ ساعت بعد از حمله ارزش تشخیصی بیشتری را خواهد داشت.
ناصر زنگی آبادی
حسین علی ابراهیمی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید