جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

بررسی شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی عفونتهای باکتریال بخشهای عمومی و مراقبتهای ویژه بیمارستان مدائن تهران در سال ۱۳۸۴-۱۳۸۵


بررسی شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی عفونتهای باکتریال بخشهای عمومی و مراقبتهای ویژه بیمارستان مدائن تهران در سال ۱۳۸۴-۱۳۸۵
● سابقه و هدف:
حضور باکتریهای مقاوم به بخشهای مختلف بیمارستانها به خصوص بخشهای مراقبت ویژه و مشکلاتی که این باکتریهای مقاوم در درمان بیماران به وجود می آورند، ضرورت شناخت و اطلاع دقیق از این نوع باکتریها و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی آنها را مشخص می سازد. این پژوهش با هدف تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتریهای شایع در بخشهای عمومی و ویژه صورت گرفته است.
● مواد و روشها:
در یک مطالعه توصیفی مقطعی از مهر ماه ۱۳۸۴ الی مهرماه ۱۳۸۵ در بیمارستان مدائن شهر تهران نمونه برداری استاندارد از مایعات بیولوژیک، زخم ها و وسایل درمانی مرتبط با بیماران از قبیل سرساکشن، لوله تراشه، کاتتر فشار ورید مرکزی (central veinpressure) و... انجام شد. تعداد ۶۹۲ نمونه در بخش میکروب شناسی آزمایشگاه به روی محیط های انتخابی و سپس افتراقی برده شد و پس از تشخیص نوع باکتری، آنتی بیوتیکهای موثر بر روی آنها تست شد.
● یافته ها:
از مجموع ۶۹۲ نمونه بالینی، ۱۹۲ نمونه مربوط به بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) و ۵۰۰ نمونه مربوط به بیماران بخش های عمومی بود. درصد فراوانی باکتریهای گرم مثبت و قارچ در بخش مراقبتهای ویژه بیش از بخشهای عمومی، در حالی که درصد فراوانی باکتریهای گرم منفی در این بخش کمتر از بخشهای عمومی بود (P<۰.۰۰۱). بیشترین فراوانی در بخش مراقبتهای ویژه مربوط به باکتری کلبسیلا (%۲۲.۴) و در بخشهای عمومی مربوط به باکتری (%۳۱.۶) Ecoli بود. در بخش مراقبتهای ویژه بیشترین موارد مقاومت به آنتی بیوتیک سفتازیدیم (%۸۷.۹) و کمترین موارد مقاومت به آنتی بیوتیک ونکومایسین (%۷.۷) بود. در بخشهای عمومی بیشترین موارد مقاومت به آنتی بیوتیک سفوتاکسیم (%۷۸.۶) و کمترین موارد مقاومت به آنتی بیوتیک ونکومایسین (%۹) مشاهده گردید. درصد مقاومت به اکثر آنتی بیوتیک ها در بخش مراقبتهای ویژه به طور معنی داری بیش از بخشهای عمومی بود (P<۰.۰۱).
● نتیجه گیری:
این مطالعه نشان داد که انواع باکتری های گرم مثبت و منفی در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان مورد بررسی شایع می باشند و مقاومت دارویی بخصوص مقاومت به چند دارو در بین میکروارگانیسم های بخش مراقبتهای ویژه و نیز بخشهای عمومی شایع می باشد. لذا توصیه می گردد که در صورت مشاهده عفونت های بیمارستانی، ترجیحا از آنتی بیوتیک های جدید و موثرتر استفاده گردد.
فهیمه دادگری
کیومرث احمدی
مسعود مردانی
عذرا رمضان خانی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید