پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا


روزنامه ای تحت مالکیت کلیسا


روزنامه ای تحت مالکیت کلیسا
كریستین ساینس مانیتور (Christian Sience Monitor) یكی از روزنامه های بین المللی آمریكاست كه از روز دوشنبه تا جمعه هر هفته در این كشورچاپ و منتشر می شود. این روزنامه در سال ۱۹۰۸ به وسیله خانم ماری بیكر ادی بنیانگذار كلیسای مسیحی ساینتیست تاسیس شد و مطالب آن را مسائل بین المللی و اخبار آمریكا تشكیل می دهد. این روزنامه برای چاپ مطالب خود از اخبار خبرگزاری ها استفاده نمی كند و در این زمینه به طور عمده متكی به گزارشگران خود است كه در دفاتر این روزنامه در یازده كشور جهان از جمله روسیه، چین، انگلیس، كنیا، مكزیك و هند مستقر هستند. در ابتدای تاسیس، گزارشگران این روزنامه غالباً از اعضای كلیسا انتخاب می شدند اما طولی نینجامید كه این شیوه منسوخ شد.
در دورانی كه شركت های بزرگ، رسانه های خبری را تحت سلطه خود در آورده اند، روزنامه مانیتور كه تحت مالكیت كلیسا است از ساختار خاصی برخوردار است به طوری كه رسالت ارائه خدمات به عموم مردم و پوشش دادن رویدادهای جهان با هم درآمیخته و به این نشریه استقلال منحصر به فردی بخشیده است. در حال حاضر مانیتور دارای یك وب سایت چند رسانه ای، یك نسخه پست الكترونیكی، یك نسخه دستیار دیجیتالی شخصی(PDA) و یك نسخه چاپی الكترونیكی است.روزنامه مانیتور به رغم نام مذهبی خود، درون مایه مذهبی نداشته و تعالیم كلیسای حامی خود را تبلیغ نمی كند. با این حال، بنا به خواست خانم ادی، بنیانگذار این روزنامه، در هر شماره از آن یك مقاله مذهبی در بخش « تریبون خانگی» به چاپ می رسد. خانم ادی همچنین مایل بود تا عبارت «christian science» در نام این روزنامه گنجانده شود و دلیل او مقابله كردن با مخالفت های ابتدایی برخی از مشاورانش بود كه تصور می كردند افزودن عبارات مذهبی به نام این روزنامه ممكن است كه مخاطبین غیرمذهبی آن را از خود براند.
در واقع تاسیس روزنامه مانیتور را می توان واكنش خانم ادی به روزنامه نگاری زرد (عوام پسند) دانست كه در عصر وی حاكم بود، او در قرنی اقدام به تاسیس این روزنامه كرد كه هنوز زنان از حق رای دادن محروم بودند. انتشار كتاب «علم و سلامت با كلیدی به سوی نوشته های مقدس» توسط خانم ادی، كه از پرفروش ترین كتاب های آن زمان شد، از او یك شخصیت مشهور و ثروتمند ساخت. شهرت این كتاب توجه جوزف پولیتزر را به خود جلب كرد و او تلاش كرد تا دارایی خانم ادی را كه در سن ۸۶سالگی در اوج شهرت و ثروت خود قرار داشت، تحت اختیار خود درآورد و در این راستا از روزنامه خود،«نیویورك ورلد» به عنوان سلاحی علیه وی استفاده كرد. سرانجام پولیتزر، دوستان سابق خانم ادی كه از وی ناراضی بودند و نیز پسرش را متقاعد كرد تا آنها از او درخواست كنند كه دارایی خود را در اختیار پولیتزر قرار دهد. نیویورك ورلد با چاپ مقالات افشاگرانه و سرمقاله های سرزنش آمیزش، عرصه را بر خانم ادی تنگ كرد و او سرانجام راضی به انجام این كار شد اما پس از تاسیس روزنامه اعلام كرد كه رسالت و شعار این روزنامه این است: «كسی را نیازارید و به تمامی افراد بشر احترام بگذارید».
آنچه مایه شگفتی است این است كه پولیتزر بعدها پرداخت هزینه «جایزه معتبر پولیتزر ویژه روزنامه نگاری» را تقبل كرد و روزنامه مانیتور تاكنون هفت بار برنده این جایزه در سال های ۱۹۵۰ ۱۹۶۷، ۱۹۶۸، ،۱۹۶۹، ۱۹۷۸ ، ۱۹۹۶ و ۲۰۰۲شده است.
دریافت كنندگان جوایز روزنامه نگاری پولیتزر در این سال ها عبارتند از ادموند استیونس، جان هاجز، هاوارد جیمز، رابرت كاهن، ریچارد استراوت، دیوید رود و كلی بنت. این روزنامه به ویژه به خاطر ارائه گزارش های تحلیلی درباره مسائل خاورمیانه و چاپ مطالبی از كارشناسان كاركشته خاورمیانه مانند «جان كی كولی» معروف شده است و طی سال های گذشته جوایز زیادی از جمله ۹ جایزه در سال ۲۰۰۴ از موسسات مطبوعاتی گوناگون دریافت كرده است.
روزنامه مانیتور در مقایسه با روزنامه های مهم و مجلات ژورنالیستی دیگر تمایل دارد تا پیرو روشی ثابت و اندكی خوش بینانه و مثبت در مورد اخبار ملی و بین المللی باشد. برخی از خوانندگان روزنامه مانیتور، این روزنامه را به این دلیل انتخاب كرده اند كه از جار و جنجال بخصوص در ارتباط با حوادث فجیع و مصیبت بار پرهیز می كند و واقع بین و صادق است. با این وجود این روزنامه كه از طرف هیات مدیره پنج نفره كلیسا از آزادی عمل برخوردار شده است، از ارائه گزارش درباره مسائل مورد اختلاف و منفی كلیسا خودداری می كند.
روزنامه مانیتور كه در جامعه اطلاعاتی به CSM معروف است به وسیله تحلیل گران سازمان سیا و سازمان های اطلاعاتی دیگر به طور قابل توجهی مورد مطالعه قرار می گیرد و علت آن اهمیت دادن این روزنامه به درستی اخبار و چشم انداز آن در سطح جهان است. مطالب سانسور شده، بیانگر این نكته هستند كه روزنامه مانیتور اغلب حقایقی را به چاپ می رساند كه در رسانه های گروهی دیگر یا به چشم نمی خورند و یا كمتر مشاهده می شوند.
روزنامه مانیتور در ابتدا در قطع بزرگ منتشر می شد اما در حال حاضر در قطع كوچك به چاپ می رسد. این روزنامه از دهه ۱۹۶۰در تلاش بوده است تا تیراژ خود را افزایش داده و سود بیشتری را به دست آورد. مدیران كلیسا و مدیر «انجمن انتشاراتی كریستین ساینس»، ظاهراً مجبور بودند تا هزینه ها را كاهش داده و تعطیلی هایی را اعمال كنند كه این مسئله در سال ۱۹۸۹منجر به استعفای گروهی اعتراض آمیز مدیران و كاركنان آن شد كه برخی از آنها عبارتند از كی فانینگ سردبیر پرآوازه این روزنامه، دیوید آنابل مدیرمسئول، دیوید واینر معاون سردبیر و جمعی از كارمندان اتاق خبر این روزنامه. این اتفاقات نشانه حركت های اجرایی برای تنزل سطح این روزنامه چاپی در راستای بسط و گسترش رادیو، مجله مدو پخش رادیویی بر روی موج كوتاه و تلویزیون بود.
در هر صورت هزینه های روزنامه به سرعت از درآمدها بالاتر رفت و پیش بینی های مدیران كلیسا را نقش برآب كرد. در آستانه ورشكستگی روزنامه، هیات مدیره مجبور شد برنامه های رادیویی و تلویزیونی را تعطیل كند.
این روزنامه به تلاش خود برای در راس بودن ادامه داد و در سال ۲۰۰۴ كلیسا، حق افزایش سوددهی را به آن تفویض كرد. روزنامه مانیتور بسیار سریع تر از روزنامه های دیگر به شبكه جهانی اینترنت متصل شد و اینترنت برای مانیتور این امكان را فراهم آورد تا بتواند از هزینه های سرسام آور و مشكلات تداركاتی درارسال پستی این روزنامه بین المللی رهایی یابد. روزنامه مانیتور یكی از اولین روزنامه هایی بود كه متن خود را در سال ۱۹۹۶در اینترنت، آن لاین كرد و نیز یكی از اولین روزنامه هایی بود كه استفاده از روش نگارش كامپیوتری PDF را در سال ۲۰۰۱ آغاز كرد. همچنین مانیتور از پیشگامان RSS محسوب می شود. RSS فایلی از موضوعات و عنوان های رمزدار شده است كه به راحتی می تواند به وسیله برنامه یا سایت های دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
با وجود این كه وب سایت این روزنامه از آگهی به عنوان پشتیبان مالی خود استفاده می كند، نسخه چاپی آن سرمایه بیشتری را از دست داده و مجبور شده است تا تعدادی از كاركنان خود را اخراج كند.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید