پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

بررسی کم خونی فقر آهن در شیرخواران شهر یزد


بررسی کم خونی فقر آهن در شیرخواران شهر یزد
● مقدمه:
همراهی کم خونی فقر آهن و مخدوش شدن نمو حرکتی، ذهنی و رفتاری در شیرخواران کشف تازه ای نیست. در اواخر دهه ۱۹۷۰ احتمال ارتباط آنها مطرح شد و مطالعات متعاقب آن روی شیرخواران در دو دهه اخیر یافته ها را تایید کرد. آثار حرکتی، ذهنی و رفتاری تنها زمانی ظاهر می شوند که شدت فقر آهن در حد ایجاد کم خونی باشد و به رغم اصلاح کم خونی فقر آهن این آثار دیرپا هستند. ما در این مطالعه شیوع کم خونی فقر آهن را در شیرخواران ۶ تا ۶۰ ماهه شهر یزد بررسی کردیم تا شاید راه گشایی در بهداشت و سلامت جامعه باشد.
● روش بررسی:
این مطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعی در سال ۱۳۷۸ با احتساب ۴۴۹ نمونه وبا دقت ۵ % ضریب اطمینان ۹۵% انجام گرفت. نمونه ها شامل: ۲۳۹ پسر و ۲۱۰ دختر بودند که بطور تصادفی از بین خوشه ها انتخاب شدند و در مجموع ۶ نمونه به علت بیماری همزمان و یا بیماری مزمن از مطالعه حذف گردیدند. جهت افتراق بین کمبود آهن و کم خونی فقر آهن از دو فاکتور هموگلوبین فریتین استفاده شد به طوری که کمبود آهن با فریتین کمتر از ۱۰ µg/L تعریف شد. کم خونی فقر آهن با هموگلوبین کمتر از ۱۱gr/dl و فریتین کمتر از ۱۰ µg/Lتعریف گردید. جهت ثبت داده ها از نرم افزار EPInfo و جهت تحلیل ازآزمونهای آماری مجذور کای و آنالیز واریانس استفاده شد.
● یافته ها:
شیوع کمبود آهن ۸.۶% و کم خونی فقر آهن ۳.۸% بدست آمد. تعداد دیگری از افراد، دچار کم خونی غیر از کم خونی فقر آهن بودند (۸.۴%) و به طور کلی ۷۹.۲% از کودکان در این مطالعه از نظر مقدار هموگلوبین و فریتین طبیعی بودند.
● نتیجه گیری:
در این مطالعه شیوع کم خونی در کل ۲۰.۸% و کم خونی فقرآهن ۳.۴% بود که با توجه به آمارهای جهانی شیوع کم خونی در کل و کم خونی فقر آهن بطور خاص درمطالعه ما از بسیاری از مناطق دیگر کمتر می باشد و همینطور کم خونی در پسرها بیشتر از دخترها بود (۴.۳ در مقابل ۳.۴%). در گروه ما بیشترین کم خونی در فاصله سنی ۶-۱۷ ماهه مشاهده گردید.
محمدرضا حاجی شعبانی
کاظم برخورداری
محمدحسین احمدیه
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید