چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

خصوصیات محافظتی چای


خصوصیات محافظتی چای
چای غنی از پلی فنل است که به نظر می رسد دارای خواص ضد سرطان ، ضد باکتری ، ضد ویروس و آنتی اکسیدان باشد . چای سبز دارای پلی فنل کاتچین است . چای سیاه که در حقیقت چای سبز تخمیر شده است دارای رنگدانه های پلی فنل بنام تیافلاوین است که در طی روند تخمیر تولید می شوند .
هر کپسول ۳۷۵ میلی گرمی از ترکیب عصاره ها که در مطالعه مورد استفاده قرار گرفت دارای مقدار تیافلاوین و کاتچین معادل ۳۵ فنجان چای سیاه یا ۷ فنجان چای سبز بود .
مطالعه ای بر روی ۲۴۰ مرد و زن چینی با کلسترول نسبتاً بالا که قبلاً تحت رژیم های با چربی کم بوند انجام شد ، نیمی از این افراد عصاره چای را برای ۱۲ هفته مصرف کردند و به نیمی دیگر دارونما داده شد ، در گروهی که از چای استفاده می کردند ۱۶ درصد کاهش کلسترول LDL دیده شد .
این یافته ها باید در مطالعات بزرگتر اثبات شود ولی برای قرنها فکر می شد که چای خواص طبی دارد و این مطالعه ارزش درمانی واضح چای را نشان داد .
● اثرات دیگر چای
دلایل بالینی رو به افزایشی وجود دارند که نوشیدن مقادیر متوسط چای می تواند قلب را محافظت کند.
در یک مطالعه نتیجه گیری شده است که نوشیدن ،‌ ۴فنجان چای سیاه در روز می تواند عملکرد مختل عروق خونی را که منجر به حمله های قلبی می شود بهبودی دهد .
نوشیدن چای به مصرف عصاره چای ترجیح دارد ،‌ زیرا هنوز مطالعات در مراحل اولیه می باشند .
نوشیدن چای عمل لذت بخشی است و شما می توانید در طول روز چند فنجان چای بنوشید .
مصرف چای قابلیت های حافظه را افزایش می دهد و به یادآوری کمک میکند.
بر اساس آخرین پژوهشها کارشناسان معتقدند نوشیدن روزانه یک لیوان چای به طور همیشگی می تواند قابلیت های حافظه را افزایش دهد.
گروهی از محققان دانشگاه نیوکاسل دریافته اند نوشیدن چای سبز و سیاه از فعالیت نوعی آنزیم موجود در مغز که با کارکرد های حافظه در ارتباط است جلوگیری می کند.
طبق نتایج این بررسی ها که در نشریه تحقیقاتی گیاه درمانی به چاپ رسیده و دانشمندان امیدوارند به این وسیله درمانی تازه برای بیماری آلزایمر بیابند.
به گفته ی این دانشمندان به طور کلی چای می تواند تاثیراتی کاملا مشابه داروها برای از بین بردن اختلالات حافظه داشته باشد و با توجه به اینکه تا کنون هنوز درمانی قطعی برای بیماری آلزایمر کشف نشده، چای می تواند در این زمینه مفید واقع شود.
نوشیدن چای امكان بروز بیماری آلزایمرز را كاهش میدهد پژوهشگران دانشگاه South Florida در یك بررسی جالب نقش جدید چای را در پیشگیری بروز بیماری خسته كننده و خطرناك آلزایمرز و پیشرفت حركت آن گزارش كردند كه یافته ای ست مهم و پر اهمیت. در سالهای اخیر دانشمندان و پژوهشگران بیشتر از هر وقت و زمانی به خواص چای معمولی و چای سبز پی برده و به نقش این نوشابه قدیمی تر از هر نوشابه پی برده و مقامی مخصوص از نظر بهزیستی و سلامتی به این گیاه غذایی و دارویی داده اند.
چای، مخصوصا چای سبز سبب بالا بردن متابولیسم بدن و سوخت انرژی در بدن شده و از ازدیاد وزن جلوگیری میكند، در كنترل قند خون نقش مهم دارد و به علت خاصیت رقیق كننده خون از بروز سكته های قلبی و مغزی جلوگیری میكند و دهها خواص دیگر كه ذكر همه آنها در اینجا مقدور نیست.
این بار دانشمندان با تغذیه چای به موش های آزمایشگاهی كه در آنها بیماری آلزایمرز یا فراموشی مطلق به وجود آمده برگشت فعالیت سالم سلولهای مغزی را شاهد بودند و نه تنها حركت این بیماری خطرناك را متوقف ساختند بلكه توانستند درصد بالایی از تغییرات سلولهای عصبی را ترمیم كنند و آن به علت ماده ای به نام(EGCG) Epigallocatechin-۳-Gallate است كه در چای به مقدار زیادی وجود دارد. این آنتی اكسیدان بسیار قوی است كه نقش ضدسرطانی آن بررسی گردیده است. این اولین باری است كه پژوهشگران نقش مهم ماده EGCG را در پیشگیری آلزایمرز مطرح میكنند. این ماده حیاتی میتواند از ترشح و ساختن نوعی پروتئین به نام Beta-Amyloid كه در مغز بعضی از اشخاص و به طور غیرطبیعی انباشته میشود جلوگیری نماید و نگذارد این عارضه تكوین پیدا كند. به عبارت دیگر وجود EGCG در بدن كه در اثر مصرف چای به دست میآید مانع به وجود آمدن پروتئین مورد بحث و در نتیجه سالم بودن سلولهای مغز میشود. با تزریق EGCG به موشهای مبتلا به عوارضی مانند آلزایمرز به طور غیرقابل تصوری بیماری درمان شده و موشهای آزمایشگاهی توانستند به حالت اولیه و ماقبل بروز بیماری برگردند كه موضوعی است بسیار مهم و استثنایی.
میدانیم كه چای حاوی مقدار زیادی از آنتی اكسیدانهای مختلف است كه هر كدام از آنها به نوبه خود از اكسیده شدن مواد در بدن جلوگیری میكنند و در نتیجه از بروز بسیاری از بیماریهای مزمن جلوگیری نموده، سلامتی و بهزیستی شخص را تضمین میكنند. اگرچه هنوز به وضوح چگونگی عملكرد هر یك از این مواد در بدن معلوم نیست ولی آنچه كه مسلم است تركیبات موجود در چای میتواند در بهزیستی نقشی مهم داشته باشد. البته هیچ ماده غذایی در صورتی كه در مصرف آن زیاده روی شود بی ضرر نخواهد بود و چای هم یكی از آنها است. مثلا تاتن موجود در چای با آهن رژیم غذایی تركیبی غیرقابل جذب به وجود میاورد. به همین منظور اگر شخص مرتبا با غذا مقداری چای مصرف كند، در درازمدت به كم خونی دچار خواهد شد زیرا آهن غذای روزانه جذب بدن نمیگردد. موضوع دیگر مسئله رابطه چای خیلی داغ و بروز سرطان مری است كه نقش آن تقریبا ثابت شده. حدود ۲۰ سال قبل ما مقاله ای در مورد رابطه ی چای داغ و سرطان مری در تركمن صحرا در ژورنال علمی Cancer به چاپ رسانیده ایم كه به وضوح ثابت میكند كه مصرف چای داغ میتواند امكان بروز این سرطان را افزایش دهد.
برمیگردیم به مطلب مصرف چای و پیشگیری یا كنترل بیماری آلزایمرز كه موضوع جالب و تازه ای است. پژوهشگران این بررسی پیشنهاد میكنند كه برای پیشگیری بیماری آلزایمرز در روز به حدود ۱۵۰۰ میلی گرم EGCG كه همان آنتی اكسیدان مخصوص موجود در چای، مخصوصا چای سبز است نیاز داریم زیرا این گروه طی مطالعه كوتاهی بر روی انسان دریافتند كه چنین مقداری میتواند از اكسیده شدن مواد در سلولها، مخصوصا در سلولهای مغز جلوگیری كند و نگذارد پایه و اساس بیماری فراموشی آلزایمرز در بدن آغاز شود.
برای استفاده از EGCG در درمان و جلوگیری آلزایمرز هنوز باید مطالعات بیشتری انجام گیرد و تمام گوشه های تاریك و ناشناخته ی این آنتی اكسیدان معلوم شود و مقدار مصرف روزانه آن مشخص گردد ولی در غذا درمانی باید‌ از این گیاه بسیار جالب و با رعایت حد اعتدال استفاده نمود و به جای نوشیدنی هایی كه حاوی مقدار زیادی رنگ و قند مصنوعی و كافئین و غیره هستند چای مصرف كنیم كه نوشابه ایست شناخته شده و درصد بالایی از مردم دنیا از آن استفاده میكنند. قــهوه یكی از نوشیدنیهای پر طرفدار دنیا است. ماده موثر این نوشیدنی چیزی جز کافئین نمیباشد. یك فنـجان قهوه تقریبا دارای ۱۰۰ میلی گرم كافئین میباشد. در مقایسه با نــوشابه كوكاكولا كه دارای ۵۰ میلی گرم كافئین است. دو گــونه از گیاه قهوه كه عمده ترین گونه های قهوه میباشند.به قرار زیر است:
۱- ARABICA (عربیكا): طـعـم مـلایم و معطری دارد- ۷۰ درصـد قــهوه مصرفی دنیا را تشكیل می دهد- در اتـیـوپـی كاشته میشود.
۲- ROBUSTA (روبوستا): تلخ مزه می باشد. ۳۰ درصـد قـهوه مـصـرفـی دنیا را تشكیل می دهد- در جنوب شرقی آســیا و برزیل كشت میگردد- دانه های قهوه گردتر و ریز تر از گونه عربیكا میباشد- كافئین آن ۵۰ درصد بیشتر از گونه عربیكا است. عمده ترین تولید كـنـنـده هـای قـهوه كشورهای برزیل، كلمبیا، اندونزی، ویتنام، مكزیك، هند، اتیوپی، اوگاندا، گواتمالا و جاماییكا میباشند.
مهندس هاله جهان پیکر
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید