پنجشنبه, ۱۹ مهر, ۱۴۰۳ / 10 October, 2024
مجله ویستا
ثروتمندترین شهرهای جهان
ما نباید از شهرها متنفر باشیم. اگرچه شهرها ما را به سرنوشتی تلخ کشاندهاند و نگرانی و اضطراب را به زندگی ما بخشیدهاند، اما تأثیر انکار ناپذیری بر رشد انسان داشتهاند.
شهرها همیشه سرزمینهای دوزخی آهن و فولاد نیستند. نمیتوان به این خاطر که آنان زندگی انسانها را به یک رؤیای سرد تبدیل کردهاند، سرزمین خاکستری دانست. واقعیت این است که شهرها گاهی اوقات سرزمینهایی دوست داشتنی هستند.
اگر آنان نبودند شاید تا به این اندازه جهان دچار تحولات اقتصادی نمیشد. شاید انسان بهدلیل زندگی جدیدش و تحول اقتصادی مدیون این سرزمینهای دوزخی آهن و دود باشد. این یک واقعیت است که شهرها در رشد اقتصادی جهان نقش شگفت انگیزی ایفا کردهاند.
میتوان تخمین زد که در پایان قرن بیستم و در پی انقلاب رنسانس، نیمی از جمعیت جهان شهرنشین شدهاند و بر تعداد آنها روز به روز افزوده میشود.
در واقع شهرها به مراکز جمعیتی کنترل نشدنی تبدیل شدهاند، که یکی از مزایایشان ایجاد اقتصاد نوین است. اقتصادی که تمامی ابعاد زندگی انسان امروز را فرا گرفته. شهرهای بزرگی مانند نیویورک، توکیو، لندن، لسآنجلس، شیکاگو و... امروزه بهعنوان بزرگترین قطبهای اقتصادی جهان برای خود نامی جستهاند.
این شهرها تنها به خاطر مساحت و جمعیت، حیرتآور نیستند،بلکه این شهرها به خاطر داشتن اقتصاد پویا و باز و همچنین بهکارگیری شیوههای جدید تولید بهعنوان مراکزی قلمداد میشوند که نبض اقتصاد جهان در دست آنان است. آنان با جمعیت انبوه و فعالیت مداوم نیروی کار سعی در بالا بردن اقتصاد خود دارند. اما این همه ماجرا نیست.
مؤسسه بینالمللی محیط زیست و توسعه(IIE) در یک رده بندی، فهرست کاملی از ثروتمندترین شهرهای جهان را ارائه کردهاست.
چندان عجیب نیست که شهر توکیو با جمعیتی حدود ۳۵ میلیون نفر در صدر این فهرست قرار دارد. این شهر که تولید ناخالص داخلی آن در حال حاضر در حدود ۱۱۹۱ میلیارد دلار است، به لحاظ جمعیت اولین شهر جهان بوده و به لحاظ مساحت نیز با داشتن حدود ۷ هزار کیلومتر مربع در رده دوم جهان قرار دارد. جالب است بدانیم که سرمایه خصوصی که متعلق به شهروندان آن است در حال حاضر در حدود ۸۷.۴ میلیارد دلار برآورد شده که بخش کوچکی از سرمایهای است که در این شهر متمرکز شدهاست.
بر این اساس میتوان گفت که توکیو بهعنوان ثروتمندترین شهر جهان قرار است تا سال ۲۰۲۰ به رقم حیرت آور ۱۶۰۲ میلیارد دلار ارزش اقتصادی برسد.
در تمام ردهبندیهای جهانی ۲ شهر بزرگ توکیو و نیویورک در کنار هم قرار گرفتهاند. این ۲ شهر که یکی به خاطر جمعیت زیاد در مقام اول است و دیگری به خاطر مساحت گستردهاش در این جایگاه ایستاده است در تمامی بخشها در حال رقابت با هم هستند. در این رده بندی نیز نیویورک به مانند تمامی فهرستهای منتشر شده پس از توکیو در جایگاه بعدی قرار دارد. شهر نیویورک در حال حاضر از تولید ناخالص داخلی مبلغی در حدود ۱۱۳۳ میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است.
این شهر که با داشتن مساحتی در حدود ۸هزار و ۶۸۳ کیلومتر مربع وسیعترین شهر جهان است و به خاطر جمعیت ۱۷میلیون و ۸۰۰ هزار نفری دومین مقام را در میان شهرهای پرجمعیت به خود اختصاص داده است.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی مؤسسه بینالمللی محیط زیست و توسعه قرار است تا سال ۲۰۲۰ نیویورک به تولید ناخالص داخلی ۱۵۶۱دست یابد. توکیو که در این رده در صدر ایستاده است تخمین رشد تولید ناخالص داخلی ۲ درصد را تجربه خواهد کرد و نیویورک نیز با رشد ۲/۲ درصدی تا سال ۲۰۲۰ همراه است. هم اکنون در این ابر شهر که نمادی برای زندگی مدرن است، در حدود ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه خصوصی وجود داشته اما میزان درآمد ناخالص داخلی این شهر بسیار بیشتر از سرمایهای است که از سوی شهروندان در این شهر در جریان است.
لسآنجلس دیگر شهری است که در این ردهبندی جایگاه سوم را به خود اختصاص داده است. این شهر که به لحاظ مساحت هفتمین شهر جهان بوده و مساحت آن در حدود ۴ هزار و ۳۲۰ کیلومتر مربع است و بهدلیل جمعیت نیز با داشتن ۱۱ میلیون و ۷۹۰ هزار نفر در رده چهاردهم جهان قرار دارد، سومین شهری است که تولید ناخالص داخلی آن در مقایسه با سایر شهرها رؤیایی بهنظر میرسد.
این شهر در حال حاضر با داشتن ۶۳۹ میلیارد دلار در رده سوم شهرهای جهان قرار دارد و بنا بر پیشبینیهای انجام شده قرار است تا سال ۲۰۲۰ با رشد۲.۲ درصدی به رقم ۸۸۶ میلیارد دلار برسد. از سویی سرمایه شهروندان این شهر در حدود ۹۷ میلیارد دلار است که مسلما تا ۲۰۲۰ این رقم نیز تغییر کرده و به بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار خواهد رسید.
پس از لسآنجلس، شیکاگو با تولید ناخالص داخلی در حدود ۴۶۰ میلیارد دلار در سال در جایگاه چهارم قرار دارد که میباید در سال ۲۰۲۰ به رقمی در حدود ۶۴۵ میلیارد دلار برسد. البته این شهر در پیشبینی از شهر لندن عقب خواهد افتاد.نکته جالب این است که شهر لندن در حال حاضر با تولید ناخالص داخلی ۴۵۲ میلیارد دلار در رده ششم جهان ایستاده است و بنا بر پیشبینی این شهر به رقم ۷۰۸ میلیارد دلار خواهد رسید و با ۲ پله صعود به مقام چهارمین شهر ثروتمند جهان دست خواهد یافت.
این شهر با جمعیتی در حدود ۸ میلیون و ۲۸۰ هزار نفر و مساحت ۱۶۲۳ کیلومتر مربعی توانستهاست روند صعودی شگفتانگیزی را تجربه کند. در این فهرست، عمده شهرهای اروپایی و آمریکایی در رده بالای جدول قرار دارند. اگرچه نمیتوان تلاش حیرت آور شهرهای آسیایی را در رشد و توسعه و کسب تولید ناخالص داخلی بیشتر نادیده گرفت.
از میان ۵۰ شهر ثروتمند جهان که در صدر این فهرست قرار دارند، در حدود ۲۶ شهر متعلق به آمریکا بوده و در حدود ۱۶ شهر از آسیا و ۷ شهر نیز اروپایی و یک شهر از آفریقا بودهاند.
در گزارش مؤسسه بینالمللی محیط زیست و توسعه (IIE) نام شهرهای دیگری نیز به چشم میخورد.
بهعنوان مثال شهر قاهره که تنها شهر آفریقایی ثروتمندترین شهرهای جهان و در زمره ۵۰ شهر برتر قرار دارد با تولید ناخالص داخلی سالانه ۹۸ میلیارد دلار در رده ۴۵ قرار دارد که این شهر با توجه به مساحت هزار و ۲۹۵کیلومتری در رده ۴۹ جهان و جمعیت ۱۲ میلیون و ۲۰۰هزار نفری در مقام ۱۳ قرار دارد، قرار است تا سال۲۰۲۰ با رشد ۵.۳درصدی در تولید ارزش افزوده اقتصادی به رقم ۲۱۲ میلیارد دلار برسد و جایگاه ۴۱ شهر ثروتمند جهان را به خود اختصاص دهد.
اما در این میان تهران نیز مقامی قابل قبول را در میان سایر شهرهای بزرگ جهان به خود اختصاص داده است. اگرچه تهران در این ردهبندی در زمره ۵۰ شهر ثروتمند جهان قرار ندارد با توجه به درآمدهای فعلی و ارزش افزوده اقتصادی در این شهر نتوانسته است به لحاظ تولید ناخالص داخلی در رده ۵۶ قرار گیرد اما پیشبینیها برای رشد این شهر بسیار امیدوارانه بهنظر میرسد.
تهران با مساحت بیش از ۷۰۰کیلومتر مربع، به لحاظ مساحت صد و بیست و پنجمین شهر جهان بوده و با ۸ میلیون نفر جمعیت در مقام بیستو هشتم جهان ایستاده است. این شهر در حال حاضر با تولید ناخالص درآمد داخلی سالانه ۸۸ میلیارد دلار در رده ۵۶ جهان و بالاتر از شهرهایی چون ریاض، لیسبون، برلین، بیرمنگام، لیون و همبورگ قرار گرفته است.
این شهر تا سال ۲۰۲۰ با رشد قابل توجه ۴.۵ درصدی خود را به مقام چهل و نهمین شهر ثروتمند جهان خواهد رساند. در واقع قرار است که تا سال ۱۴۰۰ شمسی تهران به تولید ناخالص داخلی ۱۷۲ میلیارد دلار برسد. جالب است بدانیم که در حال حاضر تولید ناخالص داخلی کشور رقمی در حدود ۱۸۰ میلیارد دلار است و تهران ظرف ۱۴ سال دیگر به تولید ناخالص داخلی حال حاضر کشور خواهد رسید.
این شهر هم اکنون در حدود ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی را داراست و بهنظر میرسد که در سال ۲۰۲۰ همین میزان از درآمدها را به خود اختصاص دهد.درصورتی که این پیشبینی محقق شود و تهران با رشد۷ پلهای خود را به میان۵۰شهر ثروتمند جهان بکشاند، بالاتر از شهرهایی چون پترزبورگ روسیه با رشد ۴ درصدی، ریاض، دبی، جده و برزیلیا با رشد ۵ درصدی قرار خواهد گرفت.
اگرچه در این فهرست بیشترین رشد تولید درآمد داخلی اغلب در اختیار شهرهای آسیایی خواهد بود و عمده شهرهای اروپایی و آمریکایی رشدی در حدود ۲ تا ۳ درصد خواهند داشت.
اگر در یک رده بندی بخواهیم شهرهایی ثروتمند جهان را به لحاظ رشد درآمد تا سال ۲۰۲۰ مورد ارزیابی قرار دهیم، مسلما در صدر این فهرست نامی از شهرهای اروپایی و آمریکایی دیده نمیشود. همانطور که این شهرها در ردهبندی مربوط به سریعالرشدترین شهرهای جهان جایی ندارند.بیشترین میزان رشد درآمد تا سال ۲۰۲۰ مربوط به شهرهای کشور چین است. ۲ شهر چوانگ زو و شانگچون با رشد حیرتآور ۷ درصدی بیشترین میزان رشد درآمد را به خود اختصاص دادهاند.
این ۲ شهر که به ترتیب هر کدام به درآمدی معادل ۴۲ و ۲۲۷ میلیارد دلار خواهند رسید رشد شتابناکی را به خود اختصاص دادهاند که بینظیر است.
باندونگ اندونزی نیز با رشد ۶.۷درصدی مقام دوم را به خود اختصاص داده است و رقمی که این شهر در سال ۲۰۲۰ به آن خواهد رسید در حدود ۶۹ میلیارد دلار خواهد بود.
اما در این میان شهر پکن چین به همراه شهر هانوی ویتنام با رشد اقتصادی ۶/۶ درصدی سومین جایگاه را به خود اختصاص خواهند داد و شانگهای چین نیز در کنار شهرهای جاکارتای اندونزی، هوشیمین ویتنام و سورات هند تجربه رشد ۶.۵درصدی را از آن خود خواهند کرد. در ادامه این فهرست شهر ژیان چین نیز با رشد ۶.۴ درصدی تا سال ۲۰۲۰ قرار گرفته است.
نکته شگفت انگیز در این رده بندی صعود شهر شانگهای چین است. در واقع این شهر که هماکنون با تولید درآمد ناخالص داخلی ۱۳۹ میلیاردی به لحاظ ثروت در مقام ۳۲ جهان قرار دارد، با رشد۶.۵درصدی در سال ۲۰۲۰ با درآمد۳۶۰ میلیارد دلار به جایگاه شانزدهمین شهر ثروتمند جهان خواهد رسید.
شاید در نگاه اول این آمار بیانگر جایگاه فعلی و رشد اقتصادی شهرهای مختلف جهان تلقی شود، اما به واقع آنچه در این شهرها مهم جلوه میکند، این نکته است که نسبت جمعیت و مساحت هر شهر در تولید درآمد ناخالص داخلی است.
به عبارتی شهرهایی رشد قابل توجه در تولید ثروت را تجربه میکنند که به لحاظ جمعیت زیادتر بوده و همچنین مساحت آنان نیز گسترده باشد. چندان عجیب نیست که در سالهای آینده و در رده بندیهای بعدی، ثروتمندترین شهرهای جهان تا سال ۲۰۵۰ شهرهای آسیایی باشند. چرا که چین و هند و بسیاری از کشورهای آسیایی که هم اکنون روند رشد قابل قبولی را در پیش گرفتهاند در سالهای نزدیک بهعنوان ثروتمندترین شهرهای جهان قلمداد شده و جهان کانون جدیدی در انباشت و تولید سرمایه در میان شهرهای مختلف بیابد.
تهران بهرغم داشتن امکانات و نیروی انسانی فراوان شاید میتواند علاوه بر تحقق پیشبینیها به روند بهتری دست یابد. هر چند در این میان نقش نهادهای مدیریتی شهری چندان بیتأثیر نیست.
شاید تلاش مدیریت شهری تهران در سالهای اخیر که منجر به رشد۳ برابری بودجههای عمرانی و زیربنایی شده، گامی مهم در این راستا تلقی شود. به عبارتی هر اندازه مدیران شهری در فراهم آوردن امکانات زیر بنایی و کلیدی شهر سرمایهگذاری کنند، میتوانند در تولید درآمد ناخالص داخلی در این شهرها کمک کرده و باعث رونق اقتصادی بیش از پیش شهرها شوند.
Sabetirad@hamshahri.org
عباس ثابتیراد
عباس ثابتیراد
منبع : روزنامه همشهری
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست