پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

روغن جامد یا مایع، کدام یک را ترجیح می دهید؟


روغن جامد یا مایع، کدام یک را ترجیح می دهید؟
به گواه آمارهای موجود، سرانه مصرف روغن جامد برای هر ایرانی حدود ۱۴ کیلوگرم و روغن مایع نزدیک به ۴۰ گرم(!) است و نکته مهم و قابل بحث نیز در قیاس این اندازه هاست.
مصرف روغن به صورت فراوان گرچه خطر اضافه وزن و بیماری های قلبی - عروقی و برخی از انواع سرطان ها را افزایش می دهد اما وجود مقدار کافی از آنها در رژیم غذایی ما ضروری است. روغن های مایع به دلیل داشتن اسیدهای چرب نیز اشباع و نداشتن کلسترول، مناسب تر از روغن های جامدند اما از خاطر نباید برد که روغن های نباتی نخست به شکل مایع هستند و در کارخانه های تولید روغن برای بالا بردن مقاومت، آنها را هیدروژنه می کنند. طی این فرآیند اسیدهای چرب اشباع شده و خاصیت کلسترولی هم به آنها افزوده می شود. بیشتر مردم می گویند روغن های جامد مدت بیشتری قابل نگهداری اند، حرارت را بهتر تحمل می کنند، به نور حساس نیستند اما غافل از این که این روغن ها به خاطر اسیدهای چرب اشباع شده نقش مهمی در ایجاد بیماری های قلبی و عروقی دارند و به طور کلی در فهرست غذاهای خطرناک قرار می گیرند. متخصصان تغذیه توصیه می کنند روغن های مایع برای انواع سالادها، خورش ها و پلوها و مانند آن مفید بوده اما برای سرخ کردن باید از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنیم و دلیل این امر نیز همان داستان همیشگی اسیدهای چرب اشباع شده و نشده است!
▪ چند پیشنهاد روغنی
۱) بهتر است روغن فقط یک بار برای سرخ کردن استفاده شود.
۲) از آنجا که روغن های مایع تحمل حرارت بالا را ندارند برای سرخ کردن بهتر است از روغن های مخصوص سرخ کردن و یا روغن های جامد استفاده شود.
۳) ذایقه کودکان را به روغن های سالم مانند زیتون، کلزا و آفتابگردان عادت دهید.
۴) روغن را همیشه در ظرف های سربسته نگهداری کنید.
۵) ظرف روغن را هنگام خرید به دقت کنترل کنید. تاریخ مصرف، نام کارخانه، شماره پروانه وزارت بهداشت، علامت استاندارد و همچنین میزان درصد چربی های اشباع و ایزومرترانس( بر روی هر ظرف روغن باید باشد) را بررسی کنید.
۶) در صورت بزرگ بودن ظرف نگهداری روغن جامد یا مایع سعی کنید که از ظرف کوچکتر استفاده کنید.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید