شنبه, ۲۱ مهر, ۱۴۰۳ / 12 October, 2024
مجله ویستا

سیر


سیر
سیر یك گیاه علفی دوساله و چندساله است كه از خرداد تا مرداد گل می دهد. اولین بار در آسیای مركزی كشت شده است و قرن ها است كه بعنوان ادویه, سبزی و گیاه دارویی در مناطق مدیترانه ای تا آسیای مركزی استفاده می شود. در حال حاضر سیر در تمام نقاط دنیا كشت می شود.پیازهای تازه خاصیت دارویی دارند. آنها را با زرد شدن برگها در تیر یا مرداد ماه برداشت می كنند و اگر برداشت به تاخیر بیافتد پیازها به پیازچه هایی تقسیم می شوند. پیازها را در محل های خشك و عاری از یخبندان نگه می دارند. بوی تند مشخصی دارد. تركیبات پیاز سیر شامل ۱/۰ درصد اسانس فرار بدبو با تركیبات آلی گوگرددار, ویتامین های C,B,A و تركیبات شبیه هورمونی می باشد. داروی آن بادشكن وكرم كش است, رشد باكتریها و قارچ ها را متوقف می كند, ترشح زرداب را افزایش داده و فشار خون را كاهش می دهد. البته مصرف خارجی آن باعث تحریك و سوزش پوست بدن شده و ممكن است باعث ایجاد التهاب و تاول شود.سیر عمدتاً دردرمان نفخ شكم, ورم روده و بعنوان خاصیت كرم كشی بصورت داخلی مصرف می شود. از آن برای درمان برونشیت و سرماخوردگی نیز استفاده می شود. سیر ادویه غذاهای گوشتی, سس و سوپ می باشد و بطور گسترده ای در كشورهای منطقه مدیترانه و در شرق استفاده می شود. این گیاه احتمالا از ایتالیا بوسیله مستعمره نشین های رومی وارد اروپا شده است.
منبع : کشاورزی