جمعه, ۸ تیر, ۱۴۰۳ / 28 June, 2024


امیدها و دغدغه‌های پُرتَکرار
۵ روز قبل / روزنامه آسیا / اقتصادی

امیدها و دغدغه‌های پُرتَکرار

اگر پای صحبت اصناف و بخش خصوصی بنشینیم، مدت‌هاست از نگرانی‌ها و دغدغه‌های بسیاری می‌گویند که تصویر شفافی از وضعیت کنونی اقتصاد ترسیم می‌کند.

به گزارش آسیانیوز؛  از نبود سرمایه و سرمایه‌گذار تا عدم ثبات اقتصادی، از تورم مزمن و افسارگسیخته و نرخ فزاینده ارز تا تحریم‌ها، همه و همه نمادهایی از تنگنایی است که اقتصاد کشور در آن محصور و گرفتار شده است. هرچند این موضوعات حرف تازه‌ای نیست، اما در آستانه چهاردهمین انتخابات ریاست‌جمهوری، اصناف و فعالان بخش خصوصی بار دیگر به بیان آن می‌پردازند، با این کورسوی امید که شاید مسئولان بشنوند.

* نقش اصناف در تولید ناخالص ملی

در همین راستا، صبح دیروز مجتبی صفایی، رئیس اتاق اصناف ایران در مراسم گرامیداشت روز ملی اصناف، درحالی‌که قصد داشت در حضور محمدباقر قالیباف به ابراز گلایه‌ پیرامون الزامات و فشارها بپردازد، اما با پادرمیانی و به خواسته‌ غلامعلی حداد عادل، از بیان آن در این مراسم منصرف و گلایه‌ها را به زمانی دیگر موکول کرده و به بیان مشکلات و درخواست فعالان انصاف کشور پرداخت.

به نقل از ایسنا، این مقام صنفی در ابتدای سخنانش به مشکلات انتخابات اتاق اصناف پرداخت. وی در بخش دیگری از سخنانش، با بیان اینکه اصناف با نقش قریب به یک‌پنجم تولید ناخالص ملی نقش‌آفرینی می‌کند، گفت: «با این وجود آیا نباید در یک‌پنجم تصمیمات اقتصادی کشور، اصناف نقش و حضور داشته باشد؟ آیا نباید در یک‌پنجم شاکله‌ حاکمیت کشور، نقش داشته و یک‌پنجم تصمیمات اقتصادی کشور در جهت رفع مشکلات این بخش عظیم باشد؟ متاسفانه طی سال‌های اخیر این جایگاه به اصناف داده نشده و این حضور اتفاق نیفتاده است، متأسفانه نهادها و سازمان‌هایی که بایستی گره‌گشای کار اصناف باشند، سبب کوچکتر شدن سفره کسبه شده‌اند.»

* تثبیت نرخ ارز؛ مهمترین درخواست اصناف

رئیس اتاق اصناف ایران در رابطه با درخواست‌های این حوزه تصریح کرد: «در وهله‌ اول چاره‌اندیشی جدیدی حتماً بایستی پیرامون تثبیت نرخ ارز داشته باشیم، متأسفانه بلافاصله بعد از اینکه، گرانی در بازار حادث می‌شود، همه به‌دنبال این هستند که به بازار هجوم آورند. گرانی، متغیرهای متعددی دارد که اول آن، نرخ ارز است، بی‌تردید بخش عمده‌ گرانی کالاها، ناشی از نرخ ارز است. نیاز است که تیم اقتصادی کارآمدی تعریف شود تا ثبات در نرخ ارز را بررسی کند. تثبیت نرخ ارز، مهمترین درخواستی که فعالان این حوزه دارند.»

وی در ادامه گفت: «از سوی دیگر، موضوع تراکنش‌های بانکی مطرح است؛ در همان برهه‌ای که اتاق اصناف، چهار بار رئیس عوض کرد و در سیاست‌گذاری دچار تزلزل شده بود؛ دریافتی‌های بانک مرکزی از هر تراکنش بود که در ازای هر تراکنش، مبلغی را اخذ می‌کرد. در این رابطه درخواست خود را به صورت مکتوب عنوان کرده‌ایم که از مبلغی که ما کاسب‌ها برای دولت، درآمد زایی می‌کنیم، درصدی از آن را به خود اتاق‌های اصناف برای نظارت‌ها تخصیص دهند.»

* مهمترین دغدغه‌های بخش خصوصی

صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در ادامه‌ این مراسم به بیان پرسش‌هایی به نمایندگی بخش خصوصی از کاندیداهای چهاردهمین دوره‌ ریاست‌جمهوری پرداخته و گفت: «تحریم‌ها در معیشت و در حوزه اقتصاد تاثیرگذار بوده است؛ بر همین اساس یکی از مهمترین دغدغه‌های بخش خصوصی این است دولت چهاردهم چگونه می‌خواهد برای لغو یا کاهش تحریم‌ها عمل کند؟ ثروت‌های ملی بسیاری در حوزه‌های صنعت، معدن، کشاورزی، گردشگری و... وجود دارد اما وضعیت معیشت مردم در شأن آن‌ها نیست؛ دولت چه برنامه‌ای برای ارتقای این جایگاه دارد؟»

وی افزود: «عدم ثبات اقتصادی، عدم اجرای درست قوانین و عدم مسئولیت‌پذیری برخی مسئولان در عمل به وعده‌ها منجر به کاهش تعامل و اعتماد مردم شده است؛ بنابراین باید فکر شود که دولت آینده چه تدابیری برای رفع این مشکل در نظر خواهد داشت؟ همچنین زیرساخت‌های کشور برای سرمایه‌گذاری مناسب نیست و این زیرساخت‌ها با استانداردهای جهانی مطابقت ندارد.»