رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص مساله گرانی گفت: مادر شبکه تهیه، تامین و توزیع دچار مشکلات جدی هستیم و این ریشه در سوء مدیریت دارد. ما در نظارت دچار مشکل هستیم؛ الان در شرایط سختی ارزی ارز ۴۲۰۰ تومان برای کالاهای اساسی میآید. تا ۲۷ مهر بیش از ۴ میلیارد دلار به اقلام اساسی ارز توزیع شده اما ما آثار آن را نمیبینیم.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، محمدباقر قالیباف در گفتوگوی زنده با مردم به مناسبت روز مجلس ضمن تبریک و تسلیت شهادت دکتر فخریزاده، در پاسخ به نخستین سوال در خصوص دغدغه گرانی که مردم را دچار مشکل کرده است، گفت: طبیعتا ما به عنوان نمایندگان، دغدغهای جز دغدغه مرم نداریم و با گرانیها آشنا هستیم. در این بخش به طور جد مردم گلهمند هستند. در همین بازدیدها دیدم پشت پنجره نانوایی زده نان نسیه داده نمیشود و دیدم بله گویا کارگرها که کارگر فصلی هستند برای خرید نان دچار مشکل هستند. مشکلات واقعا زیاد است و از نان تا مساله مرغ، مردم دچار مشکل هستند.
وی ادامه داد: فکر میکنم بحث گرانی باید به دو بخش تقسیم شود؛ بخشی مشکلات ریشهای است که وقتی بحث تحریم و کرونا را هم نداشتیم مردم عادت داشتند نزدیک عید با تورم ۲۰ درصد مواجه شوند اما حالا از بیثباتی ناراحت هستند. یک بحث ریشهای است که اساس آن به کسری بودجه برمیگردد که همه دولتها و مجلسها را شامل میشود.
وی افزود: یک نکته دیگر بحث مسائل مدیریتی است. مادر شبکه تهیه، تامین و توزیع دچار مشکلات جدی هستیم و این ریشه در سوء مدیریت دارد. ما در نظارت دچار مشکل هستیم؛ الان در شرایط سختی ارزی ارز ۴۲۰۰ تومان برای کالاهای اساسی میآید. تا ۲۷ مهر بیش از ۴ میلیارد دلار به اقلام اساسی ارز توزیع شده اما ما آثار آن را نمیبینیم. اینها همه به ضعف مدیریت برمیگردد. در مجلس کار اجرایی دست ما نیست و من تاکید دارم ما به جای دولت ننشینیم.
رئیس مجلس در خصوص انتقاد به نمایندگان که برخی معتقد هستند در مساله قانونگذاری وارد فاز اجرایی شدهاند، گفت: قانونگذاری حق قانونی ما است؛ آییننامههای اجرایی که دولت تصویب میکند تا آن آیین نامه از سوی مجلس ابلاغ نشود کسی حق اجرا ندارد. قانونگذاری و سیاستگداری وظیفه ما است؛ پس ریلگذاری کار ما است. تطبیق دادن آییننامههای اجرایی هم وظیفه ما است.
وی در خصوص کسری بودجه به عنوان ریشه همه مشکلات نیز گفت: الان شما نگاه کنید اکثر متخصصین و مردم وقتی مشکلات امروز اقتصاد را میبینیم میگویند دو عامل دارد، یکی سوء مدیریت و یکی تحریم که نقش سوء مدیریت بیشتر است. ما وقتی حرف از کسری بودجه میزنیم یعنی دخل و خرج دولت با هم نمیخواند.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در همه جای دنیا اقتصادشان، اقتصاد پایدار است؛ مانند درآمدهای گمرکی اما نفت و اوراق قرضه که درآمد پایدار نیست. کشوری میتواند اقتصاد سالم داشته باشد همانگونه که حضرت آقا سالها جهش تولید را مطرح کردند، باید چرخ تولیدش بچرخد و بعد تولید و صادرات مواد اولیه و برآیند آنها بتواند هزینه دولت را تامین کند.
وی ادامه داد: هنگامی که کسری بودجه وجود دارد، چه دولت که میخواهد بودجه را ارائه دهد و چه مجلس که میخواهد آن را تصویب کند باید واقعی باشد. مثلاً ما اگر بخواهیم با نفت و اوراق قرضی آن را برطرف کنیم نمیشود. به طور مثال بودجه سال ۹۸ عددها گرد شد و ما بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان در آن سال کسری بودجه داشتیم که دولت برای جبران آن از بانکها استقراض کرده یا اوراق فروخت.
وی درباره اینکه مجلس برای واقعی کردن بودجه ۱۴۰۰ چه برنامهای دارد و همچنین رفع دغدغههای معیشتی مردم گفت: ما در مجلس یازدهم برای کسری بودجه، جلوگیری از تورم، گرانی و همچنین اصلاح شبکه تهیه و توزیع کالا در ۶ ماه گذشته یک برنامه منظمی را تنظیم کردیم. به طور روشن اگر بخواهم به اقداماتی که انجام دادهایم اشاره کنم باید بگویم ۴ رویکرد مردم سازی، شفاف سازی، هوشمند سازی و کارآمد سازی در نظر گرفتیم که بسیار مهم هستند. مثلاً در همین بحث کسری بودجه که باید ابتدا بپذیریم این امر وجود دارد و بعد آن را از طریق درستی که وجود دارد سمت بودجه پایدار ببریم.
وی ادامه داد: مثلاً بحث مالیات و انواع آن در کشور صحبت میکنیم به شدت به هم ریخته است ما حدود ۶۰۰ هزار شرکت موئد مالیاتی داریم که حدود سه میلیون نفر در حوزه کسب و کارها هستند، اما جالب است بدانید ۳۲ هزار نفر ممیز مالیاتی داریم مالیاتها را جمع میکنند که ۶۰ درصد این ۳۲ هزار نفر با ۶۰ درصد امکانات تنها ۱۵ هزار میلیارد تومان مالیات را جمع میکنند به طور مثال در بحث ۱۷۰ هزار میلیارد تومانی امسال تنها ۲۰ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان جمع شد.
وی ادامه داد: این امر به خاطر سوء مدیریت و تصمیم غلط است، به جرأت میگویم در گذشته مقابل این سوء مدیریت ایستادگی نکردند و نتیجه آن شد که تمامی دلالان و سوداگران و کسانی که بدون اینکه عرقی بریزند حجم عظیمی از پول را پیدا کردند.
رئیس قوه مقننه بیان کرد: در همین ۶ ماه گذشته یکی از کارهایی که با همکاری وزارت اقتصاد و سازمان مالیاتی انجام دادیم طرح مربوط به اخذ مالیاتها بود که اتمام رسید در کمیسیون اقتصاد هم مصوب شد و بنا داریم تا قبل از بودجه این قانون را تصویب کنیم.
قالیباف گفت: امسال بودجه شرکتها ۸۵۰ هزار میلیارد تومان اما بودجه شرکتهای دولتی هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است که تقریباً دو برابر بودجه است. تقریباً بیش از ۳۰۰ شرکت دولتی ۸۰ درصد آن هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است بودجه را به خود اختصاص دادند. ما در مجلس در همین یک ماه گذشته جلسات مفصلی گذاشتیم تا دیوان محاسبات و مرکز پژوهشها محاسبه کنند.
وی درباره بورس گفت: تا قبل از این که مردم به بورس اعتماد کنند و بیایند، کل بورس ۲۲۰۰ میلیارد تومان بود و هنگامی که نقدینگی به سمت آنجا هدایت شد به بیش از ۹ هزار هزار میلیارد تومان رسید.
ادامه دارد...