خبرگزاری ایلنا / ۱۴۰۴/۱۰/۰۵

اولویت تأمین گاز با بخش خانگی است/ناترازی انرژی از کمبود تولید گاز نیست

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه مقدار تولید گاز کشور مشخص است، گفت: موضوع تأمین انرژی کشور تنها به تولید محدود نمی‌شود، بلکه مدیریت مصرف، تنوع‌بخشی به سبد سوخت و اصلاح سیاست‌های گذشته نقش تعیین‌کننده‌ای در پایداری شبکه انرژی ایفا می‌کنند.
اولویت تأمین گاز با بخش خانگی است/ناترازی انرژی از کمبود تولید گاز نیست

به گزارش ایلنا، سعید توکلی با اشاره به اینکه هم‌اکنون با آرایش مصرف زمستانی، حدود ۸۵۰ تا ۸۶۰ میلیون مترمکعب در روز گاز به شبکه سراسری کشور تزریق می‌شود، بیان کرد: این عدد نشان می‌دهد که ایران در جایگاه سومین تولیدکننده گاز خشک در جهان قرار دارد. با این حال، با ورود به فصل زمستان، مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء از حدود ۴۳۵ میلیون مترمکعب در روز به اعدادی به‌مراتب بالاتر افزایش می‌یابد؛ بر اساس آمار دیروز، این مصرف به حدود ۶۷۰ میلیون مترمکعب رسیده است.

وی با بیان اینکه در چنین شرایطی، ناگزیر هستیم برای سایر بخش‌های مصرفی محدودیت‌هایی اعمال کنیم، افزود: اگر کل سبد انرژی کشور را صرفاً مبتنی بر گاز در نظر بگیریم و بخواهیم به همه متقاضیان به‌طور کامل گاز تحویل دهیم، با ناترازی حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب مواجه می‌شویم؛ در هیچ‌ جای دنیا تمامی بخش‌های مصرف‌کننده صرفاً با گاز تغذیه نمی‌شوند.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، تنوع پایین سبد سوخت را یکی از اشکالات اساسی نظام انرژی کشور دانست و تصریح کرد: ایران جزو معدود کشورهایی است که بیش از ۷۲ تا ۷۳ درصد سبد انرژی آن توسط گاز طبیعی تأمین می‌شود. در فصل زمستان، با افزایش مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء تا حدود ۶۷۰ میلیون مترمکعب در روز، سه مصرف‌کننده عمده دیگر باقی می‌مانند، همانند نیروگاه‌ها، صنایع بزرگ و مصارف عملیاتی وزارت نفت برای تولید، طبیعتاً در فصل زمستان، با مدیریت سوختی که از ابتدای سال در وزارت نفت انجام می‌شود، تلاش بر این است که گاز این بخش‌ها نیز به‌صورت حداقلی و پایدار تأمین شوند.

توکلی با اشاره به اینکه در فصل تابستان گاز بیشتری به نیروگاه‌ها تحویل داده می‌شود تا هم‌زمان با آن، همکاران ما در حوزه پالایش و پخش بتوانند مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها را تکمیل کنند، گفت: نتیجه این سیاست آن است که در فصل زمستان، با افزایش سهم مصرف خانگی و تجاری، مقدار گاز تحویلی به نیروگاه‌ها مانند فصل گرم نخواهد بود و نیروگاه‌ها ناگزیر به استفاده از سوخت مایع می‌شوند.

وی با یادآوری اینکه البته این موضوع مختص ایران نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا نیز همین الگوی جایگزینی وجود دارد، ادامه داد: تفاوت در این است که در کشور ما سوخت مایع عمدتاً شامل نفت‌گاز و نفت‌کوره است، در حالی که در برخی کشورها مانند چین، حدود ۵۸ تا ۶۰ درصد سبد سوخت نیروگاه‌ها از زغال‌سنگ تأمین می‌شود؛ نکته مهم این است که در این کشورها، نیروگاه‌های با سوخت آلاینده در مناطقی جانمایی شده‌اند که اثرات آلودگی آنها به سمت مراکز پرجمعیت هدایت نمی‌شود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه مقدار تولید گاز کشور مشخص است و اولویت نخست، تأمین گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء قرار است، گفت: اولویت بعدی، تأمین نیروگاه‌هاست که برای پایداری شبکه برق کشور ضروری است. مازاد بر این دو بخش، در اختیار صنایع بزرگ و مصارف عملیاتی قرار می‌گیرد. در واقع، حلقه‌های این زنجیره به یکدیگر متصل هستند، اما متأسفانه برخی سیاست‌گذاری‌های نادرست در سال‌های گذشته سبب شده این حلقه‌ها به‌درستی در کنار هم قرار نگیرند.

توکلی با بیان اینکه در فصول گرم سال امکان ذخیره‌سازی گسترده گاز وجود ندارد، اظهار کرد: یکی از اتفاق‌های مثبت امسال این بود که حجم ذخیره‌سازی گاز نسبت به پارسال حدود ۲۰ درصد افزایش یافت.

وی با اشاره به اینکه موضوع تأمین انرژی کشور صرفاً به تولید محدود نمی‌شود، بلکه مدیریت مصرف، تنوع‌بخشی به سبد سوخت و اصلاح سیاست‌های گذشته، نقش تعیین کننده‌ای در پایداری شبکه انرژی ایفا می‌کنند، گفت: در حوزه انرژی با دو بخش اصلی مواجه هستیم، بخش تولید و بخش مصرف. در این میان، یک شاخص بسیار مهم و استاندارد در سطح بین‌المللی وجود دارد که متأسفانه در کشور ما وضع مطلوبی ندارد و آن شاخص شدت مصرف انرژی است؛ متأسفانه ایران در صدر کشورهایی قرار دارد که شدت مصرف انرژی در آنها رو به افزایش بوده است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: حتی اگر فرض کنیم تولید گاز کشور به هر میزان افزایش یابد و از جایگاه سومین تولیدکننده گاز جهان به جایگاه دوم برسیم، اما تغییری در بخش مصرف، مدیریت، بهینه‌سازی و ارتقای بهره‌وری انرژی صورت نگیرد، عملاً مشکل حل نمی‌شود.

توکلی به راهکارهای اساسی در حوزه مدیریت مصرف گاز اشاره و تأکید کرد: به‌عنوان مثال، در بخش خانگی، مقررات ملی ساختمان به‌ویژه مبحث ۱۹، به‌طور مشخص بر بهینه‌سازی مصرف انرژی تأکید دارد. هم‌اکنون حدود ۷۰ درصد گازی که به ساختمان‌ها تحویل داده می‌شود صرف گرمایش فضا می‌شود؛ این رقم بسیار قابل توجه است.

وی با بیان اینکه با رعایت مجموعه‌ای از اقدام‌های به ظاهر ساده، اما بسیار مؤثر، می‌توان صرفه‌جویی قابل توجهی ایجاد کرد، تصریح کرد: اقدام‌هایی مانند استفاده از عایق‌های مناسب در کف، دیوارها و سقف ساختمان، انتخاب تجهیزات گرمایشی با راندمان بالا، استفاده از پنجره‌های دوجداره و نصب صحیح آنها و از همه مهم‌تر، رعایت درجه آسایش حرارتی است. در بسیاری از کشورهای دنیا که شرایط آب و هوایی مشابه ایران دارند، دمای آسایش در بازه ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد تعریف شده و به‌طور جدی رعایت می‌شود.

معاون وزیر نفت با یادآوری اینکه در بخش صنعت نیز از مرحله طراحی اولیه تا خرید تجهیزات، باید به بهره‌وری انرژی توجه شود، گفت: تجهیزاتی که در صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند باید دارای برچسب انرژی مناسب و راندمان بالا باشند. این مسئله در صنایعی مانند سیمان، فولاد، پتروشیمی و حتی در نیروگاه‌ها اهمیت دوچندان دارد؛ واقعیت این است که نیروگاه‌ها و صنایع مشابه در بسیاری از کشورهای دنیا، با این سطح از مصرف انرژی، فعالیت نمی‌کنند. اگر به‌دنبال حل ریشه‌ای مسئله انرژی در کشور هستیم، تمرکز صرف بر افزایش تولید کافی نیست، بلکه اصلاح الگوی مصرف، ارتقای بهره‌وری و پایبندی به استانداردهای فنی و مقرراتی، شرط اساسی عبور از وضع کنونی است.

توکلی با اعلام اینکه حدود ۸۰ درصد مصرف گاز کشور در فصل زمستان مربوط به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء است، بیان کرد: تنها راه مدیریت مؤثر این وضع، تمرکز بر مدیریت مصرف در بخش خانگی است. به‌طور مشخص، کاهش تنها ۲ درجه سانتیگراد از دمای محیط منازل می‌تواند صرفه‌جویی معادل تولید ۲ فاز میدان گازی پارس جنوبی ایجاد کند.

وی، یکی از اقدام‌های مهم شرکت ملی گاز ایران را بهینه‌سازی موتورخانه‌ها دانست و افزود: تاکنون حدود ۱۱۴ هزار موتورخانه در سراسر کشور بهینه‌سازی شده که حدود ۵۰ درصد آنها مربوط به دستگاه‌های دولتی است؛ بهینه‌سازی موتورخانه‌ها شامل اقدام‌هایی مانند نصب عایق، نصب رسوب‌گیر، تنظیم مشعل و اصلاح عملکرد کلی سیستم گرمایشی است. موتورخانه‌ها در بسیاری از ساختمان‌ها به‌طور کلی مورد غفلت قرار گرفته‌اند، در حالی که طبق قانون هوای پاک و استانداردهای موجود، موتورخانه‌های دستگاه‌های دولتی ملزم به بازدیدهای دوره‌ای هستند. به همین دلیل، همکاران ما در شرکت‌های گاز استانی، بر اساس مصوبات هیئت وزیران، بازدیدهای میدانی و حتی سرزده از موتورخانه‌ها انجام می‌دهند.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه ناترازی انرژی در کشور، ناشی از کمبود تولید نیست، بلکه عمدتاً ریشه در مصرف ناصحیح و غیربهینه در بخش‌های صنعت، نیروگاه‌ها و بخش خانگی و تجاری دارد، ادامه داد: مهم‌تر از همه، میزان گازی است که به‌دلیل هدررفت، عملاً از چرخه بهره‌وری خارج می‌شود. نکته مهم دیگر این است که حدود ۷۷ درصد منابع تولید گاز کشور در جنوب و عمدتاً در مناطق فراساحلی، یعنی در دریا، قرار دارد، در حالی که بیشترین مصرف در نیمه شمالی کشور اتفاق می‌افتد. همین موضوع، فرآیند تولید، انتقال و توزیع گاز را بسیار پیچیده و پرهزینه می‌کند.

توکلی با بیان اینکه همکاران ما در شرکت ملی نفت هر سال تلاش می‌کنند تولید گاز غنی را افزایش دهند، اما این افزایش تولید مستلزم سرمایه‌گذاری‌های بسیار سنگین است، تصریح کرد: همین میزان افزایش تولید را می‌توان با کاهش تنها یک تا ۲ درجه سانتیگراد در دمای منازل جبران کرد. برای واحدهایی که از پکیج استفاده می‌کنند نیز، تنظیم دمای پکیج در بازه ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتیگراد کاملاً کفایت می‌کند. نکته جالب اینجاست که این تغییر، هیچ خللی در سبک زندگی یا رفاه خانوارها ایجاد نمی‌کند و همچنان گرمایش مطلوب تأمین می‌شود.

وی با اشاره به اینکه امسال مصوبه‌ای از سوی هیئت وزیران ابلاغ شده که مبتنی بر اسناد بالادستی است و تحت عنوان کارورهای انرژی تعریف می‌شود، گفت: کارور انرژی به این معناست که یک واسطه تخصصی میان شرکت ملی گاز ایران و مصرف‌کننده نهایی قرار می‌گیرد. هر میزان کاهش مصرفی که در بخش‌های مختلف، به‌ویژه بخش خانگی و تجاری محقق شود، این کارور انرژی آن صرفه‌جویی را شناسایی و مدیریت می‌کند و امکان تخصیص همان میزان گاز صرفه‌جویی شده به بخش‌های مولد اقتصاد را فراهم می‌سازد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه این انرژی در بخش‌های مولد به تولید کالا، توسعه صنعتی و خلق ارزش اقتصادی اختصاص می‌یابد، اظهار کرد: این رویکرد هم‌زمان چند پیامد مثبت دارد، از یک سو سبب افزایش تولید و رشد اقتصادی می‌شود، از سوی دیگر بهره‌وری انرژی را ارتقا می‌دهد و در عین حال به کاهش آثار منفی زیست محیطی نیز کمک می‌کند.

توکلی با اشاره به اینکه مدیریت مصرف دارای دو مسیر اصلی است، بیان کرد: مسیر نخست، راهکارهای فرهنگی و اقناع‌سازی است، یعنی خود مصرف‌کنندگان به این باور برسند که هر میزان صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌تواند به خلق ارزش افزوده، افزایش تولید و تقویت بخش‌های مولد اقتصاد منجر شود و نباید انرژی به‌صورت خام و غیربهینه مصرف شود.

وی مسیر دوم را اجرای دقیق اسناد بالادستی و مقررات الزام‌آور دانست و گفت: در این زمینه، مقررات ملی ساختمان، به‌ویژه مبحث ۱۹، نقش بسیار مهمی دارد. همچنین دستگاه‌ها و نهادهایی که مسئولیت نظارت و اجرای این مقررات را بر عهده دارند، باید این الزام‌ها را به‌صورت جدی پیاده‌سازی کنند. خوشبختانه امروز بسیاری از بخش‌ها به این درک رسیده‌اند که اگر این مقررات در سمت مصرف به‌درستی اجرا شود، می‌توان مقادیر قابل توجهی از انرژی را ذخیره و آزاد کرد و این منابع را به بخش‌های دیگر اقتصاد اختصاص داد.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه در حوزه صنعت نیز کاهش مصرف و افزایش بهره‌وری انرژی به‌عنوان یک الزام جدی مطرح است، افزود: ما یک سند بالادستی مهم تحت عنوان شورای عالی انرژی داریم که در آن تصریح شده برخی صنایع، مانند صنعت سیمان، موظف‌اند هر سال حداقل ۲ درصد افزایش بهره‌وری انرژی داشته باشند. نکته مهم دیگر، تعیین خط مبنا برای مصرف انرژی است که آن هم در اسناد بالادستی پیش‌بینی شده و در برخی بخش‌ها، از جمله گلخانه‌ها مصداق پیدا می‌کند.

توکلی با اشاره به اینکه مدیریت مصرف در کوتاه‌ترین زمان ممکن، بیشترین اثرگذاری و بازدهی را دارد، تأکید کرد: البته این به‌معنای نادیده گرفتن افزایش تولید نیست، افزایش تولید نیز هم‌زمان در دستور کار وزارت نفت قرار دارد، اما این مسیر نیازمند سرمایه‌گذاری‌های بسیار سنگین است.

توکلی با اعلام اینکه خوشبختانه از پارسال تاکنون، حتی در شمال کشور و در شبکه‌های سرشاخه‌ای، هیچ مورد قطعی گاز در بخش خانگی و تجاری نداشته‌ایم و این نتیجه مدیریت یکپارچه و دقیق وزارت نفت و تلاش‌های همکاران ما است، گفت: حدود ۴۱ هزار کیلومتر خطوط لوله فشار قوی در کشور وجود دارد و ۹۵ ایستگاه تقویت فشار، گاز را به سراسر کشور منتقل می‌کنند.

منبع : ایلنا



دوشنبه ۴ اسفند ۱۴۰۴ - 23 February 2026
سایت انتخاب

ببینید / پرواز خودرو‌ها پس از عبور از خطرناک‌ترین سرعت‌گیر ایران

لاریجانی انتخاب اول رهبری برای روز جنگ
سایت اکوایران

لاریجانی انتخاب اول رهبری برای روز جنگ

اکو ایران: نیویورک‌تایمز در گزارشی مفصل از مسئولیت‌های جدید علی لاریجانی، عالی ترین مقام امنیت ملی ایران او را امین و مورد اعتماد رهبری خوانده و نوشته است که ایشان با متحدان قدرتمندی مانند روسیه و بازیگران منطقه‌ای مانند قطر و عمان ارتباط برقرار می‌کند و بر مذاکرات هسته‌ای با واشنگتن نظارت دارد.
گزارش کانال 12 اسرائیل از اوضاع زرادخانه موشکی ایران در این مقطع حساس
سایت تابناک

گزارش کانال 12 اسرائیل از اوضاع زرادخانه موشکی ایران در این مقطع حساس

کانال 12 اسرائیل در گزارشی به وضعیت زرادخانه موشکی ایران در شرایط کنونی پرداخت و مدعی شد: «ایران پیش از جنگ دوازده روزه حدود 2000 موشک میان برد داشت که در طول این جنگ از 563 موشک استفاده کرد و حالا به سرعت در حال رسیدن به همان سطح ذخایر موشکی است... در حالی که دقت و تعداد موشک‌های ایران افزایش می‌یابد، …
کاهش قدرت خرید و رویای «خانه دار شدن» بسیاری از ایرانیان
روزنامه آرمان امروز

کاهش قدرت خرید و رویای «خانه دار شدن» بسیاری از ایرانیان

آرمان امروز: بازار مسکن با رشد بی‌وقفه قیمت‌ها و فاصله فزاینده درآمد خانوارها، خانه‌دار شدن برای دهک‌های متوسط و پایین را با وجود افزایش ۴۳ درصدی حقوق به رؤیایی دوردست تبدیل کرده است. بازار مسکن از دهه‌های اخیر به ویژه طی ماه‌های گذشته وارد فاز افزایشی شده است و روند رشد قیمت‌ها در اغلب مناطق [ ]
سایت اکوایران

پاسخ عراقچی به سوال مجری CBS: آیا تأیید رهبر معظم را برای آن پیشنهاد گرفته‌اید؟+ویدئو

اطلاعات: تصمیم درباره جنگ و صلح مهم‌تر از آن است که تنها به نظامیان سپرده شود
سایت آخرین خبر

اطلاعات: تصمیم درباره جنگ و صلح مهم‌تر از آن است که تنها به نظامیان سپرده شود

اطلاعات/متن پیش رو در اطلاعات منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست سران مملکت باید تصمیمات مهم بگیرند و به سرداران قشون ابلاغ کنند و پیش از آن، دیپلماسی و مذاکره باید راه جنگ را به هر ترتیب ببندد و طریق مصالحه و آشتی را از هر روزنِ ممکن بیابد. سید مسعود رضوی - روزنامه اطلاعات: مولان
تشکیل 4 لایه جانشینی برای مقامات ارشد ایرانی/ آیت الله خامنه‌ای در جنگ 12 روزه 3 نامزد را که می‌توانستند جانشین او شوند، معرفی کرد
سایت رکنا

تشکیل 4 لایه جانشینی برای مقامات ارشد ایرانی/ آیت الله خامنه‌ای در جنگ 12 روزه 3 نامزد را که می‌توانستند جانشین او شوند، …

رکنا سیاسی : نیویورک تایمز نقش علی لاریجانی را در مدیریت فضای جنگی ایران برجسته و خاص دانسته و مدعی شده مقام معظم رهبری به علی لاریجانی مسئولیت ویژه ای برای کسب اطمینان از بقای کشور و نظام در شرایط تحقق بدترین سناریوهای جنگی را داده است.
جنگ ترامپ؛ نزاعی برای بقا نه استراتژی
سایت فرارو

جنگ ترامپ؛ نزاعی برای بقا نه استراتژی

ترامپ خوب می داند که اگر رویکردهای تهاجمی‌اش علیه ایران را کاهش دهد، این مساله می تواند خط حمایت مالی از وی و جنبشش را به خطر بیندازد. ترامپ می داند بین آن چیزی که حامیان مالی‌اش از وی در مورد ایران می خواهند و آنچه نتانیاهو درخواست می کند، هیچ تفاوتی وجود ندارد.
معمار ساکت مذاکرات
سایت آخرین خبر

معمار ساکت مذاکرات

روزنامه سازندگی/متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست “جرد کوشنر”، مشاور ارشد و داماد “ترامپ” که نقش مهمی در طرح صلح خاورمیانه ایفا کرده است، این روزها به‌دنبال اجرایی شدن ایده «توافق دیپلماتیک» با ایران است. “سازندگی” به نقش این یهودی ضدجنگ که مذاکره را بر جنگ
سایت تابناک

حرکت جالب کریستیانو رونالدو در روز ملی عربستان

برای جهش قیمت‌ها در بازار مسکن آماده باشیم؟
سایت ۹ صبح

برای جهش قیمت‌ها در بازار مسکن آماده باشیم؟

یک کارشناس بازار مسکن گفت: میانگین هزینه ساخت هر مترمربع مسکن در شرایط فعلی بین ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان است و این رقم فقط مربوط به ساخت بوده و شامل قیمت زمین و سایر هزینه‌ها نمی‌شود.یک کارشناس بازار مسکن گفت: میانگین هزینه ساخت هر مترمربع مسکن در شرایط فعلی بین ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان است و این رقم فقط مربوط …
سایت عصرایران

دومین روز تجمع دانشجویان در چند دانشگاه تهران (عکس)

230

راهنمای رزرو بلیط اتوبوس بین‌شهری؛ از تهران تا تمام شهرها

افسانه تثبیت قیمت‌ها
سایت الف

افسانه تثبیت قیمت‌ها

آنچه می خوانید شرح و توضیحی است، به قلم دکتر «حسن سبحانی» اقتصاددان، بر ماجرای آنچه «طرح تثبیت قیمت ها» در مجلس هفتم نامیده شده است. دکتر حسن سبحانی که در آن زمان خود در مجلس حضور داشت در این نوشته با عنوان کلی «از سری نامه هایی برای ایران» به رد شایعات و کج فهمی ها از طرح یاد شده پرداخته است.
سرمقاله خراسان/ خطر زخم بر پیکر امید
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ خطر زخم بر پیکر امید

خراسان/ «خطر زخم بر پیکر امید» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم سیدصادق غفوریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: وقتی سخن از «زیرساخت» یک کشور به میان می آید، عمدتا سازه های کلان و حیاتی همچون نیروگاه، پالایشگاه، سکوها، خطوط مخابرات و انتقال انرژی به ذهن می آید که البته در ادبیات و
         
آیا مصرف برق در ایران ۳ برابر کشورهای اروپایی است؟
روزنامه چارسوق

آیا مصرف برق در ایران ۳ برابر کشورهای اروپایی است؟

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف با تأیید اینکه هدف دولت از پافشاری بر مصرف بالای برق، افزایش نرخ آن است یادآوری کرد از ابتدای سال برق چندین بار گران شده اما باز هم توانیر مدعی ضرر و زیان است. به گزارش خبرآنلاین، مسعود پزشکیان اخیراً برای بار چندم مدعی شده که مصرف برق در ایران سه برابر کشورهای اروپایی …
         
ویتکاف: ترامپ متعجب است که چرا ایران هنوز تسلیم نشده‌ است/کشاندن آنها به نقطه تسلیم بسیار دشوار است/ ایران تنها یک هفته با غنی‌سازی در سطح تسلیحات اتمی فاصله دارد
سایت اکوایران

ویتکاف: ترامپ متعجب است که چرا ایران هنوز تسلیم نشده‌ است/کشاندن آنها به نقطه تسلیم بسیار دشوار است/ ایران تنها یک هفته با …

اکو ایران: ویتکاف گفت: ایرانی‌ها می‌گویند برنامه هسته‌ای‌شان صلح‌آمیز است، اما آنها بسیار بیشتر از حد لازم غنی‌سازی کرده‌اند و ممکن است یک هفته تا دستیابی به مواد ساخت بمب در سطح صنعتی فاصله داشته باشند.
ادعای بهزاد نبوی: در سطوح بالا نفوذی وجود دارد!
سایت تابناک

ادعای بهزاد نبوی: در سطوح بالا نفوذی وجود دارد!

بهزاد نبوی از عناصر اطلاح طلب مدعی شد: «حتی با یک دولت مستکبر هم می‌توان بر اساس منافع ملی مذاکره کرد. تا مشکل خود را با آمریکا حل نکنیم، روابط با قدرت‌هایی مثل چین هم به‌طور کامل کارآمد نخواهد بود. مشکل ما این است که تصور می‌کنیم اگر دستمان به دست یک آمریکایی بخورد، انگار نجس شده و حتی با آب هم پاک …
بازداشت کودکان، خشم و کینه نسبت به نهادهای رسمی را تشدید می‌کند
روزنامه توسعه ایرانی

بازداشت کودکان، خشم و کینه نسبت به نهادهای رسمی را تشدید می‌کند

افزایش بازداشت‌های نوجوانان در جریان اعتراضات دی‌ماه، نه فقط یک مسئله امنیتی، بلکه بحران روانی و اجتماعی قابل‌توجهی را پیش روی جامعه ایران قرار داده است. گزارش‌های اخیر و هشدارهای انجمن علمی روانپزشکان و روانشناسی نشان می‌دهد که این بازداشت‌ها می‌تواند تبعات گسترده‌ای فراتر از نفس بازداشت داشته باشد؛ …
روایت یک غربال سیاسی
روزنامه توسعه ایرانی

روایت یک غربال سیاسی

نهال فرخی انتخابات هفتمین دوره شورای اسلامی شهر تهران هنوز به ایستگاه رسمی تبلیغات نرسیده، اما فضای سیاسی پایتخت از هم اکنون با یک پرسش کلیدی
آمریکا در پنج دقیقه می‌تواند لانچرهای موشکی ایران را نابود کند؟!
سایت تابناک

آمریکا در پنج دقیقه می‌تواند لانچرهای موشکی ایران را نابود کند؟!

استالیسناو کروپونیک خبره نظامی در یک برنامه با بررسی صحنه نبرد ایران و آمریکا و سه نوع موشک‌های ایران گفت: «ترامپ می‌گوید: ما می‌توانیم لانچرهای موشک ایران را مثلاً ظرف پنج دقیقه نابود کنیم!... در عملیات طوفان صحرا (حمله آمریکا به عراق، ایالات متحده برتری کامل هوایی داشت. عراق همین‌جاست، بیابان باز و …
تخلفات گسترده در واردات خودرو
روزنامه دنیای اقتصاد

تخلفات گسترده در واردات خودرو

بازار خودروهای وارداتی پس از آزادسازی، با موجی از تخلفات در عرضه و پیش‌فروش مواجه شده است؛ تخلفاتی از جمله فروش خودروهای واردنشده تا قیمت‌های غیرشفاف. در شرایطی که عملا تنها «ماشین مجوزدهی» سیاستگذار فعال مانده، عقب‌نشینی از نظارت موثر، باعث عدم شفافیت در بازار شده است.
         
ایرانیان خارج از کشور! با وطن‌تان چه می‌کنید؟
سایت آخرین خبر

ایرانیان خارج از کشور! با وطن‌تان چه می‌کنید؟

جمهوری اسلامی/متن پیش رو در جمهوری اسلامی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست «رضا نصری» کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل با انتشار مطلبی با عنوان «خطاب به آن عده ایرانیان خارج از کشور»، نوشت: بازار با وطن‌تان چه می‌کنید؟ با وطن‌مان چه می‌کنید؟ نام‌تان را به کدام جریان‌های پلید و خطر
نو‌نازیسم آسیایی - دیپلماسی ایرانی
سایت دیپلماسی ایرانی

نو‌نازیسم آسیایی - دیپلماسی ایرانی

عبدالناصر نورزاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: آنچه اکنون در افغانستان جریان دارد، صرفاً بحران دولت یا ایدئولوژی نیست؛ بلکه تجسم میدانی برخورد دو...
به ساعت صفر نزدیک می شویم/ جنگ ایران و آمریکا اینگونه آغاز می شود/ ترامپ از چه می ترسد؟
سایت خبرفوری

به ساعت صفر نزدیک می شویم/ جنگ ایران و آمریکا اینگونه آغاز می شود/ ترامپ از چه می ترسد؟

مجله نیوزویک از گزینه ‌های ترامپ در مورد ایران پرده برداشته است. نویسنده مقاله این پایگاه اظهار می دارد که هر حمله‌ ای که رئیس جمهور آمریکا تصمیم به انجام آن علیه ایران بگیرد، از مقیاس عملیات نظامی که تابستان گذشته تأسیسات هسته‌ ای ایران را هدف قرار داد، فراتر خواهد رفت.
در سرزنشِ سرزنش و سرخوردگی؛ از پاشنۀ پینه‌بستۀ پا خجالت نکشیم!
سایت عصرایران

در سرزنشِ سرزنش و سرخوردگی؛ از پاشنۀ پینه‌بستۀ پا خجالت نکشیم!

در «کنش معطوف به حل مسأله» یا «رفع بحران»، سرزنش و «دیدید! گفته بودیم» یا «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا؟!» و «نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب» جایی ندارد چرا که سیاست امر واقع است و در اکنون جریان دارد. مسأله باید حل شود و در قبال سیاستِ نیکو، نکوهیدن امری نکوهیده است 
مهندسی جدید قدرت
سایت آخرین خبر

مهندسی جدید قدرت

روزنامه سازندگی/ متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست نشست افتتاحیه شورای صلح غزه برگزار شد نشست موسوم به «شورای صلح غزه» به ریاست دونالد ترامپ و با حضور رهبران و نمایندگان حدود ۴۵ کشور جهان، از همان ابتدا بیش از آنکه یک ابتکار صرفاً بشردوستانه باشد، نشانه‌ای ا
شکاف عمیق؛ چرا «اقتصاددانان» و «پزشکیان» به تفاهم نمی‌رسند؟
سایت آخرین خبر

شکاف عمیق؛ چرا «اقتصاددانان» و «پزشکیان» به تفاهم نمی‌رسند؟

روزنامه سازندگی/ متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست فاصله میان دولت چهاردهم و اقتصاددانان مستقل بیش از آنکه به اختلاف‌نظرهای مقطعی مربوط باشد، ریشه در شکافی عمیق‌تر میان منطق سیاست‌ورزی و منطق علم اقتصاد دارد. در هفته‌های اخیر، روایت‌های متناقض از دیدارها و ت
اعتماد گزارش داد: زنان، حجاب و صداوسیمای بلاتکلیف
سایت آخرین خبر

اعتماد گزارش داد: زنان، حجاب و صداوسیمای بلاتکلیف

اعتماد/ متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست مشخصا صداوسیما در موضوع حجاب زنان در دوگانه «نمایش همبستگی» و «سیاستگذاری هویتی» گرفتار شده است. دوگانه‌ای که در آن، جریان مسلط بر صداوسیما نه می‌تواند منکر بخش بزرگی از زنان با حجابی که در چارچوب فکری این گروه نمی‌گن
معرفی برندگان جشنواره فیلم برلیناله: «حروف زرد» برنده جایزه خرس طلایی ۲۰۲۶ شد
سایت اطلاعات آنلاین

معرفی برندگان جشنواره فیلم برلیناله: «حروف زرد» برنده جایزه خرس طلایی ۲۰۲۶ شد

برندگان بخش «مسابقه اصلی» هفتاد و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم «برلیناله» معرفی شدند و جایزه «خرس طلایی» بهترین فیلم به فیلم سینمایی «حروف زرد» به کارگردانی «ایلکر چاتاک» از آلمان، فرانسه و ترکیه اهدا شد.
رابرت مالی: تکرار سناریوی ونزوئلا در ایران توهم است/ ترامپ به دنبال دموکراسی در ایران نیست
سایت جماران

رابرت مالی: تکرار سناریوی ونزوئلا در ایران توهم است/ ترامپ به دنبال دموکراسی در ایران نیست

«رابرت مالی» نماینده پیشین ایالات متحده آمریکا در امور ایران با اشاره به برخی تحلیل‌ها درباره احتمال مداخله آمریکا در ایران گفت دولت دونالد ترامپ برخلاف برخی از آن‌هایی که به او امید بسته‌اند، به دنبال دموکراسی در ایران نیست.
زنان «جنت» خسته، بی‌سرمایه و بدهکار
سایت آخرین خبر

زنان «جنت» خسته، بی‌سرمایه و بدهکار

شرق/ متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست بازارچه جنت دیگر شبیه بازار نیست، بیشتر به یک زمین سوخته می‌ماند که خاطره صدها روز کار، امید و سرمایه در آن دفن شده است. جایی که تا چهاردهم بهمن‌‌، محل رفت‌وآمد مشتریان شب عید بود، امروز به نشانه‌ای از یک فروپاشی ناگهانی تب
دونالد ترامپ برای ریسک چهارم در قبال ایران آماده می‌شود
سایت اکوایران

دونالد ترامپ برای ریسک چهارم در قبال ایران آماده می‌شود

اکو ایران: آرون دیوید میلر، مذاکره کننده سابق آمریکایی با ذکر این نکته که «دونالد ترامپ سه بار روی ایران ریسک کرد وقتی همه کارشناسان به او گفتند این کار را نکن» به تصمیم ترامپ برای کنار گذاشتن توافق هسته ای ایران در سال ۲۰۱۸، ترور سردار سلیمانی در ۲۰۲۰ و حملات سال گذشته به تأسیسات هسته ای ایران اشاره …
«بازدارندگی مدنی» راهکاری برای آرامش سیاسی
روزنامه آرمان امروز

«بازدارندگی مدنی» راهکاری برای آرامش سیاسی

آرمان امروز- گروه سیاسی: در عرصه داخلی، تقویت بازدارندگی مدنی می‌تواند به‌عنوان یکی از مسیرهای ایجاد آرامش سیاسی مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، اگر بازدارندگی مدنی در جامعه شکل بگیرد، هم امکان هدایت اعتراضات در چارچوب‌های مدنی فراهم می‌شود و هم خود مردم می‌توانند در این زمینه همکاری کنند تا از تبدیل …
کاخ سفید میان دیپلماسی و جنگ کدام مسیر را برمی‌گزیند؟
سایت فرارو

کاخ سفید میان دیپلماسی و جنگ کدام مسیر را برمی‌گزیند؟

با افزایش تنش میان تهران و واشنگتن، گزارش‌ها از آماده‌باش نیروهای آمریکا و بررسی سناریوهای نظامی حکایت دارد؛ در حالی‌که هم‌زمان، کنگره در پی محدود کردن اختیارات جنگی رئیس‌جمهور است. رسانه‌های اسرائیلی از هماهنگی عملیاتی احتمالی میان آمریکا و اسرائیل، تقسیم مأموریت‌ها و تعیین «بانک اهداف مشترک» سخن می‌گویند. …
اقتصاد دیجیتال و تأثیر آن بر بازار کار
سایت اعتماد آنلاین

اقتصاد دیجیتال و تأثیر آن بر بازار کار

اقتصاد دیجیتال را می‌توان مجموعه‌ای از فعالیت‌های اقتصادی دانست که بر پایه فناوری‌های دیجیتال شکل گرفته و بخش قابل توجهی از ارزش افزوده خود را از داده، نرم‌افزار، شبکه و پلتفرم‌های آنلاین به دست می‌آورد.
باید از جامعه دفاع کرد
سایت ایران آنلاین

باید از جامعه دفاع کرد

حوادث دی‌ماه چرا به‌وجود آمد؟ چه وضعیتی پیش روی جامعه است؟ و چه باید کرد؟ دکتر مقصود فراستخواه معتقد است باید از جامعه دفاع کرد.
نگاهی به مدل فرانچایز در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ایران؛ خرده‌فروشی در مسیر نوسازی
سایت اعتماد آنلاین

نگاهی به مدل فرانچایز در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ایران؛ خرده‌فروشی در مسیر نوسازی

بازار خرده‌فروشی در ایران سال‌ها بر پایه واحدهای کوچک و مستقل شکل گرفته بود؛ مغازه‌هایی که با سرمایه شخصی اداره می‌شدند و هر کدام قواعد، قیمت‌ها و شیوه تأمین خود را داشتند.
حمله ساپینتو به وریا غفوری با افشاگری علیه مدیریت استقلال/ خبر شوکه‌کننده در حساس‌ترین مقطع منتشر شد
سایت خبر ورزشی

حمله ساپینتو به وریا غفوری با افشاگری علیه مدیریت استقلال/ خبر شوکه‌کننده در حساس‌ترین مقطع منتشر شد

ریکاردو ساپینتو در گفت و گویی به جدایی از استقلال واکنش نشان داد.
از گرینلند تا ایران؛ ترامپ دنبال چیست؟
روزنامه چارسوق

از گرینلند تا ایران؛ ترامپ دنبال چیست؟

ترامپ در راستای افزایش سهم خود در منابع انرژی و مواد معدنی و کمیاب و نیز گسترش نفوذ در کریدورهای تجاری، راهبرد همگرا در گرینلند، ونزوئلا و ایران اتخاذ کرده است. تلاش برای توافق با تهران نیز در این راستا قابل توضیح است. بحران نظم بین‌المللی دیگر یک مفهوم انتزاعی نیست. عملیات ایالات متحده در ونزوئلا، تهدید …
         
آمریکا از «دلار»، «تعرفه» و «تحریم» سلاح اقتصادی ساخته است
روزنامه چارسوق

آمریکا از «دلار»، «تعرفه» و «تحریم» سلاح اقتصادی ساخته است

سعید خطیب زاده رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در اختتامیه دوازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی، ضمن بیان اینکه تحولات جهانی در پرسرعت‌ترین حالت خود از زمان جنگ جهانی دوم تا امروز قرار دارد افزود: هدف آمریکا از فشار حداکثری، منزوی کردن ایران و درنهایت فروپاشی اقتصادی است و در این …
ادعای ترامپ: در اعتراضات ایران 32 هزار نفر کشته شده‌اند + ویدیو
روزنامه هفت صبح

ادعای ترامپ: در اعتراضات ایران 32 هزار نفر کشته شده‌اند + ویدیو

ترامپ گفت: در اعتراضات ایران ۳۲ هزار نفر کشته شده‌اند.
    
شمس‌الواعظین: از برخی سلاح‌ها که آیت‌الله خامنه‌ای اشاره کرد که می‌توانند ناوها را غرق کنند بی‌خبرم/ دولت امریکا در حال دنبال کردن مدلی است که من از آن به عنوان «مدل جنگ ۱۲ روزه» یاد می‌کنم
سایت اعتماد آنلاین

شمس‌الواعظین: از برخی سلاح‌ها که آیت‌الله خامنه‌ای اشاره کرد که می‌توانند ناوها را غرق کنند بی‌خبرم/ دولت امریکا در حال دنبال …

ماشاالله شمس‌الواعظین گفت: دولت امریکا در حال دنبال کردن مدلی است که من از آن به عنوان «مدل جنگ ۱۲ روزه» یاد می‌کنم. یعنی در ارتباط با مذاکرات، ابتدا فضا را خوش‌بینانه توصیف می‌کند، بعد پالس‌های مثبت می‌فرستد، می‌گوید نتایج خوبی در راه است، می‌رسیم به توافق، ایرانی‌ها هم خواهان توافق هستند و از این دست …
بحران خاموش در نظام سلامت/ مهاجرت متخصصان سلامت به مشاغل غیرآکادمیک؛ میلیاردها تومان سرمایه ملی در حال هدر رفتن است
سایت رکنا

بحران خاموش در نظام سلامت/ مهاجرت متخصصان سلامت به مشاغل غیرآکادمیک؛ میلیاردها تومان سرمایه ملی در حال هدر رفتن است

رکنا: اسماعیل شریعتی گفت: «بی‌توجهی ساختاری به معیشت و جایگاه پرستاران» موجب خالی ماندن ظرفیت‌های استخدام، ترک شغل و تهدید کیفیت خدمات در نظام سلامت شده است.
«اعتراض» ابزار آخر برای پیگیری مطالبات است/ راه‌حل‌های مدنی تضعیف‌ شده‌اند/حزب نداریم؛ فقط محافل دوستانه داریم
خبرگزاری ایلنا

«اعتراض» ابزار آخر برای پیگیری مطالبات است/ راه‌حل‌های مدنی تضعیف‌ شده‌اند/حزب نداریم؛ فقط محافل دوستانه داریم

رئیس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران گفت: اعتراض ابزار نهایی برای پیگیری مطالبات است است، یعنی جامعه‌ی مدنی اگر وجود داشته باشد و امکان فعالیت پیدا کند، از اول کسی سراغ اعتراض نمی‌رود.
علت اصلی ایران ستیزی صدراعظم آلمان چیست؟
خبرگزاری برنا

علت اصلی ایران ستیزی صدراعظم آلمان چیست؟

برنا- گروه بین الملل؛ رویکردهای اخیر آلمان در قبال ایران، تصویری تازه و بحث‌برانگیز از سیاست خارجی این کشور ترسیم کرده است؛ از حمایت لفظی از اقدامات نظامی اسرائیل تا تداوم سکوت در قبال برخی پرونده‌های تاریخی و شکاف میان ادعای دفاع از حقوق بشر و عملکرد عملی، پرسش‌هایی جدی درباره جهت‌گیری راهبردی آلمان …
    
سایت فرهیختگان

چاکرای باز و عقل بسته

لباس شخصی‌ها در خصوص اعتراضات دی ماه به مدارس ورود کردند؟
سایت روزنو

لباس شخصی‌ها در خصوص اعتراضات دی ماه به مدارس ورود کردند؟

بعد از آنکه یک مرد و زن، با عنوان تحلیلگر سیاسی به مدرسه‌ای در تهران رفتند و تصاویری خشن از اعتراضات دی‌ماه را به بچه‌های پایه دهم نشان دادند، یکی از بچه‌ها غش کرد و بچه‌های دیگر حال روحی بدی را تجربه کردند. این روایتی شنیده شده از اتفاقی است که می‌گویند در مدارس برخی از شهر‌ها رخ داده.
نظم جهانی در حال پوست‌اندازی؛ جنگ سرد فناوری جایگزین تجارت آزاد؟
سایت اکوایران

نظم جهانی در حال پوست‌اندازی؛ جنگ سرد فناوری جایگزین تجارت آزاد؟

جهان در میانه یک گذار تاریخی ایستاده است؛ نظمی که پس از جنگ جهانی دوم بر پایه تجارت آزاد و اجماع واشنگتن شکل گرفت، حالا زیر فشار حمایت‌گرایی، رقابت ژئوپلیتیک و ظهور چین در حال تغییر است.
چگونه می توان پای آمریکا را به اقتصاد ایران باز کرد؟ | وقتی «سود اقتصادی» قربانی «هزینه سیاسی» می شود | سایه پکن بر مخازن نفت ایران
سایت اقتصادنیوز

چگونه می توان پای آمریکا را به اقتصاد ایران باز کرد؟ | وقتی «سود اقتصادی» قربانی «هزینه سیاسی» می شود | سایه پکن بر مخازن …

داستان روابط اقتصادی ایران و آمریکا، داستان فرصت‌های سوخته‌ای است که در آن «سود اقتصادی» همواره قربانی «هزینه سیاسی» شده است. ایده انتفاع اقتصادی که در دهه 1370 مطرح شد، هنوز هم زنده است، اما امروز با موانع حقوقی و نهادی بسیار سخت‌تری روبروست.