خبرگزاری ایلنا / ۱۴۰۴/۱۱/۲۴

تأمین پایدار سوخت با افزایش تولید و مدیریت مصرف

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران اعلام کرد: صنعت پالایش در دولت چهاردهم پس از عبور از ناترازی و فشارهای شدید مصرفی، امروز به پایداری رسیده و افزایش تولید، توقف واردات نفت‌گاز، مدیریت مصرف، توسعه خطوط لوله و پیشرفت طرح‌های کیفی‌سازی محورهای اصلی این تحول بوده‌اند.
تأمین پایدار سوخت با افزایش تولید و مدیریت مصرف

به گزارش ایلنا، محمدصادق عظیمی‌فر در گفت و گو با رسانه وزارت نفت به تشریح شرایط ابتدای دولت، جهت‌گیری‌های کلیدی، دستاوردهای عملیاتی، پروژه‌های در حال بهره‌برداری و برنامه‌های آینده پرداخته و نشان می‌دهد که چگونه صنعت پالایش با هم‌افزایی میان بخش‌های مختلف دولت و بهره‌گیری از سرمایه انسانی توانست مسیر پایداری در تأمین سوخت کشور را دنبال کند.

آقای مهندس، با توجه به شرایط ورود به دولت چهاردهم، وضع صنعت پالایش و پخش در ابتدای مسئولیت شما چگونه بود؟

در ابتدای استقرار دولت چهاردم به ‌دلیل روند مصرف در سال‌های گذشته، وارث ناترازی در حوزه سوخت بوده‌ایم و این ناترازی تأمین سوخت کشور را در شرایط شکننده‌ای قرار داده بود. ما کار را در پیک مصرف بنزین یعنی شهریور ۱۴۰۳ با ذخایر خالی در شمال کشور آغاز کردیم و در آستانه ورود به فصل سرد نیز ذخیره‌سازی نفت‌گاز در نیروگاه‌ها به خوبی انجام نشده بود و حدود ۵۰ درصد کمتر از زمان مشابه سال پیش از آن بود. افزون بر این، به دلیل فشار ناترازی، بخش قابل توجهی از تعمیرات دوره‌ای پالایشگاه‌ها به تعویق افتاده بود که این امر تهدید بزرگی برای پایداری تأمین سوخت کشور به‌وجود می‌آورد.

از سوی دیگر در کنار تحریم‌ها، پدیده‌ای که شاید در دوره‌های گذشته در پالایش و پخش با آن روبه‌رو نبودیم، شرایط جنگی و تنش‌های منطقه‌ای بود که بر محیط کاری ما سایه انداخت و ریسک‌های متعددی به دنبال داشت؛ از جمله حمله به تأسیسات که در جنگ ۱۲ روزه با آن مواجه شدیم یا شوک‌های مصرفی در شرایط خاص و همچنین موضوع سرمایه‌گذاری و تأمین مالی که در چنین شرایطی با محدودیت جدی روبه‌رو می‌شود. 

افزون بر این، به‌دلیل عدم تنظیم‌گری مناسب روابط مالی صنعت پالایش با دولت در گذشته، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با تنگناهای مالی قابل توجهی روبه‌رو بود که تأثیر مستقیم بر فعالیت و توسعه صنعت پالایش داشت.

مهم‌ترین رویکردها در این دوره چه بود و چگونه این جهت‌گیری‌ها به اقدام‌های عملی تبدیل شده است؟

چند جهت‌گیری اصلی در این دوره انجام شد که از جمله آن حرکت از توجه صرف به تولید، به سمت مدیریت مصرف بود؛ البته این به معنای توقف نگهداشت یا توسعه تولید در صنعت پالایش نیست، بلکه در این دوره افزون بر شتاب‌بخشی به توسعه، توجه ویژه‌ای به مدیریت مصرف شد. همچنین توجه ویژه به سرمایه انسانی یکی از اولویت‌های اصلی شرکت در دولت چهاردهم بود، چراکه هیچ تحولی در سازمان بدون تحول در سرمایه انسانی رخ نمی‌دهد و نظام‌های حاکم بر سرمایه انسانی باید درست باشد و نیروی انسانی انگیزه لازم برای پیگیری برنامه‌ها را داشته باشد.

از سوی دیگر، اصلاح نحوه حکمرانی صنعت و روابط مالی پالایشگاه‌ها با دولت یکی از مهم‌ترین عواملی بود که انرژی نهفته صنعت را آزاد نمی‌کرد و کارکرد آن را محدود کرده بود. به این منظور، سند راهبردی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی تدوین و هدف‌گذاری‌های لازم انجام شد. برای ارزیابی عملکرد هر مجموعه‌ای، بهترین کار تعریف شاخص‌های کلیدی عملکرد است تا بتوان روند عملکرد را با دوره مشابه گذشته یا با اهداف مندرج در اسناد بالادستی از جمله قانون برنامه هفتم مقایسه کرد.

کارنامه تولید صنعت پالایش از ابتدای دولت چهاردهم تا کنون چگونه بوده است؟ 

در مقایسه ۱۶‌ماه ابتدایی دولت چهاردهم با ۱۶‌ماه پایانی دولت گذشته، مقدار خوراک پالایشگاه‌ها حدود ۴ درصد افزایش یافته و به میانگین روزانه ۲ میلیون و ۳۷۰ هزار بشکه رسیده است. تولید فرآورده‌ها نیز باتوجه به افزایش ظرفیت خوراک پالایشگاه‌ها و اصلاحات فرآیندی انجام‌شده به‌طور میانگین ۳ میلیون لیتر در روز تولید بنزین و نزدیک به ۴ درصد تولید نفت‌گاز افزوده شد.

میانگین تولید بنزین در پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس با انجام اقدام‌هایی مانند تعویض مبدل پکیناکس، افزایش خوراک و تغییر شرایط فرآیندی در یکی از واحدهای پالایشگاه، حدود ۲ تا ۳ میلیون لیتر در روز افزایش داشت و هم‌اکنون در زمستان ۱۴۰۴ تولید روزانه بنزین این پالایشگاه به بیش از ۴۵ میلیون لیتر افزایش یافته در صورتی که در ابتدای دولت این مقدار حدود ۳۸ میلیون لیتر بود.

تولید روزانه بنزین پالایشگاه‌ها در کشور هم‌اکنون بیش از ۱۱۰ میلیون لیتر است و هدف شرکت در دولت چهاردهم افزایش تولید فرآورده در کنار افزایش کیفی است. نکته مهم‌تر این است که تمام این رشد تولید در کنار اجرای کامل ۲۲ تعمیر اساسی در ۹۰ درصد پالایشگاه‌ها حاصل شد. برای نمونه، تعمیرات اساسی واحد RFCC پالایشگاه اراک پس از سه تا چهار سال تعویق، امسال به‌صورت کامل و بدون آنکه در تأمین سوخت وقفه‌ای ایجاد شود، انجام شد.

ارتقای کیفیت فرآورده‌ها به‌ویژه در بنزین و نفت‌گاز از مطالبات مردم است. در این زمینه چه پروژه‌هایی اجرا شده است؟

در ۱۶ ماه گذشته چهار طرح‌ کیفی‌سازی با ارزشی بیش از ۸۷۵ میلیون دلار در مدار قرار گرفته‌اند. این طرح‌ها شامل واحد هیدروکراکینگ پالایشگاه آبادان، واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز، ارتقای کیفی نفت‌گاز پالایشگاه شیراز (DHT) و KHT  پالایشگاه اصفهان بود که سبب افزایش میانگین ۳ درصدی سهم بنزین و نفت‌گاز با استاندارد یورو ۴ و یورو ۵ در ۱۶ ماه ابتدایی دولت چهاردهم در مقایسه با ۱۶ ماه پایانی دولت سیزدهم در کل کشور شده است.

یعنی در عمل بخشی از سوختی که پیش از این، آلایندگی بالاتری داشت، با سوخت استاندارد جایگزین شد و این موضوع هم در کاهش آلودگی شهرهای بزرگ و هم در کیفیت هوای زمستان نقش محسوسی ایفا کرده است.

در کنار این موضوع شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در دولت چهاردهم برای نخستین بار نفت‌کوره کم‌سولفور و استاندارد به نیروگاه‌ها تحویل داد و در سال ۱۴۰۴ بیش از ۴۲۰ میلیون لیتر نفت‌کوره با گوگرد پایین به چهار نیروگاه بخار مجاور کلانشهرهای تهران، البرز، اراک و اصفهان تحویل شد.

سیاست‌های مدیریت مصرف در فرآورده‌های مختلف چگونه اجرا شد و چه نتایجی به همراه داشت؟

یکی از سیاست‌های اصلی پالایش و پخش در این دوره، حرکت از سمت عرضه‌محوری صرف به سمت مدیریت مصرف بود. در موضوع مصرف نمی‌توانیم نسخه‌ای واحد برای تمامی حامل‌های انرژی بپیچیم و نمی‌توانیم به جامعه شوک وارد کنیم. از طرفی در سال‌های اخیر با یک بی‌عملی محض در مدیریت مصرف روبه‌رو بودیم که هر نوع اصلاح را دشوار می‌کرد.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در دولت چهاردهم در مقوله مصرف، مجموعه‌ای از سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی در همه فرآورده‌ها را دنبال کرد، به‌گونه‌ای که در بخش نفت‌گاز غیرنیروگاهی، روند سالانه‌ افزایش مصرف که به‌طور میانگین ۴ درصد رشد داشت، متوقف و حتی معکوس شد؛ در سال ۱۴۰۴ در پیشگیری از واردات نفت‌گاز اقدام بزرگی رخ داد و از میانگین واردات روزانه ۵ میلیون لیتر در سال ۱۴۰۳ به حدود صفر رسیدیم و امیدواریم با استمرار این اقدام‌ها در حوزه مدیریت مصرف، بتوانیم این روند را ادامه دهیم.

در حوزه بنزین نیز از آبان ۱۳۹۸ هیچ‌گونه اقدام مؤثری در زمینه مدیریت مصرف بنزین انجام نشد و در نتیجه این بی‌عملی، به‌صورت میانگین سالانه حدود ۶ تا ۷ درصد مصرف بنزین افزایش یافته و ارقام قابل‌توجهی از منابع کشور صرف واردات بنزین به کشور شد. سرانجام پس از سال‌ها، طرح سه نرخی شدن قیمت بنزین که مبتنی بر اصل تدریج بود و با بهره‌گیری از تجارب قبلی کشور و نمونه‌های بین‌المللی بود، عملیاتی و اجرایی شد.

به‌دنبال اجرای این طرح، سهم کارت سوخت جایگاه که بخش غیرشفاف شبکه و محل اصلی نشت و قاچاق سوخت بود، از ۴۳ درصد به ۲۶ درصد کاهش یافت. به این ترتیب، مردم به استفاده از کارت شخصی تشویق شدند و الگوی مصرف به سمت شفافیت رفت.

واردات بنزین سوپر و توزیع آن از دیگر اقدام‌هایی بود که با هدف تأمین سوخت با کیفیت برای مجموعه‌های مورد نیاز در سال ۱۴۰۴ انجام شد، همچنین در بازار بنزین سوپر، برای نخستین‌بار واردات و توزیع این سوخت ازسوی بخش خصوصی انجام و انحصار دولت در کل زنجیره تأمین و توزیع این فرآورده شکسته شد؛ رویدادی که نشانگر رویکرد جدید در حکمرانی مشارکتی است.

نقش گازسوز کردن خودروها در کنترل مصرف بنزین چگونه بوده است؟

ابتدای دولت حدود ۴۴ میلیون دلار مطالبات معوق کارگاه‌های تبدیل سی‌ان‌جی پرداخت شد و روند تبدیل خودروهای تک‌سوز به خودروهای دوگانه‌سوز تسریع شد، به‌گونه‌ای که دوگانه‌سوز کردن خودروها در ۱۶ ماه ابتدایی استقرار دولت چهاردهم نسبت به ۱۶ ماه پایانی دولت سیزدهم، ۴۶ درصد افزایش داشته است. 

همچنین متوسط مصرف گاز مایع (ال‌پی‌جی) نیز با کنترل دقیق و نظارت هوشمندانه، حدود ۱۱ درصد در بازه زمانی ۱۶ ماه ابتدایی استقرار دولت چهاردهم با ۱۶ ماه پایانی دولت سیزدهم کاهش یافته است.

از سویی نیز مسئولیت مستقیم اسقاط ناوگان فرسوده با وزارت نفت و شرکت پالایش و پخش و فرآورده‌های نفتی ایران نیست، اما مجموعه‌ای از قراردادها را نهایی کردیم که از جمله آن قرارداد تبدیل ۲۰ هزار موتورسیکلت فرسوده بنزینی به موتورسیکلت برقی و همچنین قراردادهایی در حوزه حمل‌ونقل عمومی بود.

چه اقدام‌هایی در حوزه توسعه زیرساخت‌های انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی انجام شده است؟

حدود هزار کیلومتر خط لوله در دوره ۱۶ ماه دولت چهاردهم در حوزه زیرساخت‌های انتقال به بهره‌برداری رسید که یک رکورد کم‌نظیر است. طول خطوط انتقال از ۱۴ هزار کیلومتر به بیش از ۱۵ هزار کیلومتر رسید. این خطوط شامل خط لوله بندرعباس - رفسنجان به طول حدود ۴۶۰  کیلومتر، خط لوله انتقال نفت خام سبزآب  - شازند به طول حدود ۳۳۰ کیلومتر، خط لوله انشعاب خوراک پالایشگاه بندرعباس از خط لوله جاسک و اتصال شش نیروگاه کشور به خطوط انتقال فرآورده‌های نفتی بود که این اقدام‌ها نقش مهمی در افزایش توان انتقال و تحویل به ‌موقع و کم‌هزینه سوخت به مصرف‌کنندگان عمده، به‌ویژه در شمال کشور داشته است.

تحول دیجیتال، داده‌محوری و سرمایه انسانی از کلیدواژه‌های پرتکرار در صحبت‌های شماست. دقیق‌تر بفرمایید چه اقدام‌هایی در این زمینه انجام شده است؟

مرکز نمو، شکوفایی و ارزیابی صنعت پالایش (منشا) در حوزه سرمایه انسانی راه‌اندازی شد. این مرکز قرار است گواهینامه‌های صلاحیت حرفه‌ای در رشته‌های تخصصی صنعت پالایش صادر کند و مبنایی برای انتصابات و توسعه توان مدیریتی صنعت پالایش باشد.

در حوزه فناوری و تحول دیجیتال نیز در حال اخذ مجوز سی‌وی‌سی (CVC) صنعت پالایش هستیم. مرکز مانیتورینگ صنعت پالایش نیز توسعه یافته و اکنون در حال انتقال، تجمیع و تحلیل تمام داده‌های زنجیره ارزش صنعت پالایش هستیم که به‌زودی از این مرکز رونمایی می‌شود. همچنین مجموعه‌ای از اقدام‌های فناورانه در تعامل با اندیشکده‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز فعال زیست‌بوم فناوری در حال انجام است.

تأمین سوخت نیروگاه‌ها در روزهای سرد زمستان ۱۴۰۴ چگونه گذشت؟

برنامه‌ریزی منسجمی برای تأمین سوخت نیروگاهی زمستان امسال با هماهنگی شرکت ملی گاز ایران و وزارت نیرو انجام شد. نتیجه این هم‌افزایی این بود که در اواسط آبان‌ رکورد ذخیره‌سازی سوخت نیروگاه‌ها با ۳.۴ میلیارد لیتر ذخیره نفت‌گاز شکسته شد.

تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در بازه زمانی ابتدای سال تا ۱۲ بهمن امسال، ۴ درصد افزایش داشت که این افزایش تحویل سوخت مایع در کنار تنظیم مناسب سبد سوخت ازسوی نیروگاه‌ها و تحویل کافی گاز به نیروگاه‌ها سبب شد تا زمستان بدون مشکل سپری شود. در اوایل بهمن‌ امسال، با ورود موج سرما و محدودیت گازرسانی، مصرف نفت‌گاز نیروگاه‌ها به ۱۳۳ میلیون لیتر در یک روز رسید که رکورد تاریخی است. اما به دلیل ذخیره‌سازی مناسب، هیچ اختلالی در تولید برق رخ نداد و هیچ نیروگاهی در زمستان امسال  با محدودیت سوخت مواجه نشد.

نتیجه اقدام‌هایی که در زمینه افزایش تولید و مدیریت مصرف انجام شد این بود که باتوجه به فشارهای مصرف، شوک مصرفی زمان جنگ و شرایط ابتدای دولت، توانستیم با هم‌افزایی مؤثر با سایر بخش‌های دولت، تأمین سوخت زمستان امسال را بدون واردات انجام دهیم. در دی‌ امسال رکورد تحویل ماهانه نفت‌گاز با میانگین ۵۹ میلیون لیتر در روز شکسته شد و خوشبختانه کشور هیچ کمبودی در بخش حمل‌ونقل، نیروگاهی و صنایع عمده احساس نکرد.

طرح سه‌نرخی بنزین امسال پس از مدت‌ها اجرایی شد، این طرح چه تأثیری بر مصرف داشته است؟

برای ارزیابی دقیق تأثیر طرح سه‌نرخی بنزین روی مصرف، باید مصرف را در بازه مشابه سال‌های گذشته مقایسه کرد؛ رشد مصرف بنزین در بازه زمانی ۲۲ آذر تا نیمه بهمن، در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰، ۱۴ درصد، در ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱، ۷ درصد و ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲ نیز ۷ درصد رشد داشته‌ است اما در ۱۴۰۴ پس از اجرای طرح سه‌نرخی، شدت رشد مصرف در بازه زمانی پس از اجرای طرح سه نرخی بنزین تقریباً نصف شده که این آمار نشان‌دهنده اثرگذاری این طرح است، البته سیاست‌های بنزینی باید مستمر و تدریجی ادامه یابد.

بهمن امسال با چه دستاوردهایی در حوزه پالایش و پخش همراه بوده است؟ 

واحد ارتقای کیفی نفت‌گاز پالایشگاه شیراز (DHT) افتتاح شده و سایر پروژه‌ها شامل یک فاز از طرح ارتقای کیفیت بنزین پالایشگاه تهران برای کاهش بنزن، واحد تولید فرآورده ویژه هگزان پالایشگاه تهران و واحد تصفیه پساب جنوب شهر تهران، تا پایان بهمن به بهره‌برداری می‌رسند. مجموع ارزش این طرح‌ها حدود ۳۳۰ میلیون یورو است.

طرح پالایشگاه آدیش جنوبی در حال راه‌اندازی است و امیدواریم تا پایان امسال خوراک تزریق و محصول تولید شود، همچنین فاز نخست طرح پالایشگاه مهر خلیج فارس نیز در حال تکمیل است و در سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

نگاهی هم به طرح‌های توسعه‌ای جدید داشته باشیم، چشم‌انداز شما برای ۱۴۰۵ چیست؟

چند طرح جدید پالایشی و کیفی‌سازی در سال ۱۴۰۵ مبتنی بر اولویت‌بندی انجام‌شده به بهره‌بردای می‌رسد که شامل تثبیت تولید پالایشگاه آدیش جنوبی و بهره‌برداری از پالایشگاه مهر خلیج‌فارس، بهره‌برداری کامل از طرح کیفی‌سازی بنزین پالایشگاه تهران و بهره‌برداری از فاز نخست واحد RHU پالایشگاه اصفهان در پایان سال است.

همچنین در حوزه مدیریت مصرف نیز تلاش می‌کنیم تا مسیری که برای سیاست‌های کنترل مصرف در حوزه فرآورده‌های مختلف آغاز شده است را به‌صورت تدریجی استمرار داده و در گام نخست شتاب مصرف را کاهش یابد و در نهایت به کاهش مصرف در عمده فرآورده‌ها دست‌یابیم.

پیام اصلی شرکت ملی  پالایش و پخش به مردم چیست؟

باوجود همه سختی‌ها و محدودیت‌ها، اعتقاد داریم که می‌توانیم گام‌هایی مثبت برای بهبود شرایط کشور برداریم. همکارانم در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران نشان داده‌اند که در سخت‌ترین شرایط به‌طور پایدار می‌توانند وظیفه اصلی خود یعنی تأمین سوخت کشور را به شکلی مطلوب انجام دهند. امیدواریم با همدلی مردم و برنامه‌ریزی، پیگیری و همکاری مناسب اجزای دولت و وزارت نفت، موانع را برطرف کنیم و کشور را به سمت توسعه بیشتر ببریم.

منبع : ایلنا



یکشنبه ۳ اسفند ۱۴۰۴ - 22 February 2026
سایت عصرایران

دومین روز تجمع دانشجویان در چند دانشگاه تهران (عکس)

230

راهنمای رزرو بلیط اتوبوس بین‌شهری؛ از تهران تا تمام شهرها

افسانه تثبیت قیمت‌ها
سایت الف

افسانه تثبیت قیمت‌ها

آنچه می خوانید شرح و توضیحی است، به قلم دکتر «حسن سبحانی» اقتصاددان، بر ماجرای آنچه «طرح تثبیت قیمت ها» در مجلس هفتم نامیده شده است. دکتر حسن سبحانی که در آن زمان خود در مجلس حضور داشت در این نوشته با عنوان کلی «از سری نامه هایی برای ایران» به رد شایعات و کج فهمی ها از طرح یاد شده پرداخته است.
سرمقاله خراسان/ خطر زخم بر پیکر امید
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ خطر زخم بر پیکر امید

خراسان/ «خطر زخم بر پیکر امید» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم سیدصادق غفوریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: وقتی سخن از «زیرساخت» یک کشور به میان می آید، عمدتا سازه های کلان و حیاتی همچون نیروگاه، پالایشگاه، سکوها، خطوط مخابرات و انتقال انرژی به ذهن می آید که البته در ادبیات و
         
آیا مصرف برق در ایران ۳ برابر کشورهای اروپایی است؟
روزنامه چارسوق

آیا مصرف برق در ایران ۳ برابر کشورهای اروپایی است؟

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف با تأیید اینکه هدف دولت از پافشاری بر مصرف بالای برق، افزایش نرخ آن است یادآوری کرد از ابتدای سال برق چندین بار گران شده اما باز هم توانیر مدعی ضرر و زیان است. به گزارش خبرآنلاین، مسعود پزشکیان اخیراً برای بار چندم مدعی شده که مصرف برق در ایران سه برابر کشورهای اروپایی …
         
ویتکاف: ترامپ متعجب است که چرا ایران هنوز تسلیم نشده‌ است/کشاندن آنها به نقطه تسلیم بسیار دشوار است/ ایران تنها یک هفته با غنی‌سازی در سطح تسلیحات اتمی فاصله دارد
سایت اکوایران

ویتکاف: ترامپ متعجب است که چرا ایران هنوز تسلیم نشده‌ است/کشاندن آنها به نقطه تسلیم بسیار دشوار است/ ایران تنها یک هفته با …

اکو ایران: ویتکاف گفت: ایرانی‌ها می‌گویند برنامه هسته‌ای‌شان صلح‌آمیز است، اما آنها بسیار بیشتر از حد لازم غنی‌سازی کرده‌اند و ممکن است یک هفته تا دستیابی به مواد ساخت بمب در سطح صنعتی فاصله داشته باشند.
ادعای بهزاد نبوی: در سطوح بالا نفوذی وجود دارد!
سایت تابناک

ادعای بهزاد نبوی: در سطوح بالا نفوذی وجود دارد!

بهزاد نبوی از عناصر اطلاح طلب مدعی شد: «حتی با یک دولت مستکبر هم می‌توان بر اساس منافع ملی مذاکره کرد. تا مشکل خود را با آمریکا حل نکنیم، روابط با قدرت‌هایی مثل چین هم به‌طور کامل کارآمد نخواهد بود. مشکل ما این است که تصور می‌کنیم اگر دستمان به دست یک آمریکایی بخورد، انگار نجس شده و حتی با آب هم پاک …
بازداشت کودکان، خشم و کینه نسبت به نهادهای رسمی را تشدید می‌کند
روزنامه توسعه ایرانی

بازداشت کودکان، خشم و کینه نسبت به نهادهای رسمی را تشدید می‌کند

افزایش بازداشت‌های نوجوانان در جریان اعتراضات دی‌ماه، نه فقط یک مسئله امنیتی، بلکه بحران روانی و اجتماعی قابل‌توجهی را پیش روی جامعه ایران قرار داده است. گزارش‌های اخیر و هشدارهای انجمن علمی روانپزشکان و روانشناسی نشان می‌دهد که این بازداشت‌ها می‌تواند تبعات گسترده‌ای فراتر از نفس بازداشت داشته باشد؛ …
روایت یک غربال سیاسی
روزنامه توسعه ایرانی

روایت یک غربال سیاسی

نهال فرخی انتخابات هفتمین دوره شورای اسلامی شهر تهران هنوز به ایستگاه رسمی تبلیغات نرسیده، اما فضای سیاسی پایتخت از هم اکنون با یک پرسش کلیدی
آمریکا در پنج دقیقه می‌تواند لانچرهای موشکی ایران را نابود کند؟!
سایت تابناک

آمریکا در پنج دقیقه می‌تواند لانچرهای موشکی ایران را نابود کند؟!

استالیسناو کروپونیک خبره نظامی در یک برنامه با بررسی صحنه نبرد ایران و آمریکا و سه نوع موشک‌های ایران گفت: «ترامپ می‌گوید: ما می‌توانیم لانچرهای موشک ایران را مثلاً ظرف پنج دقیقه نابود کنیم!... در عملیات طوفان صحرا (حمله آمریکا به عراق، ایالات متحده برتری کامل هوایی داشت. عراق همین‌جاست، بیابان باز و …
تخلفات گسترده در واردات خودرو
روزنامه دنیای اقتصاد

تخلفات گسترده در واردات خودرو

بازار خودروهای وارداتی پس از آزادسازی، با موجی از تخلفات در عرضه و پیش‌فروش مواجه شده است؛ تخلفاتی از جمله فروش خودروهای واردنشده تا قیمت‌های غیرشفاف. در شرایطی که عملا تنها «ماشین مجوزدهی» سیاستگذار فعال مانده، عقب‌نشینی از نظارت موثر، باعث عدم شفافیت در بازار شده است.
         
ایرانیان خارج از کشور! با وطن‌تان چه می‌کنید؟
سایت آخرین خبر

ایرانیان خارج از کشور! با وطن‌تان چه می‌کنید؟

جمهوری اسلامی/متن پیش رو در جمهوری اسلامی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست «رضا نصری» کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل با انتشار مطلبی با عنوان «خطاب به آن عده ایرانیان خارج از کشور»، نوشت: بازار با وطن‌تان چه می‌کنید؟ با وطن‌مان چه می‌کنید؟ نام‌تان را به کدام جریان‌های پلید و خطر
نو‌نازیسم آسیایی - دیپلماسی ایرانی
سایت دیپلماسی ایرانی

نو‌نازیسم آسیایی - دیپلماسی ایرانی

عبدالناصر نورزاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: آنچه اکنون در افغانستان جریان دارد، صرفاً بحران دولت یا ایدئولوژی نیست؛ بلکه تجسم میدانی برخورد دو...
به ساعت صفر نزدیک می شویم/ جنگ ایران و آمریکا اینگونه آغاز می شود/ ترامپ از چه می ترسد؟
سایت خبرفوری

به ساعت صفر نزدیک می شویم/ جنگ ایران و آمریکا اینگونه آغاز می شود/ ترامپ از چه می ترسد؟

مجله نیوزویک از گزینه ‌های ترامپ در مورد ایران پرده برداشته است. نویسنده مقاله این پایگاه اظهار می دارد که هر حمله‌ ای که رئیس جمهور آمریکا تصمیم به انجام آن علیه ایران بگیرد، از مقیاس عملیات نظامی که تابستان گذشته تأسیسات هسته‌ ای ایران را هدف قرار داد، فراتر خواهد رفت.
در سرزنشِ سرزنش و سرخوردگی؛ از پاشنۀ پینه‌بستۀ پا خجالت نکشیم!
سایت عصرایران

در سرزنشِ سرزنش و سرخوردگی؛ از پاشنۀ پینه‌بستۀ پا خجالت نکشیم!

در «کنش معطوف به حل مسأله» یا «رفع بحران»، سرزنش و «دیدید! گفته بودیم» یا «آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا؟!» و «نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب» جایی ندارد چرا که سیاست امر واقع است و در اکنون جریان دارد. مسأله باید حل شود و در قبال سیاستِ نیکو، نکوهیدن امری نکوهیده است 
مهندسی جدید قدرت
سایت آخرین خبر

مهندسی جدید قدرت

روزنامه سازندگی/ متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست نشست افتتاحیه شورای صلح غزه برگزار شد نشست موسوم به «شورای صلح غزه» به ریاست دونالد ترامپ و با حضور رهبران و نمایندگان حدود ۴۵ کشور جهان، از همان ابتدا بیش از آنکه یک ابتکار صرفاً بشردوستانه باشد، نشانه‌ای ا
شکاف عمیق؛ چرا «اقتصاددانان» و «پزشکیان» به تفاهم نمی‌رسند؟
سایت آخرین خبر

شکاف عمیق؛ چرا «اقتصاددانان» و «پزشکیان» به تفاهم نمی‌رسند؟

روزنامه سازندگی/ متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست فاصله میان دولت چهاردهم و اقتصاددانان مستقل بیش از آنکه به اختلاف‌نظرهای مقطعی مربوط باشد، ریشه در شکافی عمیق‌تر میان منطق سیاست‌ورزی و منطق علم اقتصاد دارد. در هفته‌های اخیر، روایت‌های متناقض از دیدارها و ت
اعتماد گزارش داد: زنان، حجاب و صداوسیمای بلاتکلیف
سایت آخرین خبر

اعتماد گزارش داد: زنان، حجاب و صداوسیمای بلاتکلیف

اعتماد/ متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست مشخصا صداوسیما در موضوع حجاب زنان در دوگانه «نمایش همبستگی» و «سیاستگذاری هویتی» گرفتار شده است. دوگانه‌ای که در آن، جریان مسلط بر صداوسیما نه می‌تواند منکر بخش بزرگی از زنان با حجابی که در چارچوب فکری این گروه نمی‌گن
معرفی برندگان جشنواره فیلم برلیناله: «حروف زرد» برنده جایزه خرس طلایی ۲۰۲۶ شد
سایت اطلاعات آنلاین

معرفی برندگان جشنواره فیلم برلیناله: «حروف زرد» برنده جایزه خرس طلایی ۲۰۲۶ شد

برندگان بخش «مسابقه اصلی» هفتاد و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم «برلیناله» معرفی شدند و جایزه «خرس طلایی» بهترین فیلم به فیلم سینمایی «حروف زرد» به کارگردانی «ایلکر چاتاک» از آلمان، فرانسه و ترکیه اهدا شد.
رابرت مالی: تکرار سناریوی ونزوئلا در ایران توهم است/ ترامپ به دنبال دموکراسی در ایران نیست
سایت جماران

رابرت مالی: تکرار سناریوی ونزوئلا در ایران توهم است/ ترامپ به دنبال دموکراسی در ایران نیست

«رابرت مالی» نماینده پیشین ایالات متحده آمریکا در امور ایران با اشاره به برخی تحلیل‌ها درباره احتمال مداخله آمریکا در ایران گفت دولت دونالد ترامپ برخلاف برخی از آن‌هایی که به او امید بسته‌اند، به دنبال دموکراسی در ایران نیست.
زنان «جنت» خسته، بی‌سرمایه و بدهکار
سایت آخرین خبر

زنان «جنت» خسته، بی‌سرمایه و بدهکار

شرق/ متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست بازارچه جنت دیگر شبیه بازار نیست، بیشتر به یک زمین سوخته می‌ماند که خاطره صدها روز کار، امید و سرمایه در آن دفن شده است. جایی که تا چهاردهم بهمن‌‌، محل رفت‌وآمد مشتریان شب عید بود، امروز به نشانه‌ای از یک فروپاشی ناگهانی تب
دونالد ترامپ برای ریسک چهارم در قبال ایران آماده می‌شود
سایت اکوایران

دونالد ترامپ برای ریسک چهارم در قبال ایران آماده می‌شود

اکو ایران: آرون دیوید میلر، مذاکره کننده سابق آمریکایی با ذکر این نکته که «دونالد ترامپ سه بار روی ایران ریسک کرد وقتی همه کارشناسان به او گفتند این کار را نکن» به تصمیم ترامپ برای کنار گذاشتن توافق هسته ای ایران در سال ۲۰۱۸، ترور سردار سلیمانی در ۲۰۲۰ و حملات سال گذشته به تأسیسات هسته ای ایران اشاره …
«بازدارندگی مدنی» راهکاری برای آرامش سیاسی
روزنامه آرمان امروز

«بازدارندگی مدنی» راهکاری برای آرامش سیاسی

آرمان امروز- گروه سیاسی: در عرصه داخلی، تقویت بازدارندگی مدنی می‌تواند به‌عنوان یکی از مسیرهای ایجاد آرامش سیاسی مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، اگر بازدارندگی مدنی در جامعه شکل بگیرد، هم امکان هدایت اعتراضات در چارچوب‌های مدنی فراهم می‌شود و هم خود مردم می‌توانند در این زمینه همکاری کنند تا از تبدیل …
کاخ سفید میان دیپلماسی و جنگ کدام مسیر را برمی‌گزیند؟
سایت فرارو

کاخ سفید میان دیپلماسی و جنگ کدام مسیر را برمی‌گزیند؟

با افزایش تنش میان تهران و واشنگتن، گزارش‌ها از آماده‌باش نیروهای آمریکا و بررسی سناریوهای نظامی حکایت دارد؛ در حالی‌که هم‌زمان، کنگره در پی محدود کردن اختیارات جنگی رئیس‌جمهور است. رسانه‌های اسرائیلی از هماهنگی عملیاتی احتمالی میان آمریکا و اسرائیل، تقسیم مأموریت‌ها و تعیین «بانک اهداف مشترک» سخن می‌گویند. …
اقتصاد دیجیتال و تأثیر آن بر بازار کار
سایت اعتماد آنلاین

اقتصاد دیجیتال و تأثیر آن بر بازار کار

اقتصاد دیجیتال را می‌توان مجموعه‌ای از فعالیت‌های اقتصادی دانست که بر پایه فناوری‌های دیجیتال شکل گرفته و بخش قابل توجهی از ارزش افزوده خود را از داده، نرم‌افزار، شبکه و پلتفرم‌های آنلاین به دست می‌آورد.
باید از جامعه دفاع کرد
سایت ایران آنلاین

باید از جامعه دفاع کرد

حوادث دی‌ماه چرا به‌وجود آمد؟ چه وضعیتی پیش روی جامعه است؟ و چه باید کرد؟ دکتر مقصود فراستخواه معتقد است باید از جامعه دفاع کرد.
نگاهی به مدل فرانچایز در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ایران؛ خرده‌فروشی در مسیر نوسازی
سایت اعتماد آنلاین

نگاهی به مدل فرانچایز در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ایران؛ خرده‌فروشی در مسیر نوسازی

بازار خرده‌فروشی در ایران سال‌ها بر پایه واحدهای کوچک و مستقل شکل گرفته بود؛ مغازه‌هایی که با سرمایه شخصی اداره می‌شدند و هر کدام قواعد، قیمت‌ها و شیوه تأمین خود را داشتند.
حمله ساپینتو به وریا غفوری با افشاگری علیه مدیریت استقلال/ خبر شوکه‌کننده در حساس‌ترین مقطع منتشر شد
سایت خبر ورزشی

حمله ساپینتو به وریا غفوری با افشاگری علیه مدیریت استقلال/ خبر شوکه‌کننده در حساس‌ترین مقطع منتشر شد

ریکاردو ساپینتو در گفت و گویی به جدایی از استقلال واکنش نشان داد.
از گرینلند تا ایران؛ ترامپ دنبال چیست؟
روزنامه چارسوق

از گرینلند تا ایران؛ ترامپ دنبال چیست؟

ترامپ در راستای افزایش سهم خود در منابع انرژی و مواد معدنی و کمیاب و نیز گسترش نفوذ در کریدورهای تجاری، راهبرد همگرا در گرینلند، ونزوئلا و ایران اتخاذ کرده است. تلاش برای توافق با تهران نیز در این راستا قابل توضیح است. بحران نظم بین‌المللی دیگر یک مفهوم انتزاعی نیست. عملیات ایالات متحده در ونزوئلا، تهدید …
         
آمریکا از «دلار»، «تعرفه» و «تحریم» سلاح اقتصادی ساخته است
روزنامه چارسوق

آمریکا از «دلار»، «تعرفه» و «تحریم» سلاح اقتصادی ساخته است

سعید خطیب زاده رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در اختتامیه دوازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی، ضمن بیان اینکه تحولات جهانی در پرسرعت‌ترین حالت خود از زمان جنگ جهانی دوم تا امروز قرار دارد افزود: هدف آمریکا از فشار حداکثری، منزوی کردن ایران و درنهایت فروپاشی اقتصادی است و در این …
ادعای ترامپ: در اعتراضات ایران 32 هزار نفر کشته شده‌اند + ویدیو
روزنامه هفت صبح

ادعای ترامپ: در اعتراضات ایران 32 هزار نفر کشته شده‌اند + ویدیو

ترامپ گفت: در اعتراضات ایران ۳۲ هزار نفر کشته شده‌اند.
    
شمس‌الواعظین: از برخی سلاح‌ها که آیت‌الله خامنه‌ای اشاره کرد که می‌توانند ناوها را غرق کنند بی‌خبرم/ دولت امریکا در حال دنبال کردن مدلی است که من از آن به عنوان «مدل جنگ ۱۲ روزه» یاد می‌کنم
سایت اعتماد آنلاین

شمس‌الواعظین: از برخی سلاح‌ها که آیت‌الله خامنه‌ای اشاره کرد که می‌توانند ناوها را غرق کنند بی‌خبرم/ دولت امریکا در حال دنبال …

ماشاالله شمس‌الواعظین گفت: دولت امریکا در حال دنبال کردن مدلی است که من از آن به عنوان «مدل جنگ ۱۲ روزه» یاد می‌کنم. یعنی در ارتباط با مذاکرات، ابتدا فضا را خوش‌بینانه توصیف می‌کند، بعد پالس‌های مثبت می‌فرستد، می‌گوید نتایج خوبی در راه است، می‌رسیم به توافق، ایرانی‌ها هم خواهان توافق هستند و از این دست …
بحران خاموش در نظام سلامت/ مهاجرت متخصصان سلامت به مشاغل غیرآکادمیک؛ میلیاردها تومان سرمایه ملی در حال هدر رفتن است
سایت رکنا

بحران خاموش در نظام سلامت/ مهاجرت متخصصان سلامت به مشاغل غیرآکادمیک؛ میلیاردها تومان سرمایه ملی در حال هدر رفتن است

رکنا: اسماعیل شریعتی گفت: «بی‌توجهی ساختاری به معیشت و جایگاه پرستاران» موجب خالی ماندن ظرفیت‌های استخدام، ترک شغل و تهدید کیفیت خدمات در نظام سلامت شده است.
«اعتراض» ابزار آخر برای پیگیری مطالبات است/ راه‌حل‌های مدنی تضعیف‌ شده‌اند/حزب نداریم؛ فقط محافل دوستانه داریم
خبرگزاری ایلنا

«اعتراض» ابزار آخر برای پیگیری مطالبات است/ راه‌حل‌های مدنی تضعیف‌ شده‌اند/حزب نداریم؛ فقط محافل دوستانه داریم

رئیس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران گفت: اعتراض ابزار نهایی برای پیگیری مطالبات است است، یعنی جامعه‌ی مدنی اگر وجود داشته باشد و امکان فعالیت پیدا کند، از اول کسی سراغ اعتراض نمی‌رود.
علت اصلی ایران ستیزی صدراعظم آلمان چیست؟
خبرگزاری برنا

علت اصلی ایران ستیزی صدراعظم آلمان چیست؟

برنا- گروه بین الملل؛ رویکردهای اخیر آلمان در قبال ایران، تصویری تازه و بحث‌برانگیز از سیاست خارجی این کشور ترسیم کرده است؛ از حمایت لفظی از اقدامات نظامی اسرائیل تا تداوم سکوت در قبال برخی پرونده‌های تاریخی و شکاف میان ادعای دفاع از حقوق بشر و عملکرد عملی، پرسش‌هایی جدی درباره جهت‌گیری راهبردی آلمان …
    
سایت فرهیختگان

چاکرای باز و عقل بسته

لباس شخصی‌ها در خصوص اعتراضات دی ماه به مدارس ورود کردند؟
سایت روزنو

لباس شخصی‌ها در خصوص اعتراضات دی ماه به مدارس ورود کردند؟

بعد از آنکه یک مرد و زن، با عنوان تحلیلگر سیاسی به مدرسه‌ای در تهران رفتند و تصاویری خشن از اعتراضات دی‌ماه را به بچه‌های پایه دهم نشان دادند، یکی از بچه‌ها غش کرد و بچه‌های دیگر حال روحی بدی را تجربه کردند. این روایتی شنیده شده از اتفاقی است که می‌گویند در مدارس برخی از شهر‌ها رخ داده.
نظم جهانی در حال پوست‌اندازی؛ جنگ سرد فناوری جایگزین تجارت آزاد؟
سایت اکوایران

نظم جهانی در حال پوست‌اندازی؛ جنگ سرد فناوری جایگزین تجارت آزاد؟

جهان در میانه یک گذار تاریخی ایستاده است؛ نظمی که پس از جنگ جهانی دوم بر پایه تجارت آزاد و اجماع واشنگتن شکل گرفت، حالا زیر فشار حمایت‌گرایی، رقابت ژئوپلیتیک و ظهور چین در حال تغییر است.
چگونه می توان پای آمریکا را به اقتصاد ایران باز کرد؟ | وقتی «سود اقتصادی» قربانی «هزینه سیاسی» می شود | سایه پکن بر مخازن نفت ایران
سایت اقتصادنیوز

چگونه می توان پای آمریکا را به اقتصاد ایران باز کرد؟ | وقتی «سود اقتصادی» قربانی «هزینه سیاسی» می شود | سایه پکن بر مخازن …

داستان روابط اقتصادی ایران و آمریکا، داستان فرصت‌های سوخته‌ای است که در آن «سود اقتصادی» همواره قربانی «هزینه سیاسی» شده است. ایده انتفاع اقتصادی که در دهه 1370 مطرح شد، هنوز هم زنده است، اما امروز با موانع حقوقی و نهادی بسیار سخت‌تری روبروست.
سایت تجارت نیوز

آیا کره‌ جنوبی پیرترین جامعه جهان خواهد شد؟ + اینفوگرافی

230

خرید نهال گردو شناسنامه ‌دار از بزرگ ‌ترین تولیدکننده نهال گردو در ایران

سیاست ارزی در عصر تحریم
روزنامه دنیای اقتصاد

سیاست ارزی در عصر تحریم

کارشناسان، در نشست «نقشه‌ راه ارزی ایران» بر سه اصل‌ پذیرش واقعیت‌های بازار ارز، جلوگیری از تثبیت دستوری نرخ و بهره‌گیری از ظرفیت موجود در صرافی‌ها به‌عنوان فعالان بازار ارز تاکید کردند. روز چهارشنبه، «دنیای‌اقتصاد» در نشست «نقشه‌راه ارزی ایران» میزبان کارشناسان و خبرگان ارزی بود. در این نشست احمد عزیزی، …
         
تعلیق گارانتی خودروهای چینی؟
روزنامه دنیای اقتصاد

تعلیق گارانتی خودروهای چینی؟

بازار لوازم‌یدکی خودروهای چینی در حالی با کمبود و جهش قیمت روبه‌روست که برخی مالکان بر تعلیق عملی گارانتی این محصولات تاکید دارند. گزارش میدانی «دنیای اقتصاد» از بازار لوازم‌یدکی خودروهای چینی، روایتی از شکاف میان ادعای تامین قطعه و واقعیت بازار ارائه می‌دهد؛ شکافی که نگرانی‌ها را تشدید کرده است.
         
تبدیل دومین دارنده ذخایر گاز جهان به واردکننده، هنر حکمرانی‌ است!
روزنامه توسعه ایرانی

تبدیل دومین دارنده ذخایر گاز جهان به واردکننده، هنر حکمرانی‌ است!

رامتین موثق با اعلام وزیر نفت، قرارداد گازی ایران و روسیه به ایستگاه پایانی خود رسیده است و به زودی اجرا خواهد شد. به گفته مقامات وزارت نفت، چارچوب قرارداد
         
آینه‌ای در غبار
روزنامه شرق

آینه‌ای در غبار

در هنگامه بحران‌های سهمگین اجتماعی-اقتصادی و تلاقی آن با اعتراضات، و در زمانی که غبار ابهام و سایه سنگین اندوه بر فضای عمومی چیره می‌شود، روزنامه‌نگاری در سخت‌ترین آزمون اعتبار حرفه‌ای و انسانی خود قرار گرفته است؛
تازه‌ترین خبرها از جنگ و صلح ایران و آمریکا/ عراقچی از آماده شدن پیش‌نویس پیشنهادی توافق به آمریکا تا 3 روز آینده گفت و ترامپ از بررسی گزینه حمله محدود به ایران/ رئیس جمهور آمریکا: ایران بهتر است برای یک توافق عادلانه مذاکره کنند
سایت خبرفوری

تازه‌ترین خبرها از جنگ و صلح ایران و آمریکا/ عراقچی از آماده شدن پیش‌نویس پیشنهادی توافق به آمریکا تا 3 روز آینده گفت و ترامپ …

با توجه به حضور تجهیزات نظامی آمریکا در منطقه و ادعای این کشور مبنی بر حمله به ایران، از سوی دیگر باب دیپلماسی و مذاکرات نیز باز شده و تلاشها در این خصوص پررنگ شده است. در گزارش زیر جدیدترین اخبار مربوط به مناسبات بین ایران و آمریکا بروزرسانی می شود.
سایت رکنا

اولین عکس از قاتل ملیکا 22 ساله / اگر شما هم به دامش افتاده اید نزد پلیس بروید

سایت رکنا

فیلم سقوط مرگبار دنا به دره در جاده چالوس با 4 کشته و مجروح

یارانه در گرداب تورم؛ ثروتمند می‌شوی بی‌آنکه پولدارتر شده باشی؟
سایت اکوایران

یارانه در گرداب تورم؛ ثروتمند می‌شوی بی‌آنکه پولدارتر شده باشی؟

اخیرا شیوه اعطای یارانه از حالت دهک‌بندی به یکسری شرایط خاص تغییر پیدا کرده است. به این معنا که دیگر مهم نیست یک خانوار در چه دهک درآمدی قرار گرفته همین که خانه ۵۰ میلیاردی یا خودروی ۵ میلیارد تومانی داشته باشد باعث می‌شود یارانه دریافت نکند. حال سوال اینجاست که آیا قرار دادن یک مبلغ مطلق برای دارایی‌های …
ببینید | انتقاد از عملکرد جبلی: هزاران میلیارد خرج صداوسیما شد اما مخاطب از دست رفت!
سایت خبرآنلاین

ببینید | انتقاد از عملکرد جبلی: هزاران میلیارد خرج صداوسیما شد اما مخاطب از دست رفت!

سیدصادق حسینی، نویسنده و روزنامه‌نگار، با انتقاد از عملکرد صداوسیما گفت که در دوران ریاست پیمان جبلی بر رسانه‌ی ملی بیش از ۷۲ هزار میلیارد تومان خرج صداوسیما شده اما مخاطب از دست رفته است./انصاف نیوز