جمعه, ۸ تیر, ۱۴۰۳ / 28 June, 2024


انتخابات ۸۰؛ رقابت ۱۰ کاندیدا برای یک کرسی
۵ روز قبل / خبرگزاری ایسنا / سیاسی

انتخابات ۸۰؛ رقابت ۱۰ کاندیدا برای یک کرسی

هشتمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با مشارکت ۶۷ درصدی واجدین شرایط رای دادن برگزار شد.

مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری - ۸ انتخابات ۸۰؛ رقابت ۱۰ کاندیدا برای یک کرسی

هشتمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با مشارکت ۶۷ درصدی واجدین شرایط رای دادن برگزار شد. به گزارش ایسنا، هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری روز ۱۸ خرداد سال ۱۳۸۰ برگزار شد و خاتمی ۴ سال دیگر در پاستور باقی ماند. در این دوره از انتخابات، سیدعبدالواحد موسوی لاری و سیدمرتضی مبلغ به ترتیب سمت وزیر کشور و ریاست ستاد انتخابات کشور را بر عهده داشتند.

ثبت‌نام ۸۱۴ داوطلب

ثبت‌نام از نامزدهای این دوره از انتخابات ریاست جمهوری از ۱۲ تا ۱۶ اردیبهشت انجام شد. ۸۱۴ داوطلب در آن انتخابات ثبت‌نام کردند. در آن دوره‌ها ستاد انتخابات کشور از همه کسانی که قصد حضور در انتخابات داشتند، ثبت‌نام می‌کرد و به همین دلیل تعداد زیادی از افرادی که حداقل‌ معیارها هم برای داوطلبی در انتخابات نداشتند، ثبت‌نام می‌کردند.

تایید صلاحیت ده داوطلب

شورای نگهبان هم صلاحیت ۱۰ داوطلب یعنی احمد توکلی، علی شمخانی، عبدالله جاسبی، حسن غفوری فرد، منصور رضوی، شهاب الدین صدر، علی فلاحیان، مصطفی هاشمی‌طبا، محمود کاشانی و سیدمحمد خاتمی را تایید کرد. شمخانی وزیر دفاع و هاشمی‌طبا ریاست سازمان تربیت بدنی در دولت اول خاتمی بودند که به رقابت با وی پرداختند، اما مهمترین رقیب خاتمی، احمد توکلی بود که شعارهای اقتصادی داشت و منتقد سخت عملکرد دولت خاتمی بود.

توکلی بعدها درباره انتخابات سال ۸۰ گفت: «در نزدیکی آن انتخابات، مجدد افراد مختلفی در میان جناح اصول‌گرایی جمع شدند تا در مورد انتخابات بحث و تصمیم‌گیری شود. در آنجا تلاش کردم این موضوع را طرح و اثبات کنم که من بهترین رقیب برای خاتمی هستم و تأکید کردم که کثرت نامزدها باعث کاهش رأی ما و افزایش رأی خاتمی می‌شود. در آن انتخابات، نیروهای اصولگرا راهبرد تکثیر نامزدها را انتخاب کردند؛ ولی من در آن جمع تأکید کردم که این راهبرد، حتی از منظر ساده رفتار یک مصرف‌کننده هم معقول نیست.»

توکلی که شعار انتخاباتی خود را  «جمهوری دوم» و «عقلانیت و عدالت» انتخاب کرده بود درباره عملکرد اقتصادی دولت خاتمی معتقد بود: « آقای خاتمی در حوزه اقتصادی، ادامه‌دهنده مسیر آقای هاشمی بود و هیچ کار جدیدی در حوزه اقتصاد نکرد؛ الا اینکه تلاش کرد لیبرال سرمایه‌داری را ایرانیزه کند که ای‌کاش حداقل ایرانیزه می‌کرد.»

شعار خاتمی«فردای بهتر برای ایران اسلامی» بود. رسانه‌ها آن زمان درباره ثبت‌نام خاتمی نوشتند که او با چشمانی گریان به ستاد انتخابات آمد و به‌خاطر بُغضی که داشت چند بار صحبت‌هایش قطع شد و این بیت حافظ که «در عاشقی گریز نباشد زسوز و ساز/ استاده‌ام چو شمع، مترسان ز آتشم» را خواند. منتقدان این حرکت خاتمی را نمایشی توصیف کرده بودند. دیگران معتقد بودند که احساسات او برای تحت فشار بودن از سوی منتقدین خود از سوی جریان راست به خاطر شرایط اقتصادی کشور و جریان چپ به خاطر محقق نکردن مطالبات سیاسی آنها بود.

هاشمی در خاطرات خود از روز ۹ فروردین سال ۸۰ با اشاره به ملاقات علی یونسی وزیر اطلاعات وقت با او و گفت وگو درباره احتمال کاندیدا شدن خاتمی در انتخابات ریاست‌جمهوری نوشته است که «گفتم، در مورد آقای خاتمی، اگر ایشان تصمیم داشته باشد که توجه جدی نسبت به سازندگی و معاش مردم داشته باشد، آمدن‌شان خوب است، وگرنه کشور دچار مشکل می‌شود. گفت (یونسی)، ما هم به ایشان توصیه کرده‌ایم که اولویت را مثل دولت شما به امور سازندگی بدهد.»

مشارکت ۶۷ درصدی

تعداد واجدین شرایط بیش از ۴۲ میلیون نفر بود که حدود ۲۸ میلیون نفر آنها در انتخابات شرکت کردند و میزان مشارکت به حدود ۶۷ درصد رسید.

انتخاب خاتمی

این انتخابات در روز ۱۸ خرداد برگزار شد و خاتمی بیش از ۲۱ میلیون رای بدست آورد و برای دومین بار به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد. ترتیب آرای نامزدهای این انتخابات به شرح زیر است:

۱- سیدمحمد خاتمی، ۲۱ میلیون و ۵۹۴ هزار و ۷۰ رای

۲- احمد توکلی، ۴ میلیون و ۳۸۳ هزار و ۱۹۰ رای

۳- علی شمخانی، ۷۳۴ هزار و ۹۳۲ رای

۴- عبدالله جاسبی، ۲۵۹ هزار و ۳۲۵ رای

۵- محمود کاشانی، ۲۳۷ هزار و ۳رای

۶- حسن غفوری فرد، ۱۲۸ هزار و ۸۰۱ رای

۷- سیدمنصور رضوی، ۱۱۴ هزار و ۴۸۶ رای

۸- شهاب الدین صدر، ۶۰ هزار و ۳۸۹ رای

۹- علی فلاحیان، ۵۴ هزار و ۹۷۴رای

۱۰- سیدمصطفی هاشمی طبا، ۲۷ هزار و ۸۵۳ رای

انتهای پیام خبرنگار محسن فرامرزی دبیر الهام رییسی لینک کوتاه برچسب‌ها: انتخابات رياست جمهوري انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری انتخابات 8 تیر 1403 ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری اخبار مرتبط مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری - ۴ انتخابات ۶۴؛ دومین تنفیذ حکم یک رئیس‌جمهور مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری - ۳ انتخابات ۶۰؛ انتخاب رئیس‌جمهور جانشین شهید/مشارکت ۷۵ درصدی مردم مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری - ۲ انتخابات ۶۰؛ ریاست در مرداد، شهادت در شهریور مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری؛ انتخابات ۵۸ مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری - ۵ انتخابات ۶۸؛ تنها یک رقیب مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری -۶ انتخابات ۷۲؛ منتخبی که از نتیجه انتخابات راضی نبود مروری بر ادوار انتخابات ریاست‌جمهوری - ۷ انتخابات ۷۶؛ رای اکثریت به تغییر وضع موجود لینکستان خرید برنج ایرانی مستقیم از کشاورز با کف قیمت بازار آخرین قیمت انواع برنج ایرانی در سال 1403 دانلود آهنگ خرید بلیط هواپیما سانا‌پرس بوکینگ مبلمان اداری چوب ترمو دانلود آهنگ سویل موزیک جمینجا خرید سی پی ارزان آپ موزیک موزیکفا سایت تخصصی فیلم و سریال بلیط هواپیما فلای‌تو‌دی بلیط هواپیما تو‌ر دبی روغن هیدرولیک سرور مجازی ایران طراحی سایت پیوان قیمت ملیگرد امروز خرید هاست فروشگاه تخصصی تشک و تخت عطاری آنلاین لیفت صورت با نخ در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:-لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.-«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.- ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود. نظرات شما در حال پاسخ به نظر « » هستید. × لغو پاسخ لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید ارسال