جمعه, ۱۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 31 May, 2024


اسناد؛ مواد خام انتقال تاریخ هستند
۱۴۰۳/۰۲/۱۹ / خبرگزاری ایسنا / استانها

اسناد؛ مواد خام انتقال تاریخ هستند

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور گفت: اسناد مواد خام انتقال تاریخ هستند و آینده نیز متعلق به افرادی است که از گذشته عبرت می‌گیرند و برای آینده خود چراغ راه می‌سازند.

/۱۹ اردیبهشت؛ روز اسناد ملی و میراث مکتوب/ اسناد؛ مواد خام انتقال تاریخ هستند عکس از آرشیو

ایسنا/خراسان رضوی مدیر مرکز اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور گفت: اسناد مواد خام انتقال تاریخ هستند و آینده نیز متعلق به افرادی است که از گذشته عبرت می‌گیرند و برای آینده خود چراغ راه می‌سازند. مجتبی محمودی در گفت‌وگو با ایسنا به مناسبت روز اسناد ملی و میراث مکتوب، اظهار کرد: ۱۹ اردیبهشت‌ماه همزمان با بزرگداشت شیخ کلینی، به نام «روز اسناد ملی و میراث مکتوب» نام‌گذاری شده است. علامه شیخ کلینی یکی از فقهای بزرگ شیعه هستند. ایشان صاحب کتاب «کافی» و از محدثان مشهور شیعه نیز به شمار می‌آیند.

وی با بیان اینکه شیخ کلینی هم‌عصر امام حسن عسکری (ع) بودند و یکی از افتخارات ما محسوب می‌شود، افزود: شیخ ابوجعفر محمد بن یعقوب بن اسحاق ورامینی رازی معروف به کلینی به نقل احادیث مستند، محکم و موثق داشتند و به بهانه بزرگداشت این عالم شیعه، روز اسناد ملی و میراث مکتوب هم نامگذاری شده است.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور تصریح کرد: «اسناد ملی» میراث مکتوب و هویت هر کشور است و ما اسناد ملی را حافظه ملی می‌دانیم بدین معنا که تاریخ و هویت یک کشور است و اگر این حافظه ملی را فراموش کنیم قطعا دچار سرگشتگی می‌شویم. گاهی اوقات مشکل جدی نسل جوان و نوجوان این است که گذشته ارزشمندی که از نیاکان به ارث رسیده به آن‌ها منتقل نشده است.

وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در دیدار با معلمان فرمودند «قهرمانان را به بچه‌ها معرفی کنید»، اضافه کرد: متاسفانه ما حتی قهرمانان ملی را هم نتوانستیم به طور کامل به نوجوان و جوان خود معرفی کنیم. شهید مطهری کتابی تحت عنوان «خدمات متقابل ایران و اسلام» را به رشته تحریر درآورده است و موضوعی که در حال حاضر شاهد آن هستیم این است که متاسفانه عده‌ای عامدانه ایرانی و اسلامی بودن را در تقابل با هم نشان می‌دهند؛ در حالی که این‌گونه نیست.

محمودی با بیان اینکه یکتاپرستی در ایران وجود داشت و افراد با دل‌ها و قلب‌های‌شان با هم موحد بودند و به استقبال اسلام آمدند، ادامه داد: در حوزه اسناد تاریخی نیز در بسیاری از موارد کم‌لطفی‌هایی صورت می‌گیرد. به عنوان مثال معلمی که در دوره پهلوی اول در یکی از جزایر سه‌گانه زندگی می‌کرده است و معتقد بودند که این جزایر برای ایران نیست. در یکی از روزها این معلم به دربار نامه‌ای می‌نویسد که چرا به ما بودجه و امکانات نمی‌دهید و این نامه معلم یک سند تاریخی محکمی است که ثابت می‌کند جزایر سه‌گانه برای ایران بوده است. درنتیجه نامه‌ای که در خصوص بودجه و امکانات بوده تبدیل به یک سند تاریخی شده که آن ادعای جعلی را نقض می‌کند. بنابراین مشابه این مورد نقشه و سندهای قدیمی وجود دارد که نام خلیج فارس به عنوان خلیج پرشین یا خلیج فارس آمده است.

وی با اشاره به اینکه هر کدام از آن نقشه‌ها کلی ارزش تاریخی دارند، خاطرنشان کرد: اسناد مواد خام انتقال تاریخ هستند و آینده هم متعلق به افرادی است که از گذشته عبرت می‌گیرند و برای آینده خود چراغ راه می‌سازند.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور اظهار کرد: سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور طبق اساسنامه یک موسسه آموزشی، علمی، پژوهشی و خدماتی است و دارای وظایف اساسی از جمله گردآوری اسناد، سازماندهی اسناد، اشاعه اطلاعات، پژوهش و آموزش و نگهداری از اسناد را شامل می‌شود.  

وی با بیان اینکه در سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور خدمات عمومی نیز ارائه می‌شود و پژوهشگران در صورت نیاز می‌توانند به این مرکز مراجعه کنند، گفت: مرکز اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور به مناسبت روز اسناد ملی و میراث مکتوب از اسنادی که در یک سال اخیر شناسایی و فهرست‌نویسی شده است، رونمایی خواهد کرد. در این مرکز بیش از ۱۲ میلیون و ۱۶۹ هزار و ۸۴۹ برگ سند در مخزن نگهداری می‌شود که حدود ۳۸۵ هزار پرونده است که تاکنون از این تعداد حدود یک سوم آن‌ها فهرست‌نویسی شده است.

یکی از رویکردهای سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور، مردمی‌سازی اسناد است

محمودی بیان کرد: یکی از رویکردهای سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور مردمی‌سازی اسناد است، به این معنا که نزد مردم اسنادی وجود دارد که شاید تصور نمی‌کنند که آن اسناد می‌تواند ارزشمند باشد و به همین منظور از مردم می‌خواهیم تا اگر سند قدیمی دارند نسبت به ثبت آن اقدام کنند. به عنوان مثال فردی یک گواهینامه دوچرخه که بسیار قدیمی بود را نزد ما آورد و به نام خودش ثبت شد در حالی که عده‌ای تصور می‌کنند که چنین سندهایی ارزش تاریخی ندارد.

وی اظهار کرد: افراد می‌توانند اسناد خود را به سازمان اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور تحویل دهند و ما آن اسناد تاریخی را به نام خودشان ثبت می‌کنیم تا برای آیندگان بماند. همچنین افراد می‌توانند نسخه اصلی خود را تحویل بگیرند و یا اینکه ما یک نسخه با کیفیت را به خودشان برمی‌گردانیم و آن مالکیت معنوی سندشان از بین نمی‌رود و حفظ می‌شود.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه‌های ملی شرق کشور اضافه کرد: همچنین افراد می‌توانند خاطرات قدیمی و تاریخی خود را در بخش تاریخ شفاهی سازمان که دارای اهمیت زیادی است، ثبت کنند. در حال حاضر کلی از اسناد تاریخی در سینه‌های مردم نهفته است که می‌توانند با بیان آن‌ها نگاه افراد را نسبت به مسائل مختلف روشن کرد.

انتهای پیام خبرنگار مینا خلیل زاده دبیر مرجان طاووسی دبیر سما سادات علوی مقدم لینک کوتاه برچسب‌ها: استانی-فرهنگی و هنری روز اسناد ملی و میراث مکتوب میراث مکتوب اسناد ملی لینکستان خرید برنج ایرانی مستقیم از کشاورز با کف قیمت بازار آخرین قیمت انواع برنج ایرانی در سال 1403 خدمات سئو سایت دانلود آهنگ خرید بلیط هواپیما سانا‌پرس ماهان موزیک بوکینگ مبلمان اداری چوب ترمو دانلود آهنگ سویل موزیک جمینجا خرید سی پی ارزان آپ موزیک موزیکفا سایت تخصصی فیلم و سریال تماشای فیلم بلیط هواپیما فلای‌تو‌دی بلیط هواپیما تو‌ر دبی نهال‌ گردو روغن هیدرولیک سرور مجازی ایران خبرگردون طراحی سایت پیوان قیمت ملیگرد امروز خرید هاست فروشگاه تخصصی تشک و تخت در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:-لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.-«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.- ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود. نظرات شما در حال پاسخ به نظر « » هستید. × لغو پاسخ لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید ارسال