چهارشنبه, ۶ تیر, ۱۴۰۳ / 26 June, 2024


جاری‌شدن آب سد کلان ملایر به باغات رضوانکده
۱۴۰۳/۰۳/۲۹ / خبرگزاری ایسنا / استانها

جاری‌شدن آب سد کلان ملایر به باغات رضوانکده

روستای رضوانکده روستایی با جمعیت ۲۰۰۰ نفری از توابع بخش مرکزی شهرستان ملایر است که اهالی آن از طریق باغداری به ویژه باغات انگور امرار معاش می کنند بنابراین حیات این روستا و تک تک اهالی آن وابسته به آب است و امروز پس از چهار سال با آزادسازی حق‌آبه زیست محیطی این روستا از سد کلان، بار دیگر شادی و امید در چشمان باغداران و کشاورزان ریشه دوانید و این آبادانی را با یک پذیرایی ساده، روی فرش‌هایی که زیر سایه درختان گردو پهن کرده بودند، جشن گرفتند.

جاری‌شدن آب سد کلان ملایر به باغات رضوانکده

ایسنا/همدان روستای رضوانکده روستایی با جمعیت ۲۰۰۰ نفری از توابع بخش مرکزی شهرستان ملایر است که اهالی آن از طریق باغداری به ویژه باغات انگور امرار معاش می کنند بنابراین حیات این روستا و تک تک اهالی آن وابسته به آب است و امروز پس از چهار سال با آزادسازی حق‌آبه زیست محیطی این روستا از سد کلان، بار دیگر شادی و امید در چشمان باغداران و کشاورزان ریشه دوانید و این آبادانی را با یک پذیرایی ساده، روی فرش‌هایی که زیر سایه درختان گردو پهن کرده بودند، جشن گرفتند. سد کلان ملایر با حجم آب ۴۵ میلیون متر مکعب، در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر ملایر احداث شده و علاوه بر تامین ۱۲ میلیون مترمکعب آب شرب شهر ملایر، تأمین چهار میلیون مترمکعب حق‌آبه‌های کشاورزی پایین دست سد، تامین نیم میلیون مترمکعب آب مورد نیاز شهرک صنعتی سهند و حدود ۵.۵ میلیون مترمکعب سهم زیست‌محیطی از کارکردهای مهم احداث این سد بوده است.

امسال بدلیل افزایش۵۴ درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته، حجم آبی سد کلان ملایر پر و یک ماه قبل به ظرفیت سر ریز رسید و با ذخیره  حجم ۴۵ میلیون مترمکعب آن پشت این سد، حقابه زیست محیطی ۵۰۰ لیتر در ثانیه از دریچه تحتانی از سد رهاسازی شد و خوشبختانه امروز پس از چهار سال، این حق‌آبه به روستای رضوانکده رسید تا باغداران و کشاورزان بار دیگر آبادانی باغات انگور خود را جشن بگیرند.

تحقق حق‌آبه این روستا از جمله مصوبات میز خدمت فرمانداری ویژه ملایر در روستا بود که با عقد قرارداد اهالی روستا با امور منابع آب شهرستان، امروز به سرانجام رسید. اهالی روستا و باغداران از صبح منتظر آمدن فرماندار ویژه ملایر بودند تا در کنار او و در دل باغات انگور ورود آب به زمین‌های کشاورزی خود را جشن بگیرند.

به گفته اهالی روستا، از ابتدای انقلاب تاکنون این اولین بار بود که فرماندار شهرستان وارد روستای آنها شده بود، در جشن و شادی آنها شرکت کرده بود، زیر سایه درخت گردو پای درد و دل باغداران نشسته بود و آنها با هندوانه و نان و پنیر از او پذیرایی کرده بودند.

حق آبه زیست‌محیطی حق مردم است

معاون استاندار و فرماندار ویژه ملایر در این مراسم، آبگیری بند روستای رضوانکده را از جمله مصوبات میز خدمت در این روستا برشمرد و گفت: امسال برخلاف سال‌های قبل حق‌آبه زیست محیطی از سد آزادسازی شد و حق آبه کشاورزی نیز با عقد قرادادهای قانونی محقق شده است.

سلمان اسماعیلی این حق‌آبه زیست محیطی را حق مردم دانست و ادامه داد: از اهالی روستاهای پایین دست سد نیز توقع داریم تا با عقد قرارداد و انجام مراحل قانونی از این نعمت الهی و ثروت ذی قیمت بهره‌مند شوند.

اسماعیلی به تذکرات داده شده برای برداشتن بندهای انحرافی غیرقانونی از راه رودخانه اشاره و خاطرنشان کرد: پس از اخطارها و تذکرات لازم، بندهای غیرمجاز که در روستاهای بالا دست با هدف برداشت غیرمجاز از آب رودخانه ایجاد شده بودند، تخریب شد.

در لوله‌گذاری آب کشاورزی از سد به روستاها کمک می‌کنیم

وی با تاکید بر اینکه پای کار بودن مردم سبب می‌شود که مسئولان مشتاقانه برای حل مشکلات در کنار آنها بایستند، بیان کرد: دولت سیزدهم نمود عینی این عزم برای خدمت‌رسانی بی‌وقفه و شبانه‌روزی است، اکنون نیز اگر مردم و گروه‌های جهادی اعلام آمادگی کنند حاضریم در لوله‌گذاری آب کشاورزی از سد به روستاها اعتبارات لازم را بررسی کرده و تخصیص دهیم.

اسماعیلی با بیان اینکه سال قبل برآورد اولیه هزینه لوله‌گذاری از سد به روستاهای پایین دست تا روستای رضوانکده حدود ۸۰ میلیارد تومان بود، افزود: وزیر نیرو قول داد ۴۰ میلیارد تومان از این هزینه را تأمین کند که هنوز تخصیص نیافته است و به دنبال تأمین این اعتبار هستیم تا با کمک گروه‌های جهادی و مردم لوله‌گذاری انجام شود.

در موضوع قطعی برق چاه‌های آب کشاورزی نگاه ما اصلاح رویه است

فرماندار ویژه ملایر به ناترازی میزان تولید و مصرف برق در کشور اشاره و مطرح کرد: با توجه به اینکه طی۱۰  سال گذشته نیروگاهی در کشور ساخته نشده است، ۱۳ هزار مگاوات کسری برق داریم که ۳۰۰۰ مگاوات آن جبران شده و برای جبران مابقی این کسری برق، ناچار به قطع برق بخش کشاورزی و صنعتی شدند.

اسماعیلی خطاب به کشاورزان، گفت: قطعی برق چاه‌های آب مصوبه هیات دولت است و راهی جز این کار نیست اما نگاه ما اصلاح رویه است و بعنوان فرماندار خود را مدافع حقوق شما عزیزان می‌دانم‌.

وی گفت: حتما نقدهایی به دولت شهید رئیسی وارد است اما شهید رئیسی شخصیتی با اخلاص، مردمی، صادق و وفادار بود که خداوند به او عزت داد و این شهادت را نصیبش کرد.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه مردم با دیدن این خلوص و صداقت، چنین حماسه‌ای را در تشییع شهدای خدمت آفریدند، تصریح کرد: مردم ما از بهترین مردمان در طول تاریخ هستند و تقدیم صدها شهید از همین خطه، شاهد این ادعاست و این مردم شایسته بهترین خدمات و کوشاترین خادمان هستند.

فرماندار ویژه ملایر ابراز امیدواری کرد: مردم با حضور پرشور در پای صندوق‌های رأی ضمن سربلندی ایران اسلامی یک رییس جمهور انقلابی، جهادی، پرتلاش، خدمت گزار، صادق و ولایی انتخاب کنند که استقلال کشور را معامله نکند و کشور را معطل خارجی‌ها نکند بلکه با مشارکت مردم کار را پیش ببرد و به مردم میدان دهد.

دیگر روستاهای پایین دست سد برای تحقق حق آبه قرارداد منعقد کنند

مدیر امور منابع آب شهرستان ملایر به حق آبه کشاورزی شش روستای پایین دست سد کلان اشاره و اظهار کرد: پس از عقد قرارداد با امور آب شهرستان برابر با مقررات مربوطه، امکان واگذاری این حق آبه به روستاییان فراهم می‌شود؛ حق‌آبه روستای رضوانکده نیز پس از عقد قرارداد، امروز محقق شد. 

مهدی تاج‌آبادی ادامه داد: امکان تحقق حق آبه سایر روستاهای پایین دست سد کلان مانند آشمیزان، مصلحان، مهدویه و ... پس از مراجعه به امور منابع آب شهرستان و عقد قرارداد طبق قوانین، فراهم است.

تاج آبادی به سرریز سد کلان ملایر در بیست روز گذشته اشاره و مطرح کرد: حجم آب ورودی به سد کلان از ۳۰۰۰ لیتر بر ثانیه در یک ماه گذشته به ۲۵۰ تا ۳۰۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافته است و لزوم توجه بیشتر مردم به  صرفه‌جویی در مصرف آب را نشان می‌دهد.

وی تصریح کرد: با وجود سرریز شدن سد در ماه قبل، در حال حاضر، با عنایت به آزاد شدن حق آبه زیست‌محیطی و حقابه کشاورزی و همچنین کاهش ورودی به سد، تراز سطح دریاچه در حال کاهش است.

مدیر امور منابع آب شهرستان ملایر با اشاره به اینکه در حال حاضر بخش اعظم آب شرب ملایر از سد کلان تامین می‌شود اما از چاه‌ها نیز استفاده می‌شود، خاطرنشان کرد: برای استمرار تامین حق آبه‌ها باید سطح تراز مخزن را نیز در نظر بگیریم تا در تامین آب شرب با مشکل مواجه نشویم.

ضرورت لوله‌گذاری از سد به روستاهای پایین دست

دهیار روستای رضوانکده نیز در ادامه به پیگیری‌های فرماندار ویژه ملایر و مدیر امور منابع آب شهرستان برای تحقق این حق آبه اشاره و اظهار کرد: خوشبختانه پس از چهار سال پیگیری، امسال برای اولین بار حق آبه روستای رضوانکده محقق شد و ورود آب به این روستا، شادی و خوشحالی کشاورزان و باغداران را رقم زد.

جابر شیرین‌آبادی ادامه داد: فرماندار ویژه ملایر تاکنون چهار بار از روستا بازدید داشته و  مشکلات اهالی را از نزدیک بررسی کرده است که این حضور مایه دلگرمی اهالی روستا و به ویژه کشاورزان است.

شیرین‌آبادی با تاکید بر اینکه شغل اصلی اهالی روستا باغداری است و ارتزاق اصلی اهالی از طریق محصولات باغی تامین می‌شود، افزود: سال گذشته بخش بزرگی از محصولات باغی بدلیل کمبود آب و سرمازدگی از بین رفتند امسال نیز اگر این حق‌آبه تامین نمی‌شد، با کمبود آب مواجه بودیم.

وی به فاصله ۳۲ کیلومتری روستای رضوانکده تا سد کریم‌خان زند اشاره و مطرح کرد: در این مسیر آب از جوی خاکی عبور می‌کند و بخشی از آن پرت شده و در مسیر تبخیر می‌شود یا در زمین فرو می‌رود که امیدواریم کمک مسئولان و همکاری مردم در بحث لوله‌گذاری از سد تا زمین کشاورزی، این مشکلات برطرف شده و علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب، زحمت کشاورزان کم شود.

قطعی برق در تابستان؛ مشکل اصلی باغدران و کشاورزان ملایری

یکی دیگر از اهالی روستای رضوانکده نیز مشکل اصلی کشاورزان را قطعی برق در تابستان خواند و گفت: روستای رضوانکده سه چاه کشاورزی مشترک دارد و به هر کشاورز روزانه دو تا سه ساعت آب می‌رسد که اگر در نوبت هر یک از کشاورزان برق قطع شود، کشاورز با مشکل مواجه خواهد شد و باغش خشک می‌شود.

یکی از اعضای شورای روستای رضوانکده نیز بیان کرد: سد کلان سال ۱۳۹۰ آبگیری شده و با گذشت ۱۳ سال از آبگیری، ما امروز برای  تامین آب زمین‌های کشاورزی خود وابسته به چند چاه هستیم که بصورت اشتراکی از آن استفاده می‌شود.

محمد بختیاری با بیان اینکه قعطی برق و نرسیدن آب به باغ، شوک بزرگی به کشاورز وارد می‌کند، افزود: از مسئولان انتظار داریم در این رویه تجدیدنظر کنند چرا که وقتی محصول باغدار از بین رفته و بسوزد، دیگر فایده‌ای ندارد.

انتهای پیام خبرنگار فرنوش رئیسی دبیر زهرا میعادی دبیر بنت الهدی نوری لینک کوتاه برچسب‌ها: استانی-شهرستانها سدکلان ملایر انتقال حق آبه زیست محیطی کشاورزی لینکستان خرید برنج ایرانی مستقیم از کشاورز با کف قیمت بازار آخرین قیمت انواع برنج ایرانی در سال 1403 دانلود آهنگ خرید بلیط هواپیما سانا‌پرس بوکینگ مبلمان اداری چوب ترمو دانلود آهنگ سویل موزیک جمینجا خرید سی پی ارزان آپ موزیک موزیکفا سایت تخصصی فیلم و سریال بلیط هواپیما فلای‌تو‌دی بلیط هواپیما تو‌ر دبی روغن هیدرولیک سرور مجازی ایران طراحی سایت پیوان قیمت ملیگرد امروز خرید هاست فروشگاه تخصصی تشک و تخت عطاری آنلاین لیفت صورت با نخ در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:-لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.-«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.- ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.- نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود. نظرات شما در حال پاسخ به نظر « » هستید. × لغو پاسخ لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید ارسال