خبرگزاری ایسنا / ۱۴۰۴/۱۰/۰۳

آبخیزداری؛ شاه کلید تأمین امنیت آبی و کاهش خطرات سیلاب

چهارمحال و بختیاری با ویژگی‌های جغرافیایی خاص و شیب‌های تند، به عنوان یکی از منابع تامین آب کشور، نیازمند توجه ویژه به اجرای پروژه‌های آبخیزداری است، افزایش تغییرات اقلیمی و بروز سیلاب‌ها، ضرورت تخصیص بودجه و اعتبار به این مقوله را دوچندان کرده و اهمیت توجه به اقدامات آبخیزداری بیش از گذشته احساس می‌شود.
آبخیزداری؛ شاه کلید تأمین امنیت آبی و کاهش خطرات سیلاب

ایسنا/چهارمحال و بختیاری چهارمحال و بختیاری با ویژگی‌های جغرافیایی خاص و شیب‌های تند، به عنوان یکی از منابع تامین آب کشور، نیازمند توجه ویژه به اجرای پروژه‌های آبخیزداری است، افزایش تغییرات اقلیمی و بروز سیلاب‌ها، ضرورت تخصیص بودجه و اعتبار به این مقوله را دوچندان کرده و اهمیت توجه به اقدامات آبخیزداری بیش از گذشته احساس می‌شود.

به گزارش ایسنا، آبخیزداری به عنوان یک علم و هنر، در راستای مدیریت جامع و پایدار منابع طبیعی و آبی، به بررسی و ساماندهی فرآیندهای طبیعی و انسانی در ناحیه‌های آبخیز می‌پردازد، آبخیزها، نواحی جغرافیایی هستند که در آن‌ها آب باران و ذوب برف به یک جریان آب معین هدایت می‌شود و این فرآیند به طور مستقیم بر کیفیت و کمیت آب‌های سطحی و زیرزمینی تأثیر می‌گذارد.

اهمیت آبخیزداری به ویژه در مناطقی چون چهارمحال و بختیاری که به دلیل ویژگی‌های جغرافیایی و اقلیمی خاص خود از شیب‌های تند و زمین‌های ناپایدار برخوردار است، نباید نادیده گرفته شود، این استان به عنوان یکی از منابع مهم تامین‌کننده آب کشور، با جمع‌آوری حجم قابل توجهی از بارش‌های جوی، نقش اساسی در تأمین آب‌های سطحی و زیرزمینی برای مناطق پایین‌دست خود ایفا می‌کند.

در سال‌های اخیر، تغییرات اقلیمی و افزایش شدت و فرکانس بارش‌ها، منجر به روندهای جدیدی در بروز سیلاب‌ها شده است که تبعات جدی برای زیرساخت‌ها، کشاورزی و زندگی روستاییان به همراه داشته است. وقوع سیلاب‌های شدید در این منطقه، نه تنها به زیرساخت‌ها آسیب جدی وارد کرده، بلکه معیشت اهالی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. در این راستا، توجه به مقوله آبخیزداری می‌تواند به عنوان یک راهکار کلیدی برای مدیریت این چالش‌ مطرح شود.

اجرای پروژه‌های مرتبط با آبخیزداری، می‌تواند به طور مؤثری به تقویت ذخایر آبی و مدیریت بهینه منابع آب کمک کند، این پروژه‌ها شامل تأسیسات فیزیکی نظیر بندهای خاکی، ایجاد دیواره‌های سنگی و استفاده از پوشش‌های گیاهی بومی به منظور کاهش فرسایش خاک و حفظ رطوبت است، این اقدامات نه تنها به کنترل جریان آب کمک می‌کند، بلکه به افزایش نفوذ آن به داخل خاک نیز منجر می‌شود و در نهایت به بهبود کیفیت خاک و افزایش بهره‌وری کشاورزی می‌انجامد.

در کنار جنبه‌های فنی و اجرایی، توجه به آبخیزداری نیاز به سیاست‌گذاری‌های کلان و تخصیص بودجه و اعتبارهای لازم دارد، مسئولان دولتی باید با درک عمیق از اهمیت این مقوله، اقدامات لازم را در راستای تخصیص منابع مالی و فنی انجام داده و همکاری‌های بین‌بخشی و بین‌المللی را برای انتقال دانش و تجربیات موفق در این حوزه جلب کنند. با توجه به تأثیرات مثبت آبخیزداری بر کاهش خطرات طبیعی و بهبود وضعیت آب و خاک، این سرمایه‌گذاری‌ها نه تنها به نفع اکوسیستم‌های طبیعی است، بلکه به حفظ و تقویت معیشت و زندگی جوامع محلی نیز کمک می‌کند.

به نظر می‌رسد در سالیان اخیر توجه به مقوله آبخیزداری کمتر شده است، در برخی محافل مخالفت‌هایی با اجرای پروژه‌های آبخیزداری در بالادست حوضه‌های آبخیز صورت می‌گیرد، اما موافقان اجرای طرح‌های آبخیزداری نیز در دفاع از اقدامات آبخیزداری دلایل علمی متعددی را مطرح می‌کنند و از دیرباز اقدامات آبخیزداری به شیوه‌های مختلف در دستور کار جوامع محلی قرار داشت، این روزها که شاهد بارش رحمت الهی در اکثر نقاط کشور به‌ویژه در استان‌های جنوبی کشور بودیم، اهمیت سازه‌های آبخیزداری در کنترل سیلاب بیش از گذشته نمود داشت و باید گفت اگر به مقوله آبخیزداری در این مناطق توجه شده بود، شاهد وقوع سیلاب و خسارات ناشی از آن نبودیم.

ضرورت اجرای پروژه‌های آبخیزداری در حوضه‌های آبخیز

سید نعیم‌ امامی، رییس بخش تحقیقات آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص نقش عملیات آبخیزداری در استان‌های دارای شیب در زمان بارش برای جلوگیری از روان آب‌ها، تقویت منابع زیرزمینی و ذخیره آب، اظهار کرد: به‌طور کلی آبخیزداری به مجموعه‌ای از مطالعات، برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات مدیریتی با هدف حفاظت، بهره‌برداری صحیح و پایدار از منابع آب، خاک و پوشش گیاهی در یک حوضه آبخیز اطلاق می‌شود، بنابراین آبخیزداری پنج هدف اصلی را دنبال می‌کند.

وی افزود: کاهش فرسایش خاک و رسوب‌گذاری، کنترل و کاهش سیلاب‌ها، تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی به واسطه افزایش نفوذ آب در آبرفت‌ها، حفظ و بهبود پوشش گیاهی و استفاده پایدار از منابع‌طبیعی و افزایش امنیت زیست‌محیطی از جمله اهداف اجرای طرح‌های آبخیزداری است، عموما مدیریت حوضه‌های آبخیز شامل عملیات بیولوژیکی مانند تقویت پوشش گیاهی و عملیات مکانیکی مانند ایجاد سد و بندهای خاکی برای رسیدن به اهداف ذکر شده است.

امامی در ادامه با اشاره به نقش سازه‌های آبخیزداری در استان‌های دارای شیب مانند چهارمحال و بختیاری، گفت: در مناطقی که سدهای بزرگ برای ذخیره آب احداث می‌شود، برای جلوگیری از رسوب، مجموعه‌ای از عملیات آبخیزداری در بالادست حوضه آبخیز انجام می‌شود تا در حد امکان از فرسایش خاک و انتقال رسوبات جدا شده از سنگ‌ها به مخازن سد جلوگیری شود و همچنین عمر مفید سد افزایش پیدا کند، این اقدامات در این استان و در حوزه سد زاینده‌رود انجام شده است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری ادامه داد: با گذشت زمان مفاهیم آبخیزداری در کشور گسترش پیدا کرده است و امروزه تنها جلوگیری از ورود رسوب به مخازن سدها تنها دلیل انجام عملیات آبخیزداری نیست، هر اندازه شیب حوضه‌های بالادست مانند مناطق کوهستانی بیشتر باشد، بارش‌های شدید موجب می‌شود تا آب حاصل از بارش به سرعت به آبراهه‌ها و رودخانه‌ها در پایین دست برسد و منجر به ایجاد سیلاب شود، با عملیات آبخیزداری می‌توان سرعت حرکت آب را کنترل و اجازه می‌دهیم آب در مدت زمان طولانی‌تری به پایین دست برسد، این اقدام از وقوع سیلاب و خسارت جلوگیری می‌کند.

وی اضافه کرد: با ایجاد گابیون‌ها، بندهای سنگی و ملاتی، ایجاد خشکه‌چین‌ها در مسیر آبراهه‌ها زمان بیشتری به آب ناشی از بارش شدید می‌دهیم تا به آرامی به پایین دست برسد، این اقدام علاوه بر کنترل سیلاب به جلوگیری از فرسایش خاک در مسیر آبراهه‌ها نیز کمک می‌کند.

امامی با اشاره به نتایج انجام پروژه‌های آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری، بیان کرد: دو مدل پروژه آبخیزداری باتوجه به حجم عملیات در استان اجرا شده است، پروژه‌های کوچک حجم عملیات مکانیکی اندکی دارند، سدها و بندهای کوچک شامل بندهای سنگی و ملاتی، خشکه‌چین‌ها و گابیون‌ها با طول حداکثر ۱۰ مترمربع جزو این پروژه‌ها هستند و هدف اصلی اجرای آن‌ها بیشتر کنترل سیلاب شدید و فرسایش است، اما پروژه‌های بزرگ آبخیزداری شامل سدهای خاکی می‌شود، این سازه‌ها علاوه بر کنترل سیلاب و فرسایش خاک به ذخیره آب و تقویت منابع آب زیرزمینی در بالا دست نیز کمک می‌کند.

رییس بخش تحقیقات آبخیزداری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری با بیان اینکه عملیات آبخیزداری به سه روش مکانیکی، بیولوژیکی و بیومکانیکی انجام می‌شود، توضیح داد: در عملیات مکانیکی، خاکبرداری و در عملیات بیولوژیکی کاشت گونه‌های مرتعی و درختان برای حفظ آب و خاک و کنترل سیلاب انجام می‌شود، در روش بیومکانیکی تلفیق دو روش در دستور کار قرار می‌گیرد که این روش موثرترین نوع عملیات آبخیزداری است،‌ همچنین توسعه فضاهای سبز، گیاهان مرتعی، گونه‌های جنگلی سطح خاک را از فرسایش ایمن می‌کنیم.

وی با اشاره به میزان نقش سازه‌های آبخیزداری در کاهش خسارات بارش‌های شدید و سیل‌آسا، توضیح داد: قطعا این سازه‌ها ۱۰۰ درصد در کاهش خسارات موثر هستند، در حوضه‌های آبخیز که در بالادست این سازه‌ها اجرا شده‌اند، اراضی کشاورزی، سازه‌ها، تاسیسات در پایین‌دست کمتر تحت تاثیر خسارات ناشی از سیلاب قرار می‌گیرند، با ایجاد سازه‌های آبخیزداری در تلاشیم از خسارات ناشی از بارش‌های سیل‌آسا جلوگیری کنیم.

امامی با تاکید بر اینکه جلوگیری از فرسایش خاک و فرونشست یکی از مهم‌ترین اهداف عملیات‌های آبخیزداری است، گفت: اقدامات انسانی و دست‌اندازی به طبیعت در سالیان اخیر موجب تشدید فرسایش خاک شده است، هر اندازه بتوانیم آب بیش‌تری به سفره‌های آب زیرزمینی تزریق کنیم، فرونشست را به تعویق می‌اندازیم، زیرا فرونشست حاصل کاهش سطح آب‌های زیرزمینی است، عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری در دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری در خصوص علت مخالفت برخی از افراد با اجرای پروژه‌های آبخیزداری، یادآور شد: متولیانی که در پایین دست حوضه‌های آبخیز در حال فعالیت برای تامین آب هستند، عموما مخالف انجام عملیات آبخیزداری در بالادست حوضه هستند، زیرا این اقدامات را به نوعی انجام عملیات برای ذخیره آب می‌دانند و این مسئله یک دیدگاه اشتباه است، زیرا این کار موجب می‌شود تا آب سالم و بدون رسوب را به پشت سدهایی برسانیم که وزارت نیرو به وسیله آن آب شرب و کشاورزی را برای مردم فراهم می‌کند، نباید آبخیزداری و تامین آب را مترداف بدانیم و تامین آب را در اولویت قرار بدهیم و آبخیزداری را یک امر غیرضروری تلقی کنیم، تضادهای بین دستگاهی موجب اختلاف سلیقه و این نوع نگرش شده است.

وی خاطرنشان کرد: دلایل مخالفت برخی نیز به این علت است که این افراد معتقدند تاثیرات عملیات آبخیزداری خیلی محسوس نیست، بنابراین باید ادارات‌کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری و سازمان آبخیزداری کشور اعتباری برای ارزیابی پروژه‌های آبخیزداری اختصاص دهند تا مشخص شود اقدامات آبخیزداری صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟ و تا چه اندازه اهداف عملیات آبخیزداری موفق بوده است.

امامی بیان کرد: در چهارمحال و بختیاری در خصوص بند زیرزمینی یان‌چشمه در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری به مدت چهار سال ارزیابی علمی صورت گرفت و مشخص شد که با احداث این بند توانسته‌ایم برای کشاورزان آب با کیفیت ذخیره کنیم و اراضی رها شده به چرخه تولید برگردد، معتقدیم نگاه تک بعدی به مسائل آب و خاک ما را به بیراهه می‌برد، باید نگاه به حوضه آبخیز جامع باشد.

آبخیزداری؛ شاه کلید تأمین امنیت آبی و کاهش خطرات سیلاب

انجام اقدامات آبخیزداری موجب رضایت‌مندی کشاورزان نیز شده است

اصغر احمدی، مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص تاثیرات سازه‌های آبخیزداری در تقویت منابع‌آبی و ذخیره آب، اظهار کرد: اقدامات آبخیزداری با هدف تقویت پوشش گیاهی، جلوگیری از فرسایش خاک و حفظ روان‌آب‌های فصلی انجام می‌شود.

وی افزود: سازه‌های آبخیزداری همچنین از ورود رسوب به مخازن سدها جلوگیری و عمر مفید سدها نیز افزایش پیدا می‌کند.

احمدی تقویت سفره‌های آب زیرزمینی را از دیگر مزایای ایجاد سازه‌های آبخیزداری عنوان کرد و گفت: زمانی‌که در بالادست حوضه آبخیز روان‌آب‌ها حفظ شود، موجب تغذیه سفره‌های زیرزمینی می‌شود، در سالیان اخیر انجام اقدامات آبخیزداری موجب رضایت‌مندی و مطالبه کشاورزان نیز شده است.

مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری بیان کرد: بنابر حجم آبگیری سازه‌های آبخیزداری تا ۷۰ درصد روان‌آب ناشی از بارش‌ها را کنترل می‌کند و نفوذپذیری را در بالادست افزایش دهد.

وی با بیان اینکه عموما آب ناشی از بارش عموما به صورت هیجانی از آبراهه خارج و موجب ایجاد سیلاب می‌شود و منجر به تخریب پوشش گیاهی و خاک نیز خواهد شد، توضیح داد: اما سازه‌های آبخیزداری به‌صورت پلکانی آب را مهار می‌کند، مانع ایجاد خسارات ناشی از سیلاب می‌شود.

با توجه به اهمیت حفظ و مدیریت منابع آب و خاک، اجرای طرح‌های آبخیزداری به‌عنوان یک استراتژی کلیدی در مقابله با بحران‌های زیست‌محیطی و افزایش تاب‌آوری اکوسیستم‌ها ضروری است، این طرح‌ها نه‌تنها به کنترل سیلاب‌ها و فرسایش خاک کمک می‌کنند، بلکه نقش بسزایی در بهبود کیفیت آب و افزایش تولیدات کشاورزی ایفا می‌کنند. 

از این‌رو، لازم است که دولت و بخش خصوصی با هم‌افزایی و همکاری مستمر، ضمن شناسایی و تدوین سیاست‌های لازم، نسبت به تأمین منابع مالی و فنی برای اجرای این طرح‌ها اقدام کنند؛ همچنین، آگاهی بخشی و آموزش جوامع محلی در خصوص اهمیت آبخیزداری و همکاری آن‌ها در پروسه‌های اجرایی می‌تواند به تحقق اهداف این طرح‌ها کمک کند و در نهایت، گام‌های جدی و عملی از سوی دولت و بخش خصوصی در اجرای طرح‌های آبخیزداری می‌تواند زمینه‌ساز توسعه پایدار و حفظ محیط‌زیست برای نسل‌های آینده باشد.

منبع : ایسنا 




شنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۴ - 14 March 2026
تجاوز جدید رژیم صهیونیستی علیه ایران/ وزیر جنگ اسرائیل از حمله به تهران خبر داد + عکس و فیلم
سایت جماران

تجاوز جدید رژیم صهیونیستی علیه ایران/ وزیر جنگ اسرائیل از حمله به تهران خبر داد + عکس و فیلم

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تجاوز جدید علیه ایران را تایید کرد.
چرخش به اقتصاد تهاتری / تهاتر با نفت به شیوه غالب تامین مالی در اقتصاد ایران تبدیل شد؟
سایت تجارت نیوز

چرخش به اقتصاد تهاتری / تهاتر با نفت به شیوه غالب تامین مالی در اقتصاد ایران تبدیل شد؟

نهادها و وزارت‌خانه‌های متعدد از گسترش احتمال تهاتر با نفت صحبت به میان آورده‌اند. در این میان به نظر می‌رسد که نفت بیش از پیش جای پول را در تامین مالی گرفته است.
چرا واگذاری فروش نفت به واردکنندگان نهاده یک خطای راهبردی است؟
روزنامه چارسوق

چرا واگذاری فروش نفت به واردکنندگان نهاده یک خطای راهبردی است؟

واگذاری فروش نفت به واردکنندگان نه‌فقط مسئله تأمین کالای اساسی را حل نمی‌کند، بلکه با تعمیق شبکه‌های تراستی، تضعیف انحصار حاکمیتی فروش نفت و ایجاد رانت، هزینه‌های اقتصادی و امنیتی کشور را افزایش می‌دهد. راه‌حل پایدار، حفظ فروش نفت در سطح حاکمیتی، استفاده محدود از تهاتر مستقیم دولتی به‌عنوان گام گذار …
         
ناترازی در تراز تأمین اجتماعی؛ اختلاف ۲۵ هزارمیلیاردی در دخل‌وخرج
روزنامه چارسوق

ناترازی در تراز تأمین اجتماعی؛ اختلاف ۲۵ هزارمیلیاردی در دخل‌وخرج

مولدسازی دارایی‌ها راهکاری است که می‌تواند در پوشش ناترازی تأمین اجتماعی نقشی مؤثر داشته باشد. ناترازی ماهانه حدود ۲۵ هزار میلیارد تومانی سازمان تأمین اجتماعی، حاصل شکاف میان تعهدات ماهانه در سطح حدود ۱۱۵ هزار میلیارد تومان و متوسط درآمد تحقق‌یافته نزدیک به ۹۰ هزار میلیارد تومان است، این فاصله که از …
جسم در کلاس، ذهن در فرار
روزنامه هفت صبح

جسم در کلاس، ذهن در فرار

گزارش میدانی روزنامه هفت صبح نشان می دهد که در مدارس، بسیاری از دانش آموزان فقط حاضر هستند؛ نه در یادگیری، که در آمار. پدیده ای به…
سایت اعتماد آنلاین

جزئیات جدید از قتل ملیکا قدبگلویی / متهم به قتل: کاش اعدامم کنند

تلفات سینمایی
سایت روزنامه سازندگی

تلفات سینمایی

خداحافظی شهاب حسینی از سینما
علیه ویرانی طلبی
سایت روزنامه سازندگی

علیه ویرانی طلبی

پویش ملی «نه به جنگ» دانشگاهیان ایرانی
سقوط قدرت خرید سرمایه‌گذاران طلا
روزنامه شرق

سقوط قدرت خرید سرمایه‌گذاران طلا

قیمت طلا در بازار تهران در مدت یک سال گذشته چیزی حدود 202 درصد رشد داشته است. هر گرم طلای 18 عیار در اسفند سال گذشته فقط حدود شش میلیون تومان قیمت داشت که در‌حال‌‌حاضر بهای آن به بیشتر از 20 میلیون تومان رسیده است. اما این فشار سنگین رشد یکباره قیمت طلا، این بار اتفاق متفاوتی را در بازار طلا رقم زده …
سایت خبرفوری

عاشقیت در آفساید | زندگی عشقی پرمشغله لامین یامال | زنِ تازه زندگی ستاره بارسا | لیلی رولند کیست؟

پیام‌های تبلیغاتی از رو نمی‌روند!
خبرگزاری ایسنا

پیام‌های تبلیغاتی از رو نمی‌روند!

هرچند روش‌های بسیاری برای جلوگیری از ارسال پیامک‌های تبلیغاتی ارائه شده، اما به همان اندازه هم راه‌های دور زدن این روش‌ها ایجاد شده است. یکی از این آن‌ها استفاده از پنل‌های ارسال سیم‌کارتی است که هر بار با سبز شدن سیم‌کارت‌های جدید، مانع از مسدود شدن کامل پیامک‌های مزاحم می‌شود.
آینده آبی ایران با  آب خاکستری  روشن می‌شود؟
خبرگزاری ایسنا

آینده آبی ایران با آب خاکستری روشن می‌شود؟

بحران آب در حالی بر سر ایران سایه انداخته که کارشناسان بر این باورند با بازچرخانی آب خاکستری و استفاده از آن برای مصارفی مانند صنعت و کشاورزی می‌توان تا حدی به کم‌رنگ‌تر شدن این بحران کمک کرد.
شش کالایی که این روزها تمام ایران مشتری آن هستند!
سایت برترینها

شش کالایی که این روزها تمام ایران مشتری آن هستند!

خیابان‌ها همان رگ‌های همیشگی‌ هستند که خون سرد زمستان در آنها جریان دارد اما اتمسفر، بوی آشنای سال‌های پیش را نمی‌دهد...
         
اینترنت؛ اولین قربانی هر بحران
روزنامه هفت صبح

اینترنت؛ اولین قربانی هر بحران

عضو هیات‌مدیره نظام صنفی رایانه‌ای می‌گوید هیچ پروتکل شفافی برای تصمیم‌گیری درباره قطع اینترنت در شرایط بحران وجود ندارد
مرد جنگی استقلال آماده دردسرسازی!
سایت خبرآنلاین

مرد جنگی استقلال آماده دردسرسازی!

باشگاه استقلال بار دیگر در آستانه یک چالش حقوقی بین‌المللی قرار گرفته است.
زنگ خطر تازه برای سفره خانوارها | تورم کالاهای خوراکی و آشامیدنی به ۱۰۵.۵ درصد رسید | حرکت اقتصاد ایران به سمت تورم‌های بالا
سایت اقتصادنیوز

زنگ خطر تازه برای سفره خانوارها | تورم کالاهای خوراکی و آشامیدنی به ۱۰۵.۵ درصد رسید | حرکت اقتصاد ایران به سمت تورم‌های بالا

اقتصادنیوز:کارشناسان معتقدند نزدیک شدن فواصل جهش‌های تورمی نشان‌دهنده ورود تورم مزمن و بالای اقتصاد ایران به دوره‌های تورمی با امکان مهار پایین‌تر است.
روزنامه هفت صبح

شوهر همسرکش: حتی یک استکان چای برایم نمی‌ریخت

مذاکرات آنقدر پیشرفت کرده که آمریکا به دنبال اقدام نظامی علیه ایران نباشد/ ایران پذیرفته هرگز مواد هسته‌ای لازم برای ساخت بمب نداشته باشد
روزنامه شرق

مذاکرات آنقدر پیشرفت کرده که آمریکا به دنبال اقدام نظامی علیه ایران نباشد/ ایران پذیرفته هرگز مواد هسته‌ای لازم برای ساخت …

وزیر خارجه عمان با ابراز امیدواری نسبت به اینکه مذاکرات آنقدر پیشرفت کرده که آمریکا به دنبال اقدام نظامی علیه ایران نباشد، گفت که باید به مذاکرات زمان بیشتری داده شود تا هدف نهایی حصول بسته جامع توافق تحقق یابد.
روی خط تعلیق
روزنامه شرق

روی خط تعلیق

برخلاف آنچه در آستانه دور سوم مذاکرات ژنو انتظار می‌رفت، گفت‌وگوهای میان هیئت‌های ایران و آمریکا نتوانست از حجم تعلیق و ابهام حاکم بر فضا بکاهد؛ چون نه نشانه‌ای روشن از گشایش قطعی پدیدار شد و نه سایه تقابل به‌طور محسوسی عقب نشست، بلکه وضعیت همچنان میان دوگانه «جنگ یا توافق» در نوسان باقی مانده است.
همزیستی شوم بانک مرکزی و نهادهای مالی در خلق نقدینگی
روزنامه توسعه ایرانی

همزیستی شوم بانک مرکزی و نهادهای مالی در خلق نقدینگی

با شدت گرفتن تورم 2 رقمی در ایران، که پس از جراحی اقتصادی دولت نرخ تورم کالاهای خوراکی 3 رقمی هم شده است، برخی تحلیلگران توجه ویژه‌ای به نرخ رشد نقدینگی در اقتصاد ایران می‌کنند زیرا در ادبیات جریان اصلی اقتصاد، نقدینگی به عنوان عامل اصلی تورم معرفی می‌شود و این کارشناسان تورم را پدیده‌ای پولی تفسیر می‌کنند. …
وزیر خارجه عمان پس از دیدار با معاون ترامپ در مورد ایران: امیدوارم در روزهای آینده پیشرفت قاطعی حاصل شود و صلح در دسترس ما قرار گیرد/ جی دی ونس را در جریان جزئیات مذاکرات با تهران و پیشرفت‌های حاصل‌شده تا کنون قرار دادم
سایت جماران

وزیر خارجه عمان پس از دیدار با معاون ترامپ در مورد ایران: امیدوارم در روزهای آینده پیشرفت قاطعی حاصل شود و صلح در دسترس ما …

بدر البوسعیدی وزیر خارجه عمان نوشت: امروز با معاون رئیس‌جمهور جی‌دی ونس دیدار کردم و جزئیات مذاکرات جاری بین ایالات متحده و ایران و پیشرفت‌های به‌دست‌آمده تا کنون را با او در میان گذاشتم.
سایت آخرین خبر

ترامپ: از نحوه مذاکرات ایران راضی نیستم

سیم‌کارت بدون فیلتر؟
روزنامه دنیای اقتصاد

سیم‌کارت بدون فیلتر؟

عرضه اینترنت بدون فیلتر با سیم‌کارت «پرو» در کشور کلید خورده که تنها برای کسب‌وکارها و با قیمت 2‌میلیون تومان در دسترس است. این اقدام، به اینترنت طبقاتی رسمیت می‌بخشد و دسترسی آزاد مردم را محدود و تبعیض دیجیتال را تشدید می‌کند.
         
ظهور ملی‌گرایی اقتصادی؛ آفت تجارت جهانی
روزنامه دنیای اقتصاد

ظهور ملی‌گرایی اقتصادی؛ آفت تجارت جهانی

دنیای اقتصاد: ملی‌گرایی اقتصادی تازه در جهان شکل گرفته و حتی با کاهش احتمالی جنگ‌های تعرفه‌ای، دولت‌ها و شرکت‌ها همچنان منافع ملی را در اولویت قرار می‌دهند. اگر در سال ۲۰۲۶ اخبار اقتصادی را دنبال کرده باشید، ممکن است این‌طور به نظر برسد که تنش‌های جهانی در حوزه اقتصاد به اوج خود رسیده‌اند. حکم اخیر دیوان …
         
سهمیه‌ای‌ها عامل آشوب
سایت روزنامه سازندگی

سهمیه‌ای‌ها عامل آشوب

دکتر مسعود تجریشی ، رئیس دانشگاه صنعتی شریف در نامه‌ای به وزیر علوم اعلام کرد: ۱۰۰درصد افرادی که در تجمعات این دانشگاه اقدام به هتاکی و خشونت کردند، نه از بدنه اصلی معترضان، بلکه از دانشجویان انصرافی و سهمیه‌ای بودند که معدل ۷۰درصد آنها زیر ۱۴ و حتی در مواردی زیر ۱۰ بوده است. سازندگی به بررسی این …
آژانس اتمی: ایران اورانیوم با غنای بالا را در یک سایت زیرزمینی ذخیره کرده/ از مکان تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم که ایران در اصفهان اعلام کرده، اطلاعی نداریم/ نمی‌توانیم تعلیق غنی‌سازی در ایران را تایید کنیم
سایت جماران

آژانس اتمی: ایران اورانیوم با غنای بالا را در یک سایت زیرزمینی ذخیره کرده/ از مکان تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم که ایران در …

آژانس اتمی در گزارشی جدید مدعی شد: ناتوانی ما در تأیید ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران باعث نگرانی شده/ از مکان تأسیسات غنی‌سازی اورانیوم که ایران در اصفهان اعلام کرده، اطلاعی نداریم/ مهم است که فعالیت‌های راستی‌آزمایی در ایران بدون تأخیر بیشتر انجام شود
اقتصاد رانتی و اعتراضات دی ماه؛ ریشه نارضایتی ها در کجاست - سرمایه و بورس
سایت سرمایه و بورس

اقتصاد رانتی و اعتراضات دی ماه؛ ریشه نارضایتی ها در کجاست - سرمایه و بورس

اعتراضات دی ماه که با محوریت مطالبات اقتصادی و نگرانی فعالان بازار نسبت به بی ثباتی قیمت ها شکل گرفت، بار دیگر این پرسش را در فضای عمومی پررنگ کرد که ریشه این نوسانات چیست و چرا آثار آن بیش از همه بر دوش طبقات متوسط و پایین جامعه سنگینی می کند.
قوانین دست و پا گیر مانع واردات خودروهای کارکرده/ منافعی در خطر است؟
سایت تجارت نیوز

قوانین دست و پا گیر مانع واردات خودروهای کارکرده/ منافعی در خطر است؟

با وجود اینکه در خرداد ۱۴۰۲ با هدف تنظیم بازار، واردات خودروهای کارکرده مجاز و در مفاد قانون تصویب شد، اما هنوز به مرحله اجرای واقعی نرسیده و دبیر انجمن واردکنندگان خودرو با انتقاد از مشروط‌سازی واردات خودروهای کارکرده به ارائه خدمات پس از فروش، معتقد است که پیچیده‌سازی فرآیندها عملا واردات را به سم
مالیات، بدهی و تورم؛ مثلث فشار بر معیشت مردم
روزنامه هفت صبح

مالیات، بدهی و تورم؛ مثلث فشار بر معیشت مردم

افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه ۱۴۰۵ در شرایط رکود کسب‌وکارها فشار مضاعفی بر حقوق‌بگیران و تولیدکنندگان وارد می‌کند
تکرار فاجعه 2003؛ سناریوی عراق برای ایران تکرار می‌شود؟
سایت جهان صنعت نیوز

تکرار فاجعه 2003؛ سناریوی عراق برای ایران تکرار می‌شود؟

کارل بیلدت، سیاستمدار باسابقه اروپایی، با زیر سؤال بردن ادعاهای مربوط به توسعه موشک‌های قاره‌پیما توسط ایران، این روایت‌ها را به فضای تبلیغاتی پیش از جنگ عراق در سال 2003 تشبیه کرده و نسبت به تکرار سناریویی هشدار داده است که بر پایه اطلاعات نادرست شکل گرفت.
رفتار نامتقارن قیمت دلار؛ کف بازار ارز کجا است؟
سایت جهان صنعت نیوز

رفتار نامتقارن قیمت دلار؛ کف بازار ارز کجا است؟

رفتار اخیر بازار ارز نشان می‌دهد دلار به اخبار منفی به‌سرعت و با جهش‌های قیمتی واکنش نشان می‌دهد، اما با تعدیل همان ریسک‌ها حاضر به عقب‌نشینی متناسب نیست. این نامتقارنی، نه‌تنها مسیر اصلاح قیمت را دشوار کرده، بلکه با بالا نگه‌داشتن نرخ ارز برای مدت طولانی، خود به عاملی برای افزایش سطح تعادلی آینده تبدیل …
سایت اکوایران

ببینید/ شستشوی دیوارهای کعبه توسط بن سلمان ولیعهد عربستان

پایان جنگ ایران آمریکا کجاست؟
سایت جهان صنعت نیوز

پایان جنگ ایران آمریکا کجاست؟

هم‌زمان با مذاکرات میان آمریکا و ایران، آرایش سنگین نیروهای آمریکایی در منطقه به نقطه‌ای رسیده که دیگر فشار دیپلماتیک به نظر نمی‌آید. در این میان، مسئله محوری نه فقط احتمال جنگ، بلکه نبود هدف روشن برای آن است؛ خلأیی که حتی در سطح فرماندهی نظامی آمریکا نیز به نگرانی تبدیل شده، چون بدون تعریف پایان کار، …
کودتای اسرائیلی در منطقه کلید می‌خورد؟
سایت آخرین خبر

کودتای اسرائیلی در منطقه کلید می‌خورد؟

اکو ایران/متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست دیدار فرمانده سنتکام با ترامپ در همان روزی برگزار شد که مقامات ایالات متحده و ایران مذاکرات خود را در ژنو انجام دادند. در هفته‌های اخیر، تهران در پی برگزاری مذاکرات جدید با واشنگتن،  از دستیابی به «اصول راهنما» د
ریشه‌ اقتصادی پنهان اعتراضات
روزنامه دنیای اقتصاد

ریشه‌ اقتصادی پنهان اعتراضات

دنیای اقتصاد: افزایش تورم، جهش‌های پیاپی نرخ ارز و گسترش نااطمینانی اقتصادی در سال‌های اخیر، تصویر تازه‌ای از فشار معیشتی بر خانوارهای ایرانی ترسیم کرده است. اعتراضات دی‌ماه، که با نارضایتی‌های اقتصادی و نگرانی فعالان بازار از بی‌ثباتی قیمت‌ها آغاز شد، بار دیگر این پرسش را در فضای عمومی برجسته کرد که …
سایت تابناک

«سرباز آمریکایی» چگونه در شب مذاکره به صدا و سیما نفوذ کرد؟

واکنش بازار به مذاکرات دور سوم ایران و آمریکا در ژنو چه بود؟
روزنامه ستاره صبح

واکنش بازار به مذاکرات دور سوم ایران و آمریکا در ژنو چه بود؟

به نظر می رسد بازار همچنان درباره مذاکرات ایران و امریکا سردرگم هست و به نتیجه قطعی درباره روند مذاکرات نرسیده است.
    
تورم نقطه‌ای در دهک‌های کم‌درآمد در مرز ۷۴ درصد
سایت فرهیختگان

تورم نقطه‌ای در دهک‌های کم‌درآمد در مرز ۷۴ درصد

نرخ تورم نقطه‌ای برای دهک اول درآمدی به ۷۳.۷ درصد رسید. طبق بررسی «فرهیختگان» یکی از دلایل اصلی این شکاف، سهم بالاتر هزینه خوراکی‌ها در سبد مصرفی خانوارهای کم‌درآمد است.
سایت آخرین خبر

پرستوی مکزیکی؛ سلطان مواد مخدر مکزیک چگونه لو رفت؟

پایان مذاکرات ایران - آمریکا در ژنو / مذاکرات فنی، هفته آینده در وین / عمان: پیشرفت بزرگ در مذاکرات
سایت عصرایران

پایان مذاکرات ایران - آمریکا در ژنو / مذاکرات فنی، هفته آینده در وین / عمان: پیشرفت بزرگ در مذاکرات

این سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا پس از جنگ 12 روزه است/ مذاکرات در محل اقامتگاه کنسول عمان در ژنو در حال برگزار است.
پیش‌بینی خطرناک درباره تورم در سال آینده/ سه سناریو از نگاه یک اقتصاددان
سایت اقتصادنیوز

پیش‌بینی خطرناک درباره تورم در سال آینده/ سه سناریو از نگاه یک اقتصاددان

اقتصادنیوز: آیا اقتصاد ایران به نقطه‌ای از ثبات نسبی رسیده یا همچنان در وضعیت شکننده و فرسایشی حرکت می‌کند؟
    
وقتی اینترنت قطع می‌شود، اقتصاد هم متوقف می‌شود
روزنامه هفت صبح

وقتی اینترنت قطع می‌شود، اقتصاد هم متوقف می‌شود

در بحران ها، اولین قربانی خاموش، اقتصاد دیجیتال است. از استارتاپ ها و فروشگاه های آنلاین تا خدمات بلیت، تجارت خارجی و شرکت های صادراتی، همه…
بدن‌های بی‌دفاع؛ وقتی فشارهای اجتماعی و روانی به بدن یورش می‌برند
سایت آخرین خبر

بدن‌های بی‌دفاع؛ وقتی فشارهای اجتماعی و روانی به بدن یورش می‌برند

شرق/ متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست نسترن فرخه| بدن‌هایشان در برابر موجی از فشارهای اجتماعی و روانی ناتوان شده است. هرکدام در ماه‌های اخیر به شکلی با بروز یا شدت بیماری روبه‌رو شده‌اند. مشاهدات نشان می‌دهد استرس‌های اجتماعی و بحران‌های اخیر در ایران، فقط سلام
موتورسواری بانوان قرار است حل شود ولی عده‌ای دوست ندارند قانونی شود!
سایت روزنو

موتورسواری بانوان قرار است حل شود ولی عده‌ای دوست ندارند قانونی شود!

سال‌هاست زنان موتورسوار در خیابان‌های شهر حضور دارند؛ حضوری که در چند سال اخیر پررنگ‌تر شده است، بی‌آنکه نامی از آنها در نظام رسمی صدور گواهینامه ثبت شده باشد. حضوری واقعی در زندگی روزمره، اما غایب در ساختار‌های قانونی. در حالی که قانون به‌صراحت ممنوعیتی برای رانندگی زنان با موتورسیکلت پیش‌بینی نکرده، …
سرمقاله دنیای اقتصاد/  راهبرد ترامپ چیست؟
سایت آخرین خبر

سرمقاله دنیای اقتصاد/ راهبرد ترامپ چیست؟

دنیای اقتصاد/ «راهبرد ترامپ چیست؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسن احمدیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: هشت ماه پس از جنگ مورد حمایت آمریکا و اسرائیل علیه ایران در ژوئن۲۰۲۵ مذاکره‌کنندگان در عمان گرد هم آمدند تا راه‌های احتمالی رسیدن به توافق را بررسی کنند. این درگیر
سرمقاله اعتماد/ ارزیابی استراتژیک دکترین نظامی ایران
سایت آخرین خبر

سرمقاله اعتماد/ ارزیابی استراتژیک دکترین نظامی ایران

اعتماد/ «ارزیابی استراتژیک دکترین نظامی ایران» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عارف دهقاندار است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: با تغییرات اخیر در آرایش نیروهای نظامی ایالات متحده در منطقه خاورمیانه و حضور ناوگان دریایی و هوایی این کشور، بررسی سناریوهای تقابل احتمالی میان واشنگتن و
         
پیام نشست «گنگ ۸» درباره ایران
سایت فرارو

پیام نشست «گنگ ۸» درباره ایران

قانون آمریکا تصریح می‌کند که رئیس‌جمهور باید کمیته‌های اطلاعاتی کنگره را از فعالیت‌های امنیتی کشور مطلع نگه دارد؛ اما زمانی که رئیس‌جمهور تشخیص دهد دسترسی به اطلاعات حساس باید محدود باشد، صرفاً این جمع هشت‌نفره در جریان اطلاعات قرار می‌گیرند. در جلسه مربوط به ایران که چند ساعت پیش از حضور ترامپ در کنگره …
         
بازار داغ سناریوهای ترسناک؛ من درست گفتم!
سایت جهان صنعت نیوز

بازار داغ سناریوهای ترسناک؛ من درست گفتم!

در شرایطی که جامعه ایران یکی از سنگین‌ترین دوره‌های اقتصادی و سیاسی سال‌های اخیر را تجربه می‌کند، موج گسترده‌ای از پیش‌بینی‌های قطعی و تحلیل‌های سطحی در فضای مجازی، اضطراب عمومی را تشدید کرده است. در حالی‌که حتی تصمیم‌گیران اصلی نیز در بسیاری از موارد با عدم‌قطعیت مواجه‌اند، رقابت برای دیده‌شدن با سناریوهای …
سعید حجاریان: از سیاست جز یک کاریکاتور باقی نمانده/باید منتظر تکرار امواج اعتراضی بود/وقتی اصلاحات مسدود می‌شود، خیابان جای سیاست را می‌گیرد
سایت اکوایران

سعید حجاریان: از سیاست جز یک کاریکاتور باقی نمانده/باید منتظر تکرار امواج اعتراضی بود/وقتی اصلاحات مسدود می‌شود، خیابان جای …

اکو ایران: سعید حجاریان گفت: مادام‌که نظام سیاسی کشور می‌خواهد معضلات و بحران‌ها را به‌شکل تبلیغاتی حل کند، دائماً باید منتظر امواج اعتراضی باشد. مشخصاً، زمانی‌که تنها فهم حاکمیت از جوانان، «زیست کافه‌ای» و «فعالیت فضای مجازی» آن‌هاست و حیات اجتماعی و سیاسی را از آن‌ها سلب کرده، باید منتظر باشد در نقاط …
افزایش 279 درصدی هزینه های زندگی!
روزنامه آرمان امروز

افزایش 279 درصدی هزینه های زندگی!

آرمان امروز : در پایان دی‌ماه، هزینه‌های ساده یک خانواده ۳.۳ نفره، چیزی حدود ۶۵ میلیون تومان است؛ رقمی که به شدت نجومی‌ست و فاصله‌ی بسیار معناداری با دستمزد ماهانه طبقه کارگر دارد. «مردم در رنج معیشتی به سر می‌برند». این جمله یک گزاره‌ی ساده است اما معنای آن ساده نیست؛ قرار گرفتن اکثریت مردم [ ]