
ایسنا/خراسان رضوی رئیس مرکز تحقیقات بیولوژی سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: حوزه دانشی کشور ما به دلیل نابسمانیهایی که در حوزه اقتصادی وجود دارد، با موانع زیادی مواجه است و به واسطه همین نابسامانیهاست که افراد حاضر به سرمایهگذاری در این حوزه نیستند و در نهایت هم به همین دلیل ما با کاربردی شدن دانش فاصله زیادی داریم.
بهروز افلاطونیان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: برداشتی که از سومین سمپوزیوم بینالمللی سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی با تمرکز بر وزیکولهای خارج سلول داشتم، این بود که همانگونه که از عنوان این سمپوزیوم بر میآید، تمرکز بر وزیکولهای خارج سلولی است که اساتید متخصص در خصوص موضوعات مختلفی از جمله نقش این وزیکولها در درمان، شناسایی بیماری و نقش آنها در بیولوژی، به ارائه مقالات و پژوهشهای خود پرداختند.
وی عنوان کرد: در این میان نکته حائز اهمیت این سمپوزیوم این بود که امروز به اندازهای علم پیشرفت کرده که در همین موضوع به ظاهر متمرکز و محدود وزیکولهای خارج سلولی دنیای عظیمی از دانش وجود دارد؛ در حدی که شاید بسیاری از مطالب اولا فراتر از دانش و علم من بود و دوما هضم برخی از این مطالب برای من دشوار بود و نیاز است که مجددا روی آنها مطالعه و بررسی کنم. نکته جالب دیگر این سمپوزیوم حضور سخنرانان از تمام نقاط جهان بود.
ما به لحاظ تولیدات نمیتوانیم با دنیا رقابت کنیم
رئیس مرکز تحقیقات بیولوژی سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی یزد بیان کرد: همچنین نکته دیگری که شاید درد و دل من باشد، این است که ما به لحاظ تولیدات نمیتوانیم با دنیا رقابت کنیم. این در حالی است که چند سالی میشود مقام معظم رهبری بر موضوع تولید تاکید دارد و سالها را بر این اساس نامگذاری میکنند. از این رو اگر میخواهیم در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم، باید به حوزه تولید ورود جدیتری داشته باشیم. پایه این تولیدات نیز علم است.
افلاطونیان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه علم به سمتی در حال پیشروی است که از آن استفاده شود، این وزیکولهای خارج سلولی یکی از ابزارهایی است که به تازگی کشف شده و میتوان از آنها در بسیاری از بیماریهای صعبالعلاج استفاده کرد.
برای جلوگیری از عقبماندگی علم را کاربردی کنیم
وی تاکید کرد: پس امروز علم وسیع شده، به گونهای که در حوزه سلولهای بنیادی تعداد زیادی محقق فقط روی وزیکولهای خارج سلولی مطالعه و پژوهش میکنند. در واقع امروز عصر سرعت در سرعت است و برای اینکه ما در این عصر عقب نمانیم و رقابت کنیم، باید علم را کاربردی کنیم و به روزمرگی برسانیم.
رئیس مرکز تحقیقات بیولوژی سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی یزد اظهار کرد: ایران در حوزه سلولهای بنیادی پیشرفت خوبی داشه است؛ به عنوان مثال پژوهشگاه رویان مشهد در این زمینه عملکرد خوبی داشته و شهر یزد نیز در این زمینه اقدامات خوبی در نظر دارد انجام دهد.
افلاطونیان عنوان کرد: یکی از منابع مهمی که در هر کشوری به جز نفت، طلا و... وجود دارد، نیروی انسانی متخصص و متعهد است اما واقعیت این است که بسیاری از نیروهای انسانی متخصص ما مهاجرت میکنند و دلیل این مهاجرت این است که بستر لازم برای استعدادی که یک شخص دارد و تلاشی که در جهت کسب دانش انجام داده است، فراهم نیست و این افراد بر این باور هستند که اگر به کشورهای دیگری مهاجرت کنند، میتوانند از دانشی که کسب کردهاند، استفاده کنند.
اقتصاد کشور ما بر پایه تولید نیست
وی خاطرنشان کرد: البته که این بستر در ایران فراهم است اما پایه اقتصادی کشور ما براساس تولید نیست. ما شاید دانشگاه و دانشجویان خوبی داشته باشیم اما کسی که ایدههای مختلف داشته باشد تا به محصول تبدیل کند، وجود ندارد. از این رو لازم است که صنایع مختلفی پای کار آیند تا محصول تولید شود. بر همین اساس به نظر میرسد اگر بخواهیم پیشرفت کنیم، باید همگی همکاری لازم را در یک جامعه داشته باشیم.
رئیس مرکز تحقیقات بیولوژی سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی یزد اضافه کرد: مهاجرت نخبگان موضوعی است که در تاریخ و فرهنگ ما شاید به این شکل نبوده اما چندین سال است که کشور مصرفکننده هستیم و به تازگی در تلاش هستیم که تولیدکننده باشیم اما امروز در روزگار سرعت در سرعت زندگی میکنیم و تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است. حال برای آنکه بتوانیم در این زمانه که به نوعی دنیای رقابت است، در رقابت باشیم، باید تکنولوژی قوی داشته تا از قدرت برخوردار باشیم.
افلاطونیان بیان کرد: ما برای آنکه از دنیا عقب نمانیم، روی انرژی هستهای تمرکز داریم و از آن استفاده میکنیم. ما در دنیا حرف برای گفتن داریم اما برای اینکه این حرف نهایی و کاربردی شود و به مرحله درآمدزایی برسد و بتوانیم به واسطه آن با دنیا رقابت کنیم، نیاز به مدیریت جامعتری است.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال کشورهای آمریکایی این آمادگی را دارند که در حوزه سلولهای بنیادی سرمایهگذاری کنند که میلیاردها دلار هم صرف این کار میکنند. همانگونه که در ساخت واکسنهای مختلفی مانند کرونا نیروهای انسانی بسیاری را به کار گرفتند و هزینههای زیادی را هم صرف کردند و در نهایت هم به سود کلانی دست یافتند.
رئیس مرکز تحقیقات بیولوژی سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی یزد در ادامه تصریح کرد: این در حالی است که کشور ما به آن اندازه سرمایه ندارد که بخواهیم مانند آنها سرمایهگذاری کنیم چرا که سرمایهگذار باید به دنبال سود خود باشد و زمانی که میبیند در ایران به سود مورد نظر خود دست پیدا نمیکند، تصمیم میگیرد در بخشهای دیگر سرمایهگذاری کند. به عنوان مثال زمانیکه میبیند میتواند با تورم درآمد کسب کند، چرا باید سرمایه خود را در حوزه دانش صرف کند؟
پایه اقتصاد کشور ما بیشتر به سمت دلالی پیش رفته است
افلاطونیان ارزشمندترین ثروت را جوانان کشور دانست و عنوان کرد: پایه اقتصاد کشور ما بیشتر به سمت دلالی پیش رفته و به همین دلیل تولید و علم آنگونه که باید در کشور پیشرفت نمیکند. زمانی که از نیروهای انسانی در کشور استفاده نشود، قطعا این نیروی انسانی در کشور دیگری مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به اقدامات خیرین در حوزههای علمی نیز بیان کرد: در واقع خیرین کشور ما بیشتر بر ساخت و ساز توجه و تمرکز دارند و هنوز مقولهای به اسم خیر علمی در فرهنگ ما رواج پیدا نکرده است. از طرف دیگر یکی از مقولههایی که دشمن بنا دارد از ما بدزدد، نیروی انسانی است. پس باید برای آنکه دشمن را نا امید کنیم، دولت باید از تولیدات دانشمندان کشور حمایت کند.
انتهای پیام