جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024


۱۳۹۹/۰۴/۱۸ / /
کارنامه خورش منتشرشد
نشر اطراف کتاب «کارنامه خورش» دربردارنده دستور غذاهای نادرمیرزا قاجاری را به کوشش نازیلا ‏ناظمی منتشر کرد.‏ این اثر دربردارنده دستور کامل غذاهای مختلف ایرانی و گاهی غیرایرانی است که به همت نادر میرزا و ‏همراهی همسرش نوشته شده است. تسلط نویسنده به ادبیات، تاریخ و طب دوره خودش و دقت او در ‏نگارش باعث شده کتاب «کارنامه خورش»‏‎ ‎تنها دستور طبخ غذاهای مختلف نباشد. این کتاب ‏فرهنگ‌نامه‌ای از غذاهای ایرانی است به همراه شرح حوادث تاریخی، خاطرات نویسنده، قصه و شعر ‏که همه با نظمی درونی کنار هم نشسته‌اند. توصیفات و ابداعات زبانی برای طعم‌ها و تاریخچه‎ ‎غذاهای ‏محلی ایران، همراه گزارش آداب و رسوم روابط اجتماعی و خانوادگی آن دوره کاری کرده که این متن در ‏گذر زمان همچنان خواندنی و تازه باشد. خوانش دیگری از نسخه‎ ‎این دستورات غذایی را انتشارات ‏دانشگاه تهران قبلاً به چاپ رسانده است. اما نشر اطراف‎ ‎در آماده‌سازی «کارنامه خورش» علاوه بر ‏خوانش دوباره و دقیق نسخه‎ ‎خطی و رفع ابهام‌ها به ویرایش و‎ ‎خوش‌خوان‌سازی پرداخته است. پی‌نوشت ‏کتاب نیز شامل‎ ‎تغییراتی است که برای خوش‌خوانی و وضوح متن اعمال شده است. همچنین‎ ‎نکات و ‏اطلاعاتی که دانستن آن خواندن متن را برای مخاطب آسان‌تر می‌کند نیز در این بخش آورده شده است. ‏درباره نویسنده کتاب آمده است: «نادر میرزا قاجار یکی از نوادگان فتحعلی شاه است که برخلاف خیلی ‏از شاهزادگان قاجاری قدر ندید و بخشی از عمرش را به دلیل درگیری‌های سیاسی در زندان گذراند. او ‏را می‌توان یکی از شاهزادگان فرهیخته‎ ‎قاجاری دانست که سال‌های آخر عمرش را به مطالعه و ‏نویسندگی گذراند. «تاریخ و جغرافی دارالسلطنه تبریز»، «نوادرالامثال» ‏‎ ‎و «لغات تشریح انسان»‏‎ ‎از ‏آثار اوست.» انتشارات اطراف در گرافیک کتاب بر اساس ذوق و‎ ‎سلیقه نویسنده در نسخه خطی عمل ‏کرده است.‌ نام کتاب، طراحی جلد، فونت و نشانه‌هایی که در عنوان کتاب و سرفصل