پنجشنبه, ۲ بهمن, ۱۳۹۹ / 21 January, 2021
بهار عربی

۳۸ ساعت قبل / تونس / اعتراض های خیابانی / خاورمیانه / مصر / بن علی / لیبی / قیس سعید
تونس و توقف انقلاب در نیمه راه
تهران - ایرنا - درست 10 سال پیش در همین روزها (۱۳۸۹/۲۰۱۱) بود که «بهار عربی» و یا همان انقلاب در کشورهای خاورمیانه و شاخ آفریقا از کشور تونس آغاز شد، رویدادی که سرنوشت شماری از دیکتاتورهای جهان همچون "زین العابدین بن علی" رییس جمهوری تونس و مردم این کشور را تغییر داد.

۳ روز قبل / عربستان سعودی / شورای همکاری خلیج فارس / امارات متحده عربی
پیروزی بایدن عامل مهم نزدیکی محور عربستان به ترکیه
تهران - ایرنا - پیوندهای سیاسی ترکیه با عربستان، امارات و بحرین که از ۲۰۱۱ در پی انقلابهای موسوم به بهار عربی دچار چالشهای جدی شد طی سالهای اخیر با وجود اختلاف سیاسی در حوزه اقتصادی و بازرگانی ادامه داشت اما پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا محور سعودی را به فکر بازسازی روابط با آنکارا انداخت.

۱۳۹۹/۱۰/۲۴
قطر و سعودی و آینده روابط
بعد از وقایع بهار عربی آینده خاورمیانه و روابط بین کشورها دچار تحولات مثبت و منفی زیادی شده است. به خصوص ظهور و اعلام موجودیت گروههای اسلامگرا مانند اخوانالمسلمین باعث شده که نوع روابط در کشورهای عربی وارد مراحل جدیدتری شود. دو کشور قطر و پادشاهی عربستان سعودی که بازیگران اصلی در مداخلات منطقهای بودند با حوادث مصر بعد از سقوط مبارک و روی کار آمدن محمد مرسی و کودتا علیه آن روابط میان این دو کشور وارد فصل تازهای شده بود که به اختلافات دامن میزد از یک سو قطر با حمایت ترکیه از محمد مرسی و اخوان حمایت میکرد و از سوی دیگر عربستان سعودی از عبدالفتاح السیسی رییسجمهوری کنونی مصر و حمایت مالی سعودیها از او و بازسازی مصر موجب شده بود تا دو کشور دچار …

۱۳۹۹/۱۰/۱۳ / بهار عربی / بحران مهاجرت اروپا / بهار عربی و اروپا / دموکراسی / دیکتاتورهای خاورمیانه
بهار عربی همه چیز را در «اروپا» تغییر داد
یک دهه از بهار عربی گذشته و برای آنهایی که در برابر رژیم های خودکامه در خاورمیانه ایستادند و زندگی بهتر را خواستار شدند، شرایط چندان بهبود نیافته است. بیشتر کشورهایی که آن زمان درگیر اعتراضات و متعاقبا خشونت شدند، هنوز تحت کنترل رژیم های استبدادی هستند، ظلم و فساد در این کشورها عادی است و مشکلات اقتصادی همچنان ادامه دارد. با این وجود، اروپا قاره ای متفاوت از قبل از سال ۲۰۱۱ است و این مساله مستقیما به انقلاب های شکست خورده در قاره همسایه مربوط می شود.

۱۳۹۹/۱۰/۱۰
لاوروف: اقدامات غرب، خاورمیانه را متشنج کرده است
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه بر کمک های همه جانبه کشورش به لیبی تاکید کرد و گفت که اقدامات غرب منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را متشنج کرده است. وی خاطرنشان کرد که غرب سعی کرد تا روندهای بهار عربی (قیام های مردمی در چند کشور عربی در ۱۰ سال پیش) را به نفع خود درآورد و از آن منفعت کسب کند.


۱۳۹۹/۱۰/۰۸
پیامدهای عادیسازی روابط با اسرائیل برای نظامهای عربی
خلیل العنانی- استاد علوم سیاسی دانشگاه جانهاپکینز آمریکا نظامهای استبدادی عربی ولو به شکل ظاهری براساس حمایت سیاسی، دیپلماتیک و مالی از مسئله فلسطین، برپایه یک کشور مستقل در مرزهای1967 با پایتختی قدس شرقی و تضمین بازگشت آوارگان تعریف میشد، اما مواضع این نظامهای استبدادی نسبت به مسئله فلسطین از زمان انقلابهای بهار عربی شاهد تغییری بنیادین بود. این تغییر صرفا به خروج مسئله فلسطین از اولویت نظامهای عربی محدود نماند و نزدیکی به اسرائیل برای مقابله با انقلابها را نیز شامل شد. بر این اساس، …

۱۳۹۹/۱۰/۰۶ / تونس
خودسوزی جوان تونسی معترض به اوضاع معیشتی در دهمین سالگرد بهار عربی
منابع تونسی اعلام کردند، یک جوان از استان القصرین در غرب این کشور در اعتراض به فقر خودسوزی کرد.

۱۳۹۹/۱۰/۰۶
دول عرب خلیج فارس و تل آویو نگران سیاستهای بایدن در قبال تهران هستند
تنها در یک قرن گذشته منطقه خاورمیانه با تغییرات بزرگی رو به رو شده است، تغییراتی که اگر بخواهییم تنها بخشی از آن را بر شمریم شامل موارد زیر میشود: پایان امپراتوری عثمانی، پایان استعمار غربی، تأسیس اسرائیل و جنگهای مربوط به آن، تحولات ناسیونالیستی و سوسیالیستی عرب، ظهور اسلام سیاسی و انقلاب ایران، احیا شیعه، ظهور سلفی گری که به تروریسم تبدیل شد، توهم صلح اسرائیل و فلسطین با میانجیگری آمریکا؛ ناکارآمدی صلح آمریکایی در منطقه پس از حمله به عراق؛ بهار عربی؛ تلاش ناموفق گروه داعش برای بازگرداندن خلافت و آخرین آن هم امید ناکام به عادی سازی روابط غربیها با ایران.

۱۳۹۹/۱۰/۰۵
پیکربندی ژئپولیتیک جدید در خاورمیانه / از این پس با سه حوزه نفوذ مواجهیم: ایران، ترکیه و محور مشترک اعراب و اسرائیل / دول عرب خلیج فارس و تل آویو نگران سیاستهای بایدن در قبال تهران هستند
تنها در یک قرن گذشته منطقه خاورمیانه با تغییرات بزرگی رو به رو شده است، تغییراتی که اگر بخواهییم تنها بخشی از آن را بر شمریم شامل موارد زیر میشود: پایان امپراتوری عثمانی، پایان استعمار غربی، تأسیس اسرائیل و جنگهای مربوط به آن، تحولات ناسیونالیستی و سوسیالیستی عرب، ظهور اسلام سیاسی و انقلاب ایران، احیا شیعه، ظهور سلفی گری که به تروریسم تبدیل شد، توهم صلح اسرائیل و فلسطین با میانجیگری آمریکا؛ ناکارآمدی صلح آمریکایی در منطقه پس از حمله به عراق؛ بهار عربی؛ تلاش ناموفق گروه داعش برای بازگرداندن خلافت و آخرین آن هم امید ناکام به عادی سازی روابط غربیها با ایران.

۱۳۹۹/۱۰/۰۵
عمرو موسی: انقلاب ۲۵ ژانویه واکنش طبیعی به اهمال مطالبات مردمی بود
دبیرکل اسبق اتحادیه عرب در واکنش به گذشت یک دهه کامل از بهار عربی اعلام کرد، آنچه ۲۵ ژانویه رخ داد واکنش طبیعی به نادیده گرفته شدن مطالبات مردم بود.

۱۳۹۹/۱۰/۰۲ / بهار عربی
"بهار عربی بیفایده نبود، دفعه بعدی متفاوت خواهد بود"
"اواخر سال ۲۰۱۰، به مناسبت کریسمس در راه سودان بودم در حالی که در شبکههای اجتماعی عرب به دنبال تکه اطلاعاتی در مورد داستانی که در تونس آغاز شده بود، میگشتم؛ داستانی که رسانههای عربی سانسور میکردند و رسانههای غربی هنوز نادیده میگرفتند. یک فروشنده خیابانی، محمد بوعزیزی، در اعتراض به دولت در شهر "سیدی بوزید" خود را به آتش کشیده بود که اعتراضاتی را در سراسر تونس به راه انداخت."

۱۳۹۹/۱۰/۰۲
بهارِ دومِ عربی؛ پنج درس از سال ۲۰۱۱
مگان عطول از بهار دوم عربی میگوید. او معتقد است پس از بهار عربی در سالهای ۲۰۱۰ ـ ۲۰۱۱ و سقوط دیکتاتورهای منطقه امروز جوانان عربی به دنبال جایگاه و شأن خود و همچنین عدالت اجتماعی هستند و چه بسا بار دیگر خیابانهای کشورهای عربی با تجمعات اعتراضآمیز روبهرو شود.

۱۳۹۹/۰۹/۳۰ / بهار عربی / رژیم صهیونیستی / اعتراض مردمی
برآورد محافل اطلاعاتی صهیونیستی درباره احتمال ازسرگیری تظاهراتهای عربی
یک وبگاه صهیونیستی به نقل از محافل اطلاعاتی این رژیم مدعی شد، احتمال شعلهور شدن دوباره تحرکات مردمی موسوم به «بهار عربی» وجود دارد.

۱۳۹۹/۰۹/۳۰
امریکا عزم رفتن ندارد
بعد از چهار سال تکرار شعار بدون عمل بازگشت نظامیان امریکایی از منطقه غرب آسیا، با تغییر دولت در امریکا، همچنان به نظر نمیرسد عزم و اراده کافی در واشنگتن برای خارج کردن نظامیان از منطقه خاورمیانه ایجاد شده باشد. سابقه گمانهزنی در مورد خروج نظامی امریکا از منطقه خاورمیانه، با انتخاب باراک اوباما به ریاستجمهوری ایالات متحده آغاز شد. در دوران اوباما یک تحول در سیاست خارجی امریکا پدید آمد که تمرکز سیاست خارجی این کشور را از خاورمیانه به خاوردور یا از غرب آسیا به شرق آسیا تغییر داد. باراک اوباما، رییسجمهور پیشین امریکا بر خلاف پیشینیانش که سرمایهگذاری سیاسی و دیپلماتیک کلانی برای تحقق صلح اعراب و رژیم صهیونیستی انجام میدادند، چندان برای این مساله سرمایهگذاری …

۱۳۹۹/۰۹/۲۸ / بهار عربی / مصر / تونس / سوریه / آوارگان سوری / ترکیه / ایران / قطر / محور مقاومت / اخوان المسلمین
ده سالگی بهار عربی: درس ها و ترس ها
صلاح الدین خدیو در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: برنارد لوئیس معتقد است که مفهوم انقلاب مانند مفهوم آزادی در حوزه تمدن اسلامی غریب است. واژه آزاد در میراث اسلامی بیشتر "نابرده" و "غیر عبد" را به ذهن متبادر می سازد، کسی که برده نیست، آزاد است. پرواضح است که این تعبیر، فرسنگ ها با مفهوم خودمختاری فردی و بلوغ عقلی و سوژه سازی از انسان مغایرت دارد.

۱۳۹۹/۰۹/۲۸ / بهار عربی / انور قرقاش / امارات متحده
انور قرقاش: بهار عربی بحرانها و چالشها را تشدید کرد
وزیر مشاور امارات در امور خارجه در سخنانی گفت که بهار عربی بحرانها و چالشها در برخی کشورها را تشدید کرد.

۱۳۹۹/۰۹/۲۸ / جمهوری اسلامی ایران / ایران و ترکیه / ایران / ترکیه / رجب طیب اردوغان / اردوغان / جمهوری آذربایجان
استفاده تاکتیکی اردوغان از سیاست «بی خردی» با هدف تحقق رویای ۲۰۲۳
اسلام ذوالقدرپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: پیشینه حدود دو دهه حاکمیت مطلق اردوغان در سپهر سیاسی ترکیه و نظام بینالمللی نشان میدهد که ایشان در فرآیندی از بیخردی در حرکت بودهاند. اردوغان به عنوان حاکم مطلق ترکیه، روندی از یک سیاستمدار و سیاستگذار خردمند در آغاز سال ۲۰۰۰ و پیروزی در انتخابات ۲۰۰۲ با حزب عدالت و توسعه، برتری در تحولات بهار عربی تا کودتای ۲۰۱۶ و تقابل با تمام کشورهای همسایه را طی کرده، اکنون به عنوان یک رهبر و سیاستگذار مستبد و بیخرد در نظام بینالمللی مشهور است. حضور اردوغان در جشن پیروزی دروغین آذربایجان بر ارمنستان، وارونهسازی اصل شعر حماسی آذری (ارس – آراز آراز) به نیت تفرقهافکنی و تنشآفرینی در ایران و کنش متقابل ایرانیان را میتوان در چارچوب تاکتیک نابخردانه …

۱۳۹۹/۰۹/۲۸ / بهار عربی / تنش در خاورمیانه
به مناسبت ده سالگی بهار عربی/ چرا روند دموکراسی در خاورمیانه به بن بست میخورد؟
نشریه اکونومیست به مناسبت دهمین سالگرد بهار عربی یادداشتی منتشر کرده و در آن چرایی شکست روند دموکراسی در خاورمیانه را تشریح کرده است.


۱۳۹۹/۰۹/۲۷
دستفروش تونسی بلای جان سران عرب
9 سال پیش، برابر با هفدهم دسامبر 2011 میلادی، محمد بوعزیزی، دستفروش تونسی که مثل همیشه با گاری میوهفروشی خود عازم بازار میوهفروشهای شهر سیدی بوزید بود، از سوی ماموران پلیس مورد ضرب و شتم قرار گرفت و گاریاش مصادره شد. این برخورد تحقیرآمیز آن هم مقابل چشم دوستان و همشهریان برای محمد گران تمام شد و او را واداشت به شهرداری برود و از برخورد پلیس شکایت کند، اما آنجا هم کسی به دادخواهیاش توجه نکرد. محمد بوعزیزی هم که وضع را چنین دید دست از جان شست و با استفاده از یک ظرف تینر خود را مقابل ساختمان شهرداری آتش زد. این اقدام بوعزیزی جرقه انقلابی بزرگ در تونس شد و به حکومت 23 ساله زینالعابدین بن علی بر این کشور پایان داد. البته لهیب این آتش فقط به تونس محدود …

۱۳۹۹/۰۹/۲۷
10سالگی انقلابهای عربی
سیاوش فلاحپور ـ روزنامهنگار 10سال از آغاز موج انقلابهای موسوم به «بهار عربی» میگذرد؛ انقلابهایی که دیوار ترس و سکوت را در استبدادیترین کشورهای عربی شکسته و چهره منطقه را تغییر دادند. جرقه این انفجار بزرگ، خودسوزی محمد بوعزیزی، جوان دستفروش تونسی بود؛ جوانی که بهدلیل فوت پدرش از سنین خردسالی تحصیلات را کنار گذاشته و وارد بازار کار شده بود. بوعزیزی 26ساله بدون شک نمیدانست که خشم و نا امیدی او از برخورد تحقیرآمیز مامورین شهرداری در 17دسامبر، مقدمه چه توفان بزرگی در آفریقا و خاورمیانه خواهد …

۱۳۹۹/۰۹/۲۹
مروری بر بهار عربی
اسپوتنیک توجه شما را به تصاویری از برگزاری بهار عربی در کشورهای مختلف عرب زبان در سال 2011 جلب می کند.

۱۳۹۹/۰۹/۲۵ / مصر / وهابیت / سلفی گری / بیداری اسلامی / بهار عربی / حسنی مبارک / اخوان المسلمین
حسنی مبارک را امام برحق میدانستند، اما از انقلاب۲۰۱۱ سهم خواستند
جریان سلفی مصر هیچگاه خود را در بهار عربی مصر و تظاهراتی که منجر به سقوط مبارک در ۲۰۱۱ شد داخل نکرد، اما از انقلاب سهم خواست و با اینکه دموکراسی را مردود میدانست، در انتخابات شرکت کرد.

۱۳۹۹/۰۹/۲۴ / بهار عربی / تونس / مصر / بحرین / یمن / شمال آفریقا
۱۰ سالگی "بهار عربی" و رؤیاهای بر باد رفته
"یک دهه پیش در چنین روزهایی، یک میوهفروش جوان به نام "محمد بوعزیزی" مقابل مقر استانداری زادگاهش در تونس، در اعتراض به مأموران پلیس محلی که گاری و محصول او را گرفته بودند، خود را به آتش کشید."

۱۳۹۹/۰۹/۲۳
ظرفیتهای دیپلماسی
پیامدهای آتشبس مناقشه قرهباغ منافع ملی ایرانیان را نیز تحتتاثیر خود قرار داده است. حضور روسای جمهوری ترکیه و جمهوری آذربایجان در رژه نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان با مشارکت سه هزار تن از نیروهای ارتش ترکیه در باکو پیام روشنی به تهران ارسال کرد. اشاره صریح به نام مناطقی از تمامیت سرزمینی ایران در این رژه آن هم به شکلی شعاری و نیز سخنان آقای رجب طیب اردوغان رییسجمهوری ترکیه درباره رودخانه ارس بازتاب بسیار گستردهای در ایران داشت و موجب واکنش گروهی از مسوولان کشوری، بسیاری از نخبگان و فعالین فضای مجازی شد. این اتفاقات بیش از هر چیز اهمیت فعالیتهای دستگاه دیپلماسی برای مدیریت روابط ایران با برخی کشورهای همسایه را نشان میدهد. گزارشهای تاریخی در گستره …

۱۳۹۹/۰۹/۲۲
آنکارا در چه فکری است؟
ترانه «ارس ارس» که بخشی از آن را رجب طیب اردوغان در مراسم رژه پیروزی در باکو خواند، ترانهای است که آذریهای ایران در غم شکست از روسیه تزاری و سوگ فراق از همزبانان خود در آن سوی ارس سروده و خواندهاند که همیشه مورد حمایت همه ایرانیان نیز بوده است. با توجه به بستر و پسزمینه موجود، روشن است که ذکر بخشی از این ترانه توسط اردوغان در رژه نظامی در باکو را باید به عنوان حرکتی که هدف آن فعال کردن جبهه جدیدی در ادامه سیاستهای توسعهطلبانه طی دو دهه گذشته است به شمار آورد. ظاهرا او بر این تصور باطل است که با توجه به پیروزی جمهوری آذربایجان در جنگ با ارمنستان و نقش ترکیه در این پیروزی اکنون زمان مناسب برای فعال کردن یک جبهه جدید و تشدید …

۱۳۹۹/۰۹/۱۸
اظهارنظر برجامی دبیر کل اتحادیه عرب
دبیرکل اتحادیه عرب، بهار عربی را منجر به ضعیف شدن بسیاری از کشورهای منطقه خواند، اما در مقابل آن را به سود ایران و ترکیه دانست.

۱۳۹۹/۰۹/۱۷
دبیرکل اتحادیه عرب: اعتراضهای سال ۲۰۱۱ در کشورهای عربی، «بهار عربی» نبود، فاجعه بود / از آن پس قتل و کشتار به طور وحشتناکی گسترش یافت / لیبی از آن سال تا کنون ۵۰۰ میلیارد دلار خسارت دیده
دبیر کل اتحادیه عرب با زیر سوال بردن «بهار عربی» و فاجعه بار خواندن آن گفت : لیبی از سال ۲۰۱۱ تا کنون ۵۰۰ میلیارد دلار خسارت دیده است.

۱۳۹۹/۰۹/۱۷
دبیرکل اتحادیه عرب بهار عربی را فاجعه خواند
دبیر کل اتحادیه عرب با زیر سوال بردن «بهار عربی» و فاجعه بار خواندن آن گفت : لیبی از سال ۲۰۱۱ تا کنون ۵۰۰ میلیارد دلار خسارت دیده است.

۱۳۹۹/۰۹/۱۰ / بهار عربی
بهار عربی؛ اولین انقلاب اسمارتفونی
رسانههای اجتماعی و اسمارتفونها یک دهه پیش برای مدتی کوتاه به معترضان جوان "بهار عربی" همچنان که روحیه انقلابی آنها در فضای مجازی انعکاس مییافت، یک برتری تکنولوژیکی دادند که به سرنگون کردن دیکتاتوریهای کهنه کمک کرد.

۱۳۹۹/۰۹/۱۰
بهار عربی نمرده است؛ موج دوم اعتراضات در خاورمیانه
"قیامهای بهار عربی در حدود یک دهه عمر دارند و رو به احتضار هستند اما اعتراضات در چهار کشور جدید در سال گذشته فاش میکنند که روح آن قیامها که در سال ۲۰۱۱ به جریان افتادند، هنوز زنده است."

۱۳۹۹/۰۹/۰۴
بهار عربی توطئهای بود برای کشتن قذافی!
«احمد قذاف الدم» در مصاحبهای از محل آپارتمان مجلل مشرف به رود نیل خود در قاهره با علاقه خاطرات مربوط به حاکمیت پسرعمویش معمر قذافی با مشت آهنین بر لیبی را حدود یک دهه بعد از سرنگونیاش به یاد میآورد. احمد قذاف الدم، پسر عمومی معمر قذافی، دیکتاتور مخلوع لیبی جوری که انگار دارد کلمات معمر قذافی را از داخل قبر انعکاس میدهد تاکید میکند که بهار عربی حقهای مهندسی شده با هدف ایجاد بیثباتی در منطقه بود. او گفت: انقلابی وجود نداشت. حملهای برای کشتن قذافی در کار بود./ایسنا

۱۳۹۹/۰۹/۰۴
اسد سوریه، تنها بازمانده از بهار عربی
با گذشت سالها از قیامهای بهار عربی، بشار اسد از انزوای بینالمللی نجات یافته و در قدرت مانده است و تنها نجاتیافته آن تحولات به شمار میرود.به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشته است: «هنگامی که قیامهای عربی که منطقه را در نوردیده و خودکامهها را مانند دومینو یکی پس از دیگری سرنگون میکرد، به سوریه رسید، به نظر میرسید روزهای بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه به شماره افتاده باشد.با این حال، او ۱۰ سال بعد کاری را که غیر ممکن به نظر میرسید انجام داده است، از انزوای بینالمللی نجات یافته و از مساله از دست دادن دو سوم اراضی کشورش جان سالم به در برده و دوباره عنصری مهم شده که در قدرت مانده است.در مارس ۲۰۱۱ که اعتراضات در سوریه آغاز شد، بعید به نظر میرسید که اقلیت علوی حاکم او در سوریه قادر …

۱۳۹۹/۰۹/۰۳ / لیبی / قذاف الدم / بهار عربی
پسر عموی قذافی: بهار عربی توطئه غربیها بود
"احمد قذاف الدم" در مصاحبهای از محل آپارتمان مجلل مشرف به رود نیل خود در قاهره با علاقه خاطرات مربوط به حاکمیت پسرعمویش معمر قذافی با مشت آهنین بر لیبی را حدود یک دهه بعد از سرنگونیاش به یاد میآورد.

۱۳۹۹/۰۸/۲۸ / اوباما / یک سرزمین موعود
اذعان اوباما به اتخاذ مواضع متضاد در قبال مصر و بحرین در جریان بهار عربی
باراک اوباما در کتاب تازه منتشر شدهاش یک تصویر جدید از بهار عربی در خاورمیانه را به نمایش گذاشته است.

۱۳۹۹/۰۸/۱۲ / دیکتاتور / سبک زندگی / پارسی خبر / تجاوز
فرزندان دیکتاتورهای جهان با رفتارهای خجالتآور + تصاویر
تاریخ عجایب بسیار از جمله سیاستمداران و دیکتاتورهای عجیبی به خود دیده است. اما حتی مجنونترین دیکتاتورها هم حتی باید کمی صبر کنند تا کنترل مردم خود را از دست ندهند و در نتیجه دولتهای آنها سقوط نکند و انقلابهای بهار عربی بهترین گواه برای این امر است. متأسفانه، فرزند راز پدرش است، برخی از آنها از قدرت و نفوذ پدران خود سوءاستفاده کردند و هیچ محدودیتی نداشتند و در نتیجه تاریخ امروز ما پر از داستانهای این پسران است که به دلیل قدرت و نفوذ بی اندازه، زندگی عجیب و کودکانهای را به نمایش گذاشتند. مانند: «واسیلی استالین» پسر «جوزف استالین» بازیکنان تیم ملی هاکی را کشت/ راه انداختن جنگ فوتبال با رهبران پلیس مخفی شوروی واسیلی در کنار پدرش جوزفاستالین. ۱۹۳۵ میلادی «واسیلی» پسر «جوزف استالین» از همه …

۱۳۹۹/۰۸/۰۶
خطر جامعه غیرسیاسی
به نظر میرسد که بهترین شکل جامعه برای صاحبان قدرت، جامعهای بیاعتنا به سیاست باشد که برایش فرقی نمیکند چه کسی در راس یا کف قدرت باشد. نه مزاحمتی و نه مطالبهای. اما در عمل تاریخچه انقلابات و سرنگونیها نشان داده که وارونهسازی هرم قدرت در جامعه غیرسیاسی اتفاق میافتد. در انقلاب فرانسه یک ساعتساز و در جایی دیگر یک خطیب و در جایی یک کارگر که هرگز در مبارزات پارلمانی نبودهاند. نمونه جلوی چشممان، بهار عربی در چند کشور بود که چند رییسجمهور مادامالعمر را برانداخت. چرا جامعه غیرسیاسی مستعد قیامهای پرسرعت و غیرمنتظره است؟ به واقع وقتی افرادی که در قدرت قرار دارند، سیاستزدایی میکنند …

۱۳۹۹/۰۸/۰۱
معماران سیاست خاورمیانهای بایدن
جو بایدن ازجمله سیاستمداران آمریکایی است که شناخت بسیار خوبی از منطقه خاورمیانه و نیروهای فعال در آن دارد. شاید بهترین دلیل برای این ادعا، تحولات تاریخی است که همزمان با 8سال معاون اولی او (در دولت اوباما) در خاورمیانه رخ داد؛ از توافق هستهای ایران گرفته تا شکلگیری انقلابهای موسوم به بهار عربی. علاوه بر این، حضور بیش از 3دهه در مجلس سنای آمریکا و ریاست طولانیمدت بر کمیته سیاست خارجی این مجلس، زمینه را برای ارتباط مستقیم و همکاری بایدن با بسیاری از رهبران و سیاستمداران ارشد خاورمیانه مهیا کرده …

۱۳۹۹/۰۷/۲۹
پایان قذافی
پاییز 2011 در چنین روزی، گروهی از شورشیان لیبی، معمر قذافی فراری را پیدا و اسیر کردند و بعد از کمی شکنجه با خفت و خواری کشتند. او آن زمان نزدیک به 70 سال داشت و 4 دهه با عناوین مختلف رییس حکومت لیبی بود. بهار عربی و خیزش برخی ملتهای عرب این حکومت به ظاهر محکم و بادوام را که برای بقا و حفظ خود هیچ خط قرمزی هم نمیشناخت از پایه لرزاند و در مدتی کوتاه سرنگون کرد. کار حکومت قذافی نیمههای تابستان 2011 پایان یافت و دولتی موقت با حمایت ناتو اداره امور این کشور را به دست گرفت. خودش گریخت و پنهان شد. اگر یادتان باشد چند هفته خبر موثقی دربارهاش نمیشنیدیم و جز برخی شایعات پراکنده اثری از او نبود. تا اینکه او را در وضعیتی درمانده در حومه ستره پیدا یا در واقع شکار کردند و همان …

۱۳۹۹/۰۷/۱۶
تداوم جاهطلبی و سرپوشی بر تحقیرهای گذشته
محمد متین| به دنبال پذیرش قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل و پایان جنگ 8 ساله رژیم صدام علیه کشورمان، صدام خود را شکست خورده میدانست، چراکه نتوانسته بود در حمله به ایران به اهداف توسعه و جاهطلبانه خود دست پیدا کند. او برای جبران تحقیر و سرپوشگذاری روی شکست خفتبار خود در مقابل فرزندان رشید ایران، در سال 1369 تجاوز دیگری را رقم زد و با تجاوز به خاک کویت، آن را به اشغال کامل خود در آورد. این در حالی بود که کویت در کنار سایر کشورهای مرتجع عرب منطقه، در طول جنگ تحمیلی 8 ساله علیه ایران، بهطور تمام قد از رژیم صدام حمایت کرده بود. صدام به واسطه روحیه جاهطلبانه خود در دامی دچار شد که امریکا برای آن پهن کرده بود تا ماشین جنگی آن را از بین ببرد. در هر حال …

۱۳۹۹/۰۷/۱۲
سال ۱۸۴۸ بهار ملتها: درسهایی برای بهار عربی
عبدالله السیدی . ترجمه: آرش روحی

۱۳۹۹/۰۶/۲۸ / اقتصاد / ذهن / کشورهای عربی / کلینتون / نیویورک
حامیان مخفی ترامپ /رخ نادیده سبد رای دونالد
اقتصاد نیوز : تیمور کوران استاد اقتصاد سیاسی و علوم سیاسی در دانشگاه دوک در هنگامه بهار عربی این پرسش مهم را به بحث گذاشت که چرا هیچیک از تحلیل گران و پژوهشگران نتوانستند وقوع دگرگونیهای شدید در کشورهای عربی را پیشبینی کنند؟

۱۳۹۹/۰۶/۱۵ / ایالات متحده امریکا / خاورمیانه / جهان عرب / امریکا و خاورمیانه / سوریه / عراق / لیبی / یمن / جنگ یمن / عربستان سعودی
امریکا باید به جنگ های نیابتی پایان دهد
شرکای امنیتی آمریکا در منطقه، بویژه پادشاهی های خلیج فارس، کاستی های رویکرد خودشان در جنگ نیابتی را دریافته اند. در پی سرنگونی برخی دولت های منطقه در بهار عربی، قطر، امارات و عربستان سعودی، ناپایداری منطقه را فرصتی دیدند تا به نفوذ بیشتری دست یابند و رژیم های مخالف خود را با رژیم های دلخواه جایگزین کنند. اما آنچه (از رویکرد نیابتی این دولت ها) حاصل شد، نه یک پیروزی سریع در سوریه و لیبی بلکه گیر افتادن دولت های عربی خلیج فارس در باتلاق هایی پیچیده بود بی آنکه امیدی به پیروزی باشد.

۱۳۹۹/۰۶/۱۰ / ترکیه
کارشناس سیاسی و اقتصادی ترکیه: آنکارا در شرق مدیترانه تنها شده است
یونان و قبرس جنوبی، قبلاً هم در شرق مدیترانه، در موضع تقابل با ترکیه قرار گرفتهاند، اما تحولات پس از سال 2011 و سیاست آنکارا در جریان خیزش موسوم به بهار عربی، موجب شد که اسرائیل و مصر نیز خود را به یونان و قبرس جنوبی نزدیک کنند.

۱۳۹۹/۰۶/۰۶
نوستالژیک شدن دیکتاتوری
دسامبر سال جاری دهمین سالگرد روزی است که محمد بوعزیزی، یک دستفروش تونسی خود را به آتش کشید. او با این کار علیه اذیت و آزار پلیس محلی اعتراض کرد، افسرانی که اغلب از او برای ادامه فعالیتش در خیابان درخواست رشوه میکردند. مرگ او جرقهای بود تا بهار عربی در سراسر جهان عرب گسترش یابد: زنجیرهای از ناآرامیها که موجب برکنار شدن حاکمان مستبد در سراسر خاورمیانه شد. با این حال در سیدی بوسعید، زادگاه بوعزیزی واقع در قلب تونس، تعداد اندکی بنا دارند تا سالروز او را گرامی دارند. در دیواری که در نزدیکی محل خودسوزی بوعزیزی قرار دارد، به نحوی تمسخرآمیز کلمه انقلاب را از آخر به اول نوشتهاند. نوال الجمالی یکی از اعضای پارلمان شهر میگوید: «مردم احساس نمیکنند که انقلاب موجب بهبود شرایط زندگی آنها شده باشد. حتی …

۱۳۹۹/۰۶/۰۵ / تونس / منصف المرزوقی / عادی سازی روابط اسرائیل-امارات
المرزوقی: با صلح هستیم اما تسلیم شدن نه/بهار عربی با مقاومت فلسطینی ها آغاز شد
رئیس جمهوری پیشین تونس اعلام کرد که کمپین عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از سوی نظامهای استبدادی، امر تعجب برانگیزی نیست.

۱۳۹۹/۰۶/۰۴
تحلیل عباس عبدی از «زیان تغییرات بزرگ» در کشور: ۱۰ سال پس از اتفاقات منجر به بهار عربی، تقریبا همه آنها شکست خوردهاند / برخی میگویند ما با دیگران فرق داریم؛ قطعا فرق داریم، ولی این تفاوتها در جهت بدتر …
عباس عبدی نوشت: منافع و مصالح جامعه ایران از خلال یک تفاهم تاریخی و ملی و به رسمیت شناخته شدن همه شهروندان میگذرد. امکان شکلگیری چنین تفاهمی از خلال فرآیند اصلاحطلبانه بسیار بیشتر است تا ورود در فرآیندهای رادیکال و ساختارشکن. همچنان که در سالهای اصلاحات شاهد تقویت این نوع از تفاهم هم بودیم. به نظر من مردم نیز از چنین روندی حمایت میکنند.

۱۳۹۹/۰۶/۰۴
بهار یا ویرانی عربی؟
چندی پیش با دوست محترمی گفتوگویی داشتم درباره زیانهای تغییرات بزرگ و توضیح میدادم که چرا اصلاحات معقولترین و پذیرفتنیترین راه است، حتی اگر افتان و خیزان حرکت کند. به ظاهر گفتوگوی ما از حیث بیان دلایل یکدیگر را قانع نمیکرد، در نتیجه آن دوستمان به انگیزهخوانی پناه برد و گفت که شما هم از بقای وضع کنونی منتفع میشوید به همین علت از خطمشیهای تغییرات بزرگ دفاع نمیکنید. البته این نحوه استدلال به معنای پایان یافتن گفتوگو بود. از اینرو به او گفتم که خب اگر کسی هم عین همین استدلال را در برابر شما بیاورد چه خواهی گفت؟ اینکه بگوید منافع تو در گرو تغییرات بزرگ است و به دلیل همین منافع از آن دفاع میکنی! روشن است …

۱۳۹۹/۰۶/۰۳
دستاورد سیاست خارجی ترامپ درازای آزادی عمل امارات در لیبی
توافق اخیر میان اسرائیل و امارات شکاف منطقهای میان کشورهای سنتگرای سلطنتی و رقبایشان را تقویت کرده در حالی که نیروهای نیابتی مورد حمایت هر یک از آنها همچنان به جنگشان بر سر غنایم جنگی از لیبی تا یمن ادامه خواهند داد. جیسون پک، بنیانگذار انستیتوی Libya-Analysis در فارن پالسی مینویسد: برای چند دهه، جنگ اعراب-اسرائیل گسل ژئوپلتیکی اصلی در خاورمیانه به حساب میآمد. اما در سالهای اخیر این مورد با توجه به نزدیک شدن بیسر و صدای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به اسرائیل دیگر موضوعیت ندارد. توافق اخیر عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات صرفا این تغییر رویه را رسمی ساخت. اگر چه این توافق ممکن است تاثیر چندانی بر حل نزاع اسرائیل-فلسطین نداشته باشد و عمدتا از آن اجتناب کرده است، …

۱۳۹۹/۰۶/۰۳
استاد دانشگاه آمریکا:روابط مردمی و فرهنگی اعراب با اسرائیل طبیعی نخواهد شد
نیویورک– ایرنا– استاد روابط بین الملل دانشگاه جان هاپکینز آمریکا، همکاری امارات متحده عربی با رژیم صهیونیستی را با هدف سرکوب مخالفان داخلی و جلوگیری از وقوع بهار عربی در آن کشور دانست و گفت: روابط مردمی و فرهنگی اعراب با اسرائیل هیچگاه طبیعی نخواهد شد.

۱۳۹۹/۰۶/۰۲ / احسان شریعتی / دکتر شریعتی / مشروطه / استبداد / دموکراسی / سیاست ایران
احسان شریعتی: اصلاح دینی پیشنیاز اصلاح اقتصادی و سیاسی است
احسان شریعتی فلسفهپژوه و استاد دانشگاه میگوید: مسئلهای که در ایران وجود دارد، این است که قدرتهای گذشته، همیشه به نام امنیت و ترس از اینکه کشور به هرجومرج کشیده شود، فضایی مختنق را پدید میآوردهاند. مثلا شاه میگفت در غیاب من «ایران ایرانستان خواهد شد» و این واقعیت هم وجود دارد که بعد از بهار عربی بعضی کشورها مثل لیبی، سوریه و حتی افغانستان از بین رفتهاند. کشورهایی که به دنبال انقلاب دموکراتیک بودند، کارشان به نوعی جنگ داخلی یا نیابتی و حتی دخالت خارجی کشید که اصل کشور از بین رفت؛ بنابراین به نام امنیت، یا اکنون که بحث سلامت مطرح است، همه چیز تعطیل میشود.

۱۳۹۹/۰۶/۰۲ / آشفتگی در خاورمیانه / کاهش قیمت نفت / تنش ها بین ایران و آمریکا / بهار عربی
خاورمیانه در آستانه آشفتگی است؟
اگر تصور می کند که خاورمیانه به قعر رسیده و نهایتا پس از یک دهه آشفتگی، انقلاب و درگیری مجددا در حال ظهور است، احتمالا اشتباه می کنید. واقعیت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی منطقه از وحشتناک به مهیب رسیده و هیچ چشم اندازی برای پایان آنها وجود ندارد. این آشفتگی ها ممکن است هر لحظه از کنترل خارج شوند و آینده ای آفته با پیامدهای پیش بینی نشده بین المللی را رقم بزنند. شاید برخی کشتارها در برخی مناطق کاهش یافته باشند، اما زخم های جنگ هنوز التیام نیافته و حتی در پی همه گیری ویروس کرونا و دشواری های اقتصادی ناشی از آن عمیق تر هم شده است. دردهای خاورمیانه خیلی بیشتر از آن چیزی است که به چشم دیده می شود. منطقه در سال ۲۰۱۰ نیز در وضعیت خوشایندی نبود، اما اکنون تاثیرات ۱۰ سال خشونت و تخریب وضعیت را آشفته تر …

۱۳۹۹/۰۶/۰۱
کاهش درآمدها، نبود شغل، تحریم انتخابات؛ بحرانهای تونس ۱۰ سال پس از «بهارعربی»
روزنامه اینترنتی فراز به نقل از اکونومیست نوشت: ماه دسامبر، ۱۰ سال از روزی که «محمد بوعزیزی»، دستفروش تونسی خود را در خیابان به آتش کشید، خواهد گذشت. «محمد بوعزیزی» از معترضان به رفتار پلیس محلی بود. «بوعزیزی» ناچار بود برای ادامه فعالیت و تامین حداقلهای معیشتی، به نیروهای پلیس رشوه بدهد. مرگ او، الهامبخش بهار عربی و سرآغاز خیزشهای مردمی علیه اتوکراتها و خودکامگان سراسر خاورمیانه از جمله تونس شد.

۱۳۹۹/۰۵/۲۹ / ایران و امارات / اسرائیل و امارات متحده عربی / ترکیه / خاورمیانه / خاورمیانه جدید / ایران / بهار عربی / سقوط صدام حسین / اسرائیل / ایران و اسرائیل
پیمان صلح اسرائیل و امارات رونمایی متهورانه از رخدادی قدیمی
صلاح الدین خدیو در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: پیمان صلح اسرائیل و امارات صرفا یک رونمایی متهورانه از رخدادی است که سال ها پیش اتفاق افتاده و عملا تغییر جدیدی محسوب نمی شود، هر چند به لحاظ فتح بابی که از لحاظ رسمیت دادن به روابط کشورهای عربی خلیج فارس و اسرائیل ایجاد می کند، مهم و سرنوشت ساز است.

۱۳۹۹/۰۵/۲۸
ایران چگونه قدرت منطقهای خود را حفظ میکند
پروفسور هوندا فن- استاد دانشگاه مطالعات بینالمللی شانگهای بعد از اینکه رژیم صدام در عراق و طالبان در افغانستان سرنگون شدند و بهار عربی (بیداری اسلامی) منجر به افت ناگهانی نفوذ منطقهای در چندین کشور عربی شد، جایگاه بینالمللی جمهوری اسلامی ایران بهبود چشمگیری پیدا کرد؛ با این حال برخی از کشورهای منطقه که به ظهور قدرت ایران معترفند، همزمان از ایران بهعنوان تهدید برای خودشان یاد میکنند. هماکنون خاورمیانه در دوره دیگری برای تعدیل الگوی قدرتهای بزرگ قرار دارد. بسیاری از قدرتهای اصلی در داخل …

۱۳۹۹/۰۵/۱۴
سودای مدیترانهای ترکیه
از زمانی که نهضتهای موسوم به بهار عربی به ویژه در شمال آفریقا گسترش یافت، نوعی نگاه جاهطلبانه تازه از سوی ترکیه به کرانه مدیترانه و کشورهای پیرامون این دریا شکل گرفت. گروهی در حزب عدالت و توسعه تصور میکردند که فرصتی ایجاد شده است که میتوانند امپراتوری عثمانی را با سلطه بر کشورهای مسلمان شمال آفریقا و حوزه مدیترانه احیا کنند. من شخصا به یاد دارم که در کنفرانس بینالمللی حوزه سه دریا، دریای سیاه، دریای خزر و دریای مدیترانه در دانشگاه آیدین استانبول برگزار شدهبود، احمد داوداوغلو، وزیر خارجه وقت ترکیه - که اکنون به منتقدان عملکرد دولت حزب عدالت و توسعه تبدیل شده است - رویکرد جدید توسعهطلبانه ترکیه در این سه حوزه دریایی را توضیح میداد. در آن کنفرانس بسیاری …

۱۳۹۹/۰۵/۱۲
تماشا کنید: در سوریه چه خبر است؟ / هر آنچه برای فهم تحولات سوریه و نیمه پنهان آن باید بدانیم
جنگ داخلی سوریه یا بحران سوریه که در ابتدا خیزش سوریه نام داشت، به یک سری تظاهرات گسترده و در نهایت درگیریهای نظامی در کشور سوریه گفته میشود که از ۲۶ ژانویه ۲۰۱۱ (۶ بهمن ۱۳۸۹) شروع شدهاست که تأثیرگرفته از تحولات سیاسی منطقه خاورمیانه موسوم به «بهار عربی» است.

۱۳۹۹/۰۵/۰۲ / سلسله یادداشت های جدید سرکیس نعوم / سودان / بهار عربی / سرکیس نعوم / اخوان المسلمین / عمر البشیر
عمر البشیر محاکمه خواهد شد
سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف خواهد شد و البشیر در برابر دادگاه جنایت های بین المللی محاکمه خواهد شد. اما نمی دانیم که این محاکمه در هلند که مقر رسمی دادگاه جنایت های بین المللی است برگزار خواهد شد یا جای دیگر.

۱۳۹۹/۰۴/۳۱ / عکس روز / تصاویر روز / جنگ داخلی
جنگ با حلب چه کرد
شهر حَلَب در استان حلب در شمال کشور سوریه واقع شدهاست. این شهر یکی از کهنترین شهرهای منطقه خاورمیانه است و در روزگاران قدیم نام آن خلپه بوده و یونانیان قدیم آن را با نام برویا میشناختند. شهر حلب در نقطه سوقالجیشی و مهم بازرگانی در نیمهراه دریای مدیترانه و رود فرات قرار دارد. جنگ داخلی سوریه یا بحران سوریه (به عربی: الحرب الأهلیة السوریة) که در ابتدا خیزش سوریه نام داشت، به یک سری تظاهرات گسترده و در نهایت درگیریهای نظامی در کشور سوریه گفته میشود که از ۲۶ ژانویه ۲۰۱۱ (۶ بهمن ۱۳۸۹) شروع شدهاست که تأثیرگرفته از تحولات سیاسی منطقه خاورمیانه موسوم به «بهار عربی» است. مخالفان دولت سوریه شامل ارتش آزاد سوریه در سال ۲۰۱۱ توسط نظامیان جداشده از ارتش سوریه تشکیل شد. و حلب به عنوان یکی از شهرهای …

۱۳۹۹/۰۴/۳۰
ملاقات با آینده ایران
اگر بخواهیم با ایران آینده، یعنی بیست یا ده سال یا پنج سال دیگر ملاقات کنیم، چه تصوری خواهیم ساخت؟ جواب به این سوال دو گونه است. 1- عوامل داخلی ما آنقدر قابل پیشبینیاند که میتوانیم با قاطعیت بگوییم حال مردم در آینده نزدیک یا دور خوب یا بد است. این مستلزم ایناست که ما به آن عوامل احاطه داشته باشیم و گرنه از جنس اسطرلاب و پیشگوییهای فالگیران است. آینده برای ما قابل پیشبینی است. اگر این عوامل پیشبینیکننده در اختیار ما باشد، آنگاه پیشبینی ما مقرون به صحت است و حال بد یا حال خوب روشن میشود. (سخنان دو سر طیف طرفداران یا مخالفان نظام) 2- عوامل آینده خارج از اراده ماست. باری به هرجهت است. اگر ترامپ رای بیاورد یا نیاورد. اگر اعراب …

۱۳۹۹/۰۴/۲۱ / گروه تروریستی داعش / سوریه / آنکارا / طرابلس / قذافی / لیبی / ترکیه
عناصر نیابتی ترکیه در لیبی
تهران – ایرنا – با گذشت بیش از ۱۰ سال (زمستان ۱۳۸۹) از آغاز بهار عربی در غرب آسیا و شمال آفریقا، تحرکات منطقه ای ترکیه نیز گسترش یافته و ارتش این کشور با کمک برخی عناصر وابسته به داعش و تحریر الشام در سوریه و لیبی گسترش معنادداری داشته است.

۱۳۹۹/۰۳/۲۵ / خاورمیانه / دونالد ترامپ / ولادیمیر پوتین / روسیه / ایالات متحده آمریکا / ایران و آمریکا / ایران و روسیه / چین / ایران و چین
ائتلاف اسرائیل،عربستان،روسیه و آمریکا در خاورمیانه؛علیه چین یا ایران؟
اخیرا، بسیاری از کارشناسان غربی اعلام کرده اند که بهار عربی در خاورمیانه و در اواخر سال 2010 الی اوایل 2011 میلادی، به شدت، تصویر سیاسی منطقه را تغییر داده است: سرنگونی رژیم پرزیدنت بن علی در تونس، حسنی مبارک در مصر و رویدادها در لیبی، یمن و سوریه.

۱۳۹۹/۰۳/۲۵
بحران کشورها در بیتوجهی و بیاعتنایی به سیاستهای اجتماعی به وجود میآید
دستیار اجتماعی رئیسجمهور عنوان کرد: بخشی از بحرانهای کشورهای را میتوان دربیتوجهی و بیاعتنایی به سیاستهای اجتماعی تبیین کرد و مسائل رخ داده تحت عنوان بهار عربی بیارتباط با این نقصان نیست.

۱۳۹۹/۰۳/۰۳
رئیس جمهور سابق تونس: امارات از کودتا علیه بهار عربی حمایت میکند
رئیسجمهور اسبق تونس گفت: محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی تلاش کرده که بهار عربی در تونس ناکام شود و در حال حاضر علیه لیبی مبارزه میکند. او مکلف به نابود ساختن بهار عربی است و از کودتاهای علیه بهار عربی پشتیبانی میکند.

۱۳۹۹/۰۲/۰۷ / نلسون ماندلا / آل سعود / عبدالله الحامد
عبدالله الحامد، پایهگذار بهار عربی در عربستان بود/ آلسعود مسئول مرگ تدریجی نلسون ماندلای سعودی است
ایلنا: فعال سعودی فقید، از سال ۲۰۰۳ در راه عربستانی آزاد مبارزه کرده و به همراه تعدادی از اندیشمندان و فعالان سعودی در امضای طرح «چشمانداز واقعیت و آینده امت» برای…

۱۳۹۹/۰۲/۰۶ / خاورمیانه / حکومت های استبدادی / بهار عربی / دموکراسی در خاورمیانه / کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس
عربستان، امارات و مصر استبداد به خاورمیانه صادر می کنند
شیوع بیماری هم گیر کویید-۱۹ شاید در جنبش مردمی اخیر که چندین دهه سلطه استبدادگران در کشورهای عربی خاورمیانه را به چالش کشیده وقفه ایجاد کرده باشد، اما تظاهرات کنندگان به خیابان ها باز خواهند گشت. فقط این احتمال وجود دارد که در آن زمان، با یک جنبش متقابل مواجه شوند: کارزارهای نفوذ خارجی و گاها هماهنگ بی ثبات کننده به رهبری عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر.

۱۳۹۹/۰۱/۲۸
دوگانه دانشگاهیان-روشنفکران
نگارش تاریخ موسسات آموزشی موازی در ایران اهمیت اساسی دارد. ما معمولا به نقد تاریخ میپردازیم، بدون اینکه خود این تاریخ را به صورت مکتوب در اختیار داشته باشیم. اغلب بحث میکنیم که ما کنشگران متعهد زیاد داریم، اما به تعبیر آرون تماشاگر متعهد نداریم. آرون در جنبش 1968 خود را تماشاگر متعهد میخواند. تماشاگر متعهد کسی است که بنشیند و تاریخ را بنویسد. دوگانه دانشگاهیان-روشنفکران در رساله-بحث آقای سلامت اهمیت دارد. یعنی گویی از سویی گردش علوم انسانی در دانشگاه را داریم و از سوی دیگر گویی دانشگاه ضعفهایی دارد و قدرت طرد بیشتری از جذب دارد و این کمبود در بیرون دانشگاه توسط میدان روشنفکری جبران میشود. من هم جزو متوهمانی بودم که چنین میاندیشیدم. اولین سخنرانی …

۱۳۹۹/۰۱/۲۲
بهار عربی دوم؛ کرونا هیزمی برای آتش
کرونا می تواند وضعیت خاورمیانه را بسیار پیچیده تر کند و موج دیگری از انقلاب ها را به وجود آورد.

۱۳۹۹/۰۱/۲۰
چرا اقدامات دولتهای عربی برای مقابله با کرونا از چین و آمریکا هم سختگیرانهتر بود؟ / بهانه بزرگ پس از «بهار عربی»
آنچه اکنون در برخی دولتهای عربی جریان دارد، به مثَل کسی می ماند که آتش به خانه اش افتاده و برای خاموش کردن آن، خانه را بر سر ساکنانش خراب می کند؛ کاری بی منطق و به دور از حکمت. این دولتها در حال نجات مردم از مرگ بر اثر کرونا هستند، تا بگذارند از گرسنگی بمیرند و این یک فاجعه واقعی است که آرزو می کنیم در کشورهای عربی به واقعیت نپیوندد.

۱۳۹۸/۱۲/۱۲
چشیدن طعم انقلاب
[وحیده حقانی] بهار عربی از دسامبر، اولین ماه زمستان، آغاز شد. 9سال پیش، در چنین روزهایی، یکی، دو ماه زودتر، جرقه اولین اعتراضات با خودسوزی جوانی دستفروش در تونس زده شد. اعتراضات ضد حکومتی بهسرعت گسترش یافت و تبدیل به بهار عربی شد؛ موجی از اعتراض، خیزش و ناآرامی در سراسر کشورهای عربزبانِ شمال آفریقا و خاورمیانه که از آن به بهار عربی یاد میکنند. اعتراضات دموکراسیخواهانه که از طریق رسانههای اجتماعی گسترش یافت، منجر به سرنگونی حکومتهای تونس، مصر، لیبی و یمن شد. اما در سایر کشورها زمامداران در قدرت ماندند، گرچه در برخی موارد، دیگر کشوری باقی نمانده بود که بر آن حکمرانی کنند. عنوان «بهار عربی» را نخستینبار گزارشگران محافظهکار …

۱۳۹۸/۱۲/۱۲
آیا فساد و کمبود و اعتراض بهار عربی جدیدی را به راه میاندازد؟
[گاردین] سودان از بهار عربی جا ماند، اما شرایطش تغییر کرد. اعتراضها علیه عمر البشیر که 30سال رئیسجمهوری سودان بود به دلیل افزایش قیمت نان و بنزین آغاز شد و به سرعت همه جا را فرا گرفت. اما کانون توجه معترضان که قشر معلمان، وکیلان و پزشکان به آنها پیوسته بودند، روی خود بشیر متمرکز شد. آنها خواستار کنارهگیری او بودند. ادامه تظاهرات معترضان باعث شد ارتش سودان دست به کودتایی نظامی علیه او بزند. عمر البشیر از ماه آوریل سالجاری از قدرت برکنار و به اتهام «فساد مالی و پولشویی» راهی زندان شد. اما در آن زمان واکنش بشیر به گونه پیشبینیپذیری سرکوبگرانه بود. در ابتدا تصور میشد که شاید رئیسجمهوری همچون گذشته، موفق به ساکتکردن منتقدانش …

۱۳۹۸/۱۲/۰۷ / حسنی مبارک / انور سادات / جنگ اکتبر / درگذشت حسنی مبارک
حسنی مبارک؛ قهرمان ملی که با انقلاب مردمی سرنگون شد
اما مبارک در مقایسه با برخی رهبران عرب که در جریان «بهار عربی» سرنگون شدند، سرنوشت بهتری داشت. او در کشورش باقی ماند، محاکمه شد، در برخی پروندههای سنگین تبرئه و در برخی پروندههای فساد مالی محکوم شد و سرانجام وقتی که از دنیا رفت، مراسم تشییع جنازه آبرومندانهای برای وی برگزار شد. دلیل این امر، تا حدودی به عملکرد مبارک مربوط میشود. مبارک وقتی که در نیروی هوایی بود، عملکرد ملی و قهرمانانه داشت. اما وقتی لباس نظامی را درآورد و وارد سیاست شد، به تدریج به حاکمی تبدیل شد که با دیگر دیکتاتورها تفاوت چندانی ندارد.

۱۳۹۸/۱۲/۰۷
حسنی مبارک درگذشت
تلویزیون رسمی مصر دیروز از درگذشت حسنی مبارک خبر داد. به گزارش ایسنا، حسنی مبارک، رئیسجمهوری اسبق مصر در نودویکسالگی بعد از مدتی دستوپنجه نرم کردن با بیماری سرطان دستگاه گوارش درگذشت. منیر ثابت، داماد خانواده مبارک نیز در نخستین اظهارنظر درباره درگذشت حسنی مبارک به خبرگزاری فرانسه گفت: «مبارک در بیمارستان نظامی الجلاء در شرق قاهره درگذشت و ریاستجمهوری مصر امور تشییع جنازه او را برعهده خواهد داشت.» بسام راضی، سخنگوی رسمی ریاستجمهوری مصر اعلام کرد، ریاستجمهوری تأثر شدید خود را به دلیل درگذشت مبارک ابراز میکند و او را یکی از رهبران و قهرمانان جنگ اکتبر میداند که فرماندهی نیروی هوایی کشور را در طول …

۱۳۹۸/۱۲/۰۷
نیمه روشن مبارک
حسنی مبارک که دیروز در 91 سالگی درگذشت 3 دهه در قدرت بود و یک دهه بود که از قدرت برکنار شده بود. در جمله عیوب او، سخنها رفته است اما هنرهایش کمتر مورد بررسی قرار میگیرند. امروز با توجه به گذشت 9 سال از برکناری مبارک از قدرت خیلی سادهتر میتوان میراث مبارک برای مصر را ارزیابی کرد. امروز حسنی مبارک را به عنوان دیکتاتور پیشین مصر که با انقلابی مردمی از کرسی حکومت کنار گذاشته شد، میشناسیم، اما 3 دهه حکومت او فقط منحصر به دیکتاتوری و سرکوب مخالفان سیاسی نیست، حاکمیت حسنی مبارک، ویژگیهای دیگری هم داشت که عملکرد جانشینان مبارک در حاکمیت مصر، چه در دوران حکومت کوتاه اخوانالمسلمین و چه در دوران حاکمیت نظامی و غیرنظامی عبدالفتاح سیسی، باعث شده است تا …

۱۳۹۸/۱۲/۰۷
شطرنج ژئوپلیتیکی قدرتهای خارجی در لیبی
فردریک وهری در یادداشتی که وبسایت اندیشکده کارنگی آن را منتشر کرد؛ نوشت: آخرین باری که جنگ لیبی در کانون توجهات جهانی بود، طرفین جنگ عمدتاً مردم لیبی بودند. در بیشتر سال 2011، انقلابیون جوان لیبی با ظاهری آشفته و ناهماهنگ پشت سلاحهای ضد هوایی فریاد آزادی سر میدادند. محرک اصلی این حوادث نیز تحولات بهار عربی بود که سرنگونی دیکتاتورها و تحویل قدرت به دست شهروندان را نوید میداد.اگرچه لیبیاییها این جنگ را آغاز کردند، اما از همان زمان، جنگندههای خارجی ائتلاف به رهبری ناتو بالای سرشان پرواز کرده و از آنها در برابر جنگندههای وفادار به معمر قذافی محافظت میکردند. همچنین نیروهایی نیز در قالب عملیات نیروهای ویژه خارجی و عوامل اطلاعاتی از فرانسه، آمریکا، امارات و قطر در میدان جنگ حضور داشته و تسلیحات …

۱۳۹۸/۱۲/۰۷
پایان مبارک 9 سال پس از انقلاب
محمدرضا ستاریحسنی مبارک رئیس جمهوری اسبق مصر که در جریان انقلاب مردمی این کشور در سال 2011 از قدرت خلع شده بود، روز گذشته پس از سالها تحمل بیماری در سن 91 سالگی در گذشت.مبارک به عنوان چهارمین رئیسجمهوری مصر پس از ترور انور سادات در سال 1981 میلادی به قدرت رسید و پس از آن به مدت سی سال در راس قدرت مصر بود. سرانجام وی بر اثر موج اعتراضاتی که در جهان عرب به بهار عربی موسوم شد، پس از سرنگونی زین العابدین بن علی در تونس، از نخستین رهبرانی بود که به واسطه انقلاب از قدرت کنارهگیری کرد.مبارک در سن بیست سالگی از آکادمی نظامی مصر فارغ التحصیل شد و پس از موفقیتهایی که در جنگ یوم کیپور با اسرائیل به دست آورد به سمت فرماندهی نیروی هوایی مصر ارتقاء پیدا کند. او همچنین مدتی نیز به عنوان معاون انور سادات …

۱۳۹۸/۱۲/۰۶ / حسنی مبارک / مصر
مرگ حسنی مبارک
حسنی مبارک رئیس جمهور اسبق مصر ظهر امروز درگذشت. او یکی از اولین دیکتاتورهای عرب بود که در بهار عربی از قدرت خلع شد.

۱۳۹۸/۱۱/۲۷
شاخص شکنندگی سیاسی
از زمان بهار عربی موسسه مالی کوفس فرانسه (Coface) سالانه شاخصهای شکنندگی سیاسی و اجتماعی و خطرات موجود در این زمینه را اعلام کرده و ترکیب ابتدایی شاخصها، امکان ارزیابی خشم ملتها را مطرح میکند. میزان بیکاری، تورم، نابرابریها و فساد مجموعه این شاخصها هستند. این موسسه اخیرا شاخصهای دیگری همچون دسترسی به اینترنت، سطح آموزش و میزان شهرنشینی را مدنظر قرار میدهد. این موسسه در سال 2019 مناقشات اجتماعی در برخی کشورهای امریکای لاتین همچون شیلی، کلمبیا، ونزوئلا و همچنین در لبنان و الجزایر یا سودان را نیز پیشبینی کرده بود.

۱۳۹۸/۱۱/۲۳
اخوانالمسلمین، از حسن البنا تا محمد مرسی
[شهروند] با درگذشت محمد مرسی نخستین- و تا این جای کار آخرین- رئیسجمهوری اخوانی تاریخ مصر، همچنین صدور حکم اعدام برای محمد بدیع مرشد عام اخوانالمسلمین و نزدیک به 700نفر از اعضای آن، ظن غالب بر این استوار است که جماعت اسلامی فوق دیگر نتواند در صحنه سیاسی و اجتماعی مصر تأثیرگذار باشد، اما با مرور تاریخچه اخوانالمسلمین بهعنوان یکی از فراگیرترین جنبشهای اسلامگرا در بین اهل سنت، به این نتیجه میرسیم که آنها در طول 92سالی که از تأسیسشان میگذرد، همواره توانستهاند ضمن بازیابی خود، تعریفی جدید از اهداف و چشماندازها به طرفدارانشان ارایه کنند، کما اینکه از یاد نبردیم با سقوط رژیم حسنی مبارک در جریان بهار عربی و به قدرترسیدن …

۱۳۹۸/۱۰/۲۷
مقدمهچینی برای جنگ داخلی در لیبی
مجتبی پارسا| به نظر میرسد جنگ جدیدی در خاورمیانه درحال پیشرفت است؛ اینبار اما در لیبی. کشوری که پس از بهار عربی در آن و سرنگونی معمر قذافی، دیگر رنگ آرامش را به خود ندید. از زمانی که «خلیفه حفتر» فرمانده شورشی در ماه آوریل به طرابلس، پایتخت لیبی حمله کرد، شرایط این کشور شمال آفریقا بیش از پیش بههمریخته است. سازمان ملل پیشتر هشدار داده بود که لیبی درحال تبدیلشدن به «سوریه دوم» است؛ با این حال، بسیاری از کشورها وارد این منازعه شدهاند و در نزاع میان «دولت وفاق ملی» - که از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده- و نیروهای «خلیفه حفتر» یک طرف را گرفتهاند. امارات متحده عربی، مصر، فرانسه، روسیه، آمریکا، عربستان، ترکیه، …

۱۳۹۸/۱۰/۱۰
جهان؛ یک دهه ناخوشایند
امروز، آخرین روز از سال ٢٠١٩ است؛ و البته آخرین روز از یک دهه (٢٠١٠- ٢٠٢٠) در یک دهه گذشته. دههای پر از اتفاقات مهم، از شکار بنلادن، رهبر گروه تروریستی القاعده تا جنگ داخلی در سوریه و بحران مهاجران. اما نکته جالب توجه و البته تاسفبار این است که مهمترین خبرها و اتفاقاتی که در این ١٠ سال روی داده، تقریبا همگی، خبرها و اتفاقات بدی بودهاند. حتی اتفاقی مثل بهار عربی- اعتراضهایی علیه ظلم و فساد و شرایط زندگی- که در نهایت، فرجام بدی برای ملتها و مردم معترض داشت.
• سرکیس نعوم • تصاویر روز • امارات متحده عربی • کشورهای عربی • خاورمیانه • رجب طیب اردوغان • عراق • دیکتاتورهای خاورمیانه • دیکتاتور • بیداری اسلامی • ایالات متحده امریکا • طرابلس • امارات متحده عربی • جمهوری اسلامی ایران • ایالات متحده آمریکا • روسیه • یک سرزمین موعود • انور سادات • کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس