سه شنبه, ۳۰ دی, ۱۳۹۹ / 19 January, 2021
صابر گل عنبری

۱۳۹۹/۰۹/۲۲ / صابر گل عنبری / اسرائیل
عادی شدن روابط با اسرائیل؛ پسندیده یا ناپسند؟!
صابر گل عنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: روی دیگر عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی تعمیق استبداد، تقویت پایههای آن و ایجاد سدی دیگر در برابر دموکراسی در منطقه است. از این جهت که یکی از انگیزههای اساسی نظامهای عربی از این رویکرد تقویت و تداوم سلطه حاکمان فعلی است و به نوعی میان این نظامها و حاکمان و روابط با اسرائیل رابطه لازم و ملزومی برقرار شده که بقای یکی با بقای دیگری گره خورده و همین خود احتمال تغییر و تحول دموکراتیک در جوامع عربی را کاهش میدهد

۱۳۹۹/۰۹/۰۸ / صابر گل عنبری / ایران / اسرائیل / آمریکا / امارات متحده عربی / خاورمیانه / ترور دکتر فخزی زاده
پیام ترور آبسرد!
صابر گل عنبری در نوشتاری پیرامون دلایل و تبعات تررور محسن فخری زاده بر این باور است که جنگ شاخ و دم ندارد؛ همین ترورها خود عین جنگ، ولو در مقیاسی مشخص است؛ اما چون ذهنیتها درباره مفهوم جنگ بروز نشده و مطابق کاربستی کلاسیک ونه نوین است، به گونهای دیگر این وقایع تجزیه و تحلیل میشود. ترور سردار سلیمانی با آن جایگاه مهم فراتر از بمباران چندین پایگاه و تاسیسات نظامی بود؛ کما این که ترور فخری زاده نیز با آن موقعیت علمی در پیشبرد برنامههای هستهای و دفاعی فراتر از بمباران تاسیساتی مرتبط است. فخری زاده کسی بود که دومی در ایران نداشت و از این رو بیجهت نیست که تنها دانشمند ایرانی باشد که بنیامین نتانیاهو و ایهود اولمرت، نخستوزیران کنونی و پیشین اسرائیل به اسم از او نام برده باشند.

۱۳۹۹/۰۹/۰۳ / صابر گل عنبری / ایران / آمریکا / عربستان سعودی / اسرائیل / بنیامین نتانیاهو / محمد بن سلمان / مایک پمپئو / جو بایدن / دونالد ترامپ
نخست وزیر اسرائیل چرا به عربستان رفت؟!
صابر گلعنبری در نوشتاری پیرامون سفر نخست وزیر اسرائیل به عربستان سعودی می نویسد: بعد از شکست ترامپ که روابط نزدیکی با نتانیاهو و بن سلمان داشت، نوعی نگرانی نسبت به سیاستهای بایدن در میان همپیمانان آمریکا در منطقه در خصوص رویکرد احتمالی وی در قبال ایران ایجاد شده است. از این جهت، احتمالا یکی از اهداف مهم سفر نتانیاهو و این دیدار سه جانبه هماهنگی مشترک برای تداوم راهبرد آمریکایی فشار حداکثری بر ایران در دوره بایدن و تلاش مشترک برای ایجاد اتفاقات و واقعیتهایی در دو ماه آتی در سطح منطقه باشد که مانع تغییری در این راهبرد در دوره بایدن شود.

۱۳۹۹/۰۹/۰۱ / صابر گل عنبری / ایران / دونالد ترامپ / جو بایدن / بیانیه مشترک سه کشور اروپایی / آژانس بین المللی انرژی اتمی / برجام
پیام خطرناک و معنادار اروپا به ایران!
صابر گل عنبری در نوشتاری معتقد است که اگر رفتار و گزارشهای اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در کنار رفتار سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا علیه برنامه هسته ای ایران ملاک نظر بگیریم، میتوان پیشبینی کرد که در چند سال آینده شاهد اجماع و رویکرد مشترکی میان سه طرف اروپایی در قبال تهران باشیم که دقیقا همانند رویهای است که در سالیان قبل از انعقاد برجام در پیش گرفتند و هر گونه مذاکره احتمالی در آینده زیر سایه سنگین فشار مستمر اجماعی آمریکایی، اروپایی و سازمان ملل خواهد بود. ترامپ میراثی از خود به جای گذاشته و چیزی را کاشته که این اجماع میخواهد آن را درو کند.

۱۳۹۹/۰۸/۲۰ / صابر گل عنبری / دونالد ترامپ / جنگ با ایران / مارک اسپر
سایه سنگین جنگ با ایران
صابر گل عنبری در نوشتاری بر این باور است که هیچ بعید نیست ترامپ در این دو ماه پایانی دورهاش دست به اقدامات خطرناکی بزند که روزنامه نیویورک تایمز نیز در شماره امروز خود در تایید این مدعا از مقاماتی در پنتاگون نقل قول کرد که ترامپ بعید نیست قصد انجام حملاتی علیه ایران و یا دیگر دشمنان آمریکا را در روزهای آخر دولت خود داشته باشد.

۱۳۹۹/۰۷/۰۷
علت سفر وزیر خارجه عراق به تهران چه بود؟
صابر گل عنبری ،کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار کرد: احتمال دارد در سفر وزیر خارجه عراق به تهران با توجه به اوضاع این کشور دو موضوع مهم در دستور کار بوده باشد. گل عنبری در گفتوگو با ایسنا، در ارتباط با سفر اخیر وزیر خارجه عراق به کشورمان و اهداف احتمالی این…

۱۳۹۹/۰۶/۱۱ / صابر گل عنبری / لبنان / جریان 14 مارس / مصطفی ادیب / حسان دیاب
انتخاب نخست وزیر جدید پرده از یک شکاف در جبهه حامیان جریان ۱۴ مارس بر داشت
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون نخست وزیری مصطفی ادیب می نویسد: اکنون با توجه به توافق دو جریان رقیب لبنانی و انتخاب سریع نخستوزیر، این پرسش پیش میآید که آیا ادیب قادر خواهد بود که بر مشکلات و چالشهای بیشمار این کشور کوچک اما تاثیرگذار در معادلات منطقهای فائق آید یا خیر؟ پاسخ به این سوال تا حدود زیادی منفی است. علت هم این که ادیب هر چند گزینه توافقی دو جریان داخلی رقیب در لبنان است، اما چون خروجی توافق مشترک قدرتهای منطقهای و بینالمللی پشتیبان این دو جریان نیست، بعید است که توفیق چندانی نصیب او گردد.

۱۳۹۹/۰۵/۲۵ / صابر گل عنبری / توافق اسرائیل و امارات
صلح تاریخی یا دگردیسی تاریخی؟!
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: توافق اماراتی اسرائیلی صرفا آشکاراتر و رسمی کردن روابط، تاسیس سفارتخانه و اعلان رسمی همپیمانی مشترک میان دو طرف است. این روابط در دو دهه اخیر به صورت پنهانی وجود داشته و در چند سال گذشته شدت گرفت و دیدارهایی در سطوح عالی چه در ابوظبی چه در نقاط دیگری صورت گرفت؛ اما قبح روابط با اسرائیل در جهان عرب در نتیجه واکنش شدیدا منفی افکار عمومی عربی اجازه آشکار شدن به آن را نمیداد، که به دنبال گرفتار شدن ملتهای عربی در بحرانهای داخلی در چند سال اخیر در نتیجه تحولات انقلابهای عربی، کارزار و مداخله ویرانگر منطقهای و بینالمللی در بلاد عربی، تنشهای منطقهای و جابجایی رخ داده در مفهوم و مصداق دشمنی در سطح منطقه، این قبح کارکرد خود را در سطح رسمی رفته رفته از دست داد …

۱۳۹۹/۰۵/۱۸ / صابر گل عنبری / برایان هوک / الیوت آبرامز / سیاست فشار حداکثری
سیاست فشار حداکثری واشنگتن سرسختانهتر از قبل علیه تهران دنبال خواهد شد
صابر گل عنبری در یادداشتی پیراون استفعای برایان هوک می نویسد: رفتن هوک حامل هیچ پیام مثبتی به ایران نیست و اگر از منظر هویت شخص جایگزین به قضیه بنگریم که انتخاب الیوت آبرامس به جای وی میتواند حامل این پیام باشد که سیاست فشار حداکثری آمریکا سرسختانهتر از قبل دنبال خواهد شد؛ از این جهت که آبرامس از طراحان اصلی جنگ عراق است و هم اکنون نیز نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ونزوئلاست. به هر حال این جابجایی نشان از آن دارد که هر نوع گشایس دیپلماتیک در تنش میان آمریکا و ایران در سه ماهه منتهی به انتخابات غیرممکنتر از قبل خواهد بود.

۱۳۹۹/۰۴/۲۶ / صابر گل عنبری / دونالد ترامپ / ایران / مذاکره
ترامپ و امنیتی کردن شرایط تقابل با تهران
صابر گل عنبری در مطلبی می نویسد: حالا که مذاکره برای ترامپ در این چند ماه قابل تحصیل نیست که بتواند از طریق آن موفقیت خود را در کشاندن ایران به پای میز مذاکره نشان دهد، به نظر میرسد که به دنبال امنیتی کردن قابل توجه است. اینجاست که این مساله میتواند شرایط حساسی به وجود آورد و یک جابجایی در اولویتهای انتخاباتی رای دهندگان آمریکایی ایجاد کند.

۱۳۹۹/۰۳/۱۲ / صابر گل عنبری / جرج فلوید
آمریکا از درید اسکات تا جورج فلوید!
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: به قدرت رسیدن باراک اوباما به عنوان نخستین رئیس جمهور سیاهپوست آمریکا در سال ۲۰۰۸ این امید را در میان جامعه رنگین پوست آمریکا آفرید که این انتخاب جلوی رشد ناسیونالیسم نژادی و نه ملی را میگیرد، اما این اتفاق نیفتاد و سرعت تحولات زیرپوستی جامعه آمریکا در سایه تبلیغات سنگین به سمتی رفت که برکشیده شدن ترامپ برونداد طبیعی آن بود. اینجا ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که احتمالا همین احساسات نژادی در خصومت ترامپ با اوباما بیشتر از اختلافات فکری و حزبی نقش دارد.

۱۳۹۹/۰۳/۰۲ / صابر گل عنبری / اسرائیل / محمود عباس / معامله قرن / الحاق کرانه باختری به اسرائیل
برگه برنده ابومازن برای نابودی معامله قرن؟!
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون تحولات فلسطین بعد از تلاش های اسرائیل برای الحاق کرانه باختری می نویسد: واقعیت این است که ابومازن یک برگه بسیار مهم در اختیار دارد و با رو کردن آن میتواند معادله «معامله قرن» را تحت تاثیر قرار داده و مانع اتفاقات پیشرو بر پایه این طرح شود. تنها برگه یا راه حل ممکن هم این است که اولا، ابومازن تشکیلات خودگردان را منحل کند و به موجودیت و کارکردهای آن از جمله هماهنگی امنیتی که اسرائیل در سایه آن در طول سه دهه گذشته آن واقعیتها را ایجاد و تشکیلات را صرفا به نهادی خدماتی تبدیل کرده است، پایان دهد و مسئولیت کلیه مناطق تحت اشغال را به خود اسرائیل واگذار کند.

۱۳۹۹/۰۲/۲۹ / صابر گل عنبری / ایران / آمریکا / جنگ نفتکش ها
فصل تازهای از تنش آمریکا با ایران !
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون تبعات احتمال ایجاد مزاحمت دریایی آمریکا برای نفتکش های ایرانی حامل سوخت به مقصد ونزوئلا می نویسد: اگر اقدام نیروهای امریکایی علیه نفتکشهای ایرانی فراتر از مجبور کردن آنها به تغییر مسیر نرود، تهران نیز احتمالا مزاحمتهای مستقیم یا غیر مستقیمی برای کشتیهای آمریکایی در آبهای منطقه ایجاد کند. اما اگر آمریکا اقدام به توقیف نفتکشهای ایرانی کند، احتملا شرایط به توقیف متقابل کشیده شود. این مساله تنش میان دو طرف را به شکل بیسابقهای بالا خواهد برد و با توجه به موسم انتخاباتی در آمریکا و شرایط سخت شیوع کرونا، اولا تحمل این مساله برای ترامپ بسیار سخت خواهد بود و ثانیا وی بیرغبت نخواهد بود که سر این مساله فضا را امنیتی کرده و بخواهد از آن بهرهبرداریهای داخلی خود …

۱۳۹۹/۰۲/۲۱ / صابر گل عنبری / اسرائیل / بنیامین نتانیاهو
بعد از هرتزل و بن گورین، نتانیاهو بیشترین خدمت را به اسرائیل کرده است
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون کاراکتر سیاسی و میزان تاثیرگذاری بنیامین نتانیاهو در مسند نخست وزیری بر اسرائیل چنین می نویسد: واقعیت این است که بعد از تئودور هرتزل بنیانگذار جنبش صهیونیسم و بن گوریون بنیانگذار اسرائیل، نتانیاهو را میتوان سومین شخصیت صهیونیسم دانست که بیشترین خدمات را به این رژیم داشته و باید او را به عنوان یک پدیده سیاسی در تاریخ ۷۰ ساله اسرائیل مطالعه کرد.

۱۳۹۹/۰۲/۱۰ / صابر گل عنبری / ایران / پایان تحریم تسلیحاتی ایران
در صورت عدم تمدید تحریم تسلیحاتی باز بعید است که چین و روسیه حاضر به فروس سلاح به ایران باشند
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون تحریم های تسلیحاتی ایران می نویسد: مهم نیست که تلاش های آمریکا برای تمدید تحریم های تسلیحاتی به نتیجه برسد یا خیر، به این علت که اگر هم تمدیدی صورت نگیرد، باز عملا بعید است که کشوری حتی چین و روسیه با تمسک به رفع تحریم تسلیحاتی حاضر به فروش سلاح به ایران باشد.

۱۳۹۹/۰۲/۰۱ / صابر گل عنبری / لبنان / حسن دیاب / سعد حریری / حزب الله لبنان / ائتلاف هشتم مارس
تلاش سعد حریری برای به شکست کشاندن دولت نزدیک به حزب الله
صابر گلعنبری در یادداشتی می نویسد: سعد حریری، نخست وزیر سابق لبنان بعد از استعفای معنادار خود در اکتبر گذشته به دنبال اعتراضات مردمی بیسابقه و به تبع آن یکدست شدن قدرت در دست جریان هشتم مارس (حزب الله، جنبش امل و جریان میشل عون) فعالیت چندانی نداشت و به دور از انظار عمومی بود، اما گویا با توجه به تداوم مشکلات اقتصادی لبنان، همزمان با نزدیک شدن موعد پایان وعده صد روزه حسن دیاب، نخست وزیر کنونی برای تهیه طرح نجات اقتصادی با هدف عبور از بحران، فرصت را برای شروع کار سیاسی متفاوتی مناسب دیده است؛ اما نه در قامت یک دولتمرد، بلکه به عنوان رهبر اپوزیسیون در مقابل دولت جدید تحت حمایت حزب الله و جریان آزاد ملی به رهبری رئیس جمهور لبنان.

۱۳۹۹/۰۱/۲۲ / صابر گل عنبری / آمریکا / دونالد ترامپ / برنی سندرز / جو بایدن / ایران
بازگشت آمریکا به برجام در صورت پیروزی جو بایدن خوش خیالی است
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد:صرف سرکار آمدن بایدن موجب نخواهد شد اتفاقی اساسی در نزاع ۴۰ ساله ایران و آمریکا بیفتد. اما احتمالا تنشها و بگو مگوهای رسانهای کاهش یابد؛ ولی تصور این که بایدن به محض پیروزی به برجام باز خواهد گشت و تحریمها را لغو خواهد کرد، نوعی خوش خیالی است. راهی که ترامپ در این سه سال و اندی رفته است، خود وی هم به این سادگی نمیتواند از آن برگردد، چه رسد به شخص دیگری. اما در صورت پیروزی بایدن، این احتمال وجود دارد که فضای پساترامپی بهانهای برای ورود به مذاکراتی دیگر و به تبع آن برجامی دیگر متفاوت از برجام کنونی فراهم کند، ولی قبل از آن بعید است بایدن تحریمها را لغو کند. البته همچنان که پیشتر هم گفته شد، فعلا نمیتوان گفت که شانس ترامپ برای پیروزی بیشتر است یا بایدن …

۱۳۹۹/۰۱/۱۹ / صابر گل عنبری / آمریکا / روسیه / عربستان / جنگ نفتی روسیه و عربستان / ایران
احتمال تبانی بن سلمان و ترامپ برای سقوط بهای نفت به منظور افزایش فشار بر ایران
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: عدهای ناظران و کارشناسان حوزه انرژی جنگنفتی عربستان سعودی و روسیه را نتیجه تبانی ترامپ و بنسلمان برای تنبیه تزار روسی و فشار مضاعفتر بر ایران و ونزوئلا میدانند و آن را به دور از انگیزههای انتخاباتی ترامپ و مساله کاهش قیمت بنزین در آمریکا نمیدانند.

۱۳۹۹/۰۱/۰۸ / صابر گل عنبری / ویروس کرونا
دومینوی کرونا و تحولات ژئوپلیتیک!
صابر گلعنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تداوم کرونا تا چند ماه دیگر به احتمال زیاد جهان را دستخوش تحولات ژئواستراتژیک و ژئوپولیتیک ژرفی میکند و نظم جهانی شکل گرفته پس از جنگ جهانی دوم را دستخوش تحول میکند. آنچه این روزها در جریان است، شباهت زیادی با دومینویی دارد که به جنگ جهانی دوم منتهی شد.

۱۳۹۸/۱۲/۱۴ / صابر گل عنبری / طالبان / آمریکا / افغانستان
سرنوشت شوروی در انتظار ایالات متحده
صابر گلعنبری در یادداشتی پیرامون توافق میان آمریکا و طالبان می نویسد: تعهد آمریکا به طالبان برای خارج ساختن نیروهای خود و ناتو عملا به معنای تن دادن به هدفی است که طالبان از طریق نظامی برای تحقق آن میکوشید. این خود گویای این نکته کلیدی است که جنگ فرسایشی دو دههای همان سرنوشتی را رقم زد که سه دهه پیش برای شوروی در این کشور اتفاق افتاد.

۱۳۹۸/۱۱/۲۸ / صابر گل عنبری / سوریه / ترکیه / ادلب / روسیه
بازی روسیه با ترکیه در زمین سوریه!
صابر گل عنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: واقعیت این است که جابجایی موازنه قدرت در بحران سوریه پس از دخالت مستقیم روسیه در سال ۲۰۱۵ و تبدیل شدن آن به بازیگر بینالمللی بلامنازع در این بحران در نتیجه کنار کشیدن خواسته یا ناخواسته آمریکا و دیگر بازیگران منطقهای و بینالمللی و تمرکز آنها بر منطقه شمال و شرق فرات، ترکیه را در برابر امر واقعی با پیامدهای ژئوپلیتیکی در سوریه قرار داد که از یک جهت خود را در معادلات سوریه و حمایت از یک طرف بحران تنها میدید و از سوی دیگر، قدرتهایی که قبلا با آنکارا در صف مخالفان و در مقابل نظام سوریه بودند، در کنار شاخه سوری پ.ک.ک قرار گرفتند و رفته رفته، ترکیه خود را با چالشی ژئواستراتژیک مواجه دید که چالش با دمشق را تحت الشعاع خود قرار داد و به کلی …

۱۳۹۸/۱۱/۱۲ / صابر گل عنبری / معامله قرن / دونالد ترامپ / جارد کوشنر / فلسطین / اسرائیل / محمود عباس
معامله قرن؛ دوژوره کردن وضع دوفاکتو!
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: به نظر میرسد که جدا از انگیزههای مقطعی چون انتخابات اسرائیل، منحرف کردن نگاهها از بحث استیضاح و کسب حمایت بیشتر اوانجلیستهای آمریکا برای رونمایی از طرح معامله قرن، هدف غایی این طرح رسمیت و مشروعیت دادن منطقهای و بینالمللی به واقعیتهای اشغالگرانه، تثبیت آن، وادار کردن طرف فلسطینی به شناسایی و پذیرش آن و رسمیت دادن به روابط عادی شده عربی اسرائیلی در راستای ایجاد نظم نوین جدیدی در خاورمیانه است.

۱۳۹۸/۱۰/۲۸
چرا کسی حاضر نیست مرگ برجام را اعلام کند؟
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: هر چند اروپا فعالسازی اسنپ بک (مکانیسم ماشه) را گامی در جهت حفظ و زنده ماندن برجام اعلام کرده، اما واقعیت این است که چیزی از این توافق نمانده است که حفظ شود. برجام کلا بر دو رکن و ستون استوار بود. یکی رفع تحریمها که به دنبال خروج آمریکا از آن به شکلی شدیدتر و بیسابقه بازگشته و دیگری تعهدات هستهای ایران که در واکنش به این خروج و پیامدهای آن در پنج گام کاهش یافت و دیگر قید و بندی نمانده است که بدان پایبند باشد.

۱۳۹۸/۱۰/۲۴ / صابر گل عنبری / ایران / قطر / شیخ تمیم بن حمد / آمریکا / دونالد ترامپ
شیخ تمیم در ایران دنبال چه بود؟!
صابر گلعنبری در یادداشتی می نویسد: به نظر میرسد دونالد ترامپ که با کاستن از اهمیت حملات موشکی اخیر ایران و تاکید بر عدم تلفات انسانی، خواست آمریکا را از پاسخ به آن معاف بداند، نمیخواهد چنین وضعیتی در آینده نزدیک حداقل تا انتخابات نوامبر ریاست جمهوری تکرار شود. از این رو، احتمالا در این جهت بخواهد از طریق میانجیگران و پیامرسانان متعدد از جمله قطر تنش در سطح مشخصی مهار شود.

۱۳۹۸/۰۹/۲۵
انتخابات انگلیس و عقبگرد جهانی!
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: واقعیت تلخ نتایج انتخابات اخیر در انگلیس گویای رشد روزافزون همگراییستیزی، یکجانبهگرایی ملیگرایانه، لاغر شدن اتحادیههای منطقهای و بینالمللی، رادیکالیزه شدن روابط جهانی و حرکت در مسیر بازتولید بلوکبندیها بر بنیانهای معمولی است که قبل از جنگ جهانی اول و در فاصله میان آن و جنگ جهانی دوم حاکم بود

۱۳۹۸/۰۹/۱۴ / صابرگل عنبری / اقلیم کردستان عراق / ایران / ترکیه / امارات متحده عربی / عربستان سعودی
پارادیپلماسی اقلیم کردستان عراق!
صابر گل عنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: البته مفروضات جبر جغرافیایی همسایگی با دو قدرت منطقهای ایران و ترکیه، به حکومت اقلیم کردستان اجازه نمیدهد در بسط مناسبات خود با ریاض و ابوظبی تا حد ائتلاف پیش رود؛ چیزی که به نظر میرسد این دو طرف نیز آن را پذیرفته و درک میکنند. جبر جغرافیایی به ویژه در ارتباط با ترکیه، از آن جهت که مولفههای روابط حزب دموکرات به عنوان حزب حاکم در اقلیم با این کشور، دیگر تابع آن صورت همپیمانی راهبردی تاریخی خود نیست که در دهههای گذشته مفروض تغییر تحولات درون اقلیم بود، بلکه بیشتر متاثر از الزامات همجواری است.

۱۳۹۸/۰۸/۰۵ / صابر گل عنبری / لبنان
تحولات لبنان، کورسوی امید به آینده ای بهتر در خاورمیانه
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون تحولات روزهای اخیر لبنان می نویسد: با مفاهیم و رویکردهای تحلیلی کلیشهای نمیتوان به تجزیه و تحلیل وضعیت جاری لبنان پرداخت؛ وضعیتی که قبل از این که نمایشگر تحولاتی سیاسی باشد، بیانگر یک تحول اجتماعی ژرف است؛ تحولی که اگر ترجمان سیاسی درستی پیدا کند در واقع در این کوران حوادث تیره و تار خاورمیانه میتواند نقطه عطفی تاریخی و کور سوی امیدی به آیندهای بهتر در این منطقه نفرین شده باشد.

۱۳۹۸/۰۷/۲۸ / صابر گل عنبری / ترکیه / سوریه / کردهای سوریه
غرب به دنبال ایجاد دولت کردی، ولو با محدودیت فعالیت است
صابر گلعنبری، کارشناس مسائل خاورمیانه در یادداشتی می نویسد: توافق درباره منطقه کُردی سوریه، توافقی شکننده است، اما شکنندگی توافق دلیلی بر عدم استمرار آن نیست، بلکه دلایلی میتواند به تداوم آن کمک کند؛ از جمله نگرانی ترکیه از تبعات اجماع بینالمللی و تحریمهای احتمالی و "ویرانگر" آمریکا و نگرانی نیروهای کُردی نسبت به از کفرفتن حداقل موجود.

۱۳۹۸/۰۷/۱۳ / صابر گل عنبری / اعتراضات عراق / ایران / آمریکا
رستاخیز التحریر، از قاهره تا بغداد!
صابر گل عنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تظاهرات مردمی این روزهای عراق از دو جهت غافلگیر کننده بود، نخست از جهت شروع یکباره و بدون اعلام آن و دیگری هم از جهت حجم گستردگی و شیوع سریع آن به انحای کشور. اما به نظر این تظاهرات برای تحلیلگران بیطرف عراقی و غیر عراقی غیرمنتظره نبود.

۱۳۹۸/۰۶/۰۴ / صابر گل عنبری / اسرائیل / ایران / سوریه / عراق / الحشد الشعبی / برجام / بنیامین نتانیاهو
نتانیاهو با ابقای فضای تنش درصدد تاثیرگذاری بر تلاش ها برای نجات برجام است
صابر گلعنبری در یادداشتی می نویسد: اسرائیل از طریق حملات همزمانی در سوریه، عراق میخواهد خود را در موقعیت تهاجمی در مقابل ایران در سطح منطقه قرار دهد و فضای روانی ایجاد شده در منطقه به دنبال سرنگونی پهپاد آمریکایی و توقیف نفتکش انگلیسی را که به نوعی نگرانیهایی در امارات و عربستان ایجاد کرده بود، تغییر دهد. کما این که به نظر، نتانیاهو با ابقای فضای تنش فزاینده درصدد تاثیرگذاری بر تحرکات بینالمللی برای نجات برجام نیز هست.

۱۳۹۸/۰۶/۰۱ / صابر گل عنبری / اسرائیل / ایران / عراق / حشدالشعبی
اسرائیل در حال نزدیک شدن به حوزه امنیتی ایران
صابر گلعنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: به نظر میرسد که عراق در حال تبدیل شدن به سوریهای دیگر است، البته نه از لحاظ اوضاع داخلی مشابه، بلکه از جهت حملات هوایی خارجیِ "هدفمند" به مراکز نیروهای حشد الشعبی که دو ماهی است شروع شده و روندی تصاعدی به خود گرفته است.

۱۳۹۸/۰۵/۱۲ / صابر گل عنبری / امارات متحده عربی / ایران / دونالد ترامپ
گرایش ابوظبی به تهران به منظور پیشبرد نقشه کاخ سفید است
احتمالا دولت ترامپ راه غیر مستقیمی را، آن هم از طریق امارات در پیش گرفته است تا بتواند به نوعی با کاهش حساب شده اما محدود و غیر مستقیم فشارهای اقتصادی، رفتار و واکنشهای ایران را کنترل کند تا بیش از این برای آن در این شرایط انتخاباتی دردسر ایجاد نکند.

۱۳۹۸/۰۵/۰۸ / صابر گل عنبری / باجی قائد السبسی / تونس
مرگی متفاوت از مرگ دیگر رهبران عرب
صابر گلعنبری در یادداشتی می نویسد: اگر در مرگ سبسی، هم موافق و هم مخالف سیاسی او گریستند، یک دلیلش به خاطر این تفاوت است و دلیل دیگر نیز به شخصیت خود سبسی باز میگردد. رئیس جمهور فقید تونس با همه روسای جمهور از زمان استقلال کشورش در سال ۱۹۵۶ کار کرده بود و همین از او یک دولتمرد باتجربه ساخته بود.

۱۳۹۸/۰۴/۰۸
راهاندازی "اینستکس" و چراغ سبز آمریکا!
صابر گل عنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی بر این باور است: به این دلیل که دولت آمریکا در شرایط انتخاباتی داخلی قرار دارد، در این یک سال مانده به انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر ۲۰۲۰ نمیتواند یا نمیخواهد خود را درگیر پیامدهای خروج ایران از برجام کند. چون اساسا در این مدت قادر به تعامل با این وضعیت نیست. از این رو، حتی این خروج میتواند کاملا به ضرر دونالد ترامپ در انتخابات پیش رو تمام شود و مخالفانش از آن علیه وی بهرهبرداری انتخاباتی کنند.

۱۳۹۸/۰۲/۰۱
ترامپ در دام خود یا اطرافیان؟
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: واقعیت این است که تصمیمات ترامپ، نه غیر منتظره است، نه غافلگیر کننده، بلکه دقیقا ترجمان باورهای او و در راستای همان وعدههای انتخاباتیاش است که در سال ۲۰۱۶ بیان کرد. تروریست اعلام کردن سپاه در راستای همان وعده خروج از برجام و جهت تحقق همان اهدافی است که به خاطر آنها از این توافق خارج شد. همچنین واگذاری جولان هم در راستای همان وعده واگذاری قدس به اسرائیل است که باز در جریان تبلیغات انتخاباتی وعده داد و عمل کرد.

۱۳۹۸/۰۱/۲۳
آیا نتایج انتخابات اسرائیل خبر از کابینه ای تندرو می دهد؟!
صابر گل عنبری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: نتایج انتخابات پارلمانی اخیر اسرائیل کاهش جایگاه جریان چپ و سیر صعودی جبهه راست افراطی ...

۱۳۹۸/۰۱/۰۱
عراق و راهبرد موازنهگرایی در روابط خارجی!
صابر گل عنبری در یادداشتی پیرامون راهبرد موازنهگرایی در روابط خارجی عراق می نویسد: فعلا مشخص نیست که عراق تا چه اندازه در اعمال راهبرد ...

۱۳۹۷/۱۲/۱۵
چرا ترامپ با ایران و کره شمالی رفتار متفاوتی دارد؟
صابر گل عنبری در یادداشتی می نویسد: در شبه جزیره کره متغیری به نام اسرائیل وجود ندارد و این کار را خیلی آسان میکند، اما ...

۱۳۹۷/۱۱/۲۹
مناسبات اسلام آباد با تهران نتیجه جبر همسایگی است
صابر گل عنبری در یادداشتی اختصاصی برای دیپلماسی ایرانی بر این باور است: تلاش اسلام آباد در سالهای گذشته در عدم ورود جدی به صفبندیهای ...
• ترور دکتر فخزی زاده • جریان 14 مارس • الیوت آبرامز • حشدالشعبی • لبنان • ایران • عربستان سعودی • ویروس کرونا • اقلیم کردستان عراق • صابرگل عنبری • معامله قرن • ادلب • الحاق کرانه باختری به اسرائیل • دونالد ترامپ • امارات متحده عربی • سیاست فشار حداکثری • بیانیه مشترک سه کشور اروپایی • برایان هوک • تونس