جمعه, ۳ بهمن, ۱۳۹۹ / 22 January, 2021
مدرنیته

۴ روز قبل / وبینار / فرانسه / مدرنیته
وبینار «جامعه امروزه ایران، میان سنت و مدرنیته» برگزار میشود
وبینار «جامعه امروزه ایران، میان سنت و مدرنیته» با حضور اساتید، محققین ایرانی و فرانسوی برگزار خواهد شد.

۴ روز قبل / شهرداری تهران / شایسته سالاری / شهر تهران
جوانان با سرعت بیشتری تهران را به سمت مدرنیته پیش می برند
شهردار منطقه ۲۱ اجرای طرح دستیار مدیر در شهرداری تهران را اقدامی در جهت استقرار نظام جانشین پروری در شهرداری تهران توصیف کرد و گفت: جوانان با سرعت بیشتری تهران را به سمت مدرنیته پیش می برند.

۱۳۹۹/۱۰/۲۱ / استانی-اجتماعی
سیر تاریخی فردوسی در سنندج!
نفس های پیاده راه فردوسی که با حجم بالای تردد انسان و ماشین به شمارش افتاده بود و با رها شدن در دست زمان در سیر تحولات به فراموشی سپرده شده بود اکنون با سوار شدن بر ماشین زمان به سمت مدرنیته حرکت کرده و جان تازه ای به خود گرفته و به کارزاری برای تعادل میان انسان و آسایش مبدل شده است.

۱۳۹۹/۱۰/۲۱
تکه همسایگی
بهاره خسروی وقتی از تهران صحبت میکنیم، در واقع، از ایرانی کوچک با خردهفرهنگهای مختلف یاد میکنیم. شهری که آداب رسوم اقوام مختلف را مانند یک پازل خوشرنگ در کنار هم برای ارائه تصویری زیبا از فرهنگ مردم تهران چیده است. یکی از این رسمهای زیبا که در غبار مدرنیته جا ماند و به فراموشی سپرده شد، تکه همسایگی است. در این رسم، هر وقت فردی در خانه غذای بو و رنگداری طبخ میکرد، حتماً سهمی را برای همسایگان خود کنار میگذاشت تا لذت خوردن یک غذای خوشمزه را بهصورت جمعی با همسایگان خود شریک شود. از طرفی …

۱۳۹۹/۱۰/۱۷ / مجمع تشخیص مصلحت نظام / صادق لاریجانی
آملی لاریجانی: شهید سلیمانی به تأسی از مکتب اسلام، قهرمانپرور بود/ مدرنیته حیات قهرمانی را از بین برده است
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، شهید سلیمانی را قهرمانی الهی و نورانی دانست و اظهار کرد: مکتب اسلام، قهرمانپرور است و شهید سلیمانی نیز به تأسی از همین مکتب، هم مجاهدی بود قهرمان و هم قهرمانپرور، که آثار اقداماتش تا قرنها در عالم باقی خواهد ماند.

۱۳۹۹/۱۰/۱۷
شهر انسانمحور و شورای پنجم از شعار تا عمل و راه پیشرو...
از همان ابتدای پیدایش شهر، قرار بوده است که شهر برای زندگی انسان با تمام ویژگیهای انسانی باشد و بسته به فرهنگ و جهانبینی هر مکانی تعریف خاصی از انسان و نظام انسانی مورد توجه بوده است. ولی در عصر مدرن با تغییرات تحمیل شده ناشی از سبک زندگی نوین، به تدریج انسان از شهرها حذف میشود و خودرو و اقتصاد و تراکم و سایر نمادهای مدرنیته در اولولیت شهرها قرار میگیرد و حداقل با قطعیت میتوان گفت برای سالهای سال، انسان در اولویت اول شهر نیست. در کش و قوسهای تغییر شهرهای انسانمحور و خودرو و صنعتمحور اینبار بعد از دوره مدرنیسم و تغییر و تحولات عمده آن، فاصلههای بین تفکر انسانمحور و تفکرات جایگزین بیشتر و بیشتر میشود، وارد مدرنیته …

۱۳۹۹/۱۰/۱۶ / کروناویروس / جهان / اقتصاد جهانی / واکسن کرونا
دورنمای جهان کرونازده
اکنون یک سال از زمانی که پاندمی آغاز شد میگذرد و به نظر میرسد جهان نه چندان بیش از همیشه خود را در خطر و تحت فشار مسائلی همچون هرج و مرج طلبی، ملی گرایی، جنگ و رقابتهای امنیتی، ببیند. بشر اکنون تنها خود را در معرض مشکلات و مسائل ناشی از مدرنیته مثل آنچه که علم و فناوریهای نوین و صنعتی شدن برای او به بار میآورند، مشاهده میکند.

۱۳۹۹/۱۰/۱۵
چرا پیتزا فوری و نیمهآماده، محبوب آدمهای پرمشغله شده است؟
این روزها، زندگی مدرن، ماشینی، شتابان و (و البته اخیرا کرونایی) الزامات و قواعد خاصی را به ما آدمهای شهرنشین تحمیل کرده است که برخی از برندها و تولیدکنندگان مدرن تلاش میکنند، در تسهیل این زندگی، گامهای موثری بردارند و بخش عمدهای از دغدغههای شهرنشینی و مدرنیته را از میان بردارند.

۱۳۹۹/۱۰/۱۴ / فیلم لتیان / حسن معجونی / سارابهرامی / پریناز ایزدیار / امیر جدیدی / ستاره پسیانی / سنت / مدرنیته
مواجهه سنت و مدرنیسم در فیلم لتیان؟!
در این اثر شاهد رگههای عمیقتری از «جهانبینی» و تحلیل ساختار اجتماعی و فرهنگی سرزمین و هویت زیستی نیز در لایههای شخصیتپردازانه اثر باشیم.

۱۳۹۹/۱۰/۱۲
علم الهدی: انقلاب اسلامی مرز توقف ندارد
انقلاب آمد دنیا را در مقابل دکترین سیاسی که مدرنیته به وجود آورده و جز خونریزی، سفاکی، خون آشامی، دزدی و چپاول حقوق ملتها نتیجه دیگری نداشته است، دکترین سیاسی به اسم امامت و ولایت به وجود بیاورد

۱۳۹۹/۱۰/۱۰ / مدرنیته / معرفی کتاب / موسسه فرهنگی موعود
کتاب «رویکرد منجیگرایانه در عصر مدرنیته» منتشر شد
کتاب «رویکرد منجیگرایانه در عصر مدرنیته» نوشته راضیه صادقپور خامنه به همت انتشارات موعود عصر به تازگی به چاپ رسیده است.

۱۳۹۹/۱۰/۱۰ / انتشارات سروش / تجدید چاپ / پست مدرنیسم / ترجمه / سواد رسانه ای
کتاب «رسانهها و مدرنیته» به چاپ ششم رسید
کتاب «رسانهها و مدرنیته: نظریه اجتماعی رسانهها» نوشته جان ب.تامپسون با ترجمه مسعود اوحدی توسط انتشارات سروش به چاپ ششم رسید.

۱۳۹۹/۱۰/۰۴ / استانی-فرهنگی و هنری / تئاتر / تئاتر خراسان رضوی / هنرهای نمایشی
«ریبوت» و «ملودیهای شهرزاد مدرنیته» برگزیده سیامین جشنواره تئاتر خراسان رضوی شد
نمایش ریبوت به نویسندگی و کارگردانی امیرحسین آژیر از مشهد و نمایش ملودیهای شهرزاد مدرنیته به نویسندگی و کارگردانی مصطفی لعلیان از سبزوار به عنوان برگزیدگان سیامین جشنواره تئاتر خراسان رضوی معرفی و به جشنواره بینالمللی تئاتر فجر راه یافتند.

۱۳۹۹/۱۰/۰۴ / روانشناسی / ازدواج / تجرد قطعی
عواقب ناگوار مورد خطاب قرار دادن مجردها با القاب نامعقول
یک روانشناس با اشاره به تحمل فشار روانی زیاد وارده به افراد ازدواج نکرده که به سن تجرد قطعی رسیده اند و یا سن متعارف ازدواج را رد کرده اند گفت: با توجه به گذار از سنت به مدرنیته در جامعه کنونی ما، بسیاری از افراد همچنان با القاب نامعقول سنتی نظیر پیر پسر و دختر و ... این افراد را مورد خطاب قرار میدهند در حالی که نسبت به عواقب ناگوار این الفاظ بر روح و روان آنها بیتوجهاند.

۱۳۹۹/۱۰/۰۴
جهانی شدن: اتحاد موزهها
جهانی شدن فرآیندی اقتصادی است که بر پایه ارتباط میان نهادهای اجتماعی و قدرتهای جغرافیایی بنا نهاده شده است. پژوهشهای حول «جهانی شدن» عمدتا روی نقاط تضاد میان شباهتها و تمایزات تمرکز دارد. در واقع نظریههای جهانیسازی چالشها و تضادهای بین یکسانسازی و ویژگیهای متمایزکننده را بررسی میکند که مشخصه این فرآیند است. چنین چالشهایی در موزه آشکار میشود. چنانچه برگزاری انواع نمایشگاهها و انجام تبادلات میان موزهای در سطح جهانی فعالیتی کلیدی برای موزهها تلقی میشود، برخلاف جنبههای جهانی رویدادها مجددا در محل برگزاری به سطح محلی بازتعریف میشود. موزه از لحاظ تاریخی، پیوندهایی …

۱۳۹۹/۱۰/۰۳ / کودک همسری
سایه کودکهمسری بر سر مادران آینده
در عصر جدید به یمن همگرایی ابزارهای ارتباطی و تحولات ناشی از ورود مدرنیته، جوامع شاهد تغییرات و پیچیدگیهای بسیاری شدهاند؛ به طوری که یکدستی و همانندی اجتماعی گذشته رنگ باخته و تفاوتها و تمایزات اجتماعی و فرهنگی پررنگ به نظر میرسد.

۱۳۹۹/۰۹/۲۷
گزارشی از نشست «حوزه و مدرنیته»
گزارشی از نشست علمی «حوزه و مدرنیته» با حضور صاحب نظرهایی از حوزه و دانشگاه در مؤسسۀ فقاهت و تمدن اسلامی برگزار شد. دکتر سید مهدی زریباف در ابتدای این نشست در اهمیت شناخت مدرنیته گفت: ممکن است کسانی آن را هیولایی بدانند که باعث تمام مصائب است و کسانی…

۱۳۹۹/۰۹/۲۷
موزه از ما چه میسازد؟
با ظهور رویکردهای معاصر و بازنگری در ذات و اهداف موزهها، طبیعتا نگاه به گذشته و ارج نهادن تاریخ به عنوان تنها وظیفه موزهای اهمیت خود را از دست میدهد. انسان و مسائلش به عنوان موضوع اصلی محوریت مییابد چنانکه چندان وابسته به اشیای مکشوفه و حتی آثار هنری هم نیست، انواع موزههایی با محتوای مرگ، عشق و... گویای اهمیت یافتن درونیات انسان معاصر نسبت به دستاوردهای تاریخی است. بزنگاهی که شاید هیچ نهادی دیگر بار مسوولیتش را به دوش ننهد. عرصهای میان هنر، روانشناسی، جامعهشناسی و فلسفه. جایی که میتوان تمامی چالش حوزههای نام برده را طرح کرده، به چالش کشید و تا حدودی پاسخ داد. بیشمار موسسات مطالعات فلسفی و جامعهشناسی در جهان دایما در حال تولید دانش …

۱۳۹۹/۰۹/۲۴ / استانی-فرهنگی و هنری / منطقه قم / فلسفه دین
ایران امروز مینیاتوری از نزاع های فلسفی جهان است
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه ایران مینیاتور نزاعهای فکری فلسفی جهان است، تأکید کرد: امروز ما در معرض هجمه زیادی از علوم مدرن قرار داریم؛ یعنی با مدرنیته در تمامی ابعاد مواجه هستیم؛ لذا باید ببینیم تفکر اسلامی در برخورد با تفکر غربی چه هویت عقلانی را طرح میکند.

۱۳۹۹/۰۹/۲۴ / ازدواج / افزایش سن ازدواج / ازدواج و طلاق
تقابل سنت و مدرنیته در ازدواج جوانان ایرانی
استاد تمام گروه روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر مشکلات موجود کشور در گذر از سنت به مدرنیته ازدواج جوانان، اظهار کرد: به نظر میرسد مسئولان مسائل فرهنگی و اجتماعی باید برای آموزش و آگاه سازی آسیبهای ازدواج مدرن به جوانان و مشکلات ازدواج سنتی به خانوادهها اقدام کنند چراکه هرکدام از این دو نوع ازدواجها دارای مزایا و معایب خاص خود هستند.

۱۳۹۹/۰۹/۲۳ / ملاصدرا / فلسفه اسلامی / رضا یعقوبی / تقابل فلسفه شرق و غرب / دکارت و ملاصدرا / کتاب تاریخ فلسفه غرب / تاریخ فلسفه غرب نوشته آنتونی کنی
نمیتوان نظام فکری ایجاد کرد که بازگشتش به نقطه صفر باشد/ پرهیز از عقلانیت و تقبیح رفاه از دلایل انسداد فلسفه شرق است/ تقابل سنت و مدرنیته بسیار خطرناک است
ایلنا: رضا یعقوبی میگوید: باید تمایز میان انسان شرقی و غربی را درست و واقعی نگاه کنیم. بشر غربی و شرقی دو جوهر متفاوت ندارند. هر دو انساناند و نیازها و خواستهها و…

۱۳۹۹/۰۹/۱۷
شیخ فضل الله نوری ؛ سرسختترین مخالف مدرنیته
شیخ فضل الله نوری از مشاهیر ایران در حوزه علمیه بود که بیشتر به عنوان مخالف اصلی مشروطه شناخته میشود. او منتقد سرسخت مظاهر مدرنیته در ایران بود و با تاسیس مدرسه به سبک جدید و راهاندازی نهاد وکالت و ایده برابری مردم فارغ از دین مخالفت جدی داشت. رویداد۲۴ در گزارش چهرههای خود زندگی پرماجرا و آرای این روحانی رادیکال که به بنیادگرایی هم نزدیک شده را بررسی کرده است.

۱۳۹۹/۰۹/۱۵ / ایران و ژاپن / مدرنیته / ایران مدرنیته / ژاپن / تکنولوژی / ایران
چرا ژاپنیها آموختند و ایرانیان خروشیدند؟
مهران صولتی در یادداشتی می نویسد: در دو سده گذشته بازار ستیز با سنت یا مدرنیته در ایران بسیار داغ بوده است، به طوری که در این مدت نه اسلام را به درستی شناخته ایم و نه غرب را! تجربه سکوت ژاپنی ها در مواجهه با دنیای جدید نشان داد که توسعه تنها به بهای تواضع، تامل و شوق به یادگیری تجربه های جدید به دست می آید!

۱۳۹۹/۰۹/۱۵ / خرید کفش مرد / خرید لباس مردانه / کفش مردانه
فروشگاه اینترنتی لباس خود را درست انتخاب کنید!
در دنیای مدرنیته امروز شاید بتوان گفت که فرهنگ خرید اینترنتی به عنوان یکی از جدیدترین امکانات به شمار رود و ما می توانیم خرید های مختلف خود از لباس گرفته تا حتی مواد غذایی را به صورت اینترنتی خریداری کنیم. خرید اینترنتی لباس شاید برای شما هم یک عنوان جذاب و جالب باشد و شاید بدانید که این فرآیند نیاز به دقت بسیار زیادی دارد که بخش بسیار مهمی از آن در انتخاب مناسب فروشگاه اینترنتی لباس به شمار می رود. در واقع ما می توانیم با انتخاب یک فروشگاه اینترنتی لباس در کوتاه ترین زمان به بهترین محصولات، مناسب ترین قیمت، سایز بندی های مناسب و سایر ویژگی هایی که از یک لباس نیاز داریم دسترسی پیدا کنیم. در این مقاله با ما همراه باشید تا به تمامی سوالات شما در خصوص انتخاب یک فروشگاه اینترنتی لباس پاسخ دهیم و …

۱۳۹۹/۰۹/۱۵ / همشهری محله / باغ و باغبانی / مدرنیته / خیابان / شهر / پایتخت
از گل نشانی نماندهاست | مرور هویت محله ازگل
تکرار نام محله «ازگل» بدون اینکه وجه تسمیه آن را بدانیم، فقط با دیدن کلمه «گل» در این ترکیب یادآوری میکند که قرار است از محله پر گل و خوش آب و هوای شمیران یاد کنیم.

۱۳۹۹/۰۹/۱۵ / مجلس شورای اسلامی / ارگ کریم خان / شیراز / میراث فرهنگی / مدیرکل دفتر پایگاه های ثبت جهانی / شهرداری شیراز / اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فارس / فارس
آیا گره ثبت جهانی محور زندیه شیراز گشوده میشود؟
شیراز- ایرنا- محور زندیه، دروازه تاریخی و تلاقیگاه سنت و مدرنیته شیراز است؛ اما با آنکه ساماندهی آن مدتی است آغاز شده، تیری که هتل سوخته آسمان با ارتفاعش، بر قلب منظر بصری این محور فرو کرده است، همچنان مانع اصلی ثبت جهانی ارگ کریمخانی و محور زندیه بهشمار میرود.

۱۳۹۹/۰۹/۱۲
در جلسات مشاوره قبل از ازدواج چه سؤالاتی پرسیده می شود؟
آشنایی، خواستگاری، عروسی و فرزندآوری. در گذشته ای نه چندان دور، تمامی این مراحل به سرعت طی می شدند و افراد، خواسته یا ناخواسته، بدون کسب مهارت، علم و آگاهی لازم، قدم در راه زندگی مشترک می گذاشتند. اما با گذشت زمان، ازدواج هم مثل بسیاری از شئونات دیگر زندگی، از سنت به مدرنیته گذار کرد.

۱۳۹۹/۰۹/۱۲
ما دهه شصتیها
سرعت رشد تکنولوژی و گسترش دهکده جهانی مانند تمام نقاط جهان تاثیرات بسیاری در سبک و سیاق زندگی و نگرش و آینده ما نیز نهاده است. تطابق افراد با این سرعت تغییر تکنولوژی و شیوه زندگی که لحظه به لحظه در حال رشد و گسترش است برای برخی نسلها مشکل یا حتی غیر ممکن است و این امر موجب شده که این گروه غالبا پا به سن گذاشته تمایلی به تغییر شیوه زندگی خود نداشته باشند. در مقابل این گروه، هستند افرادی غالبا جوان که به تغییر و سرعت گسترش تکنولوژی بسیار علاقهمندند و آن را به شدت پیگیر و خریدارند. در این میانه اما عدهای از افراد جامعه ما - عمدتا متولدین دهه 60- نیز هستند که در میانه سنت و مدرنیته ایستادهاند. کسانی که در خردسالیهایشان به جای تماشای برنامههای …

۱۳۹۹/۰۹/۰۷
ناقدان دکتر فیرحی؛ از صداوسیما و استاندارد دوگانه اش تا پیوند زنندگان اندیشه دکتر فیرحی به عمل دولت روحانی
این نکته که برخی تفکر فیرحی را استمرار تفکر مرحوم نائینی و مرحوم طالقانی می دانند به هیچ وجه درست نیست و مرحوم نائینی و شیخ فضل الله نوری از موضع فقه اجتهادی به مواجهه با مدرنیته برخاستند. این انتقاد به رسانه ملی و سایر رسانه ها وارد است که چرا وقتی افرادی مانند مرحوم حسینیان با آن سابقه علمی از دنیا می روند به ابعاد شخصیتی و آثار آنها توجهی نمی کنند، اما در کوتاه ترین زمان ممکن برنامه ای در مورد آقای فیرحی روی آنتن شبکه 4 می رود»!

۱۳۹۹/۰۹/۰۵ / سید مهدی ناظمی قرهباغ / طب سنتی / ویروس کرونا
طب سنتی، بازخوانی یک سنت است نه یک علم قدیمی/جنجال سنت و مدرنیته
پژوهشگر و مدرس فلسفه گفت: طب سنتی بازخوانی یک سنت است و سعی دارد تا تعاملی بین طب قدیم و طب جدید برقرار کند بنابراین واژه سنتی در این عبارت به معنی قدیمی بودن نیست.

۱۳۹۹/۰۹/۰۲ / همشهری محله / تاریخ - بافت تاریخی / منطقه ۱۲ / پایتخت
روزگار خاکستری عمارت های تاریخی
تخریب کلیسای «ادونتیستها» در منطقه ۱۲، دوباره موج نگرانیها را به جان دوستداران تاریخ و هویت تهران انداخت؛ شهری که زیر پوست مدرنیته و برجهای سر به فلککشیدهاش بافتهای تاریخی باارزشی دارد.

۱۳۹۹/۰۸/۲۹ / ازدواج / فرهنگ عمومی / انسان مصرفی / تحریف تاریخ / فرهنگ
فرهنگ، تحریف تاریخ و تولید انسان مصرفی
«به عنوان مصداقی از وضعیت ایجاد شده توسط صنعت فرهنگ میتوان به پدیده عشق و ازدواجی که در سرمایهداری و مدرنیته تولید و توسط نظام ایدئولوژیک صنعت فرهنگ تبلیغ و ترویج و به امری همهجا حاضر و به هنجار بدل شده، توجه کرد.»

۱۳۹۹/۰۸/۲۸ / هفته کتاب / اینستاگرام / انجمن نویسندگان کودک و نوجوان / هفته کتاب
ادبیات کودک، ابزاری در خدمت روانشناسی رشد
تهران- ایرنا- پژوهشگر مطالعات کودکی ادبیات کودک در چهارمین نشست مجازی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان با موضوع «مدرنیته، گفتمان و ادبیات کودک» این نوع ادبیات را ابزاری در خدمت روانشناسی رشد و شعبهای از آن برای تربیت انسانهای دارای محدودیت با هدف هضم در نظام اقتصادی مدرن عنوان کرد.

۱۳۹۹/۰۸/۲۵
تراژدی اجتنابناپذیر: کیسینجر و جهان او
راوشینگ، نازی مصلح که روزگاری دستیار هیتلر بود، همکاران سابق خود را به دلیل نیهیلیسم، میل و اراده به قدرت بدون هیچ هدفی جز خودِ قدرت، محکوم کرد. اما اشتراوس چشمانداز جدیدی در آن انتقاد ارائه داد. نازیها نیهیلیست نبودند، اگر منظور از آن «ویرانگران همهچیز» بود. هدفشان چیزی خاصتر بود - تمدن مدرن - و جنبش آنها در اصل اعتراضی «اخلاقی» علیه جوامع باز بود. در بیان و پیکربندی نقطهنظر نازی، اشتراوس که دشمن مدرنیته بود به طرز حیرتانگیزی با آن همراه بود: «جامعه آزاد - اگر نگوییم هرزه است - لااقل محکوم به غیراخلاقی بودن است: میعادگاه جستوجوگران لذت، منفعت و قدرت غیرمسوولانه. در حقیقت، میعادگاه هر نوع بیمسوولیتی و فقدان جدیت.» او میگفت، این اعتقاد «کاملا نامعقول» نبود زیرا «هیچکس نمیتواند» از دنیایجمهوری…

۱۳۹۹/۰۸/۲۴ / داوود فیرحی / مهرداد خدیر
دردناکتر از مرگ «فیرحی»
دکتر داود فیرحی استادِ به نسبت جوان علوم سیاسی دانشگاه تهران، در پی ابتلا به ویروس کرونا درگذشت؛ روحانیای نواندیش که از وقتی خود را شناخت یا در حوزۀ علمیه درس خواند یا در دانشگاه و یا کتاب و مقاله نوشت و تمام همت خود را صرف این کرد که میان فقه سنتی و حقوق مدرن پل بزند و با قرائت دموکراتیک و امروزین از سنت، به جای دوقطبی سنت و مدرنیته یا دین و حقوق بشر پیوندی برقرار سازد تا دینداری با حقوق ملازم شناخته شود.

۱۳۹۹/۰۸/۲۴ / علوم انسانی / داوود فیرحی / کارآمدی دولت / حقوق بشر
رویایی که فیرَحی داشت؛ تلفیق حق و آزادی
تهران- ایرنا - «داوود فیرحی» پژوهشگر و نواندیش دینی که بامداد بیست و یکم آبان به علت کرونا جان داد در حیات علمی و عملی خویش رویاهایی داشت که آشتی سُنّت و مدرنیته (نوگرایی)، فقه و جمهوریت، شورا و دموکراسی؛ بهویژه تلفیق حق و آزادی، مهمترین آنها به حساب میآیند.

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
مرکبی که خالی ماند و راهی که باید رفت
جایش بسیار خالی خواهد ماند. کمتر کسی را میتوان یافت که بشناسدش یا از او خوانده باشد، او را شنیده باشد و چنین نیندیشد. چون هر اندیشمند دیگری ممکن است موافقان و مخالفان خودش را داشته باشد که این اساس کار علمی است و نظر یا علمی که نشود با آن مخالف بود از اساس علم نیست. اما وقتی با نگاه و روش علمی به قضاوت بنشینی خواهی دانست که دکتر فیرحی بسیار زود رفت. در راه بود و انگار که داشت به جاهای خوب راه میرسید. انگار که بر مرکب تمام دانشی که اندوخته بود تازه سوار شده باشد و زمانه حرکتِ روانترش فرا رسیده بود. کوششهایش برای فهم بیشتر و آشتی دادن گستردهتر فقه، حقوق و دولت مدرن هنوز بسیار جای کار داشت. در زمانهای که مساله تجدد سوال روشنفکرانه سالیان این جامعه است، …

۱۳۹۹/۰۸/۱۸
شهروندگرایی به جای شهرگرایی
مهرداد مالعزیزی ـ معمار و شهرساز دنیا همانطور که رو به جلوست، تاریخ میگذرد و مدرنیته در زندگی شهروندان امروزی استیلا پیدا میکند و عملا نگاه شهرسازی از شهرگرایی به شهروندگرایی تبدیل میشود. زمانی تصور بر این بود که طرحها باید به شهرگرایی تمایل داشته باشند، ولی تقریبا در آستانه هزاره سوم جهان به این سمتی که باید به شهروندگرایی توجه شود؛ یعنی شهروند مقیاس طراحی شهرها باشد، متمایل شد؛ به همین دلیل مولفههای فرهنگی و اجتماعی بسیار در نگاه شهرسازان رخنه پیدا کرد؛ یعنی قبل از محاسبات شهرسازی باید …

۱۳۹۹/۰۸/۱۴ / ریل و راه آهن - قطار / سفر - گردشگری / همشهری محله / تاریخ عمومی ایران / منطقه ۲۰
وقتی نماد مدرنیته ری از خـاک سربرآورد
با تماشای هر گوشه از خیابانهای ری، اثری تاریخی ما را به سفری دور و دراز در سالهای پیشین میبرد؛ سالهایی که زندگیها سادهتر از امروز بود.

۱۳۹۹/۰۸/۱۱
دو تنها و دو سرگردان، دو بیکس
شاید تعجب کنید که کتابی را که دو سال پیش از تولد من در ایران چاپ و منتشر شده بود، هفته پیش خواندم: کتاب صداق هدایت، گردآورده محمود کتیرایی، تهران، 1349 ش. این اثر را میجستم، نمییافتم؛ حالا که یافتهام، شاکرم. بعد از مطالعه چند نوشته و نامه از خود صادق هدایت و چند مقاله مهم از ناموران عرصه ادب معاصر، به سرعت به سراغ و سروقت گفتار احمد فردید درباره صادق هدایت با عنوان «اندیشههای هدایت» رفتم. پیشتر قطعاتی از آن را در اینجا و آنجا دیده بودم، اما هیچ گاه کلش را در یکجا نخوانده بودم. سخنان فردید درباره صادق هدایت بسیار صمیمانه و همدلانه و نیز غریبانه و نوستالژیک است و خواننده را در حزن و اندوهی عمیق فرو میبرد. بیاختیار به یاد این دو بیت حافظ افتادم: …

۱۳۹۹/۰۸/۱۰
فاجعه درک ناشدنی ترامپ
لازمه شناخت اعمال و برنامههای دوره معاصر غرب شناخت عصر روشنگری در اروپاست؛ عصری که جوهره تاریخ غرب در دورههای رنسانس و اصلاح دینی را به همراه خود دارد. بررسیها و تحلیلهای مربوط به عصر روشنگری باعث میشود تا بتوان به تدریج رهیافتهای جدید فکری را در برخورد با پدیدههای زندگی که از حالت کمی و ریاضی به درآمده و بیشتر جنبه کیفی به خود میگیرند، بهتر درک کرد. نقد و بررسی سه دیدگاه زیر درباره برنامهها و دستاوردهای عصر روشنگری میتواند ما را به شناخت هر چه بهتر عملکرد غرب در اتفاقات جدید رهنمون کند. 1- دیدگاه اول به دنبال آن است که باید از دستاوردهای عصر روشنگری و مدرنیته هرقدر هم که ضعیف و ناقص باشند، حفاظت کرد زیرا آرمانهای عصر روشنگری …

۱۳۹۹/۰۸/۰۸
آشنایی کامل با حرفه مشاوره حقوقی
مشاوره حقوقی چیست و چرا اهمیت دارد؟ در دنیای مدرنیته امروز با گسترش فعالیتهای فردی و سازمانی و پیچیده تر شدن روابط، مشکلات گوناگونی سد راه افراد را در جوامع مختلف گرفته است

۱۳۹۹/۰۸/۰۸
زنی از تبار نواندیشان دینگرا
جامعه ایران در نزدیک به دو قرن گذشته، همانند همه جوامع اسلامی در غرب و مرکز آسیا، در رویارویی با امواج سنگین نوشدگی (مدرنیته) با فرازونشیب بسیاری روبهرو شده است. در ایران نیز آنان که برابر این نفوذ سنگین بیرونی قرار گرفتند، یا به رویارویی با آن پرداختند یا در آن جذب و حل شدند. در میان نخبگان ایرانی، این جریان برجستهتر و آشکارتر گسترش یافته است. با توجه به نقش و جایگاه مذهب در ایران، یکی از تاثیرگذارترین جریانهای اندیشهای-اجتماعی و سپس سیاسی در این تکاپوها، نوگرایان دینی بودهاند؛ آنان که با تمرکز بر آموزههای دینی، برای خروج کشور از استبداد و عقبماندگی، کنار دیگر کنشگران به تلاش پرداختند. نوگرایان دینی آموزههای اسلامی را سد خروج از فلاکتهای …

۱۳۹۹/۰۸/۰۸
ازدواجی به دور از فرجام امیدوارکننده
ازدواج سفید یکی از مولفههای جدید و در حال گسترش در جوامع به دلیل شرایط سخت زندگی است. در جوامع غربی و توسعهیافته دگرگونیهای اجتماعی- اقتصادی و فرآیند مدرنسازی به ویژه در محیطهای شهری و گسترش فرهنگ مدرن، در میان لایههای مختلف جامعه، ساختار خانواده را تحت تاثیر قرار داده است. شاید اولین آثار مدرنیته بر نهاد خانواده در ایران تغییر ساختار گسترده آن به خانواده هستهای بوده است، اما این ساختار جدید نیز، به تدریج، متناسب با الزامات و مقتضیات جامعه مدرن دچار تحولاتی شده که وضعیت آن را از شرایط چند دهه گذشته به کلی متمایز کرده است. وضعیت جدید به سست شدن پیوندهای خانوادگی، روابط …

۱۳۹۹/۰۸/۰۶ / استانی-شهرستانها / همه_باهم_علیه_کرونا / کروناویروس / روستا / پروتکل بهداشتی
ورود ممنوع!
زندگی زیر سایه تهدید کروناویروس بهگونهای که خودمان هم باورمان نمیشود، لاجرم تغییر کرده و در حال تغییر است و اگر این سبک جدید رعایت نشود، کرونا قانون خود را سخت دلانه به این انسان عصر مدرنیته تحمیل می کند و با هیچ کس تعارف و سرشوخی نخواهد داشت.

۱۳۹۹/۰۸/۰۵ / فرهنگ / همشهری محله / منطقه ۹ / شهردار / اجتماعی / پایتخت / زنان
بهترین نسخه فرهنگی سرمایهگذاری روی نهادهای مردمی
فرهنگ، زیربنای انسجام و همبستگی جوامع از خرد تا کلان است. از محدوده مرزهای یک کشور گرفته تا محلههای یک شهر که در کنار همه تفاوتها از مدرنیته تا سنت به نوعی به همزیستی فرهنگی رسیدهاند و در سایه این همزیستی فرهنگی است که میتوانند پیشرفت و موفقیت در همه عرصهها را تجربه کنند.

۱۳۹۹/۰۷/۲۹
ایرانشناسی
پنجمین همایش بینالمللی ایرانشناسی روزهای ۲۲ و ۲۳ اکتبر (اول و دوم آبان) در دانشگاه بولونیا برگزار میشود. برنامه سخنرانیهای این همایش به این ترتیب عبارتند از: علیاصغر محمدخانی، «روایت روایتشناسی در ایران»، جانفیلیپّو تِ ّریبیلی، «تاریخنویسی ساختگی و تعریف هویت. روایت آفرینش دین بدکار از دیدگاه دینشناسان زرتشتی دوره عباسی»، آنتونیو کلمنته پانایینو، «چرخه اسطورهای آرش در ادبیات ایرانی»، اِتسیو آلبریله لیان و ایرانیان، «جدال بین دیوان و فرشتگان. ریشههای گنوسیگری میان بابلیان و ایرانیان»، میکله برناردینی، «رزم و بزم دو شیوه توصیفی جنگ در دوره تیموری»، مائوریتسیو …

۱۳۹۹/۰۷/۲۸
فرهنگ امروز
شماره سیام نشریه «فرهنگ امروز» با تصویر منوچهر آشتیانی روی جلد با پروندهای مجزا و مفصل به کارنامه او پرداخته است. «جامعهشناس فیلسوف» پروندهای است درباره عمق و گستره دانش منوچهر آشتیانی که اساتیدی چون ابراهیم فیاض، میثم سفیدخوش، رضا ماحوزی، اسماعیل خلیلی و دیگران جنبههای مختلف اندیشه و آرای او را بررسی کردند. «مدرنیته ایرانی، مدرنیته ناتمام» عنوان پرونده تاریخ این شماره فرهنگ امروز است که تاملاتی تاریخی- فلسفی در باب رویکرد ایرانیان به مدرنیته است. فرهنگ امروز در این پرونده درصدد یافتن نواقص موجود در فرآیند مدرنیتهخواهی ایرانی در دو سده گذشته بوده و این پرسش را مطرح کرده است که رویکرد ایرانیان به مدرنیته در دوران پساانقلاب …

۱۳۹۹/۰۷/۲۳
زیستن در برزخ
به راستی ایران دههها بود که نظارهگر چنین تجلیل شکوهمندی برای یک شخصیت هنرمند نبود، زیرا شجریان در این عرصه خاص و عام را کم شگفتزده نمیکرد و به شور بر نمیانگیخت. اما آنچه در عین حال نظرم را به خود جلب کرد و پرسشهایی را در ذهنم برانگیخت، جنبه روانشناسی- اجتماعی این رخداد بود (گذشته از جنبه اعتراضی قضیه نسبت به نادیده انگاشتن جایگاه هنری و شخصیتی بایسته ایشان و به سکوت برگزار کردن این ضایعه از سوی برخی محافل رسمی). اینکه چه عواملی سبب میشوند تا در این عصر به «برکت» انفجار اطلاعات و گسترش غولآسای رسانهها، جهانیشدن و مدرنیته یا تجددخواهی پا در هوای ما، اینگونه حرکتی شکل گیرد و چنین بانگی برخیزد که به نظر از اعماق …

۱۳۹۹/۰۷/۲۳
ماشین دودی در ری به راه افتاد
ماشین دودی در خیابان فداییان اسلام، مقابل آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) باهدف کشف مسیر اصلی این ماشین به ریل منتقل شد. شهردار منطقه20 در اینباره گفت: «پس از انجام عملیات عمرانی در پیادهرو خیابان فداییان اسلام، مقابل آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) در اسفند سال1397 و کشف 40متر از ریل اصلی ماشین دودی، پس از مرمت و بازسازی این محور، ماشین دودی از حیاط مترو شهرری به ریل کشف شده منتقل شد.» «فرهاد افشار» با بیان اینکه این اثر به دست آمده بخشی از هویت صنعتی و مدرنیته تهران است، گفت: «این سازه میتواند …

۱۳۹۹/۰۷/۲۳
آره، با تواَم...
مسعود میر ـ روزنامهنگار آن شلوار لی کلاسیک را بپوش، چکمههای ساقکوتاه چرم قهوهای را واکس بزن و اورکت سبزت را بالا بینداز و بنشین پشت فرمان، مستقر شو در قفس زردرنگ تنهاییات و شهر را دور بزن. ببین چقدر نفرت به جای عشق دویده در دلها و چقدر بوی کثافت میدهد این نمایش مضحک مدرنیته و دمکراسی و آزادی و اصلا چقدر تو در آینه هم با همزادت غریبهای. تراویس باید به سر خودت شلیک کنی در این دیوانهخانه عمومی که نامش را گذاشتهایم شهر قرن21. پس تو تا همیشه محبوبترین «راننده تاکسی» دنیایی. آره، با …

۱۳۹۹/۰۷/۲۳
سال کمفروغی
حسنا مرادی تحولات اجتماعی جامعه سنتی ایران و گذار آن از سنت به مدرنیته، روشنفکران را در فضای ناشناختهای قرار داده بود که تا قبل از آن تجربه نکرده بودند. اصلاحات ارضی و غربگرایی شاه و دولت، ساختار اجتماعی و فرهنگی ایران را بدون ارائه جایگزین جامع و مناسبی، با سرعت زیادی به هم زد. نویسندگان و روشنفکران بهتدریج به این امر میرسیدند که ذوبشدن در فرهنگ غربی و غربگرایی محض، چاره کار ایران و ایرانی نیست. از طرف دیگر هم نسخه روشنی برای درمان دردهای ایران نداشتند. همین، شروع راه اندیشه …

۱۳۹۹/۰۷/۲۱ / سعدی / حافظ / کتاب / ادبیات
تقابل سنتگرایی سعدی و مدرنیته حافظ است
تهران- ایرنا- یک پژوهشگر ادبیات فارسی، با اشاره به تقابل سعدی و حافظ در نقد ادبی معاصر گفت: افراد مختلف و با اندیشههای متضاد، حافظ را مورد بررسی و تحلیل قرار دادهاند. اما افرادی که به شعر سعدی توجه کردهاند، افرادی معتدل و سنتگرا بودهاند.

۱۳۹۹/۰۷/۲۱ / مدرنیته / اسطوره / جهانی شدن / انسان / فضای مجازی / محمدرضا شجریان
دنیای مدرن، خالی از اسطورهها
به عبارت دیگر، انسان پستمدرن به دلیل استفاده از فضای مجازی و رشد دسترسی به اطلاعات در دنیای امروز، دیگر فرصت و شالوده لازم برای ساخت اسطوره به شکل فردی را از دست میدهد.

۱۳۹۹/۰۷/۱۶ / قطر / فدراسیون جهانی فوتبال / اینفانتینو / جام جهانی
اینفانتینو: ورزشگاه البیت آمیختهای از مدرنیته و سنت است/جام جهانی 2022 منحصر به فرد خواهد بود
رئیس فدراسیون جهانی فوتبال بعد از حضور در ورزشگاه افتتاحیه جام جهانی 2022 به تمجید از این استادیوم پرداخت.

۱۳۹۹/۰۷/۱۵
نوبت غرب است که تهران را بشناسد
شبنم سیدمجیدی ـ روزنامهنگار پایتخت 224ساله، حوادث، تغییرات، رویدادها و آمد و شدهای بسیاری را به چشم دیده است؛ شهری با داستانهای هزار و یک شب که سیاحان و سیاستمداران و هرگونه آدم علاقهمند به شرق را همواره به سوی خود کشانده است. سفرنامهها، حرفها، گفتوگوها و خاطرات آنها که به تهران آمدند، نشان میدهد که مواجهه با لایههای مختلف این شهر پیچیده، شلوغ، پر از زیبایی و زشتی، پر از مدرنیته و سنت، مملو از آدمهای مختلف با داستانهای متفاوت باعث حیرت و شگفتی شده است. نخستین جهانگردانی که به …

۱۳۹۹/۰۷/۰۸
افتاد ولی نشکست!
«افتاد ولی نشکست» عنوان نمایشگاه گروهی چند رسانهای این روزهای گالری ویستا است که در پی مطالعه فرهنگ عامه با محوریت تاثیر پتروشیمی بر مدرنیته در ایران شکل گرفته است.

۱۳۹۹/۰۷/۰۶
روش های کهن دست و پا گیر کشاورزی بوشهر شد؛ حرکت لاک پشتی از سنت به مدرنیته
بوشهر- کشاورزی در استان بوشهر همچنان شکل سنتی خود را حفظ کرده است و میطلبد که به سمت تحول در عرصه کشاورزی حرکت کرد و شیوههای نوین آبیاری نیز استفاده شود.

۱۳۹۹/۰۷/۰۵ / مدرنیته / انتشارات فرهامه / ترجمه / فرهنگ عامه / پست مدرنیسم
کتاب «مدرنیته، پزشکی و سلامت» منتشر شد
کتاب «مدرنیته، پزشکی و سلامت» اثر گراهام اسکمبلر و پل هیگز بهتازگی با ترجمه مهسا علاء توسط انتشارات فرهامه منتشر و راهی بازار نشر شد.

۱۳۹۹/۰۷/۰۲ / ویروس کرونا / اسرائیل / رژیم صهیونیستی / هراس جهانی از ویروس کرونا
افزایش ۷۰ درصدی آمار ابتلا روزانه به کرونا در فلسطین اشغالی
تهران - ایرنا - افزایش ۷۰ درصدی افزایش روزانه آمار ابتلا به «ویروس کرونا» در رژیم مدعی مدرنیته در فلسطین اشغالی درحالی است که کابینه رژیم صهیونیستی با ضعف مدیریتی در کنترل بحران شیوع این ویروس، توجهی به این مساله ندارد.

۱۳۹۹/۰۷/۰۲
علیه اجتماعات انسانی
کرونا روح جهان مدرن را هدف قرار گرفته است. اما ذات تأویلی این ادعا کماکان مثال و ادله اثباتپذیر میطلبد، چرا که اگر بپذیریم کرونا دشمن بشریت شده، پس پربیراه نخواهد بود که این ادعا را هم مطرح کنیم که برای شکست چنین دشمنی باید از روح زمانهای که در آن قرار داریم، وام بگیریم. زمانی که برجهای دو قلو هدف هواپیماهای مسافربری خطوط هوایی ایالات متحده قرار گرفتند دو احتمال مهم فلسفی میتوانست در جهان غرب مطرح شود. اول آنکه دشمنی مدرن بر پدیدههایی به طور کلی مدرن و البته با بینهایت ابزارهای کوچک مدرن در درونش حمله کرده است. به این معنی که روح مدرنیته خودش را در موضع انتقامی سخت قرار داده است. دوم آنکه میپذیرفتیم که علت این حادثه نوستالژی سنتی مردمانی درد …

۱۳۹۹/۰۷/۰۱
چگونه با ماهی قزلآلا سفر کنیم؟
«چگونه با ماهی قزلآلا سفر کنیم؟» مجموعهای است از یادداشتها و طنزهای اکو درباره زندگی، مدرنیته و تکنولوژی. او در این یادداشتها به روانی و سادگی درباره اینترنت، تلویزیون، موبایل و دیگر وسایل گوناگون دوران مدرن نوشته است. این کتاب را غلامرضا امامی، مترجم پیشکسوت به فارسی برگردانده است. در این کتاب، اومبرتو اکو در یادداشتی با عنوان «چگونه تعطیلاتی فاخر داشته باشیم؟» به کتاب «قابوسنامه» و «السعاده والاسعاد» اشاره میکند. این امر نشان میدهدکه او تا چه اندازه به فرهنگ کشور ما و خاورمیانه علاقهمند …

۱۳۹۹/۰۶/۳۱ / استانی-اجتماعی / تعلیم و تربیت / مدرنیته
چالشهای والدین در تربیت فرزندان
یک روانشناس گفت: گذر از دوران سنتی به مدرنیته سبب شده که کودکان و نوجوانان در معرض انواع آسیبهای روانی باشند.

۱۳۹۹/۰۶/۲۷ / آیتالله علیدوست
دفاع موجه از تراث و یک پیشنهاد؛ آیتالله ابوالقاسم علیدوست
آیتالله ابوالقاسم علیدوست در یادداشتی با موضوع «دفاع موجه از تراث» به سخنان فردی به نام سیدکمال حیدری که با موضوع "چالشهای پیش روی دین و مدرنیته در مواجه با ویروس کرونا" مطالبی را مطرح کرده است پاسخ داد.

۱۳۹۹/۰۶/۲۶
معماران جوان به خانههای قدیمی جان میدهند
خانههای قدیمی طراحیهای منحصربهفردی دارند که میتوان از ظرفیت و پتانسیل آنها برای بازسازی دوباره و البته مدرنشدن استفاده کرد. قرارگرفتن سنت و مدرنیته در کنار هم قطعا تصاویر زیبایی در برابر بینندگان قرار میدهد که سبب حیرت میشود.

۱۳۹۹/۰۶/۲۴ / شهریار زرشناس / کتابخانه مجلس شورای اسلامی / کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس
پژوهشها را به سمت انضمامی شدن میبریم / از پارلمان گذر نمیکنیم
شهریار زرشناس میگوید که پژوهشهای پیشین در کتابخانه مجلس ناظر به مسائل انضمامی کشور نبود. ما دچار شبهمدرنیته هستیم و باید از آن گذر کنیم که این گذر البته درباره پارلمان نیست.

۱۳۹۹/۰۶/۲۴
برآمدن سیمرغ از خرابههای جنگ
جمال رهنمایی پایان جنگ عالمگیر دوم و خروج متفقین از ایران و خلأ حضور قدرت مسلط پهلوی اول و دولتهای مستعجل چند ماهه، چند سال فضای باز فرهنگی و سیاسی مطلوبی برای اهالی هنر و رسانه فراهم آورده بود. در این میان اهالی تئاتر هم با استفاده از شرایط موجود و اقبال مردم به انواع مظاهر مدرنیته، روزهایی طلایی را تجربه میکردند. سالنهای مجهز و بزرگ تئاتر یکی پس از دیگری افتتاح میشد و نمایشنامههایی با مضامین هنری، اجتماعی و سیاسی روی صحنه میرفت. در همین سالها بازیگران و نویسندگان زیادی رشد کردند و شکوفا …

۱۳۹۹/۰۶/۲۳
سینما متروپل؛ تقارن در نگاه وارطان
سعید برآبادی در سال1325 سینما متروپل در خیابان لالهزار و در قالب یک برنامه مفصل با حضور اشرف پهلوی افتتاح شد. وارطان در معماری این بنا و رعایت ریزهکاریهای داخلی کاری کرده بود که حضار به محض ورود، انگشت به دهان ماندند و حتی روزنامه الیک در گزارشی از افتتاح این سینما نوشت: «این بنا، آخرین کار و بهترین اثر اوست... او در این بنا ظرافت هنر، ریتم، مدرنیته، هماهنگی، سادگی و جذابیت والایی بهکار برده است». سینما در اوایل سال1325 با اکران فیلم «نگهبان مبارز» افتتاح شد، اما قبل از نخستین اکران، …

۱۳۹۹/۰۶/۱۹
با شکلگیری «ملیت» بسیاری از مشکلات حل میشود
یک جامعهشناس گفت: دنیای سنت، مدرنیته و پست مدرن در ایران هر کدام نهادهای خود را دارند و بزرگترین تعارضی که این مسئله در جامعه به وجود میآورد این است که جلوی شکل گیری ملت را می گیرد البته موانع شکل گیری ملت بیشمار است.

۱۳۹۹/۰۶/۱۹
تبارشناسی سوژه مدرن اثر دومینیک لاپورت
محمدامین عسکری| دومینیک لاپورت (1984–1949) از روانکاوان مطرح کشور فرانسه محسوب میشود. کتاب مهم و تاثیرگذار او، با عنوان زبان ملی فرانسه تحت نظارت لوئی آلتوسر منتشر شد و کتاب تبارشناسی سوژه مدرن ادامهای بر این کتاب محسوب میشود. لاپورت در کتاب اخیر با نظر به میراث ژرژ باتای در کاوش پیشاتاریخ مدرنیته سراغ موضوعی مغفول مانده، اما بسیار پراهمیت و اساسی در تاریخ زندگی بشر متمدن یعنی فضولات انسانی میرود.هدف او در این مسیر، بررسی چگونگی تکوین «آگاهی» (من) در پیوستگی با ظهور مدرنیته است. با نظر به این مساله روششناسی لاپورت نیز مشخص میشود. لاپورت در بررسی مسائل گوناگون و پیچیدهای که مدنظر دارد به سیاقی نیچهای- فوکویی از شیوهای «تبارشناسانه» …


۱۳۹۹/۰۶/۱۶
فیلسوف پرفروغ
جمال رهنمایی پنجم آذرماه سال1321 محمدعلی فروغی ملقب به ذکاءالملک، سیاستمدار، فیلسوف و روزنامهنگار ایرانی در تهران درگذشت. فضای فرهنگی و خانواده از او فردی علاقهمند به اندیشه و ساختارسازی و بنیادسازی ساخته بود. او با ترجمه آثار مهم فلسفی غرب در زمان خود و تالیفات در اینباره مانند کتاب مشهور «سیر حکمت در اروپا» و تصحیح آثار ادبی ایران مانند کلیات سعدی و نوشتن کتابهایی در اینباره مانند «تاریخ ایران باستان» به تبیین پایه بنیادین اندیشه مدرنیته در ایران پرداخت. در تسهیل همین مدرنیزاسیون …

۱۳۹۹/۰۶/۱۳ / استانی-اجتماعی / شبهات دینی / فضای مجازی
مدرنیته، جوانان را در معرض انواع شبهات قرار داده است
یک کارشناس مذهبی گفت: در روزگار ما که جوانان بهسبب ظهور مدرنیته و از طریق انواع رسانههای دیداری، شنیداری و امواج گسترده وسایل الکترونیک و حضور در فضاهای مجازی در معرض خطر انواع شبههها و عوامل گمراه کننده دیگر قرار گرفتهاند و حوادث گوناگونی در کمین آنهاست.

۱۳۹۹/۰۶/۱۲
بحران مدرنیته و ضرورت تجدد سنت
گاهی چارهای نیست جز اینکه مثل پرنده کوکو بر یک نهج بگوییم و بگوییم. محل نزاع هر بحثی را روشن کردن، دشواره آن است. از آن زمان که عباس میرزا گفت: «اجنبی حرف بزن! بگو من چه باید بکنم که ایرانیان را هوشیار کنم»، تا آن زمان که با نقد این نگاه، علوم اجتماعی به فکر افتاد که الزاما «اجنبی» در چه باید کرد ما موثر نخواهد بود، تلاشهای بسیار شده است. در این گفتوگو چنانکه پیشروست، برآنیم تا بر یک لحظه بنیادین ضروری در تاریخ تفکر و تحول، درنگ کنیم. ما چگونه به امر مدرن یا روند مدرنیزاسیون یا جریان مدرنیته وصل شدهایم؟ «ما» کیست و به چه معنا در سرنوشت خود مداخله میکند یا کرده است؟ هرچند تا امروز طریق مواجهه این «ما» با مدرنیته، …

۱۳۹۹/۰۶/۱۲
ساخت لحظه حال براساس گذشته
یکبار چند نفر از من پرسیدند که چرا تو به مکتب فرانکفورت نمیپردازی و بیشتر به فرانسویها توجه داری. من گفتم که آنها به طور عام اصلا کاری با ما جهان سومیها ندارند و چرا من باید به آنها توجه کنم؟ درگیری آغازین من به هابرماس به زمان تحصیلم باز میگردد، آن هم از منظری متفاوت با منظر دکتر مصباحیان. یعنی از منظر نقد اقتصاد سیاسی به هابرماس نگاه میکردم که ایده کنش ارتباطی و فضای ایدهآل زیست جهان مبتنی بر گفتوگو و تعامل را نقد میکرد. آن منظر نگرش هابرماس را ایدهآلیستی درنظر میگرفت و میگفت، دیدگاه هابرماس به دلیل نادیده گرفتن اقتصاد سیاسی و نقد اقتصاد سیاسی و پایین آوردن فتیله مارکس امکانپذیر شده است. …

۱۳۹۹/۰۶/۱۱
تضییع سیستماتیک حقوقِ انواع اقلیتها نتیجه عدالتِ عصر مدرن است/ اروپامحوری نتیجه همانیِ عقل و اخلاق است که از برتریطلبی سردرآورده/ چه کسی میتواند ثابت کند افغانستان کمتر از آمریکا مدرن است؟
ایلنا: آناتول لیون معتقد است که دوران مدرن در نهایت شکوفایی است اما شوربختانه این شکوفایی بحران زاییده است. پسامدرنیته برزخ و تعلیق میان دورهایست که پشت سر باید…

۱۳۹۹/۰۶/۰۹ / نشر آگاه / مدرنیته / دولت مدرن / تازه های نشر / تجدید چاپ / داریوش آشوری
«شهریار» به چاپ دوازدهم رسید/متنی که سیاست مدرن را بنیان گذاشت
نشر آگاه دوازدهمین چاپ «شهریار» اثر ماکیاولی و ترجمه داریوش آشوری را منتشر کرد. ماکیاولی را به دلیل نگارش این کتاب بنیانگذار سیاست مدرن دانستهاند.

۱۳۹۹/۰۶/۰۸ / مهدی تدینی / اسلام گرایی
اسلامگرایی: سومین جنبش مقاومت رادیکال+دانلود
کتاب «اسلامگرایی: سومین جنبش مقاومت رادیکال»، در روزهای آتی منتشر میشود. نظریه یا فرضیۀ اصلی کتاب در عنوانش آمده است: اسلامگرایی به عنوان «سومین جنبش مقاومت رادیکال» معرفی شده است؛ مقاومت در برابر چه؟ نامگذاری اینکه این مقاومت در برابر چیست، یکی از سختیهای کار نولته بوده است و به همین دلیل فصلی مجزا را به این اختصاص داده تا بفهمد این مقاومت در برابر چیست؛ اما شاید علیالحساب بتوان آن را «مدرنیته» یا «لیبرالدموکراسی» نامید.


۱۳۹۹/۰۶/۰۳ / ناصر فکوهی / دونالد ترامپ / ترامپیسم / انتخابات ریاست جمهوری آمریکا / ولادیمیر پوتین / روسیه / ویروس کرونا
دگرگونی اجتماعی و مصیبتهای کنونی جهان
پایه مصیبتی به نام ترامپیسم برای آمریکا و جهان در نوعی خشونت «مردانه»، در نوعی «دورافتادگی» از مدرنیته شهری، در نوعی دورافتادگی از درک علمی و دانشگاهی از جهان، در نوعی قشریگری اعتقادی ضد علم، و سرانجام در عدم توانایی به درک تغییر جهان و پذیرفتن جهان جدید به دلیل کهولت است. همه این عوامل بسیار مهم هستند.

۱۳۹۹/۰۶/۰۲ / کتاب و ادبیات
هنر و ادبیات انقلاب ـ 13| پاورقیهای زرد، سوغات مدرنیته جعلی پهلوی
ما با پاورقیهایی روبرو هستیم که جامعه را از لایههای فکری، به سمت لایههای مبتذل و تقریباً آرزو مانند جامعهای سودازده میبرد که باید به هر ترتیبی شده اخلاق را قربانی خوشبختی و پول کرد، و پول اساس فکر و ضدیت با دین و معرفت و ایران زیستی میشود.

۱۳۹۹/۰۵/۲۹ / جشنواره موسیقی نواحی / موسیقی
پیوند سنت و مدرنیته در کنسرتهای آنلاین موسیقی نواحی/ آیا این مسیر ادامه دارد
رویداد کنسرت آنلاین موسیقی نواحی طی چهار شب در کتابخانه بازار بزرگ ایران برگزار شد، حال باید دید برگزاری چنین رویدادهایی در این مکان ادامهدار خواهد بود یا خیر.

۱۳۹۹/۰۵/۲۶ / ایسنا / بانک ها / انفجار بیروت / برزیل / لبنان / کرونا / همه_باهم_علیه_کرونا
مدرنیته، کرونا و رویاهای بربادرفته
فضای عجیبی است؛ ترس، استرس، پرخاشگری، رفتارهای مضحک و انبوهی طنز و روایت، همه حول یک پدیده به نام کرونا... ویروس مرموز مرگباری که مشخص نیست اولین بار چطور روی سر بشریت خراب شد.

۱۳۹۹/۰۵/۲۵
«دودمان آگاهی در جهان مدرن»
در جهان مدرنیته، ایده با مساله آگاهی پیوند میخورد و در واقع ایدئولوژی با آگاهی مرتبط میشود؛ چنانکه مساله دکارت اساسا آگاهی بود. پیش از آنکه دکارت جایگاه مرکزی فاعلیت ذهن انسانی در امر شناسایی را تثبیت کند، جهان، طبیعت و در واقع حقایق، جدا از انسان و در انفکاک از او اعتبار و معنی داشت. به تعبیر قدما، خدایی بود، طبیعتی بود و انسانی بود و بنابراین خدا و طبیعت معنا را تعیین میکردند. اما با شکوفایی رنسانس با تحولی مواجه شدیم که ساختار را بدین سو کشانید که در بدو امر انسان در مرتبه بعد طبیعت و در نهایت خدا مطرح شود. از اینجا به بعد آن چیزی که اصالت یافت ذهن انسان بود؛ بدین معنا که انسان تلاش کرد، نظریه خود را به ذهن و ساختار ذهن معطوف کند. پیش از رنسانس، ایمان در …

۱۳۹۹/۰۵/۲۲
پاسخ دکتر محمد محمدرضایی به آیت الله حیدری
دکتر محمد محمد رضایی (استاد تمام فلسفه دین دانشگاه تهران و محقق حوزه علمیه) به نظرات آیت الله سید کمال حیدری (استاد و مدرس علوم حوزوی) در بارهی «چالشهای پیش روی دین و مدرنیته در مواجهه با کرونا» پاسخی داده است. متن پاسخ وی که نسخهای از آن به انصاف…

۱۳۹۹/۰۵/۲۱
دروغ بزرگ تاریخ
یعقوب توکلی سفرهای خارجی سران ایران در دوره قاجار و پهلوی اول شاید به تعداد انگشتان دو دست نرسد. یکی دو سفر ناصرالدین شاه، یکی دو سفر مظفرالدین شاه و البته سلطنت بیسفر محمدعلیشاه که سفر نهاییاش که به اخراج او از کشور منجر شد، سفر پادشاهانه تلقی نمیشد. یکی دو سفر احمدشاه و واپسین سفر تا آن دوره، سفر رضاخان به ترکیه بود. سفرهای اروپایی به این شکل هدفگذاری میشد که بتوانند دستاوردهای مدرنیته غربی و جهان نو را در آن زمان ببینند. این سفرها تأثیراتی هم داشت مانند آوردن برخی از صنایع یا مظاهر …

۱۳۹۹/۰۵/۲۰ / روسیه / ترامپ / بایدن / انتخابات 2020 / پوتین / تبلیغات
مدرنیته با ابزار سرکوب
طبقه متوسط جدید یکی از طبقات مهم اجتماعی است که همواره در دوران رضاشاه و دوران نوسازی رژیم محمدرضا شاه و نیز مراحل شکلگیری انقلاب اسلامی نقش مهمی داشت؛ ازاینرو یکی از مباحث عمده ساخت طبقات اجتماعی، شناخت جایگاه و مراحل شکلگیری آنها است.

۱۳۹۹/۰۵/۱۶
هایدگر و نیچه اگر زنده بودند ترامپ را مجسمه تمام عیار فرهنگ مدرن میدانستند/ سیاست مدرن هیچ قاعده اخلاقی و حقوقی انسانی را به رسمیت نمیشناسد/ نهادهای بینالمللی برای درمان منازعات کارایی حقوقی ندارند
ایلنا: «استفن والت» معتقد است ترامپ نه تنها برآمده نظم جهانی است بلکه او را بسط منطقی مدرنیته و سیاست مدرن هم تلقی کرده و معتقد است که رئالیسم حاکم بر جهان، فردی چون…

۱۳۹۹/۰۵/۱۶
مدرنیته و دیگری آن
نشست نقد کتاب «مدرنیته و دیگری آن» اثر حسین مصباحیان با سخنرانی منتقدانی چون ابراهیم توفیق و حسینعلی نوذری امروز (پنجشنبه 16 مرداد) ساعت 15 تا 17 برگزار میشود. کتاب مدرنیته و دیگری آن؛ مواجهه انتقادی با تفسیر هابرماس از مدرنیته به مثابه پروژهای ناتمام، اثری است به قلم حسین مصباحیان عضو هیات علمی دانشگاه تهران که به مواجهه انتقادی با تفسیر هابرماس از مدرنیته به عنوان پروژهای ناتمام پرداخته است. این کتاب تلاش میکند تا «پروژه سنت» و به تبع آن «تنوع مدرنیته» را در مقابل نظریه هابرماس مبنی بر همهشمولی مدرنیته تکصدایی قرار دهد. کتاب در چهار فصل چهار ابتدایی، حوزههای مهم فلسفه یورگن هابرماس را مورد ارزیابی انتقادی …

۱۳۹۹/۰۵/۱۴
7 قاب از انقلاب مشروطه و به زبان ساده
مشروطه برای این بود که شاه نه علیالاطلاق که به صورت مشروط و مقید و از کانال مجلس و عدالتخانه سلطنت کند. ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه از سفرهای خود مصنوعات جدید را میآوردند. از اتومبیل و دوربین سینما تا ابزار های دیگر. آنان شیفته مدرنیسم و تجدد ظاهری شده بودند و روشنفکران زمان روح مدرنیته را در مشروط کردن قدرت شاه و تشکیل مجلس میدانستند و مشروطه ورود این دستاورد به ایران بود.

۱۳۹۹/۰۵/۱۴
تصاویر | درهای منحصر به فرد در دل پایتخت
ساختوسازها و مدرنیته شدن شهرها تاثیر فراوانی بر نوع و شکل درِ خانهها داشته است، در این میان اگر در همین پایتخت گشتی بزنیم با خانههایی مواجه میشویم که با دیدنشان میشود گذشته و حال و هوای آن روزهای تهران را مجسم کرد. درهایی که یادگاری از ایام قدیم هستند.

۱۳۹۹/۰۵/۱۴
اویغورها در چین و وضعیت ما!
با کشورهای مغولستان، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، افغانستان و پاکستان هممرز است. این منطقه که در شمالغرب چین قرار دارد، استانی خودمختار است که در مسیر راههای ارتباطی مهم چین با کشورهای دیگر در غرب آسیا و اروپا (درگذشته جاده ابریشم) قرار گرفته است. سینکیانگ بزرگترین استان چین است و در مرکز سرزمینهای وسیع در میانه اوراسیا قرار گرفته است. سینکیانگ حدودا یکهشتم کل مساحت جمهوری خلق چین را دربر میگیرد. سینکیانگ از نظر منابع طبیعی بسیار غنی است و نفت فقط یکی از منابع مهم آن به شمار میآید. از شهرهای مهم سینکیانگ که ۱٫۶ میلیون کیلومتر مربع مساحت دارد، میتوان ارومچی، کاشغر، تورفان، کارامی، یینینگ و شیهزی را نام برد. من این …
• اسرائیل • ترامپ • ژاپن • آیتالله علیدوست • جام جهانی • هفته کتاب • داریوش آشوری • موسسه فرهنگی موعود • هنرهای نمایشی • کتاب • باغ و باغبانی • تئاتر خراسان رضوی • حسن معجونی • منطقه ۲۰ • انتخابات 2020 • فرانسه • فیلم لتیان • زنان • شهریار زرشناس