جمعه, ۲۶ دی, ۱۳۹۹ / 15 January, 2021
سلسله صفویه

۱۳۹۹/۰۹/۲۴ / گندم / امام صادق / سلسله صفویه / پیامبر اکرم / ادبیات فارسی / اصفهان / حافظ / ادبیات / احتکار
محتکران بخوانند
تهران- ایرنا- چه بسیار جنایتهای خانوادگی و اجتماعی و پریشانیهای روح و روانی که میتواند برآمده از اثرهای احتکارِ کالا و گرانیِ دلبخواه و انحصاریِ آن باشد. شاید از این رو است که حضرت پیامبر اکرم(ص) فرمودهاند: «محتکران و آدمکشان در جهنم همدرجهاند».

۱۳۹۹/۰۹/۱۹ / کتابخانه ایرنا / تبریز / ایران شناسی / اردبیل / کتاب / ایران / ترکیه
«گزارش یک انقلاب شیعی»؛ ۵۶۴ سال قبل
تهران - ایرنا - کتاب «گزارش یک انقلاب شیعی: آناتولی ۸۷۸ قمری»، به قلمِ امیرفروزان میرفندرسکی روایتی تاریخی از روی کارآمدن سلسله صفویه و با نگاهی به ریشههای آن و رویاروییهای ایران و عثمانی در سده نهم قمری، منتشر شده است.

۱۳۹۹/۰۹/۰۵ / کتابخانه ایرنا / سلسله صفویه / اصفهان / پاریس / تاریخ ایران / شاردن
سیاحتنامه شاردن؛ راویتی ریزبین از ایران عصر صفوی
تهران- ایرنا- ژان شاردن، جواهرفروش و جهانگرد فرانسوی بود که لقب «تاجر شا» را از شاه عباس دوم دریافت کرد؛ او در دوره صفویه به ایران سفر کرد و شرح دیدههای خود را در ۱۰ جلد به رشته تحریر درآورد تا این اثر بهعنوان یکی از ارزشمندترین آثار پژوهشگران غربی درباره ایران و خاور نزدیک به شمار آید.

۱۳۹۹/۰۸/۲۹
تأدیب افغانها، مقدمه لشکرکشی به هند
284 سال پیش، برابر با بیست و نهم آبان 1115 خورشیدی، نادرشاه افشار برای گوشمالی افغانهایی که شهرهای ایران را گاه و بیگاه مورد تاخت و تاز خود قرار میدادند به قندهار لشکر کشید. ماجرای ایرانیها و افغانها خیلی پیش از این و با انقراض سلسله صفویه آغاز شده بود. شاهسلطان حسین بیکفایتترین پادشاه صفوی سالها قبل سریر خود را دو دستی تقدیم محمود افغان کرده بود. محمود نیز بعد از سهسال تاج و تخت را به پسرعمویش اشرف افغان بخشید. اشرف تصمیم داشت تاج پادشاهی کل ایران را بر سر بگذارد، اما همه این محاسبات با ظهور نادرقلی بزرگ ایل افشار به هم ریخت. نادر پس از شکست دادن افغانها همه حکامی را که در سراسر ایران داعیه سلطنت داشتند بر جای خود …

۱۳۹۹/۰۸/۱۱
شاهی که میخواست مذهب شیعه را براندازد
شاهاسماعیل دوم در واقع سومین پادشاه سلسله صفویه است که از ٩٥٥ تا ٩٥٦ خورشیدی به مدت یک سال ونیم بر ایران حکومت کرد. اسماعیل دومین پسر شاهطهماسب یکم و مادرش زنی از ایل ترکمان بود. اینکه چرا بعد از مرگ شاهطهماسب، محمد میرزا یعنی پسر ارشد شاهطهماسب به قدرت نرسید، دلیل واضح و مهمی داشت که همانا به نابینابودن او برمیگشت. اسماعیل دوم در زمان سلطنت پدرش طهماسب یکم به حکومت هرات فرستاده شده بود که دلیل این امر به خودسریهای او و بیتوجهی به دستوران پدرش برمیگشت، اما دورکردن او از مرکز حکومت نیز شاهطهماسب را از نگرانی درنیاورد و عاقبت شاهصفوی دستور زندانیکردن پسرش را صادر کرد. از شانس بد اسماعیل میرزا، شاهطهماسب رکورد پادشاهی در دودمان صفوی را با ٥٤سال سلطنت شکست و او نیز مجبور شد ٢٠سال …

۱۳۹۹/۰۶/۲۵ / سلسله صفویه / اصفهان / مرمت
حمام شاهزاده ها
ایرنا-اصفهان- حمام شاهزاده ها در دوره صفوی ساخته شده است. بانی این اثر معماری یکی از شاهزادگان صفوی به نام شهربانو بیگم، دختر شاه سلطان حسین صفوی است. این بنا در تقاطع دو بازار قدیمی اصفهان به نام های رنگرزها و بازارچه نو قرار گرفته ، این حمام به تازگی مرمت و احیا شده است و به زودی به موزه تبدیل خواهد شد .

۱۳۹۹/۰۶/۰۱ / جنگ / چالدران / سلسله صفویه / تاریخ / تاریخ ایران
جنگ چالدران و تغییر مناسبات سیاسی
تهران-ایرنا- جنگ چالدران یکی از مهمترین جنگهای تاریخ خاورمیانه است. این جنگ مانند بسیاری از اتفاقات تاریخی نیست که در پاورقی یک مجله بشود، دربارهاش سخن گفت. در واقع نبرد چالدران بود که با تعیین مرزهای امپراطوری صفوی و امپراطوری عثمانی، خاورمیانه مدرن را شکل داد.

۱۳۹۹/۰۵/۱۹ / سلسله صفویه / شاه سلطان حسین / سلطنت / حرمسرا / فروپاشی
آغاز پایان صفویه
اما خانواده سلطنتی و بیشتر مردان دولت و دربار روی جانشینی سلطان حسین که مردی رام و مطیع بود، توافق کردند و تابستان ۱۰۷۳ خورشیدی در چنین روزی او را به تخت سلطنت نشاندند.

۱۳۹۹/۰۲/۲۳ / دوره استعماری / دریای عمان / پرتغال / سلسله صفویه / بندرعباس / خلیج فارس / تنگه هرمز
تصرف هرمز سنگ بنای مناسبات استعماری در خلیج فارس
تهران-ایرنا- پرتغالیها نخستین استعمارگرانی بودند که از غرب اروپا به خلیج فارس و هندوستان وارد شدند، حضور آنها به خلیج فارس همزمان با سالهای نخست سلطنت شاه اسماعیل صفوی بود. آنها بیش از یکصد سال این منطقه را تحت استعمار خود قرار دادند و به اقتصاد و تجارت ایران ضربه زدند.

۱۳۹۹/۰۲/۱۳ / پژوهشگاه حوزه و دانشگاه / صفویه / تازه های نشر
بازنشر «زبدةالتواریخ»/تاریخ ایدئولوژیک جهان از آدم(ع) تا صفویه
دومین چاپ «زبدةالتواریخ» اثر ملا کمال منجم، تاریخنگار عصر صفوی منتشر شد. این کتاب روایت ایدئولوژیک تاریخ از هبوط حضرت آدم تا سلسله صفویه است.

۱۳۹۹/۰۲/۰۳
یعنی همهجا عکس رخ یار توان دید
شیخ بهایی (بهاءالدین محمد بن حسین عاملی) حکیم جامع تمدنیسازی بود که برای اصلاح جامعه و تمدن اسلامی- ایرانی، طریق عرفان اجتماعی شیخ صفیالدین اردبیلی، رهبر معنوی سلسله صفویه و ایران مدرن را پیشه خود ساخت. حکیم نقش مهمی در تمدنسازی ایران دوره صفویه ایفا کرد. او عارف، فقیه، ستارهشناس، ریاضیدان، شاعر، ادیب، مورخ، دانشمند و سیاستمدار بزرگ قرون ده و یازده هجری و متخصص دانشهای عرفان، منطق، هیات و ریاضیات، ادبیات فارسی و عربی بود. شیخ بهایی خالق حدود ۹۵ کتاب و رساله در عرفان، اخلاق، فقه، سیاست، هنر، حدیث، ریاضی، نجوم، مهندسی و فیزیک است. سازمان یونسکو در سال ۲۰۰۹ که با سال نجوم مصادف بود؛ نام شیخ بهایی را به احترام خدمات او به علم ستارهشناسی در فهرست مفاخر …

۱۳۹۸/۱۰/۲۳
اصفهان مَهد فرهنگ و هنر
از گذشتههای بسیار دور و سالها قبلاز بوجود آمدن سلسله صفویه تاکنون، با سابقهای بیش از هزار سال و حتی قبل از زمان سلجوقیان، اصفهان مَهد فرهنگ و هنر و ادب و تاریخ کهن ایرانی بوده و هست، هنرهائی که هرکدام افتخاری برای کشور عزیزمان ایران اسلامی به حساب میآیند، آثار تاریخی و اَبنیههای تاریخی شامل مکانهای مذهبی متعدد و محلههای قدیمی ازجمله دهها مسجد بزرگ و باشکوه که دوتای آن در میدان بزرگ امام اصفهان که به میدان نقش جهان هم شناخته میشود قرار دارند و در کنار آنها عمارت عالی قاپو با هفت طبقه جذاب و هنرمندانه باشکوه در یکطرف این ساختمان شگفتانگیز که کاخ و محل اقامت موقت شاهان صفوی و محل مناسبی برای تماشای مسابقات چوگان با اسب از ایوان بلند و بزرگ آن در این میدان بوده است و همچنین بازارِ معروف …

۱۳۹۸/۰۲/۲۳
سلطانِ دوره تثبیت
شاه اسماعیل یکم بهعنوان بنیانگذار سلسله صفویه بیشتر دوران پادشاهی خود را به جنگ با مدعیان داخلی گذراند و عاقبت بعد از ٢٢سال سلطنت، تاج و تخت را به پسر ١٠ سالهاش تهماسب یکم واگذار کرد.

۱۳۹۸/۰۲/۲۲
تشکر ویژه اژهای از سلسله صفویه
اقتصادنیوز؛ غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه در مراسم تودیع و معارفه رئیسکل دادگستری اردبیل، این شهر را مهد تشیع خواند و گفت: امروز هر آنچه که از تشیع در کشور میبینیم مرهون سلسله صفویه است که حب علی را در دل ملت زنده نگهداشتهاند.
• پاریس • صفویه • ادبیات فارسی • تاریخ ایران • دریای عمان • گندم • کتاب • تازه های نشر • تاریخ • احتکار • دوره استعماری • پیامبر اکرم • پژوهشگاه حوزه و دانشگاه • فروپاشی • خلیج فارس • ایران • جنگ • چالدران • پرتغال