جمعه, ۳ بهمن, ۱۳۹۹ / 22 January, 2021
اندیشه سیاسی

۱۳۹۹/۱۰/۲۵ / استانی-اجتماعی / شهردار شیراز / بهشت احمدی / شهید گمنام
مستقل از هر اندیشه سیاسی به میراث معنوی ملت احترام بگذاریم
شهردار شیراز گفت: مستقل از هر گرایش فکری و اندیشه سیاسی، باید به میراث معنوی و شهدای ملت احترام بگذاریم و بزرگی شهدا، غرور ملت و از خودگذشتگی جوانان ۱۶ و۱۷ ساله و صبر پدر و مادرانی که مصیبتهایی بر آنها وارد شد را پاس بداریم.

۱۳۹۹/۱۰/۲۴ / پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
کتاب «مختارات من نصوص الفقه السیاسی» منتشر شد
ایلنا: کتاب «مختارات من نصوص الفقه السیاسی» به همت پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی چاپ و در اختیار محققان و پژوهشگران…

۱۳۹۹/۱۰/۲۳ / معرفی نشریات / پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی / علوم سیاسی اسلامی
شماره ۳ دوفصلنامه علمی تخصصی «مطالعات سیاسی اسلام» منتشر شد
به همت پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی و اداره نشریات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی سومین شماره دوفصلنامه علمی تخصصی (انگلیسی) Islamic Political Studies منتشر شد.

۱۳۹۹/۱۰/۲۱ / رژیم آل سعود / مقاومت اسلامی / بحرین / شیخ نمر
مقامات سعودی جسد شهید نمر را تحویل دهند
مرکز امت واحده با همکاری بنیاد بین المللی عاشورا و ستاد بزرگداشت شهید النمر در بحرین به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شیخ نمر باقر النمر و به منظور بزرگداشت شهدای مقاومت اسلامی میزگرد مجازی تحت عنوان "اندیشه سیاسی شهید نمر" برگزار کردند.

۱۳۹۹/۱۰/۱۶ / موسسه بوستان کتاب / تازه های نشر / تجدید چاپ / فقه سیاسی / حکومت اسلامی / اندیشه سیاسی
حوزه اختیارات حکومتی فقهای عصر غیبت در نظام فکری فاضل مقداد
سومین چاپ «اندیشه سیاسی فاضل مقداد» به قلم سیدمحمدرضا موسویان منتشر شد. ارکان حکومت اسلامی و سیاست خارجی آن و حوزه اختیارات حکومتی فقهای عصر غیبت از مهمترین مباحث مطرح شده در این کتاب است.

۱۳۹۹/۱۰/۱۴ / نشر لوگوس / معرفی کتاب / اندیشه سیاسی
تصحیح «سته ضروریه و فصول اربعه» منتشر شد
کتاب «سته ضروریه و فصول اربعه» امیرعلیشیر نوایی با مقدمه، تصحیح، توضیح و تحشیه امیر نعمتی لیمائی و مهدی قاسم نیا به همت نشر لوگوس منتشر شد.

۱۳۹۹/۱۰/۱۳ / شریف لکزایی / قاسم سلیمانی / امام موسی صدر
چرایی و دلایل مقاومت در نگاه تفسیری امام موسی صدر
دانشیار گروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی گفت:امام موسی صدر با تأسیس جنبش أمل به عنوان سرسلسلۀ حلقۀ مقاومت در منطقه به شمار می آید و میتوان گفت امام مقاومت است.

۱۳۹۹/۱۰/۱۳ / ویروس کرونا / مازندران / اختصاصی ایرنا / رشته علوم سیاسی
نگاهی به کتاب " سیاستِ کرونا: مابین رتروتوپیا و اتوپیا "
ساری - ایرنا - کتاب " سیاستِ کرونا: مابین رتروتوپیا و اتوپیا " که بتازگی توسط دکتر محمدتقی قزلسفلی عضو هیات علمی دانشگاه مازندران نوشته ، منتشر شده و در آستانه توزیع قرار دارد ، موضوع تاثیر کرونا بر سیاست و اندیشه سیاسی را به بحث و بررسی گذاشته است.

۱۳۹۹/۱۰/۱۳
چند سوال از جناب آقای گنجی
آقای عبدالله گنجی را از نوشتههای مختلفش میشناسم و ایشان را بر اساس همان اطلاعات ناقص خودم، واقعا دوستدار امام خمینی میدانم و معتقدم برخلاف بسیاری از دوستانش از امام عبور نکرده است. اما بهانه این نوشته مطلبی است که ایشان درباره سخنان هفته قبل یادگار امام نگاشتهاند. در مطلبی نسبتا مفصل این برادر گرامی سخنان آقا سید حسن خمینی را مورد نقد قرار داده بود. بهانه انتقاد هم سخن حاج حسن آقاست که گفته بودند: «با تمام توان ایستادهایم که امام وجهالمصالحه هیچ تفکر و جناحی نشود. نه خودمان و نه هیچ نهادی را متولی انحصاری تفسیر امام نمیدانیم.» در ادامه به برخی از نقدهای جناب گنجی اشاره میکنم. ۱- گنجی مینویسد: «اگرچه سخن ایشان منطقی …

۱۳۹۹/۱۰/۰۹ / مجید انصاری
ضربه به انقلاب و دموکراسی یا تعریف «رجل سیاسی»؟
مجید انصاری: یکی از کلیدیترین مسائل اندیشه سیاسی امام -که همان نهی نظامیان برای ورود به سیاست باشد- نباید زیر پا گذاشته شود

۱۳۹۹/۱۰/۰۹ / حامد زارع / فلسفه / فلسفه جدید
راهنمای خواندن آثار جواد طباطبایی
برای فهم ذهن و زبان جواد طباطبایی به مثابه یک آکادمیسین و استاد اندیشه سیاسی در ایران، فوریترین کار خواندن کتاب «ابنخلدون و علوم اجتماعی» به مثابه مهمترین کتاب فلسفی طباطبایی است.

۱۳۹۹/۰۹/۲۶
بررسی آثار دکتر فیرحی
«همایش علمی بررسی و نقد آثار دکتر فیرحی» به مناسبت فرارسیدن چهلمین روز درگذشت این استاد فقید برگزار میشود. این همایش روز ۲۹ آذر ۹۹ توسط سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی برگزار میشود و طی آن عبدالله نصری، احمد موثقی، احمد نقیبزاده، کیومرث اشتریان، قدیر نصری و محمود شفیعی درباره آثار و پروژه فکری داوود فیرحی سخنرانی خواهند کرد. «همایش علمی بررسی و نقد آثار دکتر فیرحی» در قالب دو پنل استادان و یک پنل پژوهشگران جوان از ساعت ۱۳ تا 15:30 برگزار خواهد شد. برگزاری این رویداد علمی با توجه به ملاحظات بهداشتی به صورت مجازی و برخط انجام خواهد شد. علاقهمندان میتوانند این نشست را به صورت زنده از طریق پایگاه اینترنتی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی به نشانی …

۱۳۹۹/۰۹/۲۳
خصال نظریهپرداز زوال اندیشه سیاسی
بیستوسه آذر، هفتاد و پنجمین سالروز تولد دکتر سیدجواد طباطبایی است، پژوهشگر و استاد علم سیاست و اگرچه خودش چندان تمایل ندارد «روشنفکر» خوانده شود، اما بدون تردید یکی از موثرترین و بحثبرانگیزترین چهرهها در فضای روشنفکری ایران در سه دهه اخیر است که همواره نوشتهها و گفتههایش مورد توجه عموم علاقهمندان به مباحث فکری در ایران قرار گرفته. اگرچه سالهاست اجازه تدریس رسمی در دانشگاهها را ندارد و تا چند سال پیش، عمده کلاسهایش را در موسسات خصوصی برگزار و اندیشهها و دیدگاههایش را از طریق سخنرانیها، گفتوگوهای مطبوعات، یادداشتها و مقالات در مجلات و نگارش کتابها بیان میکرد. اما راز جذابیت افکار و …

۱۳۹۹/۰۹/۱۵ / احمد واعظی / اندیشه سیاسی / معرفی کتاب
کتاب گفتمان سیاسی شیعه امامیه منتشر میشود
دومین اثر از موسوعه ۳۰ جلدی معارف شیعه با عنوان کتاب «گفتمان سیاسی شیعه امامیه» از سوی مؤسسه البیان للتواصل و التاصیل آماده نشر شد.

۱۳۹۹/۰۹/۰۶ / استانی-اجتماعی / میرزا کوچک خان جنگلی / کتاب
کتاب «بررسی اندیشه سیاسی میرزا» در گیلان تدوین می شود
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در گیلان از تهیه و تدوین کتابی با موضوع «بررسی اندیشه سیاسی میرزا کوچک خان جنگلی»در استان خبر داد.

۱۳۹۹/۰۹/۰۶ / داوود فیرحی / فقه / اندیشه / اسلام شناسی
نقد ناقدان فیرحی
در بین قربانیان کرونا، استادان بزرگی وجود داشتهاند؛ اما تجلیلی که از این عالم بزرگوار حوزوی- دانشگاهی صورت گرفت، بینظیر بود. علت این مسئله را در چند نکته میتوان جستوجو کرد؛ پیشتازبودن حجتالاسلام فیرحی در حوزه اندیشه سیاسی اسلام، مباحث عمیق در حوزه فقه سیاسی، آثار متعدد و نوآورانه، اخلاق فروتنانه و جذاب و فعالیت در سطح تودههای مردم، علاوه بر فعالیت دانشگاهی و حوزوی.

۱۳۹۹/۰۹/۰۵ / سیاسی و اجتماعی / عشق / علی شریعتی / فلسفه / لیبرالیسم / دکتر علی شریعتی / سیدحسین نصر / اندیشه سیاسی شریعتی / تاریخ انقلاب در جهان / مخالفان و موافقان شریعتی
فهم مبتذل از شریعتی او را تا حد ضدیت با فلسفه پایین کشید/ ایرانیها هرقدر از جامعه دست بکشند روز به روز وضعیت بدتری خواهند داشت/ نمیتوان در جامعه فاسد زندگی کرد ولی دنبال صلاح و نجات بود
ایلنا: سیدجواد میری میگوید: اگر بخواهیم عنوانی برای رویکرد شریعتی در نظر بگیریم، باید بگوئیم شریعتی یک متفکر پسااستعماری اگزیستالیستی با سویههای الهیات اجتماعی،…

۱۳۹۹/۰۹/۰۴ / انتشارات دانشگاه مفید / تجدید چاپ / تازه های نشر / فلسفه سیاسی / اندیشه سیاسی
نظامیابی فلسفه سیاسی از قرآن و سنت/ مواجهه ما با تجدد چگونه بود؟
«مبانی اندیشه سیاسی در اسلام» اثر سیدصادق حقیق در پله چهارم نشر ایستاد. نویسنده با رجوع به نصوص دینی سعی در ارائه دستگاه جامعی از فلسفه سیاسی از منظر اسلام داشته است.

۱۳۹۹/۰۹/۰۳ / زندان / علی شریعتی / فلسفه / مدرسین حوزه علمیه قم / مصر / اسلام / محمدتقی فاضل میبدی / دکتر علی شریعتی / بیژن عبدالکریمی / اندیشه سیاسی شریعتی
شریعتی همزمان در مقابل فلسفههای مدرن، مذهبیون متحجر و دستگاه حاکم ایستاد/ شریعتی خود را وقف زنده کردن اسلام دربرابر مکاتب چپ کرد/ شریعتی را نباید نفی بلکه باید نقد کرد
ایلنا: عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم میگوید: شریعتی یک تنه در چند جبهه مختلف میجنگید، جبهه فلسفههای مدرن روز، جبهه تحجری که در میان برخی روحانیون بود و…

۱۳۹۹/۰۹/۰۲ / اجتماعی و سیاسی / انقلاب / انقلاب اسلامی ایران / جهان / سیاسی و اجتماعی / علی شریعتی / مسلمانان / دکتر علی شریعتی / بیژن عبدالکریمی / اندیشه سیاسی شریعتی
برداشت شریعتی از انقلاب صرفا اجتماعی و سیاسی نبود/ برای چند دهه رویداد انقلابگونهای در جهان رخ نخواهد داد/ دنیا به سمت مرگ امر سیاسی حرکت میکند
ایلنا: عبدالکریمی میگوید درک شریعتی از انقلاب، صرفا یک انقلاب سیاسی و اجتماعی نبود، بلکه او انقلاب را در رنسانس دینی، تغییر بینش مسلمانان و بازسازی و بازنگری اسلام…

۱۳۹۹/۰۹/۰۲ / محمد مسجد جامعی / روحانیت ، روحانیون ، طلاب
داود فیرحی؛ از تأکید بر اندیشه سیاسی تا اهمیت دادن به جریانهای سیاسی در جهان اسلام
گفتوگویی درباره مرحوم دکتر داود فیرحی

۱۳۹۹/۰۸/۲۸
پای در سنت و سر در دنیای مدرن
خبر درگذشت استاد فرزانه و عالم فرهیخته دکتر داود فیرحی همه دوستان و دوستداران ایشان را در بهت و اندوه فرو برد؛ عالمی که پای در سنت داشت و سر در دنیای مدرن؛ هم مدارج علمی حوزوی را تا عالیترین سطوح پی گرفته بود و هم در دانشگاه تهران مدارج دانشگاهی را به شکلی شایسته به انجام رسانده بود. رساله دکتریاش که بعدها با نام «قدرت، دانش و مشروعیت در اسلام» منتشر شد با راهنمایی و مشاوره استادان گرانمایه دکتر سیدمحمد رضوی و دکتر حسین بشیریه به سال 1378 دفاع شد. آغاز همکاری من با ایشان به سال 1382 خورشیدی و شروع فعالیت «موسسه تحقیقات و توسعه علوم انسانی» بازمیگردد. در آن سال هر دو ما علاوه بر عضویت در هیات مدیره موسسه مذکور به عنوان کمیته علمی ستاد …

۱۳۹۹/۰۸/۲۸
هیولای دولت
توضیح: اندیشه سیاسی به یک تعبیر تامل درباره ماهیت دولت (state) به دقیقترین معنای آن است و در این باب دیدگاههای گوناگونی از سوی متفکران و فلاسفه سیاسی طرح شده است از جمله هابز فیلسوف انگلیسی که دولت را لویاتان (هیولای دریاها) میخواند. در یادداشت حاضر نگارنده به بحث از دولت با عطف نظر به دیدگاههای مرحوم دکتر فیرحی درباره دولت میپردازد. طرح این نظرات در صفحه پیش رو به معنای تایید صحت یا سقم آنها از سوی ما نیست و گروه اندیشه از دیدگاههای مختلف در این موضوع استقبال میکند.

۱۳۹۹/۰۸/۲۴ / حجت الاسلام رفیع پور / ساالمرگ / علامه طباطبایی
آیا علامه طباطبایی سیاستورزی نمیدانست؟
مرحوم علامه دارای یک چارچوب و مبانی اندیشه سیاسی بودند؛ چون در زمینه مباحث مختلف اسلامی نظریهپردازی کرده و مطلب نوشتند. بنابراین بحث مهمی چون سیاست نمیتواند از منظر او پنهان بماند.

۱۳۹۹/۰۸/۲۴
«برگُزین» روزنامههای ایران
در این ستون ـ بیهیچ دخل و تصرفی ـ گزیدهای از مطالب روزنامههای سراسری کشور را، فردای انتشار میتوانید مطالعه کنید.همشهری: درگذشت پژوهشگر صلح دوستهمشهری و بسیاری از روزنامهها به درگذشت استاد داوود فیرحی واکنش نشان داده اند، روزنامه همشهری درباره فیرحی مینویسد:داوود فیرحی، اندیشمند و استاد علوم سیاسی در 56سالگی بهدلیل ابتلا به کرونا درگذشت. فیرحی از معدود استادان علوم سیاسی و نظریهپردازان حوزه دین بود که توانسته در تبارشناسی رابطه مذهب و مشروطه، دین و دولت، قانون و حقوق ملت و دوگانههایی چنین، نظریههایی را مطرح کند که خریداران زیادی در حوزه و دانشگاه پیدا کرده بود. فیرحی تلاش میکرد راهحلهایی برای بازتعریف مناسبات قوانین مدرن و احکام شریعت پیدا کند که در این مسیر هم تلاشهای زیادی کرد …

۱۳۹۹/۰۸/۲۳ / بزرگداشت / یادبود / داود فیرحی / غربت اندیشه سیاسی
فیرحی خط فکری متمایزی را در اندیشه علوم سیاسی دنبال کرد/ او با بازخوانی متون گذشته به دنبال پاسخ به مشکلات امروز بود
ایلنا: مراسم یادبود داود فیرحی با عنوان «غربت اندیشه سیاسی» ساعت ۱۸ روز جمعه ۲۳ آبان به همت انجمن علوم سیاسی ایران و با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی به صورت…

۱۳۹۹/۰۸/۲۳ / داوود فیرحی / اندیشه سیاسی / دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران / میرزای نایینی
«فیرحی» که بود و چرا این روزها همه از او میگویند؟
در فراز چهارم نماز میت، امام جماعت و به تبعیت از او اقتدا کنندگان، پس از تقاضای غفران برای درگذشته، جملهای را میگویند شاید برای گناهکاران آخرین روزنه امید و برای پاکان، تصدیق نهایی باشد: اللّهمّ انّا لا نعلم منه الاّ خیرا. خدایا بدان که ما از او جز نیکی ندیدیم.

۱۳۹۹/۰۸/۲۳ / درگذشت استاد فیرحی / رسول جعفریان / علوم سیاسی / فقه سیاسی
رسول جعفریان: استاد فیرحی همواره میکوشد تا تعصب را از خود دور کند
شفقنا- اهل فن درک میکردند که استاد فیرحی از روی تأمل و تفکر، با تتبع کافی، با شناخت راه و مسیر و چراغ به دست، روی اندیشه سیاسی تأمل میکند و مینویسد. همواره می کوشد تا تعصب را از...

۱۳۹۹/۰۸/۲۳
رئیس دانشگاه تهران: میراث علمی فیرحی راهگشای مسیرتفکردانشجویان است
تهران -ایرنا - رئیس دانشگاه تهران روز جمعه با تسلیت درگذشت حجتالاسلام والمسلمین دکتر داود فیرحی، تاکید کرد میراث علمی این استاد دانشگاه تهران در قالب دهها کتاب و مقاله همچنان میتواند راهگشای مسیر تفکر دانشجویان علوم سیاسی خاصه در حوزه اندیشه سیاسی اسلام و ایران و مسئله دین و دولت باشد.

۱۳۹۹/۰۸/۲۳
دکتر فیرحی درصدد احیای دموکراسی در ایران امروز بود / کار بزرگ اندیشمند فیلسوف یا الهی دان در فرایند دموکراسی این است که بتواند نظام فکری معطوف به دموکراسی را بسازد و بپردازد / هنر فیرحی این بود که با سالها …
دکتر فیرحی عزیز با اشراف شگرفی که بر تاریخ اندیشه سیاسی اسلام نخستین، قرون میانه اسلامی، ایران جدید و قدیم و نیز تاریخ اندیشه سیاسی غرب باستان، غرب میانه و غرب جدید داشت، درصدد احیای دموکراسی در ایران امروز بود. دموکراسی برای او به مثابه آخرین دستاورد بشر در عرصه سیاسی، مساله مستحدثهای بود که باید آن را درون مهمترین دستگاه دانایی مسلمانان یعنی فقه مورد تامل قرار داد و امکان عملی آن را در سطح نظر سنجید.

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
پیام سروش، شبستری و یوسفیاشکوری برای درگذشت فیرحی
پیامهای عبدالکریم سروش، محمد مجتهد شبستری و حسن یوسفی اشکوری به مناسبت درگذشت داوود فیرحی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزهی اندیشه سیاسی را در ادامه میخوانید: پیام عبدالکریم سروش: انا لله و انا الیه راجعون دکتر داود فیرحی به دیار باقی شتافت. اندوه و نا آرامی خود…

۱۳۹۹/۰۸/۲۲ / داود فیرحی / مشاهیر ایران
داود فیرحی کیست و چه میگفت؟/ از ترک حوزه علمیه تا جدال با سیدجواد طباطبایی
داود فیرحی روز گذشتهبر اثر ابتلا به کرونا درگذشت. رویداد۲۴ در این گزارش اندیشه سیاسی و سیر تفکر این روشنفکر دینی را بررسی کرده است.

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
داود فیرحی؛ اندیشمندِ نواندیش
داود فیرحی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، چهارشنبه ۲۱ آبان، در ۵۶ سالگی، بهسبب ابتلا به ویروس کرونا درگذشت. او عالم و استادی نواندیش بود که کوشید فقه پویا را معنا بخشد. تمرکز اصلی او در همه این سالها، بر اندیشه سیاسی بود و در این میان، رابطه فقه و سیاست یا به بیان دیگر، دین و دولت، نقطه پرگار این سویه فکری بود. همین هم، مهمترین میراث اوست.

۱۳۹۹/۰۸/۲۲ / پیام تسلیت / داود فیرحی
پیام تسلیت رییس کتابخانه ملی ایران برای درگذشت حجتالاسلام فیرحی
ایلنا: رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پیامی درگذشت حجت الاسلام فیرحی پژوهشگر علوم سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام را تسلیت گفت.

۱۳۹۹/۰۸/۲۲ / "احمد حکیمیپور" کنشگر سیاسی اصلاحطلب / "داود فیرحی" پژوهشگر اندیشه سیاسی
حکیمیپور در گذشت فیرحی را تسلیت گفت
ایلنا: دبیرکل حزب اراده ملت در پی در گذشت داوود فیرحی استاد دانشگاه و پژوهشگر اندیشه سیاسی پیام تسلیتی صادر کرد.

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
نوشتههایش پژوهش بود و دارای سخنی تازه
در این روزهای پرمصیبت گویی نشنیدن خبری تلخ استثناست. درگذشت دکتر داود فیرحی، استاد دانشگاه تهران، نابهنگام و بهتآور بود. هر چند گویی دیگر باید به چنین خبرهایی عادت کنیم؛ عادتی که سخت است و خبر از وضعیتی تراژیک میدهد. فیرحی که ناباورانه باید مرحوم و زندهیادش بخوانیم، از معدود حوزویانی بود که در دانشگاه بالید. به اعتبار کسوت حوزویاش به دانشگاه راه نیافت، بلکه تحصیلات آکادمیک را از نقطه اول آغازید. از همین رو به شیوه سنتی و حوزوی ننوشت. نوشتههایش پژوهش بود و دارای سخنی تازه. فیرحی مسیر علمی و پژوهشیاش را آهسته اما پیوسته پیمود. در تبیین اندیشه سیاسی فقیهان و فقه سیاسی کوشید. همین پیوستگی و توالی او را به پختگی رساند. از اعوجاج برخی همسلکانش که به استادی دانشگاه …

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
فیرحی و نقد درون ماندگار
باز در لحظهای دیگر از نابهنگامیها و نامرادیهایمان، این بار دکتر فیرحی بود که از دشواریهای یک راه ناهموار بیاسود و نفسی راحت در امتدادِ ابدیتی بیانتها کشید؛ بیآنکه لحظهای بخواهد چراغ آگاهی و مشعل بازاندیشیهای متاملانه و ناقدانه را بر زمین بگذارد یا به دست تاریکی جهالتها و توفان تعصبات، جزماندیشیها و افراطگراییها تسلیم کند. نوشتهها و آثار منتشر نشده او گواهی خواهد داد تا آخرین روزها چگونه همچنان در رنج آگاهی و تاملاتی غوطهور بود که برای حل معماهای فکری و افقگشاییهای اندیشه سیاسی، این جهان پرابتلای ما شدیدا به آن نیاز دارد. معمولا هر متفکری به تمایزهایی شناخته میشود و یکی از تمایزهای …

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
یک معلم ساده باقی ماند
باخبر شدم که همکار ارجمندم جناب حجتالاسلام دکتر داود فیرحی به واسطه ابتلا به کرونا روز ۲۱ آبانماه ۱۳۹۹ فوت شدند. به خانوادهشان، اساتید و کارکنان محترم دانشکده حقوق و دانشجویانشان صمیمانه تسلیت عرض میکنم. به عنوان یک استاد علوم سیاسی که در عین حال سالها دروس حوزوی را در زنجان زادگاهش و قم هم خوانده بود، مهمترین ویژگی آن مرحوم سعه صدر، مدارا، تحمل نظرات مخالف و صداقت بود. نزدیک نشدن به جریانات سیاسی حکومتی همچون اسلامی کردن دانشگاهها، اسلامی کردن علوم انسانی، وحدت حوزه و دانشگاه، انقلاب فرهنگی و اسلامی کردن علوم سیاسی، ویژگی دیگر آن مرحوم بود. یقینا به عنوان یک استاد علوم سیاسی که تخصصش فقه، فلسفه و اندیشه سیاسی میبود …

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
فکری که محصور نشد
پیشتر فکر میکردم آنگاه که عزیزی را از دست بدهم بیش از هر چیز در سوگ او به زاری خواهم نشست. بعدها فهمیدم که مرگ چهره دیگری دارد، ناگهانی سر میرسد و همه را غافلگیر میکند. تو مبهوت میمانی که چگونه یک استاد، یک معلم و یک دوست را ناگهانی و در اوج بلوغ فکریاش از دست دادهای. هنوز مبهوتم و خاطرات پیش چشمانم رژه میروند. به یاد دارم که در هنگام تحصیل در مقطع لیسانس از ساختمان کرج دانشگاه خوارزمی خودم را شتابان به کلاسهای دکتر فیرحی میرساندم و هیچگاه به خاطر مطالب نابی که در کلاس میگفت احساس خستگی نکردم. روش استاد برای تدریس منحصر به فرد بود. خودش میگفت نوع درس دادنش متاثر از دکتر بشیریه است. همیشه بیشتر از متون درسی و حتی کتابهای …

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
جستوجوگر اندیشههای سیاسی
باید اذعان کرد که تحقیق و پژوهش در باب موضوعات تاریخی و اجتماعی و اندیشههای سیاسی در حوزههای مربوط به اسلامشناسی و ایرانشناسی بر زمینه علوم نوین چون جامعهشناسی، در عین لزوم، بسیار دشوار است و هرچه پژوهشگر، بر منابع و مآخذ ادوار تاریخی و تحولات فکری و فرهنگی اسلام و ایران تسلط داشته باشد، حاصل کار او به هدف نزدیکتر است و میتواند برای درک تحولات کنونی و حتی آینده راهگشا و روشنگر باشد، ولی ناگفته پیداست که گرد آوردن این شرایط خود دشواریها و سختیهای بسیاری در پی میآورد. آشنایی با آرا و نظرات نوین در حوزه دانشهایی چون جامعهشناسی و سیاستشناسی سالیان دراز است که در دانشگاهها و مجامع علمی جهان موضوع دهها رشته و …

۱۳۹۹/۰۸/۲۲
مرثیهای برای یک ذهن زیبای زیبا
بعضی از ما هستیم که به اعتبار رابطهای که با محیط پیرامونی خودمان برقرار میکنیم، به بخشی از آن ستونهای نامرییای تبدیل میشویم که حیات مردمی که به آن تعلق داریم را به یکدیگر متصل کرده و رابطه میان گذشته، حال و آینده این مردم را ممکن میسازیم. کمیت و کیفیت، مشارکت ما در جهان پیرامونمان، ما را به عضوی حیاتی از چیزی که همه ما در آن سهیم هستیم تبدیل کرده و ما را در وضعیتی قرار میدهد که فقدان ما، به شکل بنیادینی، سرنوشت «ما» را به مخاطره میاندازد. داود فیرحی، یکی از ما بود که کار مداوم فکری، تعهد دانشگاهی و اجتماعی عمیقی که در بند بند جملاتی که از او به جا مانده است و جایگاه ویژهای که مشارکت او در زندگی تاملی انسان ایرانی برایش فراهم …

۱۳۹۹/۰۸/۲۳
حجتالاسلام داوود فیرحی درگذشت
حجتالاسلام والمسلمین داوود فیرحی در اثر ابتلا به ویروس کرونا درگذشت.به گزارش ایسنا حجتالاسلام والمسلمین داوود فیرحی استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه های علومسیاسی و اندیشه سیاسی در اسلام، بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان لاله تهران درگذشت.

۱۳۹۹/۰۸/۲۲ / خانواده / دانشگاه تهران / دین / روابط بین الملل / قرآن
فیرحی؛ استاد ایدههای جدید
جامعه علمی کشور دکتر «داود فیرحی»، استاد بزرگ اندیشه سیاسی خود را روز 21 آبان 1399 از دست داد و خانواده علوم سیاسی و روابط بینالملل را در سوگ فرو برد. اکثر دانشجویان و علاقهمندان به سیاست که او را از نزدیک میشناختند،

۱۳۹۹/۰۸/۲۱
مرحوم دکتر داود فیرحی به روایت تصویر
حجت الاسلام و المسلمین «داود فیرحی» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت./جماران- عکس: فاطمه راجزی، خدابخش مالمیر، علیرضا حکیمی فرد، سید حامد جمشیدی، داود قهردار، هادی چهرقانی، علیرضا رمضانی، محسن آزاده، محمود عارفی
![زندگی نامه و رزومه داوود فیرحی [+چند مقاله]](/news/i/ensafnews/20-11-11/eshaei5.jpg)
۱۳۹۹/۰۸/۲۱
زندگی نامه و رزومه داوود فیرحی [+چند مقاله]
داود فِیرَحی (۱۳۴۳ در زنجان – بامداد ۲۱ آبان ۱۳۹۹ در تهران) پژوهشگر علوم سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام بود. وی دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه تهران و تحصیلات حوزوی تا سطح عالی بوده و استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. فیرحی…

۱۳۹۹/۰۸/۲۱
دکتر داود فیرحی به دلیل ابتلا به کرونا درگذشت
شهروند آنلاین : «داود فیرحی» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی بر اثر کرونا درگذشت.

۱۳۹۹/۰۸/۲۱
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران بر اثر کرونا درگذشت
«داود فیرحی» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی بر اثر کرونا درگذشت.

۱۳۹۹/۰۸/۰۶ / ابن خلدون / هنری کیسینجر / نعمت الله مظفرپور / دیپلماسی / سیاست خاورمیانه / ایالات متحده امریکا / ایران و امریکا / ایران و خاورمیانه
از ابن خلدون چه آموختم؟
نعمت اله مظفرپور، پژوهشگر ارتباط اندیشه سیاسی و دیپلماسی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: فهم و اقدام دیپلماتیک نیازمند لحاظ اهداف بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت تحولات سیاسی و رفتارهای رقیبان است. در یک معنا سیاستمداران و دیپلماتها باید مانند عقاب باشند. هم ساحت کلان را ببینند و هم ساحت خرد ، جزئی و عینی(Factual) یعنی مولفه های کوتاه مدت را و هم منطق ارتباطی ایندو ساحت را.

۱۳۹۹/۰۷/۱۹
تنها صداست که میماند
خبر کوتاه است و البته نه نامنتظره؛ شجریان، استاد آواز ایران درگذشت! شجریان نماند و صدایش ماند. این بند از آن شعر مشهور فروغ همیشه برایم محل سوال بود: «صدا صدا صدا/ تنها صدا است که میماند ...» سالها پیش که نخست این خطوط از فروغ را میخواندم، برایم معمایی بود. چرا فروغ همهچیز را موقتی و رفتنی میدانست مگر صدا! در فهم من اتفاقا این صدا بود که بس گریزپا بود و نماندنی! صدا در یک لحظه ایجاد میشود و از میان میرود! و هرگز این توضیحات فروغ برایم رافع مشکل نبود: که صدای ریزش نور ستاره بر جدار مادگی خاک/ صدای انعقاد نطفه معنی...! اما اینک «ماندن» صدای شجریان و «رفتن» او تفسیری ملموس است برایم از آن خطوط رمزآلود فروغ که به یمن تکنولوژیها …

۱۳۹۹/۰۷/۰۸
تراژدی اجتنابناپذیر: کیسینجر و جهان او
پیام هیتلر تفاوتی با بسیاری دیگر از ملیگرایان دستراستی دیگر که میکوشیدند صدای خود را در کل آلمان به گوش همه برسانند، نداشت. او قطعات و تکههایی از ایدهها و احساسات و عواطفی را که بهعنوان یک پسر در لینز، بهعنوان یک ولگرد در وین و بهعنوان سربازِ رسمی در ارتش جمع کرده بود، با هم آمیخت و گره زد. او نه منطق را بهکار میگرفت و نه عقل را بلکه فقط شور و هیجان محض را بهکار میبست؛ در حالی که از نظر جسمی احساسات مخاطبان خود را مانند یک رسانه تجسم میکرد. هیچکس هرگز به سراغ مجموعه درهم و برهمی که اصل آن «نبرد من» بود نمیرفت؛ مجموعهای که حتی به شکل منسجم یک اندیشه سیاسی نبود بلکه ممکن بود فرد به این شکل از آن نفع ببرد و درسهایی در مورد این مساله بیاموزد که چگونه یک سخنران موثر و یک تبلیغاتچی …

۱۳۹۹/۰۶/۲۱
آیتالله سیستانی اندیشه سیاسی میرزای نایینی را یک گام به جلو برد
«تقریرات» نوشت: دکتر عبدالوهاب فراتی از سرشناسترین پژوهشگران حوزوی است که به مطالعات و پژوهشهای سیاسی درباره روحانیت و نسبت آن با مقولاتی چون سیاست، دولت مدرن، انقلاب اسلامی و تجدد پرداخته است. وی که در سالهای اخیر مشغول پژوهش درباره جریانهای سیاسی حوزه نجف بوده، در گفتگوی تفصیلی با…

۱۳۹۹/۰۶/۱۸
بیاعتنا به رای ملت
انتقادات اصولگرایان به اصلاحطلبان و ایجاد جو سنگین روانی در جامعه و القای حس ناکارآمدی دو دولت تحت مدیریت حسن روحانی -که اگر نبود حمایت تمام و کمال اصلاحطلبان و اعتدالگرایان توانایی پیروزی بر محمدباقر قالیباف، رییس این روزهای مجلس در سال 92 و سیدابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه در انتخابات 96 را نداشت- کنار اوضاع نابسامان اقتصادی ایران و افزایش سرسامآور قیمتها و البته نوع برخوردهای صورتگرفته با اعتراضات آبانماه 98 و تعداد جانباختگان و انتشار اخبار نه چندان خوشایند از وضعیت بازداشتشدگان این اعتراضات، همه و همه سبب شد تا انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در شرایطی با گستردهترین رد صلاحیت تاریخ جمهوری اسلامی برگزار شود که کمترین مشارکت ثبتشده …

۱۳۹۹/۰۶/۱۲
اندیشه سیاسی حضرت سعدی
(گویا با ما زندگی میکند و همدرد ماست) شیخ مشرفالدین مصلح سعدی متوفی به (694 ه.ق) در باب اول کتاب بوستان واژه بسیار نغز و پر مغزی در مورد نظام سیاسی به کار برده که با نگاه زیباشناختی از ملاحت وافری بهره میبرد. ایشان در کنار واژگانی چون پادشاه و مالک برای مدیریت، اعمال قدرت مشروع و فرمانروایی از مفهوم ملکرانی استفاده میکند. بر همگان آشکار است در دوران معاصر جهت اداره بهتر جوامع لفظ حکمرانی را به ادبیات سیاسی ورود دادهاند که ترجمه انگلیسی «Governance» است که در جای خود بار معنایی ارزشمندی را البته با یک نقیصه حمل میکند. از نظر مفهومی، ذهن نقاد و تحلیلگر آمیخته به فریادی است که یادگار شیخ اجل جامعیت دارد، چراکه در اداره کشور نمیشود …

۱۳۹۹/۰۵/۲۹
موج دوم پوپولیسم در جهان
فرهنگ سیاسی، اندیشه، آگاهیهای متراکم اجتماعی و پاسخگویی دولتها بخش اعظمی از دارایی و تمدن انسانهاست که در آتش انانیت حاکمان سیاسی دچار حریق میشود و با سیاستگذاری غلط و مشاورههای منفعتطلبانه از بازدهی مناسب و مطلوب بازمیماند. وقتی دولتها از همدیگر بار ماسک به سرقت بردند و همنوعان در فروشگاهها بر سر مواد غذایی یقه پاره کردند و همکاری بینالمللی به یکباره متوقف شد و تمدن و فرهنگ نظارهگر فلاکت و تنهایی انسان شد و معونتی به او نرسید، تازه الهه اندیشههای سیاسی در غرب به شیطان مجسم مبدل شد و سنگهای نفرت بر سر تندیسها باریدن گرفت مثل اینکه ابراهیم خلیل برای طهارت و پاکسازی بتها از خانه خدا تبر به دست گرفته …

۱۳۹۹/۰۵/۲۸
باید از نهاد خانواده دربرابر لیبرالها دفاع کرد
یوآنا بورکی استاد تاریخ اندیشه سیاسی استرالیا معتقد است: هیچگاه صورت واقعی از اقتصاد نئولیبرالی وجود نداشته است او میگوید مسئلۀ حقیقی این است که ما یک جامعۀ نولیبرال هستیم و لیببرالیسم عکس آنچه تبلیغ میکرد را ارائه داده است. لیبرالیسم از آزادی دفاع میکند و بردهداری را رواج میدهد؛ از اختیار دفاع میکند و آزادی را تنها به کسانی میدهد که در رأس هرم اجتماعی قرار دارند

۱۳۹۹/۰۵/۱۵
جعبه سیاه، مائده آسمانی یا معجزه غیبی
با مشروطه، موثرترین و بزرگترین رویداد در طول تاریخ هزار و چهارصد ساله ما از زمان ورود اسلام به ایران رخ داد و روشن است که علمای دینی و در راس ایشان فقها، به عنوان حاملان اصلی اندیشه سیاسی قدمایی، باید نسبت به این رویداد واکنش نشان میدادند. طبیعی است که عکسالعمل ایشان در مواجهه با مشروطیت تکثر و تنوع داشت. بر این اساس و باتوجه به سرشت جمهوری اسلامی، میتوان کلیدیترین سخن گفتار حاضر را جمله پایانی آن خواند: «گفتوگو در مورد مشروطه، گفتوگو درباره امروز است.» این گفتار را داود فیرحی در وبیناری به مناسبت صد و چهاردمین سالگرد امضای فرمان مشروطیت با عنوان «دستاوردها و مخاطرات انقلاب مشروطه» به همت «جمعیت زنان نواندیش منطقه فارس» …

۱۳۹۹/۰۵/۰۸ / آیت الله مشکینی / مرکز اسناد انقلاب اسلامی / هاشمی رفسنجانی / مجلس خبرگان
مروری بر مؤلفههای اندیشه سیاسی آیتالله مشکینی
در بحث استکبارستیزی، مرحوم آیتالله مشکینی، آمریکا را «گاو شاخدار مست» میداند و معتقد است: «ثواب مرگ بر آمریکا کمتر از صلوات نیست».

۱۳۹۹/۰۵/۰۷ / اندیشه سیاسی / فلسفه سیاسی / هگل و مدرنیته / هویت و تفاوت / اندیشه سیاسی هگل / موج جدید ناسیونالیزم / نیکولاس اسمیث
حذفِ دیگریِ سیاسیِ غیرممکن است/ ملیگراییِ حاکم در بسیاری از کشورها محصولِ تحقیر و توهم توطئه است که فرزندی جز خشونت نمیزاید/ پایانِ هویتطلبی تصفیه نژادی است
ایلنا: نیکولاس اسمیث میگوید در پس سیاست هویتطلبانه نظریهی توطئهای لمیده که میگوید دیگران نخواستهاند ما پیشرفت کنیم. از اینرو سیاست هویتطلبانه به سرعت به توهم…

۱۳۹۹/۰۵/۰۶
حق تعیین سرنوشت و حقوق شهروندی
سیدابراهیم امینی؛نایبرئیس شورای اسلامی شهر تهران حقوق شهروندی ازجمله موضوعات نوپدید در عالم اندیشه سیاسی و حقوق است که بهویژه در دهههای اخیر مورد استقبال فراوانی قرار گرفته، اما در کشور ما آنگونه که باید توسط اندیشمندان و صاحبنظران جامعهشناسی، سیاسی و حقوقدانان مورد مداقه و واکاوی قرار نگرفته و ابعاد مختلف آن نیازمند بررسی و امعان نظر بیشتری است تا واضعان قوانین و مقررات نیز درصورت تمایل بتوانند با ذهنی بازتر نسبت به وضع الزامات حقوقی به نفع شهروندان اقدام نمایند. همانگونه که اصل پنجاه …

۱۳۹۹/۰۴/۲۵ / دولت و ملت / ملیت واسلامیت / ملت سازی تمدن بزرگ اسلامی / ایران یا اسلام / مدرنتیه و دولت ملی / اندیشه سیاسی مدن / گفت و گوی ایلنا با گولج دی زاوالا
پوپولیسم ریشه در خودشیفتگی دارد/ ناسیونالیسم مجوز آزار و انتقام خصمانه از دیگر موجودات را صادر میکند/ ملیگرایی افراطی به دنبال انتقام خصمانه و نفی فردیتهاست
ایلنا: گولج دی زاوالا میگوید: ناسیونالیسم چه در شکل معتدلش چه در صورت افراطی خود، پدیدهای مدرن است و مدرن بودنش هم به این سبب است که فردیت واقعی و حقیقی را…

۱۳۹۹/۰۴/۲۱
ایاصوفیه نمیتواند اردوغان را نجات دهد
در تاریخ امپراتوری عثمانی و میراثدارش جمهوری ترکیه، کمتر نمادی مثل ایاصوفیه وجود داشته که اینقدر مورد توجه تمام جناحهای سیاسی بوده باشد؛ جناحهایی که در پی تثبیت قدرت و اندیشه سیاسی خودشان بودهاند. حدود دو سده پس از اینکه امپراتوری روم مسیحیت را پذیرفت، ایاصوفیه را بنیاد نهاد و این بنا نمادی شد برای امپراتوری روم شرقی. وقتی هم که این شهر در 1453 به دست سلطان فاتح عثمانی افتاد، اولین اقدامش این بود که ایاصوفیه را به مسجد تبدیل کرد و از آن به بعد تمام سلاطین عثمانی به نوعی در معماری بیرون و درون این بنا دخل و تصرف کردند. نقاشیها را پاک کردند و نشانههای مسیحیت را زدوند و این بنا برایشان نماد اسلامیت استانبول بود. وقتی که امپراتوری عثمانی سقوط کرد و مصطفی …

۱۳۹۹/۰۴/۱۵
مجلس یازدهم و مسائل کشور
شناسایی و اولویتبندی مسائل عمومی اولین گام از فرآیند خطمشیگذاری عمومی و تشخیص صحیح مساله عمومی (و توانایی بازشناسی آن از مسائل خصوصی) است که میتواند منجر به شکلگیری یک خطمشی اجرایی و موفق شود. افزون بر آن همه مسائل عمومی فرصت قرارگیری در فرآیند دستورکار را ندارند و عوامل متعددی به عنوان پیشران میتوانند این مسائل را در دستورکار خطمشیگذاری قرار دهند و در این میان عوامل سیاسی و لابیهای پارلمانی و حزبی و بروکراتیک و فشارهای رسانهها و افکار عمومی نقش تعیینکنندهای دارند. از اینرو خطمشیگذاری ماهیتا یک فرآیند سیاسی و طبیعی است که پارلمان به عنوان کانون اصلی خطمشیگذاری عمومی یک نهاد سیاسی و محل …

۱۳۹۹/۰۴/۱۲
انسان و جامعه
تاکنون کتب و رسالههای متعددی درباره موضوع «بررسی تاریخ اندیشه سیاسی غرب» به چاپ رسیده و بسیاری از آنها نیز ادعای تحلیل بیطرفانه و کامل اندیشههای متفکران کلیدی اندیشه سیاسی غرب را داشتهاند. اما به جهت نشستن غبار زمان و اجراشدن پارهای از اندیشههای برخی از این متفکران در عمل (همچون بخشی از نظریات مارکس و قرائت خاصی از اندیشههای هگل) و تبدیل این اندیشهها به نوعی ایدئولوژی، عملاً تحلیل و شرح «بیطرفانه» آرای ایشان به امری بس دشوار بدل شده است. از سوی دیگر، مراجعه به منابع دست اول نیز در پارهای …


۱۳۹۹/۰۳/۲۴
مخاطرات راه سوم
محسن آزموده| روشنفکری دینی یا نواندیشی دینی یا دیناندیشی متجدد، با همه اختلافاتی که میتوان میان این سه عنوان قائل شد، یکی از مهمترین و اثرگذارترین جریانهای فکری در ایران معاصر است. این جریان فکری درست یا غلط و خوب یا بد، به ویژه در سالهای پس از انقلاب بسیار اثرگذار بوده و مباحث گوناگون و واکنشهای متفاوتی را در محافل فکری برانگیخته است. داود فیرحی، استاد شناخته شده علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی در گفتار پیشرو ضمن اشاره به پیشینه و دستاوردهای روشنفکری دینی، به مخاطرات و غفلتهای این جریان از منظر اندیشه فقهی میپردازد. روزنامه اعتماد و به تبع صفحه اندیشه، به مصداق آیه شریفه «به سخن گوش فرا میدهند و بهترین آن …

۱۳۹۹/۰۳/۲۲
فحشی به نام «نئولیبرالیسم»!
الهام برخوردارنئولیبرالیسم؛ تفکری که معمولا در فضای سیاسی کشور ما دشنام محسوب میشود و از آن برای انگ زدن استفاده میکنند که در سالهای اخیر دستمایه منتقدان دولت روحانی برای حمله به آن شده است. آنها در هر شرایطی که بخواهند به سیاستهای دولت بهخصوص در حوزه اقتصاد نقد وارد کنند آن را نئولیبرالیسم خطاب میکنند و سیاستهای اقتصادی دولت را نئولیبرال میدانند. حال سوال اینجاست که نئولیبرال چیست و دارای چه مولفههایی است که در جامعه ما قابل پذیرش نیست و منتقدان دولت آن را به این عنوان خطاب میکنند. آیا اصلا تفکر لیبرالیستی در ایران وجود دارد و نئولیبرالیسم در چه شرایطی دشنام محسوب؟ مهدی مطهرنیا، محقق و استاد دانشگاه در گفتوگو با «ابتکار» به این ابهامات پاسخ داده است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.مهدی …

۱۳۹۹/۰۳/۱۸ / قم / قانون اساسی
بررسی اندیشههای آیتالله امینی با سخنرانی اساتید حوزه
تهران- ایرناپلاس- بزرگداشت چهلمین روز ارتحال آیتالله ابراهیم امینی با سخنرانی اساتید حوزه، درباره اندیشه سیاسی ایشان برگزار میشود.

۱۳۹۹/۰۳/۱۴ / شیعه / یحیی فوزی / پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی / رحلت امام خمینی (ره)
معنای مطلقه بودن ولایت فقیه از دید امام(ره)
تهران-ایرنا- نویسنده کتاب «اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)» گفت: مطلقه بودن ولایت فقیه از دید امام(ره) به معنای استبداد نیست بلکه تاکید ایشان روی این است که میتواند فراتر از احکام اولیه در جهت مصالح ملی و در جهت مصالح نظام حرکت کند و بنبستها را با صدور احکام ثانویه باز کند.

۱۳۹۹/۰۳/۱۲ / حسین خنیفر / سالروز فتح خرمشهر / دانشگاه فرهنگیان / امام خمینی(ره)
اندیشه سیاسی امام راحل سرمایهای ارزشمند برای بشریت است
تهران-ایرنا- رییس دانشگاه فرهنگیان مکتب و اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) را سرمایهای ارزشمند برای جامعه بشری در راستای ایستادگی مقابل توطئههای دشمنان دانست.

۱۳۹۹/۰۳/۱۲
بررسی روابط بینالملل و آداب دیپلماسی در شاهنامه فردوسی
کتاب «دیپلماسی در شاهنامه؛ بررسی روابط بینالملل و آداب دیپلماسی در شاهنامه فردوسی» نوشته علی سهامی از سوی انتشارات فصل پنجم منتشر شد. این کتاب در چهار فصل تنظیم شده است. فصل اول کتاب کلیاتی درباره تعریف دیپلماسی و تغییر ماهیت سنتی آن و نقش دیپلماسی فرهنگی در روابط بینالملل و همچنین مفهوم کشور در ایران کهن را در برمیگیرد. فصل دوم این کتاب درباره فرهنگ و دیپلماسی فرهنگی است که زیرشاخههایی از قبیل بررسی فرهنگ و سیاست فرهنگی، دیپلماسی عمومی و تماس فرهنگی، نقش فرهنگ در سیاست خارجی و تاثیرگذاری هویتی و همچنین پیوند دین و سیاست در شاهنامه و نقش فره ایزدی در اندیشه سیاسی ایرانیان را شامل میشود. فصل سوم کتاب به بررسی دیپلماسی و روابط بینالملل در شاهنامه …

۱۳۹۹/۰۳/۱۳
الکاظمی در حال آمادهسازی تیمی برای مذاکره با آمریکاست
قرار است ظرف کمتر از دو هفته آینده مذاکرات استراتژیک میان آمریکا و عراق آغاز شود.به گزارش ایسنا، یک منبع سیاسی به روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن گفت: مذاکرات روزهای دهم و یازدهم ژوئن آغاز میشود و در سطحی پایینتر از وزرای خارجه دو کشور خواهد بود. گروههای مذاکره کننده به سه گروه سیاسی، اقتصادی و نظامی تقسیم شدهاند.طی دوره نخستوزیری عادل عبدالمهدی، نخستوزیر سابق عراق با این مذاکرات توافق شد. مصطفی الکاظمی، نخستوزیر کنونی عراق این مذاکرات را نیز مثل بقیه میراثی که نظام سابق برای او به جا گذاشته، به ارث برد.حامیان الکاظمی به ویژه سنیها و کردها معتقدند نتایج این مذاکرات به نفعشان خواهد بود به ویژه اینکه دشمنان الکاظمی اهرم فشار زیادی برای فشار آوردن بر او در سطح سیاست خارجه ندارند.با اینکه …

۱۳۹۹/۰۲/۱۷
فقه و روشنفکری دینی، ضرورت پلسازی
داوود فیرحی در لایو اینستاگرام درباره «فقه و روشنفکری دینی، ضرورت پلسازی» سخن میگوید. انجمن اندیشه و قلم با همکاری بنیاد اندیشه و احسان توحید سلسه بحث شبهای ماه مبارک رمضان را به صورت پخش زنده از طریق لایو اینستاگرام برگزار میکند. در این نشست داوود فیرحی با موضوع «فقه و روشنفکری دینی، ضرورت پلسازی» سخن میگوید. این نشست جمعه نوزدهم اردیبهشت (چهاردهم ماه مبارک رمضان) در صفحه اینستاگرام Instagram.com/andisheqalam برگزار میشود. داوود فیرحی، پژوهشگر علوم سیاسی و اندیشه سیاسی اسلام است. وی دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه تهران و دارای تحصیلات حوزوی بوده و استادیار گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. …

۱۳۹۹/۰۲/۱۱ / تلویزیون / وزارت آموزش و پرورش / کتاب و ادبیات / نهاد کتابخانههای عمومی / مرکز اسناد انقلاب
شیوههای مبارزاتی فرهنگیان علیه رژیم پهلوی
با آغاز مبارزه علنی علیه رژیم پهلوی، معلمان نیز همچون دیگر اقشار جامعه به سبب دارا بودن اندیشه سیاسی و باورهای اعتقادی، نقش ویژهای در فرآیند نهضت و انتقال پیام انقلاب ایفا کردند.

۱۳۹۹/۰۲/۱۱
جهانی گرفتار بدبختی ها
در قبال سلطه طلبی و استثمارجهان، از منظر اندیشه سیاسی و جانبداری ایدئولوژیکی ، هنوز مارکسیست ها خود را وارث و سردمدار جنبش های رهایی بخش جهانی میدانند و با همین نگاه جهان را وامدار خود می دانند که با استناد به تحلیل دیالکتیکی مارکس واقعیت جهانی را وارونه نمی بینند.

۱۳۹۹/۰۲/۰۹ / چین / خاورمیانه / ایران اسلامی / جمهوری اسلامی ایران / امریکا و خاورمیانه / غرب و خاورمیانه
رونق روایت چینی در خاورمیانه
نعمت اله مظفرپور، پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی و دیپلماسی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد بنا به شرایط امنیتی- اقتصادی خاورمیانه، رویکرد تاریخی مخرب غربیها و اقدامات هوشمندانه چین، حداقل درکوتاه مدت؛ روایت و مشارکت چین در خاورمیانه، نشو و نما خواهد یافت.

۱۳۹۹/۰۱/۳۰ / ولایت فقیه / سپاه پاسداران
گفتگوی صریح و بیپرده با سردار معروف سپاه: اصولگراها چماقی بالای سر رقیب گرفته و میگویند هیس/برخی بزرگان اصولگرا اندیشه سیاسی امام را زیرسوال میبرند
ایسنا نوشت:در خانوادهای به دنیا آمد که عاشق مرام و مسلک شیخ فضلالله نوری بودند و حمایت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران از شیخ در عمیقتر شدن این عشق و علاقه بسیار تأثیرگذار بود. مبارزی که خود را آزاد شده امام خمینی از زندان دژخیمان پهلوی و نجات یافته از فریب سازمان مجاهدین خلق میداند.

۱۳۹۹/۰۱/۲۶ / ویروس کرونا / فلسفه / قرآن کریم
تاملی بر تحلیل هابرماس از جهان در عصر کرونا
تهران- ایرنا- محمد محمودی کیا استادیار گروه اندیشه سیاسی در اسلام پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی در مصاحبه اخیر فیلسوف برجسته آلمانی، یورگن هابرماس با یک روزنامه آلمانی در خصوص تحلیل وضعیت جهان عصر کرونا در بردارنده نکاتی را یافته و در این یادداشت میکوشد با نگاهی تطبیقی به بررسی برخی از دیدگاه های وی با آموزه های الهی و به ویژه نص مقدس قرآن بپردازد.

۱۳۹۹/۰۱/۲۴ / استان قم / ماه رمضان / مبلغان / دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم / دین و اندیشه / اندیشه سیاسی / اندیشه دینی / سعید روستاآزاد
اعزام مبلغان ماهرمضان تعطیل شد/ سال گذشته ۱۲هزار مبلغ به نقاط مختلف کشور رفتند
ایلنا: معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم از تعطیلی اعزام مبلغان در ماه مبارک رمضان ۹۹ خبر داد و گفت: طبق ابلاغیه های ستاد ملی مبارزه با کرونا…

۱۳۹۹/۰۱/۲۰ / استان قم / جمکران / حسینی قزوینی / مؤسسه تحقیقاتی حضرت ولیعصر(عج) / دین و اندیشه / اندیشه سیاسی / کروناویروس / کرونا در ایران / کرونا در قم / اندیشه دینی
با وجود خطر کرونا، جمکران رفتن حرام است/ حج واجب هم در صورت به خطر افتادن جان، حرام میشود/ جمکران بالاتر از خانه کعبه نیست
ایلنا: رئیس مؤسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر(عج)، با تصریح بر این که مقام مسجد جمکران از مقام خانه کعبه بالاتر نیست، گفت: همانطور که حج واجب در صورت وجود خطر جانی، یک سفر…

۱۳۹۹/۰۱/۱۸
چرا مشروطه به دموکراسی منجر نشد؟
جنگهای ایران و روس و سفرهای بازرگانان و اعزام دانشجویان ایرانی به اروپا، موجب آشناشدن نخبگان فرهنگی ایران با تحولات اندیشه سیاسی در اروپای پس از انقلاب فرانسه شد. هرچه سلطه استبدادی قاجار در طی زمان راه ضعف و انحطاط میپیمود و هرچه اقتباس از شیوههای اداری، فرهنگی، آموزشی و صنعتی رنگ جهانیتر مییافت، صدای روشنفکران ایرانی در مبارزه با استبداد و تمایل به بهرهمندی از آزادی و دموکراسی، مانند آنچه در غرب دیده بودند، بیشتر میشد.

۱۳۹۸/۱۲/۲۸ / دانشگاه تهران / داوود فیرحی / فق / اندیشه سیاسی / فلسفه سیاسی / فقه و فلسفه / کرونا و بستن حرم بستن حرم مطهر / دولت و ملت / جمهوریت و / اندیشه سیاسی اسلام
نیازمند بازنگری جدی در حکمرانی هستیم/ دولت در ایران باید دولت بحران باشد/ قطع امید از نهاد دولت فاجعهبار است/ قرنطینه کردن خود وجوب فقهی دارد/ ایجاد تعارض میان دوا و دعا مصیبتآفرین است
ایلنا: استاد اندیشه سیاسی دانشگاه تهران معتقد است جامعه ایرانی از پس حوادث ریز و درشت سالهای اخیر توانسته به معنایی خود را بازیابی کند. اما در این میان به سبب همین…

۱۳۹۸/۱۲/۱۴ / گروه های تروریستی / داعش / داعش و النصره / شهادت سردار سلیمانی / خاورمیانه / جهان عرب / منطقه / کشورهای منطقه / منطقه خلیج فارس
«داعش بازخواهد گشت»
نعمت اله مظفرپور، پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی و دیپلماسی؛ در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد که تحولات جامعه شناسانه، روان شناسانه و سیاسی در خاورمیانه نشان می دهد که این منطقه آتیه تاریکی دارد و تکفیری گری و داعشی گری رشد فزاینده خواهند داشت. اساسا ریلهای کنونی سیاست داخلی و خارجی کشورهای منطقه؛ مولد رادیکالیسم است. گرچه جمهوری اسلامی ایران متعاقب مجاهدت های فراوان؛ دستاوردهای ارزشمندی داشته و به صلح و ثبات منطقه خدمت کرده است؛ اما این برای مبارزه با افراط گرایی کافی نیست و نیازمند ریل گذاری نوین جامع نگر در سیاست منطقه ای خود هستیم. این ریل حتما از تحول در سیاست داخلی ایران شروع شده تا به سیاست خارجی ما برسد وگرنه راه حلی فرمالیته و گذرا بیش نخواهد بود.

۱۳۹۸/۱۲/۱۰ / چک / خاک / دموکراسی / ساموئل هانتینگتون / عجیب و غریب
دموکراسی یا تخصص؟
اشاره: ارتباط میان دو مفهوم دموکراسی و تخصص تقریبا همیشه در طول تاریخ اندیشه سیاسی جزو مسائلی بوده که اصطلاحا سکه رایج بازار است.

۱۳۹۸/۱۲/۰۵
کارگاه آموزشی انسان شناسی انتقادی
به همت گروه پژوهشی تمدن اسلامی پژوهشکده اندیشه سیاسی و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و در ادامه سلسله کارگاههای تخصصی تمدن پژوهی کارگاه آموزشی انسانشناسی انتقادی با هدف افزایش دانش نظری و شناخت مسائل انسانشناسی، ارتقای مهارت تفکر انتقادی با رویکرد انسانشناسی و آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی برگزار میشود. مدت زمان این کارگاه یک روزه ۱۰ساعت(۵جلسه ۲ساعته) و زمان برگزاری آن روز چهارشنبه ۲۱ اسفند ماه از ساعت ۸ تا ۱۹ است و در مرکز آموزشهای آزاد تخصصی علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار میشود.

۱۳۹۸/۱۱/۱۳
درسگفتارهای صالح نجفی و هاشم آقاجری
درسگفتارهای زمستان ۱۳۹۸ موسسه مطالعات سیاسی- اقتصادی پرسش با دو درسگفتار و در هفته سوم بهمن ماه ادامه دارد. صالح نجفی دوره جدید درسگفتارهای خود در این موسسه با عنوان «هتتریک فلوبر: انقلاب در ادبیات، از سارتر تا رانسیر» را از روز دوشنبه ۱۴ بهمن ماه ساعت ۱۷ آغاز میکند. هاشم آقاجری هم از روز سهشنبه ۱۵ بهمن ماه ساعت ۱۷ درسگفتار «بررسی تحلیلی- انتقادی متون اندیشه سیاسی معاصر ایران» را با تکیه بر متونی همچون تنبیه الامه و تنزیه المله، الاسلام و اصول الحکم، حکمت و حکومت و... شروع میکند. علاقهمندان برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند با روابط عمومی موسسه پرسش تماس بگیرند.

۱۳۹۸/۱۱/۱۲
مردان؛ تنها شهروندان رسمی جامعه
درباره کتاب «دوستی در تاریخ اندیشه سیاسی غرب»

۱۳۹۸/۱۰/۳۰
راه خروج از «انسداد سیاسی»
در مواجهه و برخورد با موقعیت «بسته» سیاسی دستِکم میتوان دو رویکرد اتخاذ کرد. نخست آنکه به موضع «انفعال سیاسی» رفت. درهای سیاستورزی را بست، کنجی نشست و بیاعتنا یا حتی بااعتنا به رویدادها و حوادث تنها نظارهگر آنها بود.در رویکرد دوم اما، کنشگر سیاسی پای به عرصه «اجتماع» میگذارد و مسیر سیاستپیشگی را از راهروهای «جامعه» دنبال میکند. راهروهایی که مردان سیاست را با امور روزمره جامعه، دغدغههای ریز و درشت مردم و خواستها و خواستههایشان بیش از گذشته آشنا میکند. این مسیر، سیاستمداران را از کنجِ اتاقهای فکرِ برنامهریزی بیرون میکشد، از برج عاجها پایین میآورد و آنها را دغدغهمند مردمان میکند.در این رهگذر است که میتوان ادعا کرد حیات دوباره جریانهای سیاسی در شکلی از «انسداد» بازنمایی …
• جمهوری اسلامی ایران • ماه رمضان • دانشگاه فرهنگیان • فقه • پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی • عشق • روحانیت ، روحانیون ، طلاب • قرنطینه مبنای فقهی دارد • داوود فیرحی • اجتماعی و سیاسی • شهردار شیراز • حسین خنیفر • دموکراسی • کشورهای منطقه • امریکا و خاورمیانه • مدرنتیه و دولت ملی • تلویزیون • انقلاب • جمهوریت و