پنجشنبه, ۹ اسفند, ۱۴۰۳ / 27 February, 2025
مجله ویستا

تغذیه با شیر مادر و 6 دلیل اهمیت آن


شهرزاد:علی‌رغم تنوع شیر‌خشک‌های موجود در بازار، هنوز از نظر همه متخصصان تغذیه و اطفال، شیر مادر بهترین و مناسب‌ترین نوع تغذیه برای نوزادان و کودکان است، چون:

 

1)شیر مادر از نظر میکروبی بی خطر و همیشه تازه است. در‌حالی‌که برای تهیه شیر‌خشک، باید آب و شیشه شیر و پیمانه اندازه‌گیری و ... را برای هربار مصرف استریل کرد.

 

2)شیر مادر‌های فاکتورهای ضد‌عفونت مانند فاکتورهای ایمنی و ضداسهال است که نه‌تنها بروز اسهال را در نوزادان کاهش می‌دهد، بلکه از بروز عفونت‌های اکتسابی مجاری تنفسی، عفونت‌های گوارشی و عفونت‌های گوش میانی هم پیشگیری می‌کند.

 

3) شیر مادر خطر بروز آلرژی را در کودکان کاهش می‌دهد. اگزما، آسم و حساسیت‌های دستگاه تنفسی در شیر مادرخواران کمتر است. علاوه‌بر این اگر مادر یا پدر کودک دچار نوعی بیماری حساسیتی باشد تغذیه با شیر مادر، بهترین تغذیه انتخابی است؛ چون مصرف هر نوع شیر دیگری زمینه‌ساز بروز حساسیت در دوران بعدی زندگی نوزاد می‌شود.

 

4)در ابتدای هر وعده شیردهی، شیر مادر میزان آب بیشتر و چربی کمتری دارد که به آن foremilk می‌گویند در‌حالی‌که در انتهای یک وعده از میزان آب کاسته شده و به چربی شیر مادر افزوده می‌شود (hindmilk) به این ترتیب با افزایش تدریجی چربی در شیر مادر، نوزاد کم‌کم سیر شده و از خوردن بیشتر سرباز می‌زدند که این امر نقش مهمی در پیشگیری از چاقی در کودکان شیر مادرخوار دارد.

 

5) خوردن شیر مادر سبب رشد فک و دندان نوزادان می‌شود. با مکیدن سینه مادر، غریزه مکیدن و احساس سیری به‌طور همزمان در شیرخوار به‌وجود می‌آید، در‌صورتی‌که با مکیدن سر شیشه، معده کودک پر‌شده، اما غریزه مکیدن ارضا نمی‌شود.

 

6)شیر مادر از شیر‌خشک ارزان‌تر و اقتصادی‌تر است و هزینه را به اقتصاد خانواده متحمل نمی‌کند.

 

تغذیه با شیر مادر خودبه‌خود تماس میان شیرخوار و مادر را زیاد می‌کند، سبب بهبود رابطه عاطفی میانشان می‌شود و امنیت روانی کودک را ارتقا می‌بخشد.