چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

کافی بودن شیرمادر، علائم


در سراسر جهان تقریبا 40 درصد مادران به نوزاد خود شیر می دهند و مسئولان بخش سلامت در سراسر دنیا، به علت خواص غذایی که شیر مادر دارد، مادران را به این امر تشویق می کنند. با این حال اغلب مادران به ویژه آن دسته که تازه صاحب فرزند شده اند همواره این دغدغه را دارند که آیا نوزادشان شیر کافی دریافت می کند یا نه. زیرا نوزادی که از شیر مادر تغذیه می شود، میزان غذای دریافتی اش مشخص نیست.
 
برخی علائم، دریافت کافی یا ناکافی شیر مادر را مشخص می کند

بالا رفتن وزن کودک
بالا رفتن وزن کودک می تواند یکی از بهترین نشانه های کافی بودن میزان شیر باشد. توجه کنید طی چند روز اول، نوزاد حدود 10 درصد وزنی که هنگام تولد داشته است، را از دست می دهد که به میزان شیر مصرفی وی ارتباطی ندارد؛ اما به تدریج طی 2 تا 3 هفته اول وزن اضافه می کند. اگر اضافه وزن ثابت و منظم باشد، می توان از کافی بودن شیری که به نوزاد می رسد مطمئن بود.
نوزاد هوشیار و فعال
طی 2 هفته اول، نوزاد بیشتر خواب است و در چند هفته اول هوشیار و فعال نیست. اما به تدریج واکنش نشان می دهد اگرچه نوزاد بینایی قوی ندارد اما به صدا و لمس کردن، واکنش نشان می دهد و نسبت به 2 هفته اول، هوشیارتر است. گریه و نق نق کردن او می تواند نشانه رشد نوزاد باشد. نوزادی که دچار سوءتغذیه است، درزمان بیداری بی حال است و به اطراف خود واکنش نشان می دهد. بنابراین هر 2 هفته میزان هوشیاری و فعالیت او را کنترل کنید.
مدفوع و ادرار نوزاد
راه دیگر برای اطمینان یافتن از کافی بودن شیر مادر برای نوزاد، بررسی میزان ادرار و مدفوع کودک است. بدن نوزادی که به اندازه کافی شیر دریافت نمی کند، تا حد ممکن مایعات را نگه می دارد در نتیجه میزان دفع کاهش پیدا می کند. زرد یا سبز بودن رنگ مدفوع نباید باعث نگرانی شما شود؛ امری که باید به آن توجه کنید تکرر مدفوع است. به طور میانگین نوزاد روزی 6 تا 8 عدد پوشک کثیف می کند.
به دفعات شیر می خواهد
نوزاد تقریبا روزی 12 دفعه شیر می خواهد و زمان بین هر نوبت شیر 90 دقیقه و گاهی هم 3 ساعت است. با بزرگ تر شدن نوزاد شب ها طولانی تر می خوابد و نیاز شیرخوردن او کمتر می شود که امری عادی است.
قورت دادن هنگام شیر خوردن
اگر دقت کنید، متوجه قورت دادن شیر توسط نوزاد خواهید شد اگر شیر شما کافی باشد نوزاد در هر مکیدن شیر کافی دریافت می کند.
حس سینه
زمانی که نوزاد شیر نخورده است، سینه سنگین تر است. اما پس از شیر خوردن سبک تر می شود.
کی باید نگران کم شیری باشید؟
– گریه های بیش از حد که برای مدت طولانی ادامه دارد و قابل کنترل نیست.
– به جای سینه تلاش می کند قسمت های دیگر را بمکد.
– بی حال است و از خود واکنشی نشان نمی دهد.
– مدفوع کم رنگ است یا این که تعداد دفع کم است.
– خیلی کم ادرار می کند و به طور غیرعادی ادرارش غلیظ است.دهان کودک بسیار خشک و زیر چشم وی گود افتاده است و پوست به طور غیرعادی خشک است.


همچنین مشاهده کنید