سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

۱۸ دسامبر ۲۰۰۶ ـ رابرت گیتس در سمت وزیر دفاع آمریکا و ...


پیش از ظهر ۱۸ دسامبر ۲۰۰۶ رابرت گیتس و در آن سال ۶۳ ساله که سمت او به عنوان وزیر دفاع تازه آمریکا در سنای این کشور (با ۹۸ درصد آراء) تایید شده بود سوگند خورد و کار خود را در این سمت …

پیش از ظهر ۱۸ دسامبر ۲۰۰۶ رابرت گیتس و در آن سال ۶۳ ساله که سمت او به عنوان وزیر دفاع تازه آمریکا در سنای این کشور (با ۹۸ درصد آراء) تایید شده بود سوگند خورد و کار خود را در این سمت آغاز کرد. وی بود که در سنای آمریکا در پاسخ به پرسش یک سناتور (سناتور دمکرات میشیگان) گفته بود که در عراق، آمریکا پیروزی نظامی نخواهد داشت و در ادامه حرف خود افزوده بود که البته شکست هم نخواهد داشت.

گیتس با پیشینه کار اطلاعاتی و تجربه در سازمان "سیا" در زمانی وزیر دفاع ایالات متحده شده است که این کشور در دو جنگ درگیر بوده، چین تقویت بنیه نظامی خود تسریع کرده و سحن از همکاری نظامی کامل با روسیه می گوید و روسیه بار دیگر به قدرت نمایی دست زده و ایران بر ایستادگی خود افزوده و بی اعتنایی بیشتری نسبت به غرب نشان می دهد. اوضاع شهر شش میلیونی بغداد ناامن تر شده و صحبت از کاهش نیروهای انگلیسی مستقر در جنوب عراق در میان است.

در دسامبر ۲۰۰۶ و پیش از آنکه گیتس کار خودرا به عنوان وزیر دفاع آمریکا آغاز کند ملک عبدالله پادشاه کشور سعودی «دیک چنی» معاون رئیس جمهوری آمریکا را به ریاض دعوت کرده و اخطار جدی کرده بود که اگر دولت آمریکا قدرت روزافزون شیعیان را کاهش ندهد، دولت سعودی مانع رسیدن کمک مالی و تسلیحاتی از آن کشور به سنی های عراق نخواهد شد. گیتس که ۲۶ سال در امور امنیتی (در ارتباط با سایر ملل) تجربه دارد و درجریان فروپاشی شوروی مدیر کل «سیا» بود در رشته «تاریخ» دکترا دارد و سالها نیز در چارچوب دستگاه آموزش عالی آمریکا، رئیس گروه و رئیس دانشگاه بود. او در دولت های دمکرات و جمهوریخواه (هر دو حزب) این سمت ها را داشته و لذا، شخصیتی نسبتا متعادل بنظر می رسد که از گفتن «نه» بیم به خود راه نمی دهد.

جورج دبلیو بوش که در جریان مسابقه های انتخاباتی سال ۲۰۰۶ آمریکا اعتراض رای دهندگان به رفتار و سیاست های رامسفلد وزیر دفاع وقت را شنیده بود یک روز پس از برگزاری انتخابات در هفتم نوامبر، با تغییر رامسفلد از سمت وزارت دفاع موافقت کرده بود که شش سال در این سمت بود. انتصاب گیتس هنگامی اعلام شد که یک کمیسیون دو حزبی خارج از دولت، نظراتی درباره وضعیت آمریکا در عراق ابراز داشته بود.

اصحاب نظر در تفسیر تصمیم بوش به تغییر وزیر دفاع آمریکا گفته بودند که دولت آمریکا با هدف استقرار درازمدت و معاملات نفت به عراق رفته و هزینه و تلفات سنگین متحمل شده است که صرف نظر کردن از آن هدف ها برایش آسان نیست. وجود اسلحه کشتار جمعی در عراق و برکنار کردن صدام حسین یک بهانه، بیش نبود. حال باید منتظر شد و دید که گیتس برای تحقق هدف های آمریکا در عراق چه راهی در پیش خواهد گرفت.

باراک اوباما رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز گیتس را در سمت وزیر دفاع این کشور تثبیت کرده است. و این، نشانه آن است که روش گیتس را می پسندد. گیتس تنها وزیر کابینه جورج دبلیو بوش است که در کابینه اوباما عضویت خواهد داشت.



همچنین مشاهده کنید