پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

آنها که مدعی اند و آنها که مدعی ترند


آنها که مدعی اند و آنها که مدعی ترند

نگاهی به فصل پرهیاهوی نقل و انتقالات

به جرات می‌توان مدعی شد فصل نقل و انتقالات قبل از لیگ هشتم، یکی از پرسروصداترین و شلوغ‌ترین فصول در طول یک دهه اخیر بود، چرا که بیشتر مدعیان با جیب‌های پرپول وارد این بازار مکاره شدند و تا توانستند خریدند.

حال این پول هنگفت چگونه و از چه منابعی تامین خواهد شد و آیا اصلا روا بود این همه پول صرف نقل و انتقالات در باشگاه‌ها شود؟ اینها پرسش‌هایی است که پاسخ آنها به آینده و مجالی دیگر مربوط می‌شود، اما در این نوشتار در آستانه شروع ماراتن نفسگیر هشتم قصد داریم سری به نتیجه این بازار مکاره بزنیم و حاصل فعالیت تیم‌ها را با یکدیگر مقایسه کنیم؛ باشد که همراه با شما با تعدادی از خریدهای تیم‌های لیگ برتری و بخصوص مدعیان قدرتمند آن آشنا شویم.

▪ استقلال تهران: تعجب نکنید که به جای قهرمان لیگ هفتم (پرسپولیس)‌ حق تقدم را به رقیب دیرینه دادیم. اول این که به لحاظ حروف الفبا آبی‌ها پیشتاز هستند، ولی از لحاظ فنی نمی‌توان منکر شد که استقلال برای همسویی با تفکرات فنی امیر قلعه‌نویی تمام خواسته‌های او در فصل نقل و انتقالات را برآورده کرده و جای هیچ اما و اگری برای کادر فنی این تیم باقی نگذاشته است.

روزی که استقلال از اردوی ترکیه به تهران برگشت، قلعه‌نویی طی مصاحبه‌ای گفته بود، جباری را هم حفظ کنیم تمام است و مدیرعامل استقلال که معمولا در فصل نقل و انتقالات از بابت خریدن و بمب خبری ترکاندن کم نمی‌آورد، جباری را هم در تیم نگه داشت تا تمام خواسته‌های قلعه‌نویی لحاظ شود.

استقلال در فصل نقل و انتقالات عذر محمد نوازی، امیرحسین صادقی، سعید بیات، حسین قنبری، حسین کوشکی، اصغر نادعلی، محسن بیاتی‌نیا و حمید شفیعی‌ را خواست.

در نقطه مقابل ابراهیم تقی‌پور (پگاه)‌، هادی شکوری (ذوب‌آهن)‌، خسرو حیدری (پاس)‌، هاشم بیگ‌زاده (مقاومت سپاسی)‌، میلاد نوری (استیل‌آذین)‌، حسین کاظمی (سپاهان)‌، یدالله اکبری (پاس)‌، فابیو جانواریو (فولاد)‌، علیرضا عباس‌فرد (صباباتری)‌ و سیاوش اکبرپور (الظفره)‌ جذب این تیم شدند تا پرمهره‌ترین استقلال ۲ دهه اخیر را به چشم ببینیم.

با توجه به توانایی‌های امیر قلعه‌نویی و پتانسیل تیمی استقلال، می‌توان از هم‌اکنون آبی‌ها را یکی از جدی‌ترین مدعیان قهرمانی لیگ و جام حذفی و قدرت‌نمایی در آسیا دانست، ولی نباید از نظر دور داشت که همین مجموعه هم به نوبه خود اشکالاتی دارد.

۱) نگاهی به مجموعه استقلال ثابت می‌کند که این تیم در بعضی نقاط زمین با ترافیک شدید بازیکنان خوب و اسمی روبه‌روست. با توجه به علاقه‌ قلعه‌نویی به سیستم‌های ۲ - ۵ - ۳ و ۳ - ۴ - ۳ کاملا مشهود است که استقلال در مثلث‌های دفاعی و میانی خود با تعدد بازیکن روبه‌روست و همین مورد ممکن است این تیم را به حاشیه ببرد.

۲) استقلال فاقد یک ذخیره مطمئن برای وحید طالب‌لوست؛ یعنی اگر خدای ناکرده وحید در جریان فصل مصدوم یا حداقل دچار افت شود، چهره آماده‌ای که بتواند جای خالی او را درون دروازه پر کند، روی نیمکت این تیم دیده نمی‌شود.

۳) نگاهی به قابلیت‌های مهاجمان استقلال نشان می‌دهد هیچ‌یک از آنها گلزن تخصصی نیستند. گرچه مجیدی و برهانی در سال‌های گذشته برخی اوقات در هیات یک گلزن ظاهر شده‌اند، ولی حداقل فصل گذشته که سوهان بر اعصاب تماشاگران استقلال کشیدند ، حالا هم به عباس‌فرد و اکبر‌پور برای گلزنی مداوم نمی‌شود خیلی امیدوار بود.

▪ پرسپولیس: بزنیم به تخته، قهرمان لیگ هفتم هم خوب خرید کرد و درست مثل فصل گذشته، بدون حضور افشین قطبی که عشق جیم زدن دارد ، خود را برای شروع لیگ هشتم آماده کرد.

پرسپولیسی‌ها در پی تغییر وسیع در سطح مربیان و جایگزینی داریوش مصطفوی به جای حبیب کاشانی در حالی که نفراتی چون حسن رودباریان، فرشید کریمی، شیث رضایی، جورج آراندا، فرزاد آشوبی، حسین کعبی، عباس آقایی، محمدرضا مامانی، احسان خرسندی، ماته دراگه جوویچ و فراز فاطمی را از دست دادند، با پشتیبانی مالی عالی وارد بازار شدند و میثاق معمارزاده (سایپا)‌، علیرضا محمد (راه‌آهن)‌، مجتبی شیری (استقلال اهواز)‌، فرانک آتسوی (ابومسلم)‌، سیدمحمد علوی (پاس)‌، مازیار زارع (ملوان)‌، محمد منصوری (ابومسلم)‌، هادی نوروزی (سرخپوشان)‌، ایوان پتروویچ (ابومسلم)‌ و ابراهیم توره (پیکان)‌ را جذب کردند تا با این خریدهای پر سر و صدا هیچ کسی یادی از نفرات جداشده نکند.

افشین قطبی که از سوی هواداران لقب امپراتور‌گرفته دوباره روی نیمکت بازگشته تا همه چیز برای دفاع شایسته از عنوان قهرمانی لیگ فراهم شود ولی کار به این راحتی‌ها نیست.

۱) محسن خلیلی در تیم ملی، رباط صلیبی پاره کرد تا حداقل ۷ ماه حاشیه‌نشین باشد و نبود آقای گل فصل گذشته می‌تواند مشکلات عدیده‌ای برای قرمزها فراهم کند.

۲) به‌رغم تمام تلاش‌های انجام شده باید گفت پرسپولیس هم از توازن لازم در جمع نفراتش برخوردار نیست؛ در حالی که ۵ هافبک این تیم در یک بازی محروم و مصدوم باشند باز هم قطبی هافبک‌های کافی برای بستن کمربند میانه میدان تیم خود را در اختیار خواهد داشت، ولی در عین حال این تیم درست مثل فصل گذشته هیچ دفاع چپ تخصصی ندارد و در خط حمله هم تا حدودی کمبود نیرو به چشم می‌خورد.

▪ سپاهان اصفهان: بین‌المللی‌ترین باشگاه فوتبال ایران طی چند سال اخیر هم تغییر و تحولات قابل توجهی به چشم دیده است. آنها که در آخرین روز فصل گذشته با گل دقیقه ۹۶ سپهر حیدری جام قهرمانی لیگ هفتم را تقدیم پرسپولیس کردند بعد از جدایی ژوران وی‌را تغییرات نسبتا زیادی متحمل شدند.

محمد سواری ، مسعود همایی ، سعید بیات ، جابا موجیری ، حامد رسولی ، هیثم کاظم ، حسین کاظمی ، سید مهدی سیدصالحی و حجت زادمحمود از این تیم رفتند، ولی سپاهانی‌ها هم دست روی دست نگذاشتند و با جذب رحمان احمدی (سایپا)،‌ آرماندوسا (مدافع برزیلی)،‌ امیرهوشنگ سعادتی (داماش)‌، مهدی جعفرپور (پاس)،‌ احمد جمشیدیان (راه‌آهن)،‌ بهمن طهماسبی (مقاومت سپاسی)‌ و هادی اصغری (راه‌آهن)‌ جای خالی غایبان را پر کردند.

با نگاهی به کیفیت نفرات حاضر در سپاهان برای لیگ هشتم می‌توان نتیجه گرفت که زردپوشان حاشیه زاینده‌رود می‌توانند مدعی جدی قهرمانی باشند و در این میان بازگشت احتمالی محمود کریمی و محرم نویدکیا که گفته می‌شود از مهرماه دارای شرایط بازی خواهند شد بر امیدهای طرفداران این تیم می‌افزاید؛ ولی باید توجه داشت که اولا انگین فیرات به عنوان سرمربی جدید سپاهان فاقد تجربه لازم برای سرمربیگری در لیگ ایران است و بعید نیست در این راه دچار مشکل شود و در کنار این مشکل، سپاهان هنوز نتوانسته یک هافبک بازیگردان مطمئن در میانه میدان خویش به خدمت بگیرد و اگر بازگشت نویدکیا در موعد مقرر دیرتر شود امکان دارد نایب‌قهرمان فصل گذشته لیگ قهرمانان آسیا در این عرصه لطماتی را متحمل شود.

▪ سایپا: تیمی که به طور قطع و به رغم تمام تکذیب‌های موجود با اعمال نظر نافذ و مستقیم علی دایی بسته شد، حالا تحویل منتقد او در جام جهانی ۲۰۰۶ یعنی پیرلیت بارسکی شده تا در لیگ هشتم برای قهرمانی بجنگد؛ البته خود لیت بارسکی که آخرین بار از تیم دسته‌دومی فوکواوکای ژاپن اخراج شده در فاصله چند روزی که تیم را تحویل گرفته بشدت از شرایط بدنی شاگردان خود ابراز نارضایتی کرده، ولی به هر حال کسی نمی‌تواند منکر قدرت قهرمان لیگ ششم در دوره هشتم باشد.

جذب حسین کعبی و عباس آقایی (پرسپولیس)‌، ابراهیم میرزاپور، محمد پروین و ایمان رزاقی‌راد (استیل‌آذین)‌ و صابر میرقربانی (صنعت نفت)‌ تقریبا تمام خلاهای فصل گذشته سایپا را پوشانده و با حفظ اکثریت قریب به اتفاق یاران اصلی به نظر می‌رسد این تیم حداقل بتواند مدعیان اصلی را بشدت تحت فشار قرار دهد.

▪ صبای قم: با کوچ به قم، احتمالا صاحب تماشاگر واقعی و علاقه‌مند می‌‌شوند، تا بهتر از فصول گذشته نتیجه بگیرند. بساط خنده لیگ را هم جمع نکنید، چون استاد بی‌مثال طنازی در فوتبال یعنی فیروز کریمی در صبای قم حضور دارند و حتما با مطایبات خود، اسباب انبساط خاطر و باز شدن گره ابروان همه را فراهم خواهند کرد.

صبا هم به‌رغم انتقال به قم نه‌تنها دچار ریزش در جمع نیروهای اصلی خود نشد، بلکه با جذب ارشاد یوسفی، شیث رضایی، مهدی خیری، محسن یوسفی، محسن بیاتی‌نیا و مصطفی حقی‌پور نقاط ضعف خود را هم تا حدود زیادی برطرف کرد تا هم در لیگ هشتم و هم در صورتی که‌ ۴ سهمیه ایران محقق شد در لیگ حرفه‌ای آسیا برای کشورمان آبروداری و برای فوتبال‌دوستان قمی هنرنمایی و قدرت‌نمایی کند و الحق که با این مجموعه تیمی، رسیدن به چنین مهمی نمی‌تواند دور از دسترس صبایی‌ها باشد.

▪ پاس همدان: پس از ثبات در لیگ هفتم حالا همدانی‌ها افق‌های وسیع‌تری برای پرواز طلب می‌کنند. هرچند در پرونده دوپینگ ۲ بازیکن خود تا حدودی دچار حاشیه شدند، ولی در فصل نقل و انتقالات یکی از تیم‌های کاملا موفق بودند، آنها که ساندروتومیچ، خسرو حیدری، یدالله اکبری و سیدمحمد علوی را به عنوان شاخص‌ترین جداشده‌های خود می‌بینند در عوض سوشا مکانی، مجید غلام‌نژاد، بهشاد یاورزاده، فرزاد مجیدی، محمدرضا مامانی، مهرداد کریمیان، حامد رسولی و... را جذب کرده‌اند تا کفه ترازوی خریدهایشان سنگین‌تر جلوه کند. هر گونه غفلت از پاس در لیگ هشتم برای هر تیمی می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری در بر داشته باشد.

▪ مس کرمان: کرمانی‌ها هم از تیم‌های پرسروصدای فصل نقل و انتقالات بودند که خیلی زود باعث گرم شدن این بازار شدند. مسی‌ها که با رفتن امیر قلعه‌نویی از پرویز مظلومی به عنوان سرمربی بهره گرفتند، برای رفع مشکل فصل گذشته خود یعنی کمبود نیروی انسانی نه‌تنها کمترین خروجی و ریزش را داشتند، بلکه با خریدهای اسم و رسم‌داری چون امیرحسین صادقی، علیرضا حمودی‌عرب، فرزاد آشوبی، روح‌الله بیگدلی، فراز فاطمی و روح‌الله عطایی حسابی تیم خود را تقویت کردند تا پرویزخان برای هنرنمایی در لیگ هشتم دست پری داشته باشد.

مس شاید تیمی برای قهرمانی نبسته باشد، ولی حداقل تیمی است که می‌تواند یقه بزرگان را گرفته و در صورت گرفتار نشدن در حواشی جایی خوب بین بالای جدولی‌ها برای خود دست و پا کند.

آرش رستم‌نمدی‌



همچنین مشاهده کنید