پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

زینجیربوزان Zincirbozan


زینجیربوزان Zincirbozan

دهه ١٩٧٠ رو به پایان است اوضاع سیاسی ترکیه هر لحظه بحرانی تر می شود اقتصاد کشور به حالت فلج در آمده, هر روز ده ها ترور صورت می گیرد خیابان ها به خون کشیده می شود و سخنان دولت مردان بر عمق آشوب حاکم بر جامعه می افزاید

▪ کارگردان: آتیل ایناچ.

▪ فیلمنامه: آونی ئوزگورل.

▪ موسیقی: امره دوندار.

▪ مدیر فیلمبرداری: گوکهان تیریاکی.

▪ تدوین: بورا گوکسینگول، دنیز کاییک.

▪ بازیگران: بولنت یارار[بولنت اجویت]، هالدون بویسان[سلیمان دمیرل]، سوآوی ارن[کنعان اورن]، سونا سلن[راهشان اجویت]، عایشه تونابویلو[ناظمیه دمیرل]، اگه آیدان[جونیت]، امره کارایل[پرله]، اسماعیل اینجه کارا[تورگوت اوزال]، کن داکان[الکساندر]، آتیل ایناچ[سدات]، تورکو هازر]امل]، ولگا سورگو[آساف]، اردم آک اکجه[هاکان]، سرکان گنچ[رمزی]، محمت علی نوراوغلو[محمت]،مینور کوتلو[نجم الدین اربکان]،.

▪ ١١٠ دقیقه. محصول ٢٠٠٧ ترکیه. نامزد جایزه لاله طلایی بهترین فیلم از جشنواره استانبول.

▪ ژانر: درام، سیاسی.

دهه ١٩٧٠ رو به پایان است. اوضاع سیاسی ترکیه هر لحظه بحرانی تر می شود. اقتصاد کشور به حالت فلج در آمده، هر روز ده ها ترور صورت می گیرد؛ خیابان ها به خون کشیده می شود و سخنان دولت مردان بر عمق آشوب حاکم بر جامعه می افزاید. با کشته شدن روزنامه نگاری به نام عبدی ایپکچی، ارتش که موجودیت نظام را در مخاطره می بیند خود را برای مداخله در اوضاع سیاسی کشور آماده می کند. در مدت زمانی کوتاه بعد از این واقعه، ژنرال کنعان ئورن با حمایت دیگر امرای ارتش در روز ١٢ سپتامبر ١٩٨٠ دست به کودتا می زند. پیامد این کودتا ابتدا تبعید سیاستمداران به تاسیسات نظامی زینجیربوزان در چاناک قلعه و افزایش ترورها و سپس تحمیل جو اختناق بر ترکیه است...

▪ چرا باید دید؟

نام تاسیسات نظامی زینجیربوزان-به معنی باز کننده زنجیرها- در تاریخ معاصر ترکیه یادآور حوادثی تلخ است. هم زمان با وقوع انقلاب در ایران بود که کشور همسایه مان ترکیه نیز دستخوش حرکت های تروریستی و بحران های فزاینده گردید. تلاش سیاستمداران برای مهار موج روزافزون ترورها به جایی نرسید و پس از به قدرت رسیدن ژنرال کنعان ئورن تاسیسات نظامی زینجیربوزان در اوایل دهه ١٩٨٠ تبدیل به تبعیدگاه بولنت اجویت، سلیمان دمیرل و ١٦ سیاستمدار دیگر ترکیه شد.

اولین فیلم بلند آتیل ایناچ[برادر کوچک تر اولاش ایناچ کارگردان فیلم مشتق که در همین وبلاگ معرفی شد] بازیگر، نویسنده و کارگردان سریال های موفق تلویزیونی چون باز هم عاشق شدم و بچه داری و گرفتاری به حوادث خونین این دوره می پردازد. ایناچ که در دانشگاه بوغازایچی فلسفه خوانده وقایع سال های ١٩٧٩ تا ١٩٨٣ ترکیه را زیر ذره بین قرار می دهد تا بلکه از این رهگذر شرایط فعلی حاکم بر کشورش را که در آستانه بحران و تهدید به یک کودتای نظامی دیگر است، را به مردم و دولتمردان یادآوری کند. پرداختن به زوایای این کودتا و پیامدهای منفی آن در سال های اخیر تبدیل به یکی از تم های محبوب فیلمسازان ترکیه-به ویژه کسانی که تعلقات سیاسی دارند- شده است. در همین وبلاگ چندین نمونه از این فیلم ها هم چون انترناسیونال/بین الملل و بازگشت به خانه را معرفی کردیم. اما زینجیربوزان از زاویه ای تازه و بدیع به این حادثه نگاه می کند. شخصیت های اصلی فیلم مردم عادی یا فعالان گمنام سیاسی نیستند، بلکه بالا مرتبه ترین سیاست مداران و دولتمردان آن دوره به تصویر کشیده شده اند. کسانی که مستقیماً عامل یا آمر وقوع کودتا بودند. انتخاب بازیگران با دقت صورت گرفته و شباهت های فیزیکی تعدادی از هنرپیشه ها با افراد واقعی حیرت انگیز است. به عنوان نمونه می توان به شباهت فراوان سوآوی ارن بازیگر نقش ژنرال ئورن اشاره کرد. فیلمنامه فیلم توسط آونی ئوزگورل روزنامه نگاری با ٤٠ سال سابقه و نویسنده فعلی روزنامه رادیکال/ Radikal نوشته شده و کاملاً با وقایع تاریخی مطابق دارد.

زینجیربوزان که ابتدا قرار بود به شکل یک مینی سریال تولید شود، در میانه راه تبدیل به اولین فیلم سینمایی آتیل ایناچ شد و در نمایش افتتاحیه خود در جشنواره فیلم استانبول توانست تا نامزدی بهترین فیلم پیش برود. تمامی صحنه های فیلم –غیر از زندان زینجیربوزان که به خاطر شرایط نامساعد جوی در موغلا-گوک ئووا گرفته شده-در مکان های واقعی فیلمبرداری شده تا بر سندیت آن افزوده شود. با این حال فیلم از نبود ایده آل هایی در نزد شخص کارگردان رنج می برد، کسی که کوشیده فقط و فقط گذشته را چراغ راه آینده کند و بس! زینجیربوزان قرار است تا پس از نمایش گسترده در سینماها، با افزودن سکانس هایی دیگر به صورت یک سریال ٦ قسمتی از شبکه TurkMax پخش شود. اگر بخت دستیابی به این فیلم را دارید، برای عبرت گرفتن و مطابقت با شرایط حاکم بر کشور خودمان هم که شده، از تماشای آن غفلت نکنید.



همچنین مشاهده کنید