شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

تب خال؛ ضایعات پوستی ناخوشایند


تب خال؛ ضایعات پوستی ناخوشایند

«تبخال» یا «هرپس» عارضه ای است فوق العاده مسری که غالباً به خاطر تب، روی صورت و خصوصاً اطراف لب ظاهر می شود. این ضایعات پوستی دردناک هستند، به سرعت پخش می شود و از طرفی نیز، به زیبایی …

«تبخال» یا «هرپس» عارضه ای است فوق العاده مسری که غالباً به خاطر تب، روی صورت و خصوصاً اطراف لب ظاهر می شود. این ضایعات پوستی دردناک هستند، به سرعت پخش می شود و از طرفی نیز، به زیبایی چهره لطمه می زند. با بروز علائم نشان دهنده تبخال مانند سوزش، خارش، درد، بی حسی و... احتمال انتقال ویروس بیشتر می شود و این درحالی است که حتی هنوز دانه های آبدار که ویروس ها در آن تجمع دارند، ظاهر نشده اند.

استرس و خستگی مهم ترین علت این ناراحتی محسوب می شود. تب، قرار گرفتن در نور خورشید، عادت ماهیانه خانم ها و برخی جراحی های دندان نیز زمینه بروز تبخال را به وجود می آورد. پیشگیری از برخی عوامل بروز تبخال بسیار مشکل است، اما در بسیاری موارد می توان با ظاهر شدن نخستین علائم مثل سوزش و قرمزی پوست، تورم لب ها و... مانع از ایجاد این ضایعات شد. گرچه هنوز درمان قطعی برای تبخال شناخته نشده است، اما پمادهایی تجویز می شود که می تواند تبخال را در مراحل اولیه درمان کند، به شرط اینکه با ظاهر شدن اولین نشانه ها، درمان را آغاز کرد. در واقع این دارو، تعداد دفعات بروز تبخال و شدت آن را کاهش می دهد. هرچه زودتر درمان تبخال شروع شود، احتمال ظاهر شدن تبخال کمتر می شود. توصیه می شود این پماد را در سفر، تغییر محل کار و هر عاملی که فکر می کنید استرس و خستگی را برای شما به همراه دارد، با خود داشته باشید. درمان تبخال حدوداً ۵ روز طول می کشد.

کسانی که در طول سال شش بار یا بیشتر دچار این عارضه می شوند، باید به فکر درمان اساسی و پیشگیرانه باشند.

این عارضه بسیار مسری است، پس برای پیشگیری:

- با بروز تبخال حتماً به پزشک مراجعه کنید تا علت مشکل تشخیص داده شود و درمان سریع تر صورت گیرد و از سرایت بیماری به اطراف پیشگیری شود.

- پس از اینکه هر بار به تبخال دست می زنید، دست ها را به خوبی بشویید. به هیچ وجه ضایعات زخم را نکنید و پس از تماس، دست را به چشم ها نزنید.

- در این مدت و حتی با بروز نخستین نشانه های بروز تبخال، هیچ کس خصوصاً زنان حامله، نوزادان، بچه های مستعد حساسیت و افراد بیمار را نبوسید و از فاصله خیلی نزدیک با آنها صحبت نکنید.

- در طی دوران تبخال لوازم شخصی مانند حوله، دستمال و لوازم آرایش و لیوان خود را در اختیار دیگران نگذارید.

- هیچ گاه بزاق دهان را به چشم یا عینک نزنید زیرا باعث تبخال های چشمی می شود.

- از کرم های ضد آفتاب استفاده کنید.

- مهم ترین عوامل بروز تبخال مانندا سترس، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، مصرف الکل، تب، خستگی، سیکل قاعدگی، آسیب های روحی و... را به خوبی بشناسید تا بدین ترتیب بتوانید تعدد بروز مشکل را کاهش دهید، درمان های پیشگیرانه را استفاده کنید و از سرایت بیماری جلوگیری کنید.

- علائم هشدار دهنده تبخال را تشخیص دهید.

- تبخال را تمیز نگه دارید، محل را با آب و صابون بشوئید و خشک کنید (در صورت نیاز می توانید از سشوار هم استفاده کنید).

- زخم را پانسمان نکنید زیرا تبخال در معرض هوای آزاد بهتر درمان می شود. اما در مواردی مانند تبخال بچه ها می توانید با استفاده از یک پانسمان ضدآب جانب احتیاط را بیشتر رعایت کنید.

- از لوازم آرایشی برای پنهان کردن تبخال مطلقاً استفاده نکنید.



همچنین مشاهده کنید