پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

ششمین دوره جام جهانی فوتبال سوئد ۱۹۵۸


ششمین دوره جام جهانی فوتبال سوئد ۱۹۵۸

سوئد هم مانند سوئیس, به دلیل عدم آسیب از جنگ جهانی دوم و دارا بودن امکانات بسیار زیاد ازجمله استادیوم های مناسب و تازه تأسیس, از سوی فیفا به عنوان میزبان جام جهانی برگزیده شد ۵۲ کشور برای حضور در مرحله انتخابی اعلام آمادگی نمودند آلمان غربی قهرمان دوره قبل و سوئد میزبان مسابقات از انجام دیدارهای انتخابی اعلام آمادگی نمودند

سوئد هم مانند سوئیس، به دلیل عدم آسیب از جنگ جهانی دوم و دارا بودن امکانات بسیار زیاد ازجمله استادیوم های مناسب و تازه تأسیس، از سوی فیفا به عنوان میزبان جام جهانی برگزیده شد. ۵۲ کشور برای حضور در مرحله انتخابی اعلام آمادگی نمودند. آلمان غربی قهرمان دوره قبل و سوئد میزبان مسابقات از انجام دیدارهای انتخابی اعلام آمادگی نمودند. آلمان غربی قهرمان دوره قبل و سوئد میزبان مسابقات از انجام دیدارهای مقدماتی معاف بودند. از آمریکای جنوبی، برزیل که با سیستم ۴-۲-۴ بازی می نمود، با پیروزی در برابر پرو در لیما و پاراگوئه با برتری در مقابل اروگوئه به همراه آرژانتین به دورنهایی صعود کردند. در اروپا، ایرلند شمالی شگفتی ساز بود و با پیروزی در برابر ایتالیا جواز صعود دریافت نمود.

از بریتانیا چهار تیم انگلیس، اسکاتلند، ایرلند شمالی و ولز به دور نهایی راه یافتند که رکوردی قابل توجه بود که تا امروز هم تکرار نشده است. تیم مجارستان درحالی به جام جهانی رسید که دیگر ستارگانی چون پوشکاش، کوچیس و ژیبور را در ترکیب خود نداشت. شوروی با دروازه بان افسانه ای خود لو یاشین، از قدرتمندترین تیمهای اروپا در دورنهایی مسابقات بود. در ۱۶ اکتبر ۱۹۵۶، ژول ریمه بانی جام جهانی در سن ۸۳ سالگی درگذشت. فیفا بدون حضور پدر جام جهانی، تصمیم گرفت مسابقات را به شکلی جدید برگزار نماید. طبق تصمیم فیفا، تیمها در چهار گروه چهارتیمی قرار می گرفتند و بصورت دوره ای با هم بازی می کردند و در صورت تساوی امتیازها، برای صعود، بازی تکراری انجام می شد. هشت تیم صعود کننده به دور بعد، تا مرحله پایانی به صورت حذفی با هم بازی می کردند تا تکلیف قهرمان جام مشخص شود.

در گروه اول، آلمان غربی در دیدار افتتاحیه ۳ بر یک آرژانتین راشکست داد. در این گروه، تیم ایرلند شمالی پس از آلمان توانست با پشت سرنهادن چکسلواکی و آرژانتین، به مرحله یک چهارم نهایی صعود کند. ژوزف ماساپوست، ستاره آن زمان ایرلند شمالی بود که نقش تعیین کننده ای درصعود این تیم ایفا نمود. در گروه دوم، فرانسه که از زوج رویایی ریموند کوپا و ژوست فونتین در خط حمله سود می برد، با دو پیروزی ۷ بر ۳ در برابر پاراگوئه و ۳ بر ۱ در مقابل اسکاتلند و قبول شکست ۳ بر ۲ در برابر یوگسلاوی به عنوان تیم اول صعود کرد. یوگسلاوی هم با دو تساوی در مقابل اسکاتلند و پاراگوئه، جواز صعود دریافت نمود. در گروه سوم، سوئد و ولز در حضور مجارستان -که دیگر نشانی از آن تیم قدرتمند گذشته نداشت- و تیم ضعیف مکزیک، به دور یک چهارم نهایی رسیدند و در گروه آخر، برزیل با دو پیروزی در برابر شوروی و اتریش و تساوی بدون گل در مقابل انگلیس، بدون شکست به مرحله بعد قدم نهاد. تیم انگلیس که در این گروه صاحب سه تساوی شده بود، برای صعود در دیدار تکراری مقابل شوروی قرار گرفت و با قبول شکست یک بر صفر از این تیم، از گردونه بازیها کنار رفت.

در مرحله یک چهارم پایانی، فرانسه با درخشش فونتین توانست ایرلند شمالی را ۴ بر صفر خرد کند تا اولین صعود کننده به نیمه نهایی باشد. آلمان غربی بر یوگسلاوی (۱-صفر)، سوئد با پیروزی برابر شوروی (۲-صفر) و برزیل با برتری در برابر تیم ولز (۱-صفر)، دیگر صعود کنندگان به نیمه نهایی بودند. در این مرحله، برزیل در زیباترین مسابقه جام توانست ۵ بر ۲ تیم قدرتمند فرانسه را شکست دهد و سوئد که از حمایت تماشاگرانش بهره می برد، آلمان غربی را ۳ بر ۱ مغلوب نمود تا فینالیست دیگر جام باشد. در دیدار رده بندی، تیم فرانسه با ۴ گل فونتین، توانست ۶ بر ۳ از سد آلمان غربی بگذرد تا با شایستگی به مقام سوم جهان دست یابد.

دیدار نهایی مسابقات در بیست و نهم ژوئن ۱۹۵۸ در حضور ۴۹۷۳۷ تماشاگر برگزار شد. برزیلی ها که با هدایت فوق العاده وینسنت فئولا، مربی خود، قاطعانه به دیدار نهایی رسیده بودند، با درخشش یک جوان ۱۷ ساله به نام پله توانستند میزبان مسابقات را در دیداری برتر ۵ بر ۲ شکست دهند تا تنها تیم تاریخ جام جهانی باشند که از قاره آمریکای جنوبی در اروپا به مقام قهرمانی رسیدند. این جام شاهد نمایشی جذاب از ستارگانی بود که فوتبال را تا سطح یک هنر در زمین سبز به نمایش گذاشتند.

● تابلوی افتخار

▪ تعداد تیمهای شرکت‌کننده : ۱۶ تیم

▪ رده‌بندی نهایی : ۱- برزیل ۲- سوئد ۳- فرانسه ۴- آلمان‌غربی

▪ تعداد مسابقات : ۳۵ بازی

▪ تعداد گل : ۱۲۶ گل

▪ بهترین خط حمله‌ : فرانسه (۲۳ گل)

▪ بهترین خط دفاع : برزیل (۴ گل)

▪ آقای گل : ژوست فونتین ( فرانسه ۱۳ گل)

▪ بهترین بازیکن : ریموند کوپا (فرانسه)

▪ مجموع تماشاگران : ۸۶۸۰۰۰ نفر

▪ دیدار فینال ‌ـ ورزشگاه راسوندا ( ۲۹ ژوئن ۱۹۵۸ - استکهلم)

برزیل ۵ - سوئد ۲

▪ گلها : واوا (۳۰،۹)، پله (۸۹،۵۵)، زاگالو (۶۸) برای برزیل ؛ لیدهولم (۴)، سیمونسن (۸۰) برای سوئد

▪ داور : مائوریس گویژ (فرانسه)

▪ تماشاگر : ۴۹/۷۳۷ نفر

▪ برزیل : گیلمار، د.سانتوس، نیلتون سانتوس، زیتو، بلینی، اورلاندو، گارینشا، دی‌دی، واوا، پله، زاگالو

▪ سوئد : اسونسون، برگ‌مارک، آکسبوم، بورگنسون، گوستاوسون، پارلینگ، هامرین، گرن، سیمونسون، لیدهولم، اسکوگلاند



همچنین مشاهده کنید