جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

دیدن اعماق


دیدن اعماق

▪ تصویربرداری از ریه با استنشاق هلیوم
در حال حاضر هلیوم را افراد تنها در مهمانی ها به شوخی برای خشن شدن صدا استنشاق می كنند، اما به زودی ممكن است سیگاری هایی كه ظاهراً سالم هستند …

تصویربرداری از ریه با استنشاق هلیوم

در حال حاضر هلیوم را افراد تنها در مهمانی ها به شوخی برای خشن شدن صدا استنشاق می كنند، اما به زودی ممكن است سیگاری هایی كه ظاهراً سالم هستند برای كشف عوارضی مانند آمفیزم (تخریب حبابچه های ریه) و آسم به هلیوم روی آورند. تست جدیدی كه به وسیله دانشمندان دانشگاه ویسكانسین - مدیسون ابداع شده است، به این ترتیب انجام می شود كه سیگاری ها یك لیتر از هلیوم را كه گازی بی ضرر است، به صورت مخلوط با نیتروژن از طریق یك نی استنشاق می كنند و نهایتاً از ریه ها با MRI عكسبرداری می شود تا معلوم شود كه گاز تا كجا به درون حفرات كوچك هوایی در ریه نفوذ كرده است. شون فین فیزیكدان پزشكی و سرپرست این تحقیق می گوید: «تكنیك ما بالقوه حساس تر از تكنیك های تصویربرداری موجود است. این برای اولین بار است كه تغییرات ساختمانی ریه در سیگاری هایی كه علائمی از بیماری ریوی نشان نمی دهند آشكار می شود.»

استفاده از هلیوم ممكن است به پزشكان كمك كند كه اعماق ریه های سیگاری ها را ببینند و متوجه شوند كه آیا برخی از بیماران به طور ژنتیكی به صدمه ریوی ناشی از سیگار حساس ترند یا نه و نیز بیماری های ریوی مرتبط با سیگار را بسیار زودتر تشخیص دهند تا درمان هرچه زودتر آغاز شود. دكتر فین می گوید: «مشخص كردن تغییرات ریه در مراحل اولیه به ما امكان می دهد كه كارایی درمان های بیماری های ریوی را تعیین كنیم و نیز به درك بهتری از سازوكارهای زمینه ساز بیماری های ریوی دست یابیم.» نتایج تحقیق فین و همكارانش اخیراً در نشریه «Radiology» به چاپ رسیده است. MRI برای تصویربرداری بر تعیین كردن تفاوت های محتوای آب متكی است و تصاویر را با كنتراست بالایی از بافت های نرم بدن در اختیار می گذارد. فین و همكارانش از یك ماشین «قطبی كننده گاز» استفاده كردند و به وسیله نور به نحوی ایزوتوپ هلیوم را دستكاری كردند كه در MRI قابل مشاهده باشد.

چرا شیوه جدید مهم است

سیگار كشیدن شایع ترین علت آمفیزم (تخریب حبابچه های ریه) است و سیگار در آغاز شدن آسم و برونشیت هم نقش دارد. در آمفیزم حبابچه های ریه - كیسه های كوچكی كه در آنها اكسیژن به داخل خون می رود و دی اكسیدكربن خارج می شود- متلاشی می شوند. بررسی های قبلی با استفاده از MRI به همراه هلیوم نشان داده بود كه گاز در ریه های مبتلایان به آمفیزم آزادانه تر حركت می كند. فین و همكارانش این تكنیك ها را بر روی ۸ نفر غیرسیگاری و ۱۱ سیگاری سالم كه ظاهراً آسیب ریوی آشكاری نداشتند آزمایش كردند. نتایج بررسی آنها نشان می دهد كه استفاده از هلیوم در MRI در مشخص كردن صدمات ریوی از سی تی اسكن كه روش معمول فعلی در تصویربرداری از ریه هاست حساس تر است. به نوشته ادوارد ای دی لانژ از دانشگاه نظام علوم بهداشتی ویرجینیا كه در همین شماره نشریه رادیولوژی مقاله ای در حمایت از كار فین نوشته است. علاوه بر این سی تی اسكن در صورت تكرار فرد را در معرض تشعشع بالقوه مضر اشعه ایكس قرار می دهد در حالی كه در MRI همراه با هلیوم این خطر وجود ندارد.این روش جدید می تواند برای غیرسیگاری ها هم مفید باشد؛ ساختار ریه همه افراد با گذر زمان در نتیجه پیری به تدریج متلاشی می شود. اما سیگار كشیدن و سایر آلودگی های محیطی این فرآیند تخریب را سرعت می بخشند.

Live Science, ۳Jul.۲۰۰۶



همچنین مشاهده کنید