پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

به پاس خداحافظی سه ستاره ملی


به پاس خداحافظی سه ستاره ملی

یک بازی بزرگ حداقل شایستگی سربازان فوتبال ایران

خداحافظی سه بازیکن بزرگ و سرشناس تیم ملی ایران در هیاهوی مسائل روزمره فوتبال ایرانی ناپدید شد، تا جایی که هیچ کارشناس یا منتقدی نیز به دلیل این رخداد نپرداخت. هرکدام از این سه بازیکن برگ زرینی در شناسنامه فوتبال ایران بوده که حداقل شایسته برگزاری یک مراسم با شکوه خداحافظی از تیم ملی هستند، هرچند که چنین کاری پیش از این حتی درباره بازیکن بزرگی چون علی دایی نیز دریغ شده است.

مهدی مهدوی کیا، علی کریمی و وحید هاشمیان سه بازیکن بزرگ فوتبال ایران که حضور در بوندس لیگا و تیم هایی چون هامبورگ، بایرن مونیخ، بوخوم و حتی تجربه بازی در لیگ قهرمانان اروپا را در کارنامه داشتند اندکی بعد از بازی ۲۷ خرداد مقابل کره جنوبی و در نهایت ناکامی ایران در راهیابی به جام جهانی یکی پس از دیگری با تیم ملی وداع کردند. اما، واکنش ها به این خداحافظی‌ها در نوع خود جالب توجه بود، بعد از آن که بحث های عجیب و غریب درباره انگیزه‌های سیاسی این اقدام از سوی رسانه های خارجی مطرح شد و برخی اهالی فدراسیون فوتبال نیز در مسیر پیروی از این رسانه‌های خارجی بازیکنان محبوب تیم ملی را تخطئه ساختند، سرانجام به صرافت بازی خداحافظی برای آنها افتادند، اقدامی که در تمام جهان عرف و رایج بوده و یکی از ساده ترین مراحل روز پایانی عمر ورزش یک فوتبالیست به حساب می آید اما، در فوتبال ایران تبدیل به بدترین و تلخ ترین خاطرات چهره های سرشناس ملی شده است، به گونه ای که اکثر بزرگان فوتبال ایران ترجیح داده‌اند قید بازی خداحافظی را بزنند. اما، با وجود گذشت نزدیک به یک ماه هیچ صحبتی در این زمینه شنیده نمی شود.

شاید در یک دهه اخیر تنها احمدرضا عابدزاده بود که با همت محمد دادگان توانست در دیدار مقابل بایرن مونیخ از فوتبال خداحافظی کند، حال آن که بسیاری دیگر از ستارگان دنیای توپ گرد ایران در سکوت کامل کفش های خود را آویخته و از دنیای بازی وداع کردند.

تنها نگاهی گذرا به کارنامه این سه بازیکن سرشناس تیم ملی ایران نشان می دهد که ارزش و اعتبار آنان اگر فراتر از بازیکنانی چون سامی الجابر برای عربستان یا جاسم الهویدی برای کویت نباشد، کم‌تر از آنان نیست اما، نحوه وداع آنان از دنیای فوتبال با یکدیگر زمین تا آسمان تفاوت دارد.

جالب تر آن که در این مدت هیچ بحث کارشناسی درباره این تصمیم سه بازیکن کارساز تیم ایران در رسانه ملی مطرح نشده است و رئیس فدراسیون و سرمربی تیم ملی هم که این تصمیم را احساسی خوانده اند هیچ وقتی را برای تماس با کریمی، مهدوی کیا و هاشمیان نگذاشته اند.

شاید مرور گوشه ای از افتخارات و تلاش های این سه بازیکن برای فوتبال ایران خالی از لطف نباشد.

● مهدی مهدوی کیا

مهدی مهدوی کیا متولد اول مردادماه ۱۳۵۶ در شهر ری تهران است، بازیکن ریز نقش ایرانی کار خود را در یکی از اصیل ترین باشگاه‌های تهرانی به نام بانک ملی آغاز کرد و در اندک زمانی به باشگاه پرسپولیس تهران راه یافت، او با درخشش در این تیم و تیم ملی ایران در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه، راهی بوندس لیگا شد و از سال ۱۳۷۷ تاکنون در سطح اول فوتبال آلمان و تیم هایی چون بوخوم ، هامبورگ و اینتراخت فرانکفورت حضور داشته و دارد.

مهدی در سال ۲۰۰۳ از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا به عنوان برترین بازیکن قاره انتخاب شد. مهدوی کیا سابقه بازی در لیگ قهرمانان اروپا از جمله رویارویی با تیم یوونتوس ایتالیا را در کارنامه دارد، این بازیکن ۱۰۵ بار برای تیم ملی ایران به میدان رفته و ۱۳ گل به ثمر رسانده، تنها کافی است کمی به حافظه تاریخی خود رجوع کنیم تا گل‌های بی نظیر و استثنایی مهدی مهدوی کیا از فاصله ۴۰ متری در بازی معروف دالیان میان ایران و چین و از آن مهم‌تر گل خاطره انگیز این بازیکن در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه مقابل آمریکا را به یاد آوریم و البته خداحافظی خاطره انگیز مهدوی کیا در ورزشگاه AOL با هواداران هامبورگ که در نهایت شکوه واحترام برای موشک ایرانی به پا شد از یادها نرفته است.

● علی کریمی

محمد علی کریمی پاشاکی متولد ۱۷ آبان ۱۳۵۷ در کرج است. کریمی کار خود را در تیم های پایه ای نفت تهران آغاز کرد و در نهایت باشگاه فتح تهران و مسابقات فوتسال جام رمضان سکوی پرتاب این بازیکن به سطح اول فوتبال ایران بود. کریمی که بعدها به دلیل درخشش در تیم باشگاهی پرسپولیس تهران و تیم ملی ایران به یکی از محبوب ترین بازیکنان فوتبال ایران تبدیل شد، راه پیشرفت را در فوتبال امارات و باشگاه الاهلی امارات ادامه داد و با لقب جادوگر فوتبال آسیا راهی تیم فوتبال بایرن مونیخ آلمان شد، کریمی در این تیم آلمانی تجربه بازی مقابل بارسلونا اسپانیا را نیز به دست آورد. این بازیکن پس از بوندس لیگا بار دیگر به لیگ های عربی از جمله امارات و قطر بازگشت و هم اکنون نیز به عنوان محبوب ترین بازیکن تیم باشگاه پرسپولیس تهران فعالیت می کند.

علی کریمی که گل های منحصر به فردش برای پرسپولیس در داربی تهران یا دیدار برابر الهلال عربستان در جام باشگاه های آسیا همچنان درخاطره هواداران این تیم باقی مانده است، در عرصه ملی نیز بازیکنی موثر برای تیم ایران بوده است. درخشش این بازیکن از عوامل اصلی قهرمانی تیم ایران در بازی های آسیایی بانکوک بود و بی تردید عملکرد خیره کننده این بازیکن در جام ملت های آسیا سال ۲۰۰۴ چین به خصوص دیدار مقابل کره جنوبی که با برتری ۴ بر ۳ تیم ایران پایان یافت نیز از یادها نرفته است. کریمی در سال ۲۰۰۴ عنوان برترین بازیکن قاره آسیا را به خود اختصاص داد و تبدیل به خاطره انگیزترین شماره ۸ فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس شد.

مسئولان و بازیکنان باشگاه الاهلی امارات هنوز هم از کریمی به عنوان یکی از اسطوره های این باشگاه یاد می کنند، کریمی ۱۱۱ بار با پیراهن تیم ایران به میدان رفته و ۳۶ گل نیز به ثمر رسانده است.

● وحید هاشمیان

وحید هاشمیان کربکندی متولد ۳۰ تیرماه۱۳۵۵ در تهران است، وحید بازی را از تیم فتح تهران آغاز کرد و سپس راهی پاس شد، درخشش او در بازی ایران مقابل عمان این بازیکن را درخط حمله تیم ملی مطرح ساخت و در نهایت راهی بوندس لیگا شد. هامبورگ، بوخوم، بایرن مونیخ و هانوفر از جمله باشگاه هایی بودند که وحید هاشمیان در آنها به میدان رفته و اکنون نیز به عنوان یکی از بازیکنان وفادار بوخوم در این تیم آلمانی حضور دارد.

وحید هاشمیان در مجموع ۵۰بار پیراهن تیم ملی را برتن کرده و ۱۳ گل به ثمر رسانده است که البته گل های حساس او مانند ۲ گلی که در بازی مقابل ژاپن به ثمر رساند و به راهیابی ایران به جام جهانی آلمان کمک شایانی کرد یا گل سرنوشت سازش مقابل قطر که سبب راهیابی ایران به جام ملت های آسیا شد از جمله گل های خاطره انگیز وحید در تیم ملی است.

هاشمیان در بوندس لیگا نیز تا کنون ۴۳ بار موفق به گلزنی شده به همین دلیل لقب هوب شرابا(هلیکوپتر) را از آن خود کرده است.

به هر حال در عربستان سعودی برای خداحافظی سامی الجابر از تیم منچستر یونایتد دعوت می شود یا در هامبورگ یک ورزشگاه پراز تماشاگر در وداع با "کیا"ی محبوب حاضر می شوند اما، تجربه نشان می دهد که در فوتبال ایرانی ستاره های درخشان و شناسنامه های فوتبال ایران را بسیار زود به بایگانی تاریخ می سپاریم، بدون آن که پایانی شایسته و تقدیری محترمانه و خاطره انگیز در خدمت‌شان باشد. به هر حال وعده برگزاری مراسم و بازی بزرگ خداحافظی برای این سه بازیکن مطرح فوتبال ایران به این آسانی از خاطره‌ها نمی رود و شایسته است که مسوولان فدراسیون فوتبال هرچه سریعتر در پاسداشت تلاش های مهدی مهدوی کیا، علی کریمی و وحید هاشمیان برای بیش از یک دهه درخشش در فوتبال ایران گام بردارند تا حداقل برای یک بار هم که شده وداعی باشکوه را برای ستاره های تیم ملی تجربه کنیم.



همچنین مشاهده کنید