چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

اینتل و اپل مانند سیب و پرتقال


اینتل و اپل مانند سیب و پرتقال

بزرگ ترین مانع همكاری بین اپل و اینتل عدم سازگاری در معماری تراشه های موجود در محصولات این دو شركت است

شركت اپل (Apple) به شكل باور نكردنی محبوب دوستداران فن‌آوری، گرافیست ها و كاربران خاص كامپیوتر در سر تا سر دنیا است؛ به طوری كه طبق گزارشی از مجله Wall Street، حتی بزرگ ترین شركت سازنده تراشه در دنیا یعنی اینتل (Intel) نیز ممكن است تحت تأثیر سازندگان Mac قرار بگیرد. اگر چه دو شركت اپل و اینتل در گذشته مذاكراتی در مورد تولید مشترك كامپیوتر داشته اند. اما شركت اپل به تازگی موافقت كرده كه در كامپیوترهای مكینتاش (Macintosh)، از تراشه های اینتل استفاده كند. هر چند هیچ كدام از مسؤلان اپل و اینتل در این باره اظهار نظر نكرده اند.

بزرگ ترین مانع همكاری بین اپل و اینتل عدم سازگاری در معماری تراشه های موجود در محصولات این دو شركت است. كامپیوترهای مكینتاش شركت اپل بر اساس مجموعه دستورالعمل های Power PC كه در حال حاضر توسط IBM طراحی می شود (در گذشته این كار توسط موتورولا (Motorola) انجام می شد)، بنا نهاده شده است. در حالی كه تراشه های اینتل از دهه ۸۰، مجموعه دستورالعمل های X۸۶ را به كار می گیرند و دستورات عملیاتی مربوط به كامپیوترهای مبتنی بر ویندوز نیز از آن پیروی می كند.

بدون استفاده از یك امولاتور (كه معمولاً بازده را به طور چشمگیری كاهش می دهد)، نرم افزارهای مربوط به یك معماری در معماری دیگر قابل اجرا نیست. در نتیجه اگر اپل قصد استفاده از تراشه های X۸۶ را داشته باشد، می بایست تمامی شركای تولید كننده نرم افزاری خود را مجبور كند تا برنامه‌ های كاربردی تولیدیشان را به نسخه ای از سیستم عامل Mac OS X كه بر مبنای X۸۶ طراحی شده، انتقال دهند.

ناتان بروك وود (Nathan Brookwood) تحلیلگر Insight ۶۴ می گوید: «هنگامی كه اپل در اوایل دهه ۹۰ تكنولوژی پردازنده های خود را از خانواده ۶۸۰۰۰ شركت موتورولا به معماری PowerPC شركت IBM تغییر داد، تقریباً نیمی از بازار فروش خود را از دست داد».

وی ادامه می دهد: «انتقال نرم افزارها معمولاً مرحله دشواری است. البته اپل می تواند ISVها را مجبور كند كه همه چیز را مجدداً كامپایل كنند اما اجبار آنها به انجام چنین كاری خیلی مورد پسند ISVها نیست».

به تازگی اپل آزمایش هایی در راستای به كارگیری تراشه های X۸۶ انجام داده است؛ طوری كه هم اكنون نسخه X۸۶ داروین (Darwin) از سایت اپل قابل دریافت است. داروین در واقع مجموعه ای از كدهای مبتنی بر یونیكس بوده كه هسته مركزی و مبنای سیستم عامل Mac OS X را تشكیل می دهد.

دین مك كارن (Dean Mc Carron) تحلیلگر شركت تحقیقاتی Mercury می گوید: «شركت اپل اگر بخواهد، می تواند این كار را انجام دهد؛ چرا كه امروزه انتقال نرم افزاری بسیار راحت تر از ۱۰ سال پیش شده است. اما انجام این كار لزومی ندارد».

وی ادامه می دهد: «انگیزه اصلی اپل در انتقال به تراشه های X۸۶، دستیابی به هزینه های پایین تر یا فن‌آوری جدیدی است كه این شركت حصول آن را برای IBM در آینده ای نزدیك متصور نیست». شركت IBM از زمانی كه تنها تهیه كننده تراشه های PowerPC برای اپل شد، با مسائل تولیدی فراوانی دست به گریبان بوده است. همچنین IBM در استراتژی جدید خود به طور غیر علنی از عرضه پردازنده های جدیدی به نام G۵ ورای تراشه های PowerPC ۹۷۰FX كنونی، صحبت كرده است. پیش از این عمده منابع شركت فوق صرف تولید تراشه كنسول های بازی مثل پردازنده Cell برای Playstation۳ محصول سونی و تراشه مبتنی بر PowerPC به كار رفته در كنسول بازی Xbox۳۶۰ محصول مایكروسافت شده است.

از طرف دیگر، اینتل در راستای طراحی تراشه های مخصوص كامپیوترهای كیفی كه امروزه بزرگ ترین سهم بازار كامپیوتر را در اختیار دارد، گام های بلندی برداشته است. كامپیوتر كیفی Powerbook اپل كه از تراشه قدیمی G۴ بهره می برد، با وجود سرعت بالا، نتوانسته است كاربرانش را كه از حرارت زیاد این پردازنده گله مندند، راضی كند.

مك كارن می گوید: «پردازنده پنتیوم M اینتل به زودی محبوب ترین محصول این شركت خواهد شد و چون برای آن هیچ رقیبی از سوی IBM (حداقل تا آینده ای نزدیك عرضه نمی شود)، احتمالاً اپل درباره به كارگیری این پردازنده در كامپیوترهای كیفی خود، با اینتل رایزنی خواهد كرد».

راجركی (Roger kay) نایب رییس شركت IDC می گوید: «اینتل برخی خصوصیات مربوط به Mac OS از قبیل فن‌آوری ۶۴ بیتی و پشتیبانی از پردازش موازی را به پردازنده های دسك تاپ جدید خود افزوده است».

وی ادامه می دهد: «البته مسائل نرم افزاری نگران كننده اند و حتی ممكن است اپل را در بازار سخت افزار نیز تحت تأثیر قرار دهد و این همان موضوعی است كه استیو جابز (Steve Jobs) یكی از مؤسسان و مدیر عامل اپل از آن اظهار نارضایتی كرده است. در حال حاضر اپل می تواند شركای خود را از گسترش سیستم هایی كه در آنها سیستم عامل Mac OSX و تراشه های PowerPC به صورت منحصر به فردی با هم تركیب شده اند، باز دارد. اما چنانچه این شركت به فن‌آوری اینتل تغییر رویه دهد، اگر چه به صورت تئوری Mac OSX می تواند روی میلیون ها كامپیوتر در سر تا سر دنیا اجرا شده و بازار این سیستم عامل را بسط دهد. اما از طرفی هم می تواند منجر به دزدی یا انتشار غیرقانونی این سیستم عامل شود».

تحلیلگران معتقدند، یك نظریه محتمل تر آن است كه اپل و اینتل با استفاده از پردازنده Xscale محصول اینتل اقدام به ساخت یك پخش كننده ویدئویی iPod كنند؛ چرا كه گسترش نرم افزاری به منظور تطبیق iPod با Xscale، آسان تر از انتقال PowerPC به X۸۶ خواهد بود.

سابقه همكاری اینتل با اپل به استفاده اپل از تراشه های شبكه ای اینتل باز می گردد. همچنین تحلیلگران معتقدند همكاری دو شركت ممكن است در زمینه گسترش ادواتی غیر از پردازنده پنتیوم یا تراشه Xscale (مثلاً ساخت حافظه Flash یا تراشه های شبكه بی سیم)، صورت پذیرد.



همچنین مشاهده کنید