یکشنبه, ۱۸ شهریور, ۱۴۰۳ / 8 September, 2024
مجله ویستا

درد مشترک اروپایی


درد مشترک اروپایی

صنعت سینمای اروپا در فکر یک اتحاد تازه است و هنرمندان اروپایی بر این باورند که همکاری مشترک بین آنها می تواند شرایط خوبی را برای ادامه فعالیت فیلمسازی در این قاره فراهم کند

صنعت سینمای اروپا در فکر یک اتحاد تازه است و هنرمندان اروپایی بر این باورند که همکاری مشترک بین آنها می‌تواند شرایط خوبی را برای ادامه فعالیت فیلمسازی در این قاره فراهم کند.

در این رابطه همکاری های مشترک تازه اروپایی نگاه ویژه ای هم به صنعت سینمای اروپای شرقی دارد. پس از فروپاشی سیستم های چپگرای دولتی در کشورهای شرق اروپا، هنرمندان این منطقه، تلاش زیادی برای گسترش همکاری های مشترک با همکاران اروپای غربی خود کرده اند، اما این تلاش ها به دلایل مختلف (هم فرهنگی و هم مالی) کاملا به ثمر نرسیده است، این روزها که قاره اروپا با بحران مالی روبه روست و بحث مشکلات اقتصادی به صورت یک بحث جدی در این محل درآمده، هنرمندان شرق و غرب اروپا هم وحدت و همکاری های مشترک را یکی از راه های خوب مقابله با این بحران می دانند، به همین دلیل است که جنب و جوش تازه ای ، بین کل هنرمندان اروپایی به راه افتاده است.

هفته قبل هنرمندان صنعت سینمای اروپای شرقی، نشستی دو روزه در شهر ورشوی لهستان داشتند و در پایان گفت وگوها به نتایج مشخصی هم رسیدند. رسانه های گروهی می نویسند انتخاب شهر ورشو برای این تجمع هنری بی دلیل نبوده و این انتخاب به گذشته غنی کشور لهستان در فیلمسازی برمی گردد.

صنعت سینمای لهستان قوی ترین صنعت سینما بین کشورهای شرق اروپاست. در دوران حکومت کمونیست ها در این کشور، سینما و هنرمندان لهستان درخششی بین المللی داشتند. آندره وایدا و کریستف کیشلوفسکی فقط دو تن از فیلمسازان سینمای لهستان هستند که در سطح بین المللی شهرت بالایی دارند.

فیلم های لهستانی هم جزو معدود محصولات اروپای شرقی بوده که توانسته در جشنواره های بین المللی درخشش خوبی داشته باشند و جوایز مهمی از ونیز، برلین، کن و حتی مراسم اسکار بگیرند. البته آکادمی اسکار این بار نسبت به سینمای لهستان کم لطفی کرد و تازه ترین فیلم وایدا به نام والسا ـ که قصه ای شرح حال گونه را درباره رهبر جنبش همبستگی دهه ۸۰ میلادی لهستان تعریف می کند ـ شایسته قرار گرفتن در فهرست نامزدهای بهترین فیلم خارجی سال ندانست، اما هنرمندان کشورهای مختلف اروپای شرقی بدون توجه به این نوع تشویق ها، کارشان را ادامه می دهند و در تلاش برای حفظ موقعیت داخلی و بین المللی خود هستند.

اولین نتیجه مثبت نشست شهر ورشو ـ که به نام آئودیوویژنال سومیت شناخته می شود ـ در هفته قبل این بود که هنرمندان شرق اروپا به این نتیجه رسیدند برای کسب موفقیت های بیشتر به همکاری مشترک و نزدیک بپردازند و به اتحاد کامل برسند. در پی آن دست به تشکیل گروه «همکاری مشترک تازه اروپا» (NEC) زدند و این کار با استقبال بالای منتقدان و رسانه های گروهی اروپای شرقی روبه رو شد.

اولین هدف این گروه، جذب نیروها و همکاران تازه است. در این رابطه، دیدگاه های سیاسی هنرمندان و کشورهای عضو در درجه دوم اهمیت قرار دارد و حرف اول، عشق و علاقه تمام اعضا به هنر سینما و فیلمسازی است. این گروه در کنار تشویق به همکاری های دوطرفه و چندطرفه برای تولید محصولات مشترک سینمایی، از سینما و فرهنگ بومی تک تک اعضای خود نیز دفاع می کند. در قدم اول، محصولاتی که در چارچوب این همکاری مشترک تازه تولید می شود در کشورهای اروپای شرقی و در سطحی وسیع به نمایش عمومی درمی آید. پس از آن، این فیلم ها به سراغ بازار بین المللی ـ اروپای غربی، آمریکای شمالی و بقیه قاره های جهان ـ خواهند رفت.

هروژه هریبار، یکی از مسئولان NEC در این باره می گوید: «تمام شرکت کنندگان در نشست ورشو به این نتیجه گیری مهم رسیدند که باید همکاری های مشترک را گسترش و سامان دهند. همه ما به این نتیجه رسیده ایم کار انفرادی ما را به جایی نخواهد رساند و زیر سایه اتحاد است که می توان کارهایی قابل قبول ارائه کرد.»

داریوژ جابلوفسکی، تهیه کننده و فیلمساز لهستانی هم به این نکته اشاره می کند که بلافاصله پس از پایان نشست، هنرمندان حاضر در آن به کشورهای خود رفتند تا سریعا کار تولید محصولات جدید سینمایی خود را آغاز کنند. به باور این فیلمساز و بسیاری از شرکت کنندگان در نشست «نباید زمان را از دست داد و باید بلافاصله دست به کار شد.»

یکی از نکات مهم بحث های این نشست، چگونگی همکاری مشترک با کشورهای اروپای غربی و مرکز اروپا بوده است. این در حالی است که منتقدان و تحلیلگران سینمایی روی موضوع کم تجربگی هنرمندان اروپای شرقی در کار مشترک تاکید می کنند. به گفته آنها، این بی تجربگی یا کم تجربگی باعث می شود بسیاری از قابلیت ها و ظرفیت ها از دست برود و هنرمندان این محل نتوانند آن طور که باید و شاید کارشان را پیش ببرند.

بسیاری از تحلیلگران هنری به این نکته اشاره می کنند که صنعت سینمای اروپای شرقی باید از تجربیات همکاران اروپای غربی خود بهره بگیرد. به باور آنها مدل اروپای غربی می تواند کمک زیادی به طرف اروپای شرقی کند، اما رسانه های گروهی شرق اروپا می نویسند که هنرمندان این منطقه اطمینان لازم را نسبت به همکاران خود در آن سوی اروپا ندارند. به این ترتیب، آنها نگران هستند که همکاران اروپای غربی شان، راهکارهای منطقی و درست به آنها ارائه نکنند. با این حال، تا زمانی که کار و فعالیت مشترک صورت نگیرد، نمی توان در رابطه با هیچ چیزی با قاطعیت صحبت و اظهارنظر کرد. وحشت هنرمندان اروپای شرقی این است که همزمان با این تجربه های جدید، ضربات و لطمات مالی و معنوی زیادی متحمل شوند، اما تا این راه به صورت عملی پیموده نشود، نمی توان چیزی در این باره گفت.

بحث مربوط به نگرانی های هنرمندان اروپای شرقی در شرایطی است که رناته رز، مدیر اجرایی شرکت «تبلیغات فیلم اروپایی» (EFP) که مقر آن در هامبورگ است، خبر از پیوستن دو کشور لیتوانی و استونی به سازمان سینمایی پان اروپایی می دهد. تا قبل از این، دو کشور فوق فقط همکاری های دوری با این سازمان و دیگر شرکت های اروپایی داشته اند. مدتی قبل مدیران EFP اعلام کردند آمادگی پذیرش اعضای جدید را دارند و از همکاری با صنعت سینمای کشورهای مختلف استقبال می کنند.

منتقدان سینمایی در این رابطه می گویند پیوستن اعضای تازه به شرکت های اروپایی کار بسیار خوبی است، اما هنرمندان این کشورها بیشتر از آن که توانایی کمک به همکارانشان را داشته باشند، خود نیازمند کمک و حمایت هستند.

اهل فن هم تشکیل گروه های مشترک را قدمی برای کمک بیشتر اعضای آن به یکدیگر ارزیابی می کنند. آنها عقیده دارند وقتی اعضای یک گروه درد و مشکل مشترک داشته باشند، می توانند با تشریک مساعی آن را به شکل خوب و هنرمندانه ای حل کنند. انجام چنین کاری به نفع تمام طرف های ماجراست. نکته بسیار مهمی که در نشست ورشو مطرح شد، بحث تماشاگران سینما و میزان استقبال آنها از محصولات بومی بود. پس از فروپاشی دولت های چپگرا در اروپای شرقی، درهای این کشورها به روی غرب باز شد. باز شدن درها به معنی سرازیر شدن و هجوم فیلم های هالیوودی به سالن های نمایش کشورهای شرق اروپا بود.

در دوران حکومت های چپ، نمایش محصولات آمریکایی در حداقل بود و سالن های نمایش سینماها موظف به نمایش فیلم های داخلی بودند. باوجود آن که صنعت سینما در این کشورها تحت کنترل و نظارت نیروهای دولتی بود، ولی هنرمندان سینما از این امکان خوب بهره مند بودند که فیلم هایشان را با خیال راحت در سالن ها به نمایش بگذارند. قدرت گرفتن نیروهای لیبرال و سرمایه دار در اروپای شرقی و در دست گرفتن قدرت دولتی، صنعت سینما را وارد دوران تازه ای کرد. خصوصی سازی در تمام زمینه ها، صنعت سینما و سالن های نمایش را هم دستخوش تغییر و تحول اساسی کرد. در حال حاضر که سینماها خصوصی شده و فقط اقدام به نمایش فیلم های سودآور می کنند، هنرمندان اروپای شرقی هم به این فکر افتاده اند فیلم های پرفروش، جذاب و تماشاچی پسند تهیه کنند.

رینا سیلدوس، تهیه کننده اهل استونی می گوید: «تماشاگران را نمی توان با دستورالعمل های از پیش تعیین شده به داخل سالن سینماها کشاند. تماشاچی خودش تصمیم می گیرد به دیدن کدام فیلم برود یا نرود. پس ما باید فیلم هایی تولید کنیم که آنها مشتاق تماشای آن باشند و با پای خودشان راهی سالن نمایش شوند. متاسفانه با آن که سال ها از سقوط دولت های چپگرا و اضمحلال اتحاد شوروی گذشته، هنوز یاد نگرفته ایم چه فیلم هایی باید بسازیم تا بتوانیم بینندگان را به سمت خودمان بکشانیم. این کاری است که همکاران غربی مان سال هاست با موفقیت انجام داده و حالا دارند از آن بهره می برند. ما باید اول این کار را یاد بگیریم. پس از آنها، کارها راحت تر خواهد شد.»

اسکرین اینترنشنال

مترجم: کیکاووس زیاری