پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

بـرداشتـن خـال در کـودکـی صحـیح است؟


بـرداشتـن خـال در کـودکـی صحـیح است؟

خال ۲ نوع دارد؛ مادرزادی یا اکتسابی. از سن ۴ سالگی، همه انسان‌ها خال‌های اکتسابی پیدا می‌کنند. خال مادرزادی ۳ نوع است؛ خال کوچک، خال متوسط و خال بسیار بزرگ که بزرگ‌تر از ۲۰ سانتی‌متر …

خال ۲ نوع دارد؛ مادرزادی یا اکتسابی. از سن ۴ سالگی، همه انسان‌ها خال‌های اکتسابی پیدا می‌کنند. خال مادرزادی ۳ نوع است؛ خال کوچک، خال متوسط و خال بسیار بزرگ که بزرگ‌تر از ۲۰ سانتی‌متر است و سطح وسیعی از پوست را می‌پوشاند...

چون ممکن است خال‌های مادرزادی بیشتر از خال‌های اکتسابی تغییرات بدخیمی داشته باشند، به توجه بیشتری نیاز دارند. خال‌های مادرزادی کوچک و متوسط را تا سن بلوغ زیر نظر می‌گیرند و اندازه آنها را مرتب یادداشت می‌کنند. اگر تغییری در وسعت یا رنگ آنها به وجود آمد، باید به پزشک مراجعه کنید تا خال را بردارد ولی اگر خال متوسط یا کوچک تغییری نکرد، بعد از سن بلوغ می‌توان در صورت تمایل آنها را برداشت. برای خال‌های بسیار بزرگ باید از ابتدای تولد به پزشک متخصص پوست مراجعه و برای درمان آنها اقدام کرد. خال‌های اکتسابی از ۴ سالگی به وجود می‌آیند و تعداد آنها نیز ژنتیکی است و این عقیده که یک خال زادوولد می‌کند، اشتباه است. خال‌های اکتسابی ۳ نوع دارند؛ مسطح، کمی برجسته و کاملا برجسته. خال‌های برجسته معمولا تغییرات بدخیمی ندارند و خال‌های مسطح برخلاف تصور عامه، مهم‌ترند.

اگر خال مسطح قرینه نباشد و بیشتر از یک رنگ در آن دیده شود، ترجیحا باید آن را برداشت زیرا احتمال تغییرات ناخوشایند در آن در مقایسه با خالی که رشد منظم، حالت قرینه و یکرنگ دارد، بیشتر است. اگر والدین یک کودک دیدند خال فرزندشان حالت نامنظم و بیش از یک رنگ دارد، باید به پزشک مراجعه کنند تا آن را زیر نظر بگیرد. اگر تشخیص داده شد که ضرورتی برای برداشتن خال وجود دارد، می‌توان آن را در هر سنی برداشت. البته هیچ دلیلی هم برای عجله وجود ندارد، این علایم فقط نشان می‌دهند که در این خال استعداد تغییرات ناخوشایند بیشتر است ولی نمی‌توان گفت مشکلی ایجاد می‌کند یا خیر. تصمیم‌گیری نهایی با پزشک است.

دکتر فریبا قلمکار

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی



همچنین مشاهده کنید