شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

چینی ها چگونه ماهی می خورند


چینی ها چگونه ماهی می خورند

طرز تهیه ماهی بخارپز با سس لوبیا

صحبت از غذاهای چینی که به میان می‌آید همه فقط خام بودن غذاهای این کشور را یادآور می‌شوند و اینکه ادویه کمی به غذا زده شده و قابل خوردن برای تمام مردم با ذائقه‌های مختلف نیست، اما غذاهای چینی را می‌توان کمی تغییر داد....

به عنوان نمونه غذا را بیشتر در معرض حرارت قرار داد و ادویه‌های بیشتری را به کار برد. به این ترتیب از فواید غذاهای این کشور که داشتن انواع سبزی‌های فصل، سس سویا و روغن کنجد است، برخوردار شد. با ما همراه شوید تا ببینیم چینی‌ها چطور ماهی‌شان را بخارپز می‌کنند.

● عادات غذایی چینی‌ها

سرزمین چین وسیع و پهناور است، در نتیجه به خاطر تنوع محصولات در مناطق مختلف این کشور، هر منطقه رسوم خاص خود را در زمینه خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها دارد. اما اغلب چینی‌ها به خوردن محصولات غله‌ای مانند گندم پخته و برنج (به صورت آبکش نشده) به عنوان غذای اصلی عادت دارند. در کنار غلات، گوشت قرمز، مرغ، انواع فرآورده‌های دریایی به عنوان خوراک فرعی آنها شناخته شده است. اگر مواد غذایی بالا را تقسیم‌بندی کنیم به صورت عمده خوراک گوشت چینی‌ها، گوشت خوک، گاو و گوسفند، خوراک‌های دریایی آنها میگو، خرچنگ، ماهی - و البته هر جاندار دریایی دیگری که تصورش را بکنید، است.

سبزیجاتی مانند پیاز، کاهو چینی، هویج، گوجه‌فرنگی و بادمجان به صورت خام و نیمه پخته بیشتر استفاده می‌شود. با تخم‌مرغ، تخم اردک و تخم بلدرچین هم انواع خوراک‌ها را تهیه می‌کنند. همچنین کشور چین سومین تولیدکننده بزرگ شیر است در نتیجه محصولات تهیه‌شده از شیر هم یکی از خوراک‌های مورد علاقه چینی‌هاست.

به علت آب و هوای گرم و مرطوب در این کشور می‌توانیم شاهد حشرات مختلف باشیم که البته در سبد غذایی مردمان این کشور جایگاه خاصی دارند حشراتی مانند جیرجیرک، سوسک، عنکبوت یا حتی کرم و رطیل! در نتیجه غذا خوردن در این کشور کمی عجیب و سخت است. از دیگر عجایب غذایی این کشور استفاده از گوشت گربه و نوعی سوسیس از گوشت سگ است.

راستی با صدا غذاخوردن، استفاده از دست و بلندبلند صحبت کردن هنگام غذا خوردن از عادت‌های غذایی مردم چین است. به عنوان آخرین نکته، یکی دیگر از ویژگی‌های غذاهای چینی تندی آنهاست چراکه در اغلب غذاهایشان از ترکیب انواع ادویه‌ها با فلفل استفاده می‌کنند.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ ماهی آزاد/ ۱ عدد/ ۲۰۰ کیلوکالری

▪ سیر/ ۸ حبه/ ۲۵ کیلوکالری

▪ لوبیا قرمز پخته/ ۱ لیوان/ ۲۴۰ کیلوکالری

▪ فلفل دلمه‌ای قرمز/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

▪ ساقه موسیر/۲/۱ لیوان/ ۱۵ کیلوکالری

▪ لیموترش/ ۳ عدد/ ۳۰ کیلوکالری

▪ برگ گشنیز/ ۲/۱ لیوان/ ۱۵ کیلوکالری

▪ روغن آفتابگردان/ ۴ قاشق‌غذاخوری/ ۳۶۰ کیلوکالری

▪ نمک/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا حبه‌های سیر را خرد کنید و در ۲ قاشق غذاخوری روغن تفت دهید. بعد لوبیاها را که از قبل پخته‌اید اضافه کنید و بعد از گذشت چند دقیقه، سس لوبیایتان را از روی حرارت بردارید. ماهی درسته‌ای را که از قبل انتخاب کرده‌اید روی تخته گوشت گذاشته و روی آن را ۳ تا ۴ برش مورب بدهید، (یادتان باشد که از هر جهتی که روی ماهی برش می‌دهید، این کار را در جهت عکس نیز تکرار کنید) سپس تمامی سطح ماهی را با نمک آغشته کنید تا طعم بگیرد. در مرحله دوم روی ماهی را با سس لوبیا پوشانده و سپس با برش‌های لیموترش (۲ عدد) سطح سس را نیز پنهان کنید. سپس ماهی را در بخارپز قرار داده و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آن را حرارت دهید. هنگام سرو ماهی نیز فلفل‌های دلمه‌ای را همراه ساقه‌های موسیر برش طولی داده و همراه برگ‌های خرد شده گشنیز به ماهی‌تان ظاهری زیبا بدهید.

● این غذا چند کالری دارد؟

ماهی بخار‌پز شده شما دارای تقریبا ۹۰۰ کیلوکاری انرژی‌ است که در صورت تقسیم کردن عدد موردنظر به ۴ برای هر نفر، ۲۲۰ کیلوکالری باقی خواهد ماند که البته با همراه شدن برش‌های نان این عدد به ۳۰۰ کیلوکالری هم می‌رسد.

● مـاهـی؛ هـفـتــه‌ای ۲ بـار

ماهی مورد استفاده شما در این غذا ماهی آزاد است که علاوه بر داشتن مقادیر قابل‌ملاحظه‌ای ویتامین D و B۱۲ دارای ید فراوانی‌ است. ماده معدنی که سال‌هاست در نمک آشپزخانه اضافه شده و به این ترتیب احتمال کمبود آن به صفر می‌رسد. هیچ می‌دانید اگر هر روز نیازمان به ید را برطرف نکنیم با چه عوارضی روبه‌رو خواهیم شد؟ از آنجایی که ید در سنتز هورمون‌های تیروییدی نقش کلیدی دارد، کمبودش در دوران جنینی باعث عقب‌ماندگی ذهنی و ناشنوایی و در دوران نوزادی، موجب اختلال‌های ذهنی و حرکتی و در بزرگسالی کم‌کاری تیرویید، اختلال‌های عملکرد مغز و گواتر را به همراه خواهد داشت. از تمامی اینها که بگذریم، ماهی آزاد منبع پروتئین است و مقدار قابل‌ملاحظه‌ای اسیدآمینه به نام میتونین دارد که این اسید آمینه در بدن و البته در مغز در تولید ترکیبی دخالت دارد که کمبودش فراموشی و افسردگی و در مراحل شدیدتر اختلال‌های روانی را به دنبال دارد.

● فـلـفـل دلـمـه‌ای قـرمـــز

در زندگی پراسترس امروز که هر ساعت با انواع عوامل سرطان‌زا روبه‌رو می‌شویم تقویت قوای بدن از طریق غذاهایی که می‌خوریم می‌تواند یک اقدام پیشگیرانه باشد. عادات غذایی مانند خوردن فلفل دلمه‌ای آن هم از نوع قرمز. قدیم‌تر وقتی این نوع از فلفل‌های رنگی به بازار آمده بود تصور بر آن بود که فقط شکل ظاهری این سبزی‌ها کمی متفاوت است اما تحقیقات ثابت کردند که علاوه بر ویژگی‌های ظاهری در میزان موادمغذی موجود در آنها نیز تغییراتی حاصل شده به طوری که با خوردن یک لیوان فلفل دلمه‌ای قرمز ۳۸۰۰ میکروگرم بتاکاروتن (همان پیش‌ساز ویتامین A) و البته مقادیر فراوانی از سایر ترکیبات با خاصیت آنتی‌اکسیدانی به بدن می‌رسد. جالب است همین‌جا به نتایج یک بررسی تازه نیز اشاره کنیم که بیان می‌کند اگر منابع غذایی این ماده مغذی یعنی ویتامین A و پیش‌ساز آن را همراه روغن‌هایی که مملو از ویتامین E هستند مانند روغن آفتابگردان بخورید، جذب این مواد مغذی بیشتر هم خواهد شد.

● لـوبـیـا از نـوع قـرمــز

این جزء از خانواده حبوبات، منبع فیبر است به طوری که با خوردن هر یک سوم لیوان از آن، ۱۶ گرم فیبر را به بدنتان رسانده‌اید. در ضمن این ماده غذایی، منبع پروتئین گیاهی است و خوردنش به کسانی که گیاهخوار هستند یا به هر علتی گوشت کمتر می‌خوردند توصیه می‌شود البته به صورت مخلوط شده با غلات یا لبنیات. نکته‌ای که درباره این لوبیا وجود دارد، مقادیر فراوان پتاسیم در آن است به طوری که با هر بار خوردن یک واحد از آن (۳/۱ لیوان از نوع پخته) ۱۴۰۰ میلی‌گرم پتاسیم به بدن می‌رسد که این مقدار می‌تواند برای کسانی که از فشارخون رنج می‌برند، مفید باشد. ویژگی‌ دیگر لوبیا قرمز به وجود اسید فولیک فراوان آن برمی‌گردد و آن این است که با عادت به خوردن این ماده غذایی می‌توان احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را به میزان قابل‌ملاحظه‌ای کاهش داد زیرا اسیدفولیک سطح هموسیستئین خون را پایین می‌آورد و زمینه گرفتگی عروق را کاهش می‌دهد.

● اگر اسیداوریک‌تان بالاست

بهتر است در خوردن این غذا به خصوص مقدار ماهی و لوبیای آن محدودیت به خرج دهید زیرا هر دوی آنها با مشکل شما سر ناسازگاری دارند و می‌توانند به آن شدت دهند. البته بهتر است سبزی‌هایی مانند گوجه‌فرنگی، کلم بروکلی و جوانه گندم را نیز در کنار این غذا میل کنید.

● اگر بیماری قلبی دارید

این غذا به دلیل کالری کم و وجود ماهی یک گزینه مناسب برای شماست به خصوص اگر در کنار آن نان هم میل نکرده و حجم سبزی‌ها را بالاتر ببرید. می‌توانید برای تنوع روغن مصرفی‌تان را کنجد انتخاب کرده و آب گریپ‌فروت را به عنوان نوشیدنی میل کنید.

● اگر یبوست دارید

بهتر است سبزی‌های بیشتری را در کنار این غذا میل کنید. به این ترتیب فیبر اضافی مشکل گوارشی‌تان را تعدیل خواهد کرد. بهتر است روغن مصرفی‌تان نیز روغن زیتون باشد. فراموش نکنید که خوردن نوشیدنی‌هایی مانند آب پرتقال هم به دلیل ویتامین C فراوان به رفع این مشکل کمک می‌کند.

ساقی اخوان



همچنین مشاهده کنید