پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

دور جدید مذاکرات ژنو و چالش های آن


دور جدید مذاکرات ژنو و چالش های آن

همه صاحب نظران سیاسی و بین المللی پیش بینی می کردند اگر توافقنامه ایران و گروه ۱ ۵ در دو هفته پیش در ژنو امضا نشود در پرتو بدخواهی ها, خصومت ها و توطئه دشمنان ریز و درشت با چالش های جدی روبه رو خواهد شد

همه صاحب‌نظران سیاسی و بین‌المللی پیش‌بینی می‌کردند اگر توافقنامه ایران و گروه ۱+۵ در دو هفته پیش در ژنو امضا نشود در پرتو بدخواهی‌ها، خصومت‌ها و توطئه دشمنان ریز و درشت با چالش‌های جدی روبه رو خواهد شد. ظاهرا آقای فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه طاقت‌ نیاورد و از سوی تمام دشمنان صلح و ثبات در منطقه و جهان مذاکرات دو هفته پیش را به بن‌بست رساند تا موافقتنامه‌یی امضا نشود، شاید که ستون به ستون برای دشمنان جورواجور فرج شود.

مشاهده شد نتانیاهو نخست‌وزیر اسراییل بیشترین سرمایه‌گذاری برای تخریب مذاکرات را به کار گرفت و در هماهنگی با عربستان، امارات و فرانسه شروع به جوسازی کرد تا فضای جهانی را مسموم سازد که گروه ۱+۵ نتواند با ایران توافقنامه امضا کند. باهمین جوسازی و سخنان مداخله‌جویانه همراه با تهدید اسراییل در داخل کنگره امریکا مشغول لابی نمایندگان شد که شاید با تصویب تحریم‌های جدید به هر نوع موافقتنامه هسته‌یی با ایران دهن‌کجی صورت گرفته و آن را به بن‌بست برساند.اما کاخ سفید توانست مداخلات غیرمشروع اسراییل در داخل کنگره امریکا را مهار کرده و تصویب هر نوع تحریم جدید در کنگره را چند هفته به تاخیر اندازد.

دشمنان این توافقنامه که همگی در به خطر افتادن جایگاه خود در صورت بهبود روابط ایران و غرب، شریک هستند به این بسنده نکرده و برگ‌های دیگری رو کردند که انفجار سفارت ایران در لبنان و ادعای جدید منافقین از این جمله است. انفجار در منطقه شیعه‌نشین بیروت تازگی ندارد و این اعمال تروریستی سابقه ۳۰ ساله دارد. اما نسبت دادن این انفجار به مخالفان سوریه نشان از پیچیدگی شرایط دارد.از یک‌سو نشان می‌دهد بخشی از القاعده مخالفان سوریه وارد اعمال تروریستی در خارج از سوریه شده و کمبود خود در صحنه نبرد را با اقدام تروریستی در میان بی‌گناهان و غیرنظامیان می‌خواهد جبران سازد.

از سوی دیگر نشان از این دارد که حمایت از حاکمیت ملی سوریه چقدر برای این گروه‌ها دردناک شده که به این گونه واکنش نشان می‌دهند و از سوی سوم نشان از این دارد که صف بدخواهان توافقنامه هسته‌یی ایران با گروه ۱+۵ طولانی‌تر شده و بین مخالفان هماهنگی‌هایی دارد صورت می‌گیرد. از جمله بازندگان نزدیکی ایران و غرب منافقان هستند که دیگر ستاره‌یی در آسمان اقبال نخواهند داشت.

لذا در واپسین ساعات اجلاس ژنو دست به مانورهایی می‌زنند که روی مذاکرات تاثیر بگذارد. بدین ترتیب بازندگان موافقتنامه هسته‌یی ایران چهره خود را عیان‌تر نشان می‌دهند. فرانسه که تصور دارد در صورت بهبود روابط ایران و امریکا جایگاهی چون گذشته در ایران نخواهد داشت سعی دارد رهبری مخالفان شامل اسراییل، عربستان، امارات و قطر را بر عهده گیرد تا شاید جایگاهی سیاسی در خاورمیانه به دست آورد و پروژه‌های اقتصادی کسب کرده و با فروش جنگ‌افزار، اقتصاد ورشکسته فرانسه را نجات دهد. فرانسه با اقدامات خود به خوبی نشان داد که نه حامی صلح و ثبات در خاورمیانه و نه حامی صلح در جهان است و تنها اهداف کاسب‌کارانه برای این کشور مطرح است. اسراییل خود را بازنده اصلی موافقتنامه ایران و ۱+۵ می‌داند. لذا به شکل ناشیانه‌یی به امریکا دهن‌کجی کرده و خود را طالب فرانسه نشان می‌دهد .

نه‌تنها اسراییل بلکه عربستان و امارات هم بدون امریکا قدرتی نخواهند داشت و ایران باید این فرصت را مغتنم فرض کند که شکافی بین دشمنان سنتی ایران به وجود آمده است. اما در صحنه مذاکرات ژنو صف‌بندی‌ها و مذاکرات قبلا صورت گرفته است. ایران و امریکا به عنوان بازیگران اصلی این صحنه توافقات اصولی خود را انجام داده‌اند. روسیه و چین از یک‌ طرف و بریتانیا و آلمان هم از طرف دیگر چشم به انجام توافقنامه هسته‌یی دوخته‌اند تا افق‌های جدیدی را در صلح و ثبات خاورمیانه و جهان شاهد باشند.

بیشترین تحریم‌ها به طور یکجانبه از سوی کنگره و دولت امریکا اعمال شد لذا در صورتی که ایران و امریکا به هر نوع توافقی دست یابند تحریم‌های شورای امنیت که در آن فرانسه حرفی برای گفتن می‌تواند داشته باشد جنبه فرعی تحریم‌ها را در بر می‌گیرد و فرانسه نمی‌تواند مانع اصلی در این رهگذر باشد. چنانچه ایران و امریکا بتوانند با اعتماد به نفس موافقت خود را اعمال کنند صف مخالفان و بدخواهان چنین موافقتنامه‌یی شامل فرانسه، اسراییل، عربستان، امارات و قطر و نوچه‌های آنان شامل مخالفان سوریه و منافقین وطنی منفعل شده و آخرین تیر آنان به هدف نخورده و به خطا خواهد رفت. تیم مذاکراتی ایران و در راس آن دکتر ظریف که این مذاکرات پیچیده را رهبری می‌کند با اعتماد به نفس موافقتنامه را با طرف‌های خود در ۱+۵ به پیش ببرند که سنگ لای چرخ گذاشتن فرانسه، اسرائیل، عربستان و گروهک‌های وابسته به آنان در منطقه خاورمیانه راه به جایی نخواهد برد.

علی خرم



همچنین مشاهده کنید