سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

کاربرد فناوری هسته ای در کشاورزی


کاربرد فناوری هسته ای در کشاورزی

فناوری هسته ای از جمله مهم ترین مصارف صلح آمیز فناوری هسته ای در بخش کشاورزی و شامل کلیه مراحل کاشت داشت و برداشت محصولات کشاورزی است

فناوری هسته ای از جمله مهم ترین مصارف صلح آمیز فناوری هسته ای در بخش کشاورزی و شامل کلیه مراحل کاشت داشت و برداشت محصولات کشاورزی است. البته کارآمدی این فناوری در مراحل یاد شده گاه مستقیم و گاه غیرمستقیم است. از موارد کاربرد مستقیم این فناوری در بخش كشاورزی، می توان به اصلاح نباتات از طریق پرتودهی بذر آنان نام برد که از این طریق، تغییرات ژنتیکی برروی بذر گیاه اعمال می شود که پس از تولید آن در طول چند سال، به بذری دست می یابیم که حتی رنگ، مزه، بو و مقدار تولید آن به مقدار مورد نظر می رسد. برای مثال، گندم ساقه کوتاه و یا برنج دم بلند و ... تولید می شود. پس با تولید بذر اصلاح شده ژنتیکی می توان به تولید انبوه محصولات با شرایط مورد نظر رسید. همچنین از موارد کاربرد غیرمستقیم فناوری هسته ای در تولید محصولات کشاورزی می توان به تعیین مقدار مصرف آب و کود به وسیله اندازه گیری به روش های هسته ای نام برد. این نوع استفاده از فناوری هسته ای می تواند به تولید انبوه و صرفه جویی مناسب در کشاورزی منجر شود. از دیگر موارد مصرف انرژی هسته ای در کشاورزی، پرتودهی موادغذایی(حبوبات، زعفران و...) برای نگهداری بیشتر و مطابق استانداردهای بهداشتی است. با پرتودهی، محصول میکروب زدایی می شود و این كارکمک می کند تا محصول مورد نظر سالم و بهداشتی بماند. در این روش زمان نگهداری محصول افزایش می یابد که عامل بسیار مهمی در کشاورزی است. ما در گذشته محصولاتی مانند سیب زمینی، پیاز و... را نمی توانستیم در مدت زمان زیادی نگهداری کنیم، در حالی که با پرتودهی و میکروب زدایی آن می توان ضمن نگهداری طولانی، تازگی اولیه محصول را حفظ كرد تا رضایت مصرف کنندگان بیش از پیش جلب شود. روش هایی که امروز برای نگهداری خرما و پسته به کارمی رود، روش هایی شیمیایی است که به علت نارضایتی مصرف کنندگان، در صادرات آنها دچار مشکل شده ایم، در حالی که با استفاده از این روش های فناوری هسته ای می توان در تولید و مصرف بهینه آن گام مهمی برداشت.

کشور ما به لحاظ دانه های روغنی کمبود دارد که راه رهایی از آن کشت آن است. با استفاده از پرتودهی می توان مصرف کود در تولید سویا را تا ۷۵ درصد کاهش داد و از این طریق کشت آن را افزایش داد. به علاوه، هزینه مصرف کود برای کشاورزی پایین می آید که از نظر اقتصادی و آلودگی زیست محیطی و سالم ماندن آب های زیرزمینی بسیار اهمیت دارد. استفاده از فناوری هسته ای در بخش کشاورزی، موجب کاهش هزینه ها و افزایش تولید می شود که ارزش اقتصادی بسیار بالایی دارد، حتی با رونق این روش، روستاییان کمتر به سمت شهرها هجوم خواهند آورد، زیرا درآمد ناشی از آن روش در روستا، نیازهای زیستی آنان را تامین خواهدكرد. گفتنی است که کشور ما در دست یابی و به کارگیری این فناوری دركشاورزی مشکل چندانی ندارد، بلکه مشکل اساسی در جامعه و فرهنگ اجتماعی است که آگاهی مناسبی برای استفاده از این روش ها ندارد. متولیان می باید دراین باره فرهنگ سازی كنند و مردم را آگاه سازند که استفاده از این روش ها هیچ گونه مشکل و معضلی را برای مصرف کننده ایجاد نمی کند. باید مصرف کنندگان بدانند که استفاده از پرتو در مواد غذایی تنها میکروب زدایی می کند و در خود محصول به هیچ روی اثری باقی نخواهد گذارد و محصول پرتو داده شده از نظر بهداشتی، سالم و قابل استفاده است.



همچنین مشاهده کنید