سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

نقش جغرافیا در تاریخ و سرنوشت


نقش جغرافیا در تاریخ و سرنوشت

وسیع یا پر جمعیت بودن یک کشور دلیل بر رفاه و امنیت نیست گاهی این وسعت یا جمعیت, باعث عقب ماندگی مادی و معنوی هم میشود, و یا تلاش یا در آمد بخشهای مختلف یک مملکت, همدیگر را خنثی میکنند

وسیع یا پر جمعیت بودن یک کشور دلیل بر رفاه و امنیت نیست. گاهی این وسعت یا جمعیت، باعث عقب ماندگی مادی و معنوی هم میشود، و یا تلاش یا در آمد بخشهای مختلف یک مملکت، همدیگر را خنثی میکنند. مثل روسیه و برزیل و هند و اندونزی و آرژانتین، که وسعت و جمعیت تاثیری بر رفاه مردمشان ندارد.

چین، با تمام تلاش مردم و حکومتش همچنان بسیار عقب تر از، تایوان و هنک کنگ است و شاید هیچ زمان، به هنک کنگ کوچک نرسد. وسعت روسیه حتی باعث بهدر رفتن سرمایه ها، و نیروهای جامعه شده که این مورد در ژاپن بر عکس است. بعضی از کشورها مثل مکزیک و آرژانتین و مصر، اکثر منابع و منافع در پایتخت است، و به مقدار زیادی به هدر میرود، و حتی در مناطق دور دست، از حد اقلها محرومند. اما در دوبی و سنگاپور و کوچکهای دیگر، وضع بر عکس است.

بعضی ها برای اینکه توانائیشان را جدا گانه بیازمایند، تقسیم شدند، مثل شوروی سابق و چک اسلواکی با خوشی، و یوگسلاوی به نا خوشی. بعضی مردم میگویند، تاریخ و فرهنگ مشترک داریم مانند، ایران و عراق و افغانستان. داشتن اینها دلیلی برای ایجاد اوضاع خوبتر نیست. آمریکا و اروپای غربی، با اختلاف طبقاتی سرسام آور وضع دیگری دارند.

● جامعه شناسی تاریخی

وقتی صحبت از تاریخ و زمان خا صی می کنیم، باید زندگی، دین و بینش و سرمایه مردم با تمام بود ونبود، در آن زمان وآن دوره و تاریخ، را درک کنیم و ببینیم. مثلا اگر می شنویم کنگو یا زئیر سابق، بنظرمان کشوری سیاهپوست، وجنگلی و فقیر و حتی وحشی و آدمخور، می آید، ولی همین کشور امروز با اینکه نصف جمعیت ایران را دارد، در استفاده از اینترنت از ایران خیلی جلوتر، و فروش نوت بوک در آنجا دو برابر ایرانه!، مثالهای دیگه، ایران بعد از اسلام اکثرا در دست دولت شهر ها و مردم اداره میشد، که خوانین و روسای طوایف و ایلها قدرت اصلی را داشتند، و سلسله های پادشاهی، پشت سر هم با اولین قدرتمندش که پادشاه بود، می آمد و با ولیعهدش که مثل بعضی از بچه های امروزی لوس بود، میرفت. حا ل ما فکر میکنیم، تمرکزی بود، و پادشاهی بود و دولت و دستک و مرزی بود، فقط ایران زمین با شرایط خا ص خودش بود.

دولت صفویه با کمک مشاوران خارجی و توپ و دین، وحدتی و حکومتی و مرزی و، دولت نسبتا خوبی تشکیل داد، و سپس، درمقابل معاملات استعمار گران فرو ریخت. این دوره را نیز باید، با زندگی و دین و بینش، و سرمایه مردم، در زمان خودش بررسی کرد. جامعه شناسی تاریخی مهمتر از تاریخ نگاری داستانیست. آیا میشود، اسکندر و چنگیز دروغی، ایران، یا در واقع دشمنانشان را شکست دهند، و هم دین و مسلک آنان شوند؟ آیا بنظر واقعیست؟کمی بیاندیشید.

گذر تاریخی ایران از فئودالی به بورژوازی، بسیار کوتاه بوده و انقلاب مشروطیت اولین حرکت بورژوازی، و حکومت رضا شاه اولین دولت بورژوازی است. این مسیر تاریخی در اروپا با دوره های اومانیستی، و رنسانس، و بیش از ۵۰۰ سال طول کشید، وآن نیز بدور از دخالت خارجی و استعمار بود. ولی شیوه رضا شاهی بسوی فئودالی، و حکومت مرکزی رفت، و خواست بورژوازی در نیامد. با ورود متفقین جنگ دوم و از دل آن، بورژوازی و فئودالی متمایل به دکتر مصدق بیرون آمد.

در دو سا ل دولت مصدق، از ترس کمونیست و اسلام، و مردم شاهی را نا بود نکرده و کج دار و مریض نگه داشته، امکان مجدد ورود استعمار را که، در توافق های بین المللی خارج شده بودند، و با همان قبیل توافقها دوباره آمدند. سرطان به جان ایران افتاد ولی دراین زمان فئودا لی پس افتاد، و اما فکر آن باقی بود، و هرگز فکر عملی بورژوازی بوجود نیامد. و مردم به خود، و مسایل کوچک با زیر بنای فئودالی فکرشان بود.

همه بندگان آزاد شده از روستا ها به شهرها آمده، و هر کسی می خواست خا نی باشد، و با درآمد نفت به خانه ای بهتر و ماشینی و تعدادی تیر وتخته، و دیدشان مانند چشم هم چشمی بود . همان ترسهای همیشگی باعث شده، دولتیان به روشنگری دست نزنند، و مردم به گذشته امثال قاجار فکر میکردند. دوره های تاریخی >

۱) رمه های ا نسا ن اولیه (چند ده هزارسال).

۲) شاه خداست (چند هزار سال).

۳) ارتجاع دینی و فئودا لی (هزار سال ). ( دوره چهار صد ساله حرکت فکری ایرانیان از ۸۰۰ تا۱۳۰۰ میلادی و خدمت عظیم و اصلی به علم و تمدن جهان در میانه این دوره ) .

۴) بورژوازی محلی (سیصد سال ). ( آغاز حرکتهای فکری بشر ).

۵) بورژوازی ملی ( یکصدسال ) ( شکل گیری عملی وعلمی فکری بشر ) .

۶) پیدایش سوسیالیسم و کمونیست و استعمار .

۷) پیدایش سرمایه داری فرا ملی چند روز، بعد از پایان جنگ دوم جهانی، و شروع جنگ اقتصادی سرمایه داری فراملی با ماقبل آن. یک سوال ؟ ؟ ؟ آیا ؟ هما نطور که عده ای دانشمند و عالم شیعی ایرانی که با برنامه ها، و نقشه های بسیا ر جالب، عده ای بیابا نگرد وحشی به نام مغول را به ایران آوردند، و سپس ایران آن دوره را از ثنی بودن خارج کرده، و ایران را شیعه کرده و بدین ترتیب، هویتی خاص به ایران بخشیده، و بغداد را به یغما بردند. آیا همان قبیل نقشه در حال تکرار است؟ در آن زمان همراه مغول قبایل مختلف و اشرارهم، به ایران آمدند، از بدو پیدایش بشر این مهاجرتها کم و بیش بوده.

هم میهن عزیزی نظر نوشته از اومانیسم و رنسانس بنویس، عزیزان بنظرم ما نداشتیم و کلاً علت سرگردانی تاریخی و زیستی ما همینه و این وبلاگ به نوعی، میتواند پایه گذاری باشد، تا به شیوه این قرن، و زمانی کمتر از یک نسل دست به دست هم با فرهنگمان گامی فراتر از گیتی رویم، و بدین منظور پس از معرفی کامل این وبلاگ، در آینده ای نزدیک به آن می پردازم.

ایران جاویدان مدتها ست میشنویم ایران در خطر است. ایران از بدو تاریخش در خطر بوده، شرایط جغرافیائیش اینطور است، مردمش این را میخواهند. و روزگاری وسیعتر و ثروتمند و گاهی فقیر و کوچکتر، و حتی چند کشور بوده، ولی همیشه بوده، و در طول زمان ۵۰ سلسله و حکومت و اشغالگر، را بهم ریخته و سربریده.

امروز هم میگویند ایران در خطر است، آنها از راز ماندگاری ایران خبر ندارند، یا بهتر بگوییم علم ایران شناسی نمیدانند. ایران ما نام یک ملت نیست. ایران جمع اقوامیست که در فلات ایران و اطراف آنند. اقوامی که، نوروز را جشن می گیرند، اقوامی که فرهنگ مشترک دارند. این مهم نیست که در کدام کشور و کجایند، و چه زبانی دارند، این مهم است که فقط اینها نوروز دارند.

جنگ سرمایه ها امروزه سرمایه داری نوین جهانی، که نماد آن بورسها، و از میان آنها شرکتها و بانکهای فراملیتی است، که سرمایه آنها حتی از حداقل جیب فقرای کشورهای فقیر، که در بانکی و شرکتی و دولتی پولی دارند، واز آن طریق به بازار های بورس نا خواسته، راه یافته، و بزرگ سرمایه داران ممالک ثروتمند تشکیل شده. این سرمایه داری فراملیتی، بمنظور حفظش مجبور است، شاهرگهای حیاطی این کره خاکی را در دست داشته باشد. یکی از این مراکز، کشورهای خلیج فارس و نفت است.

این سرمایه داری، که قسمت اعظم آن مجازیست، نیاز به یک سخت افزار مهم برای حفظش دارد، و چه نیرویی بهتر از آمریکا، که در این بین بیشترین امتیازها را دارد، و بنا بر این، مقابله با آن رودر رویی با سرمایه داری فراملیتی است. که در پایان جنگ جهانی دوم، با فروش سهام گروپ آلمان در دنیا، که ایران هم خرید شروع شد. دیگر سرمایه داری سنتیست، که معرف همه است.

جنگ ویتنام و پایان آن، و ورود سرمایه فراملی به چین سرمایه داری سنتی، رو به افول رفت و آخرین آنها، در چند جای دنیا نیز طی چند سال آینده فرو میریزد. برخورد این دو نیرو، تتمه سرمایه داری سنتی و نوین، کشتار و خرابی بیشتر در جهان دارد . باید از روشنفکران و دانایان، با آزادی عمل کمک خواست. اشتباه در این مورد قدرت نمایی آمریکا و سرمایه داری نوین فرا ملی، و سرکوب مردم جهان در پی دارد.

● عشق و مهر و دوستی و معرفت، ایرانی

بعضی مردم مخصوصا جوانان می گویند، تاریخ به چه درد ما می خوره، به ما چه که در گذشته چه اتفاقی افتاده. باید به آنها گفت از همان دروغهای گذشته است، که دشمن، هر چه بخواهد، برای ما میسازد و می آورد، مانند فیلم ۳۰۰ ،اگر ما دروغها را چشم و گوش بسته بپذیریم، و باور داشته باشیم و تحقیق علمی نکنیم، براحتی با دروغهای بزرگتر، مصیبتهایی برایمان می آورند، که تصورش را هم نمی کنیم.

این دروغها در تاریخ ماست، که باعث دلخوری و ناراحتی میشود، و خیلی ها را از تاریخ بیزار می کند. دشمنان با این دروغها، که تمام تاریخ ما را پر کرده می خواهند، مردم سرزمینهای ایران، احساس حقارت کنند. تاریخ ما شیرین و پر از دلاوریها، و مردانگی ها و از خود گذشتگی هاست، تاریخ واقعی ما غیر از این داستانهای دروغیست، که تا کنون خوانده و شنیده ا یم. تاریخ واقعی ما پر از عشق و مهر و صفا ست.

● ما ایرانی ها ۳۰۰ ملیون نفـریم

۵۲ سال پیش در خانواده ای بدنیا آمدم که از جد و آباد سیاسی و تاریخی بودند، و داستانهای بسیار از قدیمهای فامیل شنیده ام، که به مرور در وبلاگم مینویسم، بنا بر این ذهنم از همان کودکی در تاریخ و سیاست بوده، و در این زندگی بیش از نیم قرنیم، خیلی از مکانهای تاریخی را دیده، و بسیاری کتاب ها و مقالات را خوانده ام، گردش های جالبی هم داشتم، مثلا سی دو سال پیش شبی را تنها در برج ارک بم خوابیدم، و در راه قلعه ها و برجها و غارها، داستانها دارم.

وقتی از تاریخ می گویم، مثل آدمهایی که آنچه خوانده اند و فکر می کنند تمام علم تاریخه، نیستم، این آثار و کتابها فقط می گویند تاریخ بوده، اما چگونه؟. حتی بعضی آنقدر به اشتباه از ایران باستان می دانند که می پندارند، ایران چون کشور آمریکای امروزی بوده و چنین شده. در ۵ سالگی کوچ عظیم عشایر فارس و لرستان را دیده ام، که امروزه نمی بینیم، یک قرن پیش هر آنچه بودیم تا عمق تاریخ تقریبا همان بودیم. اگر نادر شاه به هند لشکر کشید، در ذهن خودش می خواست کار تاریخ را تمام کند، ولی واقعیتهای این لشکر کشی چیز دیگری شد.

اکثرا ما هم می خواهیم کاری کنیم، ولی برنامه و حرکت و انجام و سر انجام، بکلی با هم متفاوتند. این نوشته ها در وبلاگم احساسی، اتفاقی یا از نا آگاهی نیست. در گذشته برداشت حرکت زمان کند، و دور تر ها کند تر بود، ولی امروزه با جدید های علم زمان سریع می گذرد.

جهان سرمایه داری نوین فرا ملیتی به سر پرستی آمریکا، نقشه ای واقعی برای تیغ و جغرافیا دارد، و ناسیو نالیست ایرانی، در هر کشوری و هر کجای دنیا و با هر سرنوشتی، هر چه واقعی تر به تاریخ بنگرد، جغرافیا را حفظ می کنند، که هیچ بلکه تمام، ۳۰۰ ملیون نفر نوروزیها را یکی میکنیم.

با وجود دشمنی قوی به سر کردگی آمریکا و انگلیس، و ده ها تلویزیون و غیره، و تبلیغات گسترده آنها، ما برای نگرشی نو به، واقعیتهای ملتها و کشور های ایرانی در جهان، لازم است تعریف واقعی و جدید و بر گرفته از خواست همه، از ایران و ایرانی داشته باشیم، سپردن این مهم به تاریخ، و کوچک شمردن آن حتی در اندازه مجلس یک کشور، خواست همان دشمنی است که این وبلاگ برای مقابله با اوست.

هر چند این کمه اما امید ایرانیم زیاده. پیدایش همه علوم از ایران بوده، و در این باره هیچ کس نه نمیتواند بگوید، علتش هم واضح است، بطور کلی: جغرافیا و اولین حرکتهای کوچ بشری و وجود چهار فصل سال. اما نداشتن تعریف واقعی از هر علم، و پندار اینکه دیگه آخرشه، در طول تاریخ بقیه و بسیاری کارها را به دیگران سپردیم. با پیدایش توپ و نیرنگ استعمارچیها جا ماندیم، و نباید بگزاریم این آخرین نیرنگ رو دشمن تموم کنه.

یکبار دیگر، تاریخ دفاع از حقانیت بشر را به ایرانی سپرده، این بار در مقابل سرمایه داری، و ایران محور جهان شده است. آیا زبان فارسی میتواند همبستگی و علوم امروزی را برای دفاع از این حقانیت، و حفظ ۳۰۰ ملیون ایرانی را بیاورد؟. در صورت نشناختن واقعیتهای جهان، باید تیغ بر جغرافیا را بپذیریم.* ادامه دارد و نظر بدهید و بپرسید. وبلاگ در یک صفحه میباشد سیو کنید سر فرصت بخوانید. حجم و تعداد زیاد نوشته ها ممکنه دیر بالا بیاد، و یا قالب مورد نظر نباشه چه کنم؟.

http://ravid.blogfa.com



همچنین مشاهده کنید