جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

ارزیابی جام هفتم پس از ۶ روز


ارزیابی جام هفتم پس از ۶ روز

بعد از گذشت ۶ هفته از رقابت های لیگ برتر فوتبال بررسی فنی آنچه که گذشت و نیز دستاوردهای جام هفتم می تواند مورد توجه قرار گیرد

بعد از گذشت ۶ هفته از رقابت های لیگ برتر فوتبال بررسی فنی آنچه که گذشت و نیز دستاوردهای جام هفتم می تواند مورد توجه قرار گیرد. یکی از افرادی که در این زمینه حرف هایش می تواند برای جامعه فوتبال قابل احترام باشد، مجید جلالی است، کارشناس خوب کشورمان که خود با قهرمانی (پاس) در لیگ برتر به خوبی شرایط را لمس کرده و در کارهای تحقیقاتی چند گام جلوتر از دیگران است. جلالی در این فصل هم با تشکیل گروهی ۸ نفره به ارزیابی مسابقه ها می پردازد. آنچه در زیر می آید حاصل کوشش او و همکارانش است که از زبان خود جلالی مطرح شد:

متأسفانه باید بگویم این لیگ هم مانند لیگ های قبل است و اولویت های آنچنانی برای اثبات پیشرفت فنی آن وجود ندارد. دلایل زیادی وجود دارند که باعث درجازدن کیفی رقابت ها می شوند. شاید مهم ترین آن نبود یک مجمع ارزیابی یا اولویتی برای رقابت های لیگ است. هیچ عامل تحقیقاتی و نظارتی بر لیگ وجود ندارد بنابراین تیم ها از این جهت مورد مؤاخذه قرار نمی گیرند و کسی به دردسر نمی افتد. پیشرفت در بعد فنی همواره دشوارترین کار است. شاید برای کارهای تأسیساتی و امکاناتی با هزینه بیشتر بتوان گام های خوبی برداشت ولی حتی برای پیشرفت ۲ درصدی مسائل فنی باید سختی های زیادی را متحمل شد. جای بسی تأسف است که با گذشت سال ها از برگزاری لیگ برتر هیچ نهاد نظارتی برای آن تشکیل نمی شود و همان چیزی را مشاهده می کنیم که در سال های قبل دیده ایم. البته در یکی، دو بخش پیشرفت بسیار ملایمی داشته ایم که آن هم حاصل کار چند مربی دلسوز است.

● بعد فنی

یکی از نکته های قابل توجه لیگ هفتم پیشرفت در بعد فنی است. طبق بررسی های فصل قبل نسبت به ۲ سال پیش که استقلال قهرمان شد، لیگ ایران از نظر میزان دوندگی و کارهای فیزیکی افت کرده بود ولی تا اینجای کار کمی بهتر از لیگ ششم ظاهر شده ایم که این امیدوارکننده است. اگر نگاهی به تمرینات تیم ها بیندازیم متوجه می شویم که قسمت اعظم تمرینات فیزیکی است اما در زمینه های فنی ما نیاز به تغییرات اساسی در نوع تمرینات داریم.

جای بسی خوشحالی است که تیم ها در بخش پاس پیشرفت خفیفی نسبت به قبل دارند و این نکته مثبت را نباید نادیده گرفت. در عین حال تیم های ما در طراحی حملات همچنان فاصله های بسیاری با تیم های بین المللی دارند. آنالیز بازی ها نشان می دهد تیم ها کماکان مانند سال های قبل اکثراً از کناره های زمین حمله می کنند و برخی که مهاجمان سریع تری دارند نیز به توپ های مستقیم از زمین خودشان روی می آورند. اینطور نیست که حملات از زمین خودی و گام به گام شروع شود. در واقع بسیاری از تیم ها به تاکتیکی روی می آورند که معمولاً برای ضدحملات به کار می رود. تیم های لیگ برتری در این فصل حتی در آمار سانترها نیز با استانداردها خیلی فاصله دارند. آمارها نشان می دهد که درصد رسیدن پاس به گل بسیار کم است. از طرفی دیگر در محوطه دروازه مهاجمان نتایج خوبی گرفته اند در حالی که در دنیا بیشترین گل ها از همین منطقه به ثمر می رسد.

کلا آمار به ما نشان می دهد که اشکالات اساسی در تمرینات تیم هاست و اگر تغییراتی در این بخش انجام بدهیم به دستاوردهای خوبی می رسیم. دیدگاه ما نسبت به مسابقه ها خوب است و همین که در زمینه بدن های قوی تر و توانایی های بیشتر که جزو شاخصه های بین المللی است روبه جلو گام برداشته ایم باید در زمینه های فنی و تاکتیکی هم تغییراتی ایجاد کنیم. به عقیده من باید در فدراسیون فوتبال و بخصوص کمیته آموزش مرکز تحقیقاتی ایجاد شود که بازی ها را هفته به هفته ارزیابی کند و نتایج هفتگی را در اختیار باشگاه ها قرار دهد.

● سرعت انتقال

در قیاس با همین مقطع در فصل گذشته نکته مورد توجه در بخش پاس است. در چند تیم نیز سرعت انتقال خوب است اما متأسفانه سرعت بازی ها در مجموع پیشرفتی نداشته است. سپاهان، پرسپولیس و مس کرمان جزو تیم هایی هستند که در سرعت انتقال بهتر از سایرین کار کرده اند و البته در همین تیم ها حداکثر ۴ بازیکن هستند که این کار را خوب انجام می دهند. در هفته های ابتدایی یک نکته قابل ذکر وجود داشت و آن به ثمر رساندن گل ها از روی ضربات ایستگاهی بود.

این نوع گل ها سهل الوصول ترین نوع رسیدن به دروازه حریفان است که نیازمند امتیاز قد بازیکنان و پرشی خوب است و حتی با یک هفته تمرین هم می توان آن را به خوبی اجرا کرد اما هفته به هفته دیدیم که شمار گل های به ثمر رسیده از ضربات ایستگاهی کمتر شده است. این نشان می دهد تیم ها پیش از آغاز فصل چندان در زمینه تاکتیکی پیشرفت نکرده بودند و در کوران بازی ها به این پیشرفت می رسند. تیم های ما در فصل آماده سازی بیشتر به کارهای فیزیکی و بدنسازی می پردازند و نکات فنی کمتر مورد توجه قرار می گیرد به همین خاطر است که اشکال در نوع تمرینات را مطرح کرده ایم.

علی رضایی



همچنین مشاهده کنید