پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

فاجعه بشری در لبنان


فاجعه بشری در لبنان

به عقیده مسئول هماهنگی سازمان ملل در لبنان, اسرائیل جنوب این کشور را به فاجعه بشری تبدیل کرده است ولی رئیس جمهور آمریکا این طرف مهم بحران را در میدان دید خود قرار نمی دهد

به عقیده مسئول هماهنگی سازمان ملل در لبنان، اسرائیل جنوب این کشور را به"فاجعه بشری"تبدیل کرده است.ولی رئیس جمهور آمریکا این طرف مهم بحران را در میدان دید خود قرار نمی‌دهد. حکومت آمریکا اخیرا بارها اعلام کرده است که "اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند"، ولی هم‌زمان در مورد بمباران‌های نابرابر و غیر متعارف اسرائیل که سرزمین لبنان را، در خارج از منطقه حزب‌الله، به مخروبه تبدیل کرده است،هیچ نگرانی خاصی ابراز نمی‌کند. کابینه "اهود اولمرت" با مجازات تمام لبنان و این وعده که "ساعت‌های لبنان را ۲۰ سال به عقب خواهد کشید"، سعی دارد میانه‌ی حزب‌الله را با بیروت خراب کرده و نهایتا همه ملت لبنان را بر علیه جنبش شیعه برانگیزد.

رئیس جمهور آمریکا در همان جا مستقیما روشن ساخت که از نقطه نظر واشنگتن چگونه می‌توان بمباران لبنان توسط اسرائیلی‌ها و هدف قرار گرفتن خاک اسرائیل توسط جنبش شیعه لبنان، حزب الله، را متوقف کرد: " باید کاری کرد که سوریه حزب‌الله را مجبور کند تا این کار کثیف را متوقف کند".

طی ۶ روز بحران، ۲۴ اسرائیلی کشته شده‌اند که ۱۲ نفر آنها در اثر اصابت موشک های حزب‌الله جان خود را از دست داده اند. اگر عملکرد گروه لبنانی که چنین فاجعه دردناکی را به بار آورده است، در نظر رئیس جمهور آمریکا " کثیف " است، بسیار جالب خواهد بود بدانیم وی حملات نظامی حکومت اسرائیل که در همان مدت منجر به کشته شدن بیش از ۲۰۰ شهروند غیر نظامی لبنانی شده است را چه خواهد نامید حتی اگر از ویرانی‌های انبوه مراکز زیربنایی لبنان از جمله پل ها، راه ها و باند های فرودگاه چیزی نگوییم.

به عقیده مسئول هماهنگی سازمان ملل در لبنان، اسرائیل جنوب این کشور را به " فاجعه بشری" تبدیل کرده است. ولی رئیس جمهور آمریکا این طرف مهم بحران را در میدان دید خود قرار نمی‌دهد. اگر همانطور که بوش فرمان داده، " کاندولیزا رایس" به زودی در خاورمیانه ظاهر شود، لبنان نگران آن است که وی نیز همین طرز فکر را داشته باشد.

"نوحاد محمود"، نماینده ویژه لبنان در سازمان ملل متحد، معقتد است که سفر وزیر امور خارجه آمریکا به خاورمیانه در این موقعیت کاملا بی‌موقع است. موضع بیروت چنین است: ابتدا باید آتش جنگ را خاموش کرد. زمانی که کشور درواقع قاعدتا توسط نیروهای اسرائیل از بین می‌رود از چه تلاشی برای حل و فصل می‌توان سخن گفت.

این تدبیر برای خود اسرائیل بسیار خطرناک است.

این نقشه, تبدیل شدن حزب‌الله به نیروی قدرتمند سیاسی در دراز مدت را به حساب نیاورده است. جنبش حزب الله به طور مستحکم در مجلس و در دولت به‌واسطه دو وزیر حضور دارد. برنامه‌های جامع تامین اجتماعی که توسط حزب الله محقق شده‌اند احترام و حمایت همه مردم را نسبت به ایشان جلب نموده است.

بمب های اسرائیل که مردم غیر نظامی را هدف قرار می‌دهد، تنها بازماندگان این بمباران ها و از جمله محافل سیاسی لبنان را به پیروان فدایی حزب‌الله و دشمنان ثابت قدم تر دولت یهودی تبدیل می‌کند.

ولی حتی مسئله مهم تر چیز دیگری است. بمباران لبنان و غزه، حتی اگر بزودی هم خاتمه نیابد، ولی بالاخره پایان خواهد یافت. در آن زمان تل‌آویو می‌تواند در نهایت تاسف مشاهده کند که نه در بیروت، و نه در خاک فلسطین، دیگر نیروی سیاسی معتدلی باقی نمانده است که بتواند تجدید مذاکرات با اسرائیل را در مورد شرایط صلح پایدار از سر گیرد.

" کاندولیزا رایس"، پیش از دیدار از خاورمیانه نظرات خود را در مورد ماموریت جدیدش با کانال تلوزیونی Fox News در میان گذاشت. رایس در تفسیر خودش گفت:" عوامل تندروی حزب الله، حماس، ایران، و سوریه ضمن سعی در ضدیت با دموکرات شدن منطقه که ایالات متحده در سال های اخیر با چنان پشتکاری به آن می‌پردازد، آتش جنگ کنونی در خاورمیانه را افروخته‌اند." او ادامه داد که:"از این جهت خواست این نیروهای تندروی چهارگانه بین المللی، بی ثبات کردن دموکراسی در حال شکل گیری و بازگرداندن خاورمیانه به آشوب و هرج و مرج است.

رایس شکاف قابل توجهی در سخنان خود باقی گذاشت. وزیر خارجه آمریکا از فاکتوری هم‌چون جنگ در عراق که ۴ سال است ادامه دارد، حتی کلمه‌ای صحبت نکرد. حکومت آمریکا دارای صداقت و بصیرت سیاسی کافی نیست که اقرار کند که روش‌های مبارزه‌اش با افراطیون در واقع منجر به تولید افراط گرایانی می‌شود که تنها وابسته به یک کشور یا سازمان از قبیل "القاعده" نیستند، بلکه وابسته به افراطیون منطقه می‌باشند.

اداره اکتشافات و اطلاعات آمریکا خود اقرار دارد که عراق تبدیل به پایگاه جهانی تروریسم شده است. مبارزان عراقی در عراق دوره کامل علوم تخریبی را می‌گذرانند. "پورتر گاس"، مدیر سابق "سیا"، معتقد است که عراق تهدیدات تروریستی را درمقیاسی که قبلا مشاهده نشده بود تکثیر می‌کند.

عملا جنگ عراق خسارت قابل ملاحظه‌ای به روابط آمریکا با کشورهای خاورمیانه وارد ساخته است. واشنگتن با خواست شدید خود برای تحقق سریع دموکراسی در عراق، در واقع خود را از تحقق " نقشه راه " کنار کشید. همین جنگ عراق منجر به افراط‌گرایی منطقه تا پیروزی حماس در انتخابات فلسطین گردید و البته یکی از پی‌آمد‌های مستقیم لشکر کشی به عراق، اعتماد به نفس جدید ایران و توسعه امکانات مالی آن برای حمایت از حزب‌الله بود.

بدین ترتیب شاید بهتر باشد که "کاندولیزا رایس" برای دخالت در امور خاورمیانه عجله نکند. کار تثبیت اوضاع در مثلت اسرائیل- غزه- لبنان، به عراق وابسته است، در صورت تمایل می‌توان در واشنگتن به این کار پرداخت.



همچنین مشاهده کنید