چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

پرسپولیس و استقلال چه وقت خصوصی می شوند


پرسپولیس و استقلال چه وقت خصوصی می شوند

این حق مردم است که بدانند دو تیمی که صاحب آن خوانده می شوند چه زمانی از طریق سهام به آنها واگذار می شود

این حق مردم است که بدانند دو تیمی که صاحب آن خوانده می‌شوند چه زمانی از طریق سهام به آنها واگذار می‌شود.

با شکایت سرمربی پرتغالی پرسپولیس به دلیل پرداخت نشدن ۵۰ درصد از مطالباتش به فیفا، ماجرای پرطرفدارترین باشگاه ایرانی وارد فاز تازه‌اش شد تا این تیم همچنان در حسرت مدیریت عمومی بسوزد.

درست در روزهایی که رقابت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری به حساسترین شکل و وضعیت خود رسیده بود، رئیس‌جمهور در نامه‌ای به رئیس سازمان تربیت بدنی دستور واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال به بخش خصوصی را به یکی از معاونان تأثیرگذار خود داد، دستوری که البته از سوی کارشناسان ورزشی رقبای انتخاباتی به دستوری تبلیغاتی تعبیر شد. با این حال محمد علی‌آبادی به مردم قول داد که دستور رئیس‌جمهور تا ۳ ماه بعد از ابلاغ نامه، عملیاتی و اجرایی خواهد شد.

او این وعده را در حاشیه سفر هیأت دولت به استان سمنان، در شاهرود به هواداران دو تیم پرطرفدار ایران اعلام کرد. او با شرح دلایل این تصمیم ناگهانی برای واگذاری دو تیم محبوب مردمی آن هم درست در آستانه انتخابات ریاست جمهوری گفت: «با توجه به اینکه باشگاه‌های پیروزی و استقلال دو باشگاه ملی هستند که نه در داخل کشور بلکه خارج از مرزها هم هواداران خاص خود را دارند باید طوری با این باشگاهها برخورد شود که در آینده آسیب نبینند.»

علی‌آبادی در آخرین سفر استانی هیأت دولت با اشاره به ابلاغیه ریاست جمهوری برای واگذاری دو تیم به مردم، گفت: «به دنبال نامه رئیس‌جمهور مبنی بر واگذاری سهام این دو باشگاه به مردم بلافاصله کمیته‌ای متشکل از بخش‌های خصوصی مثل تربیت بدنی، مدیران این دو باشگاه، وزارت اقتصاد و صاحبنظران تشکیل و قرار شد سهام باشگاه پیروزی و استقلال به افراد متقاضی واگذار شود».

همه این اتفاقات در حالی رخ می‌دهند که او پیش از این و در همه سالهای روی کار آمدن دولت نهم، مخالف واگذاری دو تیم استقلال و پرسپولیس بود و این اقدام را باعث استیلای سیاسی بر این تیم‌های مردمی می‌دانست. علی‌آبادی تنها ۷ ماه قبل در این باره گفته بود: «در فوتبال ایران خصوصی‌سازی کار راحتی نیست. ما تا وقتی بخش خصوصی قدرتمند نداشته باشیم، نمی‌توانیم این کار را بکنیم. آنها که خواهان استقلال و پرسپولیس هستند به دنبال مسائل سیاسی هستند. اگر به دنبال مسائل ورزشی هستند بروند سراغ تیم‌های دیگر».

او که معتقد بود با یک دستور امکان واگذاری وجود ندارد و این گفته‌اش را که «با گفتن این جمله که «خصوصی‌سازی را انجام دهیم» باشگاه‌ها خصوصی نمی‌شوند بلکه باید شرایط مساعد روند خصوصی‌سازی ایجاد شود»، ۵ ماه قبل برای خبرنگار ایسنا هم تکرار کرد؛ حالا اعتقاد دارد در همین فاصله کوتاه پتانسیل واگذاری وجود دارد. سازمان تربیت بدنی که مانند همه بخش‌های دولت در التهاب انتخابات قرار داشت، این روزها یقیناً آرامش و فراغ بیشتری برای پیاده کردن برنامه‌های بر زمین مانده دارد.

سازمان از ۳ ماهی که به مردم قول داده بود یک ماه را از دست داده و حالا فقط دوماه برای دستور رئیس‌جمهور دارد تا ثابت کند حمله منتقدان دولت و کارشناسانی که در ستادهای انتخاباتی رقیب به این دستور، برچسب تبلیغاتی می‌چسباندند بی‌دلیل بوده است.

محمد آخوندی مدیر کل روابط عمومی سازمان تربیت بدنی که بعد از اظهار نظر محسن مهرعلیزاده درباره دستور احمدی‌نژاد برای توقف پروژه خصوصی‌سازی دو باشگاه در پایان دوره دولت خاتمی، با واکنشی تند، حرف‌های او را فقط برای تخریب چهره دولت نهم تفسیر کرده بود، در این باره گفت: «آن زمان آقایان فقط می‌خواستند دو باشگاه خصوصی شود در حالی که نه سودده بودند و نه مقدمات کار فراهم بود. در این اوضاع و احوال طبیعی است ما اجازه نمی‌دهیم برای کاری تبلیغی از این دو باشگاه استفاده کنند. ما از آن زمان تا پایان دولت نهم سعی کردیم مقدمات را فراهم کنیم و حالا شرایط به گونه‌ای است که می‌توانیم دستور رئیس‌جمهور را پیاده کنیم».

سخنگوی سازمان تربیت بدنی در حالی این گونه صحبت می‌کند که تمامی کارشناسان بورس معتقدند هنوز هم به دلیل زیان‌ده بودن این دو باشگاه امکان واگذاری سهام آنها در بورس وجود ندارد و فرابورس، تنها راه پیش روست. با این حال هنوز اقدامی که هواداران را به آینده امیدوار کند، دیده نشده است. دوباشگاه با شرایط قبلی و سبک مدیریت سابق اداره می‌شوند و هنوز هم سازمان تربیت بدنی، همه‌کاره این دو باشگاه و تصمیم‌گیرنده نهایی درباره آنهاست. در باشگاه استقلال همه چیز در هیأت‌مدیره‌ای خلاصه می‌شود که رئیس سازمان ورزش اختیار آن را به دست زریبافان سپرده و در پرسپولیس هم به دلیل ناکامی‌‌های اخیر و موج تند استعفا و برکناری، همه چیز نامشخص و مبهم است.

حسین هدایتی در پی اختلافات دامنه‌دارش با عباس انصاری‌فرد پرسپولیس را رها کرد تا به تیم شخصی‌اش بپردازد و مدیر عامل هم با کنار رفتن این مانع، با فراغ بال به مدیریت خاص خودش می‌پردازد. البته سازمان تربیت بدنی برای آنکه نشان بدهد نسبت به این باشگاه چندان هم بی‌تفاوت نیست، در روزهای واپسین انتخابات، حبیب کاشانی را به هیأت‌مدیره این باشگاه تزریق کرد تا دوباره همه چیز در این تیم به خانه اول برگردد. با حضور کاشانی این پرسش به وجود آمد که او چرا آمد، چرا بعد از آنکه تیم را قهرمان کرد، رفت و حالا چرا بعد از یک سال دوری برگشت.

این تصمیم آن هم یک ماه بعد از دستور رئیس‌جمهور برای واگذاری سهام این دو باشگاه به عموم مردم، هواداران را دچار نوعی سردرگمی کرده است. برخی معتقدند او برای مدیریت بر باشگاه از رئیس‌جمهور حکم گرفته و برخی دیگر بر این باورند که حضور او در هیأت‌مدیره فقط برای تقویت باشگاه است و او این بار نقشه‌ای برای نشست روی صندلی مدیریت باشگاه ندارد و با این حال، هدف، هر چه که باشد با دستوری که رئیس‌جمهور داده در تضاد و تناقض است.

آنچه که از صحبت‌های یک ماه پیش علی‌آبادی برمی‌آید این است که قرار است همه چیز در این باشگاه از جمله تعیین هیأت‌مدیره و مدیر عامل به مردم واگذار شود تا چنین اختیاری از سازمان ورزش گرفته شود. سازمان تربیت بدنی برای آنکه به همه به خصوص منتقدانش ثابت کند آن دستور رئیس‌جمهور و مصاحبه رئیس سازمان ورزش در شاهرود جنبه تبلیغاتی نداشته و دستوری برای پیاده‌ شدن خواسته‌های دیرین هواداران بود، فقط دو ماه وقت دارد. زمانی که برای چنین کار بزرگی با همه ابعادی که مورد نظر سخنگوی سازمان ورزش است، شاید مناسب و کافی نباشد.



همچنین مشاهده کنید