چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

بررسی وضعیت موجود و ارائه راهكارهای تامین آب آشامیدنی بهداشتی در منطقه ۲۲


بررسی وضعیت موجود و ارائه راهكارهای تامین آب آشامیدنی بهداشتی در منطقه ۲۲

توجه به امر تامین آب آشامیدنی سالم و با كیفیت مطلوب با توجه به استانداردهای ملی و بین المللی, برای جمعیت آتی این منطقه, به عنوان یكی از اساسی ترین اركان توسعه این منطقه مطرح می باشد

● هدف مطالعه:

یكی از مهمترین مشكلات شهرهای بزرگ مانند شهر تهران، تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی به میزان كافی می باشدكه با افزایش جمعیت تشدید می گردد، زیرا منابع آبی در هر منطقه محدود است و چنانچه روند رشد جمعیت به صورت برنامه ریزی شده نباشد، احتمال دارد كه منابع آب در دسترس، پتانسیل رفع نیازهای آبی در منطقه را نداشته باشند و در نتیجه بر حسب مورد، روش های دیگر تامین آب مورد توجه قرار گیرند. از سوی دیگر آلوده شدن آبها نیز بر محدودیت های موجود می افزاید.

منطقه ۲۲ شهرداری تهران با جمعیت فعلی حدود ۱۰۰۰۰۰ نفر، صرف نظر از ساخت و سازهایی كه در گذشته و تاكنون در آن انجام گرفته است، بر اساس طرح جامع در حال گسترش و توسعه می باشد، به نحوی كه بتواند جمعیتی در حد یك میلیون نفر را پذیرا گردد. بنابر این توجه به امر تامین آب آشامیدنی سالم و با كیفیت مطلوب با توجه به استانداردهای ملی و بین المللی، برای جمعیت آتی این منطقه، به عنوان یكی از اساسی ترین اركان توسعه این منطقه مطرح می باشد. این در حالی است كه در حال حاضر به دلیل فعالیت های مختلف صنعتی منطقه دارای یكی از آلوده ترین آبهای آشامیدنی تهران است. از این رو مطالعه در زمینه امكانات آبی منطقه ، روشهای تامین آب، گزینه های متعدد موجود از نظر فنی در بخش تامین آب، تفكیك آب شرب و آب بهداشتی، و امكان سنجی گزینه ها با تاكید بر بهداشتی بودن آب، رفع نیازمندیها، و امكانات و استفاده مجدد و بازیابی كاملا ضروری است.

● روش مطالعه:

▪ شناسایی وضعیت موجود منطقه از نظر جمعیت و تراكم آن در حال حاضر در روند توسعه

▪ بررسی فعالیتهای صنعتی و عمرانی در منطقه و در روند توسعه آنها با تاكید بر پتانسیل آلوده سازی آب

▪ شناسایی منطقه از نظر زمین شناسی و توپوگرافی و عوامل مؤثردر كیفیت آب

▪ منابع آب در دسترس در منطقه در حال حاضر و در روند توسعه

▪ بررسی وضعیت موجود و ارائه راهكارهای تامین آب آشامیدنی بهداشتی در منطقه ۲۲

● هدف مطالعه:

یكی از مهمترین مشكلات شهرهای بزرگ مانند شهر تهران، تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی به میزان كافی می باشدكه با افزایش جمعیت تشدید می گردد، زیرا منابع آبی در هر منطقه محدود است و چنانچه روند رشد جمعیت به صورت برنامه ریزی شده نباشد، احتمال دارد كه منابع آب در دسترس، پتانسیل رفع نیازهای آبی در منطقه را نداشته باشند و در نتیجه بر حسب مورد، روش های دیگر تامین آب مورد توجه قرار گیرند. از سوی دیگر آلوده شدن آبها نیز بر محدودیت های موجود می افزاید.

منطقه ۲۲ شهرداری تهران با جمعیت فعلی حدود ۱۰۰۰۰۰ نفر، صرف نظر از ساخت و سازهایی كه در گذشته و تاكنون در آن انجام گرفته است، بر اساس طرح جامع در حال گسترش و توسعه می باشد، به نحوی كه بتواند جمعیتی در حد یك میلیون نفر را پذیرا گردد. بنابر این توجه به امر تامین آب آشامیدنی سالم و با كیفیت مطلوب با توجه به استانداردهای ملی و بین المللی، برای جمعیت آتی این منطقه، به عنوان یكی از اساسی ترین اركان توسعه این منطقه مطرح می باشد. این در حالی است كه در حال حاضر به دلیل فعالیت های مختلف صنعتی منطقه دارای یكی از آلوده ترین آبهای آشامیدنی تهران است. از این رو مطالعه در زمینه امكانات آبی منطقه ، روشهای تامین آب، گزینه های متعدد موجود از نظر فنی در بخش تامین آب، تفكیك آب شرب و آب بهداشتی، و امكان سنجی گزینه ها با تاكید بر بهداشتی بودن آب، رفع نیازمندیها، و امكانات و استفاده مجدد و بازیابی كاملا ضروری است.

● روش مطالعه:

▪ شناسایی وضعیت موجود منطقه از نظر جمعیت و تراكم آن در حال حاضر در روند توسعه

▪ بررسی فعالیتهای صنعتی و عمرانی در منطقه و در روند توسعه آنها با تاكید بر پتانسیل آلوده سازی آب

▪ شناسایی منطقه از نظر زمین شناسی و توپوگرافی و عوامل مؤثردر كیفیت آب

▪ بررسی منابع آب در دسترس در منطقه در حال حاضر و در روند توسعه

▪ بررسی وضعیت كیفی منابع آب خام زیرزمینی و چاه های منطقه (باكتریولوژیكی، شیمیایی و فیزیكی)

▪ بررسی وضعیت كیفی منابع آب خام سطحی در منطقه (باكتریولوژیكی، شیمیایی و فیزیكی)

▪ بررسی وضعیت كیفی و بهداشتی بودن آب آشامیدنی توزیع شده در منطقه

▪ پیشنهاد روش ها و فرایندهای تصفیه آب در منطقه

▪ بررسی فعالیتهای عمرانی و صنعتی درون و برون منطقه ای تاثیر گذار بر نیازهای آبی و بر بهداشت آب منطقه

▪ پیشنهاد سیستم ثبت و پایش داده های كیفی آب

● نتایج مطالعه :

برای حفظ و حراست كمیت و كیفیت منابع آب منطقه ۲۲ ، همكاریهایی بین شهرداری منطقه ، شركت آب و فاضلاب منطقه ، سازمان آب منطقه‌ای تهران (معاونت مطالعات آب) و متخصین صاحب نظر در زمینه مسائل آب و فاضلاب در دانشگاه ضروری می‌باشد . با توجه به منابع آلاینده آبهای منطقه و نتایج بدست آمده پیشنهادات كلی در این قسمت ارائه می‌گردد .

- تشكیل كمیته ویژه بررسی وضعیت كمی و كیفی آب آشامیدنی در شهرداری تهران با همكاری سازمانهای ذیربط .

- با توجه به مطالعات همزمان روی وضعیت دفع فاضلاب و مواد زائد جامد در منطقه ، ارائه راه‌حل‌های موقتی برای جلوگیری از آلودگی منابع آب منطقه تا زمان آغاز بهره‌برداری از زمان پروژه‌های در دست اجرا ضروری می‌باشد .

- احداث تصفیه خانه و شبكه توزیع جامع آب برای كل منطقه و اشاره به پارامترهایی كه حساسیت روی آنها وجود دارد و بهینه كردن سالم‌سازی آن

- با توجه به پتانسیل و توان آبخوان محلی و در اثر برداشت زیاد مسئله افت تدریجی سطح آب در منطقه پیش می‌اید كه این امر در نهایت می‌تواند منجر به نشست زمین گردد . بنابراین توجه به این موضوع برای احداث شبكه‌های جمع‌آوری فاضلاب و شبكه توزیع آب و سازه‌های مسكونی بزرگ حائز اهمیت می‌باشد .

- بهسازی و تجهیز فنی چاههای شرب منطقه به طور صحیح كه درمعرض خطرآلودگی قرار دارند .

- در جهت تأمین آب مورد نیاز برای جمعیت پیش‌بینی شده ، گزینه‌های محتمل باید به نحوی مطالعه و نهایتاً انتخاب شوند كه ضمن فراهم آوردن بهترین شرایط از نظر فنی و اقتصادی ، كمترین اثرات سوء را در كل منابع آب منطقه و مناطق همجوار ایجاد نمایند .

- احداث تصفیه‌خانه و شبكه توزیع جامع آب برای كل منطقه و بهینه سازی عملیات و فرایند سالم‌سازی آن (در این زمینه ، در اینده تصفیه آب در منطقه برای كاستن پارامترهای شیمیایی نظیر سختی ، سولفات و نیترات مطرح می‌گردد . پیشنهاد می‌شود تا زمان احداث تصفیه‌خانه ، از روش اختلاط آبهای با غلظت بالا از آلاینده‌ها با آب چاه‌های حاوی غلظت‌های پائین استفاده شود . كاربرد این روش باعث تعدیل آلودگی و نیز كاهش هزینه‌های تصفیه خواهد گردید) .

وضعیت كیفی منابع آب خام زیرزمینی و چاه های منطقه (باكتریولوژیكی، شیمیایی و فیزیكی).

بررسی وضعیت كیفی منابع آب خام سطحی در منطقه (باكتریولوژیكی، شیمیایی و فیزیكی).

بررسی وضعیت كیفی و بهداشتی بودن آب آشامیدنی توزیع شده در منطقه .

پیشنهاد روش ها و فرایندهای تصفیه آب در منطقه .

بررسی فعالیتهای عمرانی و صنعتی درون و برون منطقه ای تاثیر گذار بر نیازهای آبی و بر بهداشت آب منطقه.

پیشنهاد سیستم ثبت و پایش داده های كیفی آب.

● نتایج مطالعه :

برای حفظ و حراست كمیت و كیفیت منابع آب منطقه ۲۲ ، همكاریهایی بین شهرداری منطقه ، شركت آب و فاضلاب منطقه ، سازمان آب منطقه‌ای تهران (معاونت مطالعات آب) و متخصین صاحب نظر در زمینه مسائل آب و فاضلاب در دانشگاه ضروری می‌باشد . با توجه به منابع آلاینده آبهای منطقه و نتایج بدست آمده پیشنهادات كلی در این قسمت ارائه می‌گردد .

- تشكیل كمیته ویژه بررسی وضعیت كمی و كیفی آب آشامیدنی در شهرداری تهران با همكاری سازمانهای ذیربط .

- با توجه به مطالعات همزمان روی وضعیت دفع فاضلاب و مواد زائد جامد در منطقه ، ارائه راه‌حل‌های موقتی برای جلوگیری از آلودگی منابع آب منطقه تا زمان آغاز بهره‌برداری از زمان پروژه‌های در دست اجرا ضروری می‌باشد.

- احداث تصفیه خانه و شبكه توزیع جامع آب برای كل منطقه و اشاره به پارامترهایی كه حساسیت روی آنها وجود دارد و بهینه كردن سالم‌سازی آن

- با توجه به پتانسیل و توان آبخوان محلی و در اثر برداشت زیاد مسئله افت تدریجی سطح آب در منطقه پیش می‌اید كه این امر در نهایت می‌تواند منجر به نشست زمین گردد . بنابراین توجه به این موضوع برای احداث شبكه‌های جمع‌آوری فاضلاب و شبكه توزیع آب و سازه‌های مسكونی بزرگ حائز اهمیت می‌باشد.

- بهسازی و تجهیز فنی چاههای شرب منطقه به طور صحیح كه درمعرض خطرآلودگی قرار دارند .

- در جهت تأمین آب مورد نیاز برای جمعیت پیش‌بینی شده ، گزینه‌های محتمل باید به نحوی مطالعه و نهایتاً انتخاب شوند كه ضمن فراهم آوردن بهترین شرایط از نظر فنی و اقتصادی ، كمترین اثرات سوء را در كل منابع آب منطقه و مناطق همجوار ایجاد نمایند .

- احداث تصفیه‌خانه و شبكه توزیع جامع آب برای كل منطقه و بهینه سازی عملیات و فرایند سالم‌سازی آن (در این زمینه ، در اینده تصفیه آب در منطقه برای كاستن پارامترهای شیمیایی نظیر سختی ، سولفات و نیترات مطرح می‌گردد . پیشنهاد می‌شود تا زمان احداث تصفیه‌خانه ، از روش اختلاط آبهای با غلظت بالا از آلاینده‌ها با آب چاه‌های حاوی غلظت‌های پائین استفاده شود . كاربرد این روش باعث تعدیل آلودگی و نیز كاهش هزینه‌های تصفیه خواهد گردید) .



همچنین مشاهده کنید