سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

آرایشگاه ,نه فروشگاه است ,نه درمانگاه


آرایشگاه ,نه فروشگاه است ,نه درمانگاه

پشت پرده سالن های زیبایی

اما این روزها برخی از این مراکز زیبایی علاوه بر پرداختن به امور آرایشی، کار فروشگاه‌ها و درمانگاه‌ها را هم انجام می‌دهند! اما این مساله گهگاه تهدیدی برای سلامت مشتریان آنها خواهد بود. بیماری‌های قارچی، جوش‌های پوستی و حساسیت‌ها از رایج‌ترین بیماری‌های پوستی محسوب می‌شوند که به وسیله حوله، برس، شانه و قیچی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شوند و گاهی درمان آنها هم ماه‌ها وقت می‌برد و تعطیلات نوروزتان را خراب می‌‌کند. توصیه متخصصان پوست این است که همه وسایل شخصی مانند حوله، تیغ، قیچی، شانه و حتی پیش‌بند را همراه خودتان به آرایشگاه‌ها و سالن‌های زیبایی ببرید و البته اگر فراموش کردید این وسایل را همراه خود ببرید، می‌توانید از آرایشگر‌تان بخواهید وسایلی را که قرار است برای شما استفاده کند، ضدعفونی نماید. برای ضدعفونی کردن وسایل فلزی مانند قیچی و دسته‌تیغ می‌توان از حرارت مستقیم استفاده کرد و در وسایل پلاستیکی مانند شانه و برس هم استفاده از الکل موثرتر است؛ البته به شرطی که کاملا در ظرف الکل غوطه‌ور شوند. بهداشت فردی آرایشگر نیز در این بین از اهمیت خاصی برخوردار است. او باید دست‌های خودش را قبل و بعد از کار با آب و صابون شستشو دهد و در ضمن، نباید ناخن‌های بلندی داشته باشد و در غیر این صورت باید زیر ناخن‌هایش را با برص مخصوص تمیز کند.

بهداشت سالن آرایش از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا بسیاری از قارچ‌ها و باکتری‌ها از محیط به بدن فرد منتقل می‌شوند. مثلا سطح میز کار، دسته صندلی‌ها و کف زمین از جمله مکان‌هایی است که بسیار آلوده‌اند و افراد را در معرض بیماری‌های پوستی قرار می‌دهند. به همین دلیل باید حتی‌الامکان از تماس با این سطوح آلوده جلوگیری کنید. البته آرایشگران و صاحبان‌ سالن‌های زیبایی باید هر روز سطوح را با آب و الکل ضدعفونی و کف زمین را با ضدعفونی‌کننده‌های قوی گندزدایی کنند اما اگر این اتفاق نیفتد، شما می‌توانید این موضوع را به آنها گوشزد کنید.

● وقتی اپیلاسیون خطرناک می‏شود

این روزها رهایی از موهای زاید بدن از مهم‌ترین دغدغه‌های خانم‌ها محسوب می‌شوند و آرایشگاه‌ها نیز با توجه به اهمیت این موضوع دست به کار شده‌اند و اپیلاسیون بدن را جزو خدمات سالن خود قرار داده‌اند؛ غافل از اینکه استفاده از موم‌ها و حوله‌های مشترک می‌تواند ناقل بیماری و حساسیت‌های پوستی باشد، بنابراین توصیه می‌شود در صورت تمایل به استفاده از این امکانات حتما وسایل شخصی مانند موم، پارچه، حوله و ... را همراه داشته باشید و در صورتی که بعد از اپیلاسیون دچار قرمزی، سوزش، جوش و تاول‌های پوستی شدید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا شیوه مناسب از بین بردن موهای زاید را به شما توصیه کند. البته خانم‌هایی که پوست سفیدتری دارند آسیب‌پذیرترند و بیشتر از خانم‌هایی با پوست گندمی ‌و تیره باید مواظب باشند.

● خطر انتقال ایدز و هپاتیت در آرایشگاه‌ها

بیماری‌های خونی در آرایشگاه‌ها از طریق خراش‌های پوستی از فرد بیمار به فرد سالم انتقال می‌یابد و مهم‌ترین این بیماری‌ها ایدز و هپاتیت است. دکتر مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیات علمی‌دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره می‌گوید: «انتقال بیماری‌ها از طریق آرایشگاه‌ها امری جدی اما فراموش شده است. تا قبل از سال ۱۹۸۰ که ایدز شناخته شده نبود، بیشتر شپش و بیماری‌های مرتبط با آن از طریق آرایشگاه‌ها منتقل می‌شد اما از آن سال به بعد نقش آرایشگاه‌ها در انتقال بیماری‌های خطرناکی مانند ایدز و هپاتیت روشن شد.» وی ادامه می‌دهد: «آرایشگرانی که سواد چندانی ندارند و از اصول بهداشتی بی‌اطلاع هستند، موجب ایجاد خطر هم برای خود و هم مشتریان می‌شوند و این در حالی است که یک آرایشگر آگاه می‌تواند با دیدن لک، خال‌مشکوک، ریزش مو و تغییرات ناخن‌ها تا حدودی به وضعیت سلامت مشتری خود پی ببرد.» دکتر محرز می‌افزاید: «انتقال ویروس ایدز و هپاتیت از طریق بریدگی‌های جزیی هنگام آرایش مو و ناخن‌ها انجام می‌شود و چنانچه تیغ، سوهان، وسایل مانیکور و پدیکور، قیچی و ... آلوده به این ویروس‌ها باشد و این ویروس‌ها از طریق یک خراش پوستی به بدن فرد وارد شود، ایدز و هپاتیت جان فرد را تهدید خواهد کرد.» این متخصص بیماری‌های عفونی خاطرنشان می‌کند: «البته پیشگیری از این بیماری‌های خطرناک اصلا کار سختی نیست، چرا که با همراه داشتن وسایل شخصی مانند قیچی، حوله، شانه، سوهان، تیغ و ... می‌توان جلوی انتقال ایدز و هپاتیت را گرفت و برای انجام کارهایی مثل مانیکور و پدیکور نیز باید به سالن‌هایی مراجعه کنید که از ضدعفونی شدن وسایل مربوطه مطمئن باشید زیرا علاوه بر ویروس ایدز و هپاتیت، قارچ‌های پوستی نیز از طریق این وسایل منتقل می‌شوند.

● استفاده از مواد آرایشی تقلبی در برخی آرایشگاه‌ها

پوست و ریشه مو از سلول‌های زنده تشکیل شده‌اند که نسبت به هر نوع تحریک و مواد خارجی واکنش نشان می‌دهند. مواد آرایشی مورد استفاده می‌توانند آثار مستقیم روی پوست و مو داشته باشند و همچنین با نفوذ به بافت‌های بدن، از طریق جریان خون به کبد و کلیه رسیده و برخی از این مواد (به ویژه مواد تقلبی) باعث بروز آسیب‌های خطرناکی در اندام‌ها شوند. به همین دلیل آرایشگران باید وسایل آرایش و رنگ موهایی که قرار است برای مشتریان خود استفاده کنند را در معرض دید قرار دهند و این حق مشتری است که بداند آرایشگرش از چه موادی برای او استفاده خواهد کرد. امروزه با تولید بسیار زیاد مواد آرایشی، تشخیص مواد آرایشی اصلی از تقلبی به ویژه مواد ساخت خارج از کشور، مشکل شده است. سودجویان و متقلبان با ساخت برچسب‌ها و ظروف مشابه اصلی، مواد تقلبی را روانه بازار می‌کنند که ناخالصی آنها موجب ایجاد عوارضی همچون افزایش حساسیت در مصرف‌کننده می‌شود. البته در اغلب اوقات این مواد، قیمت کمتری نسبت به مواد اصلی دارند ولی بهترین راه تشخیص این است که مواد ساخت کارخانه‌های داخل، برچسب با مشخصات کامل (پروانه ساخت و بهره‌برداری، آدرس، تاریخ تولید و انقضا، ترکیبات) داشته باشند و مواد ساخت کشورهای خارجی نیز دارای تاریخ تولید و انقضا، نام کشور سازنده و همچنین برچسب فارسی شماره مجوز ورود از وزارت بهداشت باشند. از طرفی باید بدانید که رنگ موی تقلبی موجب تکه‌تکه شدن کراتین که پروتئین اصلی تشکیل‌دهنده مو است، می‌شود و در صورت استفاده مداوم، ریزش شدید مو و بیماری‌های پوستی در ناحیه کف سر را به همراه خواهد داشت و گاهی نیز موجب به وجود آمدن موخوره، شکستن مو، کدر شدن و خشک شدن غدد چربی کنار موها، ایجاد حساسیت و خارش سر و گردن می‌شود.

استفاده از ریمل نامرغوب و تقلبی موجب آسیب رسیدن به پلک‌ها و ریختن مژه‌ها می‌شود و ورود این مواد به چشم، بیماری التهاب ملتحمه چشم را ایجاد می‌کند و به قرنیه چشم نیز آسیب می‌رساند. استفاده از کرم‌های پوستی، رژلب، رژگونه و مدادهای آرایشی تقلبی نیز حساسیت‌های شدید پوستی را به همراه دارد. در عین حال، اسفنج‌های آلوده نیز قادر به انتقال بیماری‌های پوستی هستند. به همین دلیل باید از آرایشگر خود بخواهید از اسفنج نو برای آرایش شما استفاده کند و بهترین راه این است که اسفنج را همراه خود داشته باشید.

● هشدار وزارت بهداشت درباره ممنوعیت انجام فعالیت تخصصی زیبایی در آرایشگاه‌ها

بر اساس دستورالعمل بهداشتی آرایشگران که در دستور کار بازرسان بهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور قرار گرفته است، انجام هرگونه فعالیت تخصصی زیبایی از جمله تتو، پیلینگ کردن، خالکوبی، سوزاندن موهای زاید و کاشت ناخن، بدون حضور یا نظارت پزشک متخصص پوست در آرایشگاه‌ها ممنوع است.

مهندس رضا غلامی، رییس اداره بهداشت و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت در این باره می‌گوید: «به علت امکان انتقال بیماری‌های قارچی، هپاتیت B و C و ایدز از طریق آرایشگاه‌ها و سالن‌های زیبایی این دستورالعمل در دستور کار بازرسان بهداشتی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور قرار گرفته است.»

وی ادامه می‌دهد: «همچنین کارکنان آرایشگاه‌ها نباید در هنگام کار، بریدگی، خراشیدگی و یا زخم باز داشته باشند و در صورت بریدگی یا خراش در دست شاغلان این حرفه یا بدن مشتری، فورا محل زخم را باید با گاز استریل و بتادین و یا هر نوع مواد مجاز دیگر تمیز کرد و با یک باند یا چسب، محل موردنظر را کاملا محافظت کرد. همچنین از به کار بردن تیغ برای بیش از یک نفر در آرایشگاه‌ها باید خودداری شود.» مهندسی غلامی ‌می‌افزاید: «علاوه بر آن دو نوع سطل زباله با توجه به حجم فعالیت و به تعداد کافی باید در محل آرایشگاه موجود باشد که یک نوع سطل به منظور جمع‌آوری زباله‌های عادی از قبیل موهای اصلاح شده و حوله‌های یکبار مصرف و مشابه و نوع دوم مثل جعبه ایمنی (safety Box) برای جمع‌آوری تیغ‌های یک بار مصرف و وسایل نوک تیز دیگر و همچنین گاز یا پنبه آغشته به خون است.» رییس اداره بهداشت و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت تاکید می‌کند: «استریل نمودن تجهیزات چند بار مصرف با استفاده از اتوکلاو و قرار دادن در داخل پارچه‌های مخصوص به صورت بسته‌های مورد استفاده برای هر مشتری ضروری است. در ضمن در صورت درخواست مشتری عمل استریل در حضور مشتری باید انجام شود. در عین حال، تحت هیچ شرایطی، تجهیزات چند بار مصرف نباید به صورت عادی روی پیشخوان یا میز کار قرار داده شوند و باید در صورت نیاز استریل شوند تا از انتقال آلودگی محیطی نیز مصون باشند.»

وی تصریح می‌کند: «لازم است استفاده از وسایل شخصی از قبیل شانه، برس، حوله، پیش‌بند و حتی قیچی (در صورت موافقت مشتری) برای هر فرد به صورت جداگانه صورت پذیرد. در غیر این صورت از حوله و پیش‌بند یک بار مصرف استفاده شود. همچنین می‌توان از مواد گندزدا از قبیل الکل، ساولن و... در مواردی که نیاز به استریل کردن تجهیزات نباشد، استفاده کرد.»

مهندس غلامی‌اضافه می‌کند: «رعایت بهداشت فردی از جمله استفاده از دست‌کش یکبار مصرف مناسب و شستشوی دست‌ها مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین روش پیشگیری از گسترش عفونت است.» این مسوول وزارت بهداشت معتقد است: «بازرسان وزارتخانه حداقل فصلی یک بار به آرایشگاه‌ها مراجعه می‌کنند و وضعیت بهداشتی مکان و وسایل را مورد ارزیابی قرار می‌دهند اما این موضوع فقط شامل آرایشگاه‌هایی می‌شود که مجوز دارند و این در حالی است که بسیاری از این آرایشگاه‌ها در خانه‌ها و به دور از نظارت بازرسان وزارت بهداشت مشغول فعالیت هستند و توصیه ما به هم‌وطنان این است که از مراجعه به این آرایشگاه‌های خانگی خودداری کنند زیرا خدمات آرایشی و پیرایشی از نظر اداره نظارت برمواد آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو نیز مورد تأیید نیست و به مردم توصیه می‌شود که به این آرایشگاه‌ها مراجعه نکنند و به سالن‌های آرایش و زیبایی مراجعه کنند که تحت پوشش اتحادیه صنف آرایشگران زنانه باشند. از طرفی همه مردم می‌توانند در صورت بروز هر گونه تخلف و عدم رعایت نکات بهداشتی با ستاد فوریت‌های سلامت محیط و کار وزارت بهداشت (تلفن ۰۹۶۷۸) در سراسر کشور تماس بگیرند و مطمئن باشند در اسرع وقت به موضوع رسیدگی می‌شود.»

● ممنوعیت فروش محصولات آرایشی و بهداشتی در آرایشگاه‌ها

کارشناسان نظارت بر مواد آرایشی و بهداشتی به مردم توصیه می‌کنند که مواد آرایشی و بهداشتی را از داروخانه‌ها و فروشگاه‌هایی که پروانه کسب از اتحادیه فروشندگان مواد آرایشی و بهداشتی دارند خریداری کنند چون عرضه‌ این مواد در سایر مکان‌ها مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیست. دکتر هدایت حسینی، مدیر کل اداره نظارت بر فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت در این باره می‌گوید: «اقداماتی چون تجویز اقلام دارویی، تهیه و فروش انواع فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی، لایه‌برداری از پوست، پاک کردن جوش‌های صورت، خالکوبی (تتو)، رفع چین‌ و چروک، کاشت مو و ناخن، فروش لباس و زیورآلات و ... در سالن‌های آرایش و زیبایی ممنوع است و با آرایشگاه خاطی برخورد می‌شود.» وی ادامه می‌دهد: «بازرسی‌ها بر این اماکن به صورت مشترک با اتحادیه صنف آرایشگران زنانه و سازمان بازرگانی انجام می‌شود و معاونت غذا و دارو خود نیز به طور مستقل بدون اطلاع قبلی از این سالن‌ها و آموزشگاه‌ها بازدید دارد.» دکتر حسینی تاکید می‌کند: «مصرف فرآورده‌های غیرمجاز و خدمات غیرمجاز مثل تتو بیشترین تخلفات سالن‌های زیبایی و آرایش است و با توجه به اینکه در برخی از این سالن‌ها و آموزشگاه‌های آزاد آرایش و پیرایش و مراقبت از زیبایی، فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی قاچاق ارایه و مصرف می‌شود، لزوم بازرسی از این مراکز جدی است و با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال شدت می‌گیرد. البته نظارت برسالن‌های زیبایی و آرایشی زنانه به علت ارایه خدمات آرایشی نسبت به سالن‌های آرایشگاهی مردانه بیشتر است اما نظر به اینکه امروزه در سالن‌های آرایشگاهی مردانه نیز کاربرد فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی افزایش یافته است، اداره نظارت بر مواد آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو نیز برنامه نظارت و بازرسی برای این سالن‌ها را در دستور کار قراردارد و مردم هم باید در صورت تخلف در این سالن‌ها، موضوع را به این معاونت اطلاع دهند.»

● شیشه موجود است!

این روزها برخی از آرایشگاه‌های زنانه، پا را از این هم فراتر گذاشته و نسخه‌های لاغری و تناسب اندام برای مشتریان خود می‌پیچند. گرچه انجام درمان‌های لاغری و چاقی در آرایشگاه غیرقانونی است اما خبرها حاکی از این است که شیشه هم به روش‌های لاغری برخی از آرایشگاه‌ها افزوده شده است. مصرف شیشه شاید در نگاه اول باعث لاغری شود چون اشتهای فرد را کور می‌‌کند اما عوارض مصرف آن فوق‌العاده خطرناک است و درصد قابل‌توجهی از مصرف‌کنندگان این ماده دچار جنون، خودکشی و حالت‌‌های روانی شدید غیرقابل بازگشت می‌‌شوند.

دکتر آذرخش مکری، روان‌پزشک و معاون آموزشی مرکز ملی مطالعات اعتیاد در این باره می‌گوید: «براساس تحقیقات انجام شده استفاده از مواد مخدر شیشه برای لاغری زنان در باشگاه‌های بدن‌سازی و آرایشگاه‌ها افزایش پیدا کرده است.»

وی می‌افزاید: «از آنجایی که انواع مواد روان گردان شیشه، توزیع‌کنندگان آنها و حتی مراکز تولید‌شان مورد ‌شناسایی و مبارزه نیروهای انتظامی‌ و قضایی قرار گرفته است هم اکنون با تبلیغات فریبنده نسبت به عرضه این مواد اقدام می‌شود. تقویت عضلات، آماده‌سازی بدن برای پذیرش انواع ورزش‌های مناسب برای بدن‌سازی، ایجاد انرژی و مقابله با چین و چروک پوست و... از جمله تبلیغات کاذب و فریبنده‌ای است که توسط سوداگران مرگ در آرایشگاه‌ها و سالن‌های بدن‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند و تمایل خانم‌ها به لاغری و زیبایی آنها را در معرض تبلیغات کاذب سوداگران مرگ در سالن‌های بدن‌سازی و آرایشی قرار می‌دهد.» این کارشناس حوزه اعتیاد تاکید می‌کند: «مواد مخدری مانند شیشه موجب تضعیف بافت عضلانی، اختلال در سیستم عصبی و مغزی و از بین رفتن قدرت تمیز و تشخیص افراد می‌شود و عواقب ناگواری به بار می‌آورد و این در حالی است که در برخی از اماکن مانند آرایشگاه‌ها و باشگاه‌‌های ورزشی به منظور لاغر شدن و رفع برخی بیماری‌ها مصرف مواد مخدر شیشه به جوانان به خصوص زنان توصیه می‌‌شود.»

پریسا اصولی



همچنین مشاهده کنید