شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

تلخ و شیرین ایران در گوانگجو


تلخ و شیرین ایران در گوانگجو

بهترین نتایج ایران در بازیهای آسیایی چگونه حاصل شد

بازیهای آسیایی گوانگجو در شرایطی به پایان رسید که کاروان ورزشی ایران که با ۲۸۴ ورزشکار مردو ۸۶ ورزشکار زن در قالب ۳۳ رشته در مسابقات شرکت کرده بود بهترین نتیجه را در تاریخ این رقابتها - به غیر از بازیهای آسیایی تهران در سال ۱۹۷۴ - کسب کرد. این موفقیت در شرایطی حاصل شد که چهار سال پیش در بازیهای آسیایی دوحه، کاروان ورزشی ایران اگرچه در رتبه ششم قرار گرفت اما انتقادهایی نسبت به عملکرد آن وارد شد که این انتقادات در رقابت های المپیک ۲۰۰۸ به اوج خود رسید. نتایج این عملکرد ضعیف، برکناری محمدعلی آبادی از ریاست سازمان تربیت بدنی و انتخاب علی سعیدلو به جای او بود.

با این وجود علیآبادی به طور کامل از ورزش کنار نرفت و به عنوان رئیس کمیته ملی المپیک انتخاب شد و این امر نشان می داد که محمود احمدی نژاد رئیس جمهور قصد دارد حلقه یاران نزدیک خود را همچنان حفظ کند. زمانی که احمدی نژاد شهردار تهران بود، سعیدلو به عنوان معاون اداری مالی شهرداری و علیآبادی به عنوان معاون فنی عمرانی شهرداری در کنار او بودند. ارتباط احمدی نژاد با این دو به حدی نزدیک بود که مناصب مهم و کلیدی به آنها پیشنهاد می کرد به طوری که در دولت نهم، سعیدلو کاندیدای وزارت نفت بود که البته موفق به جلب رای اعتماد نمایندگان نشد. اما اختلا فات سعیدلو و علیآبادی از زمانی آغاز شد که علیآبادی ریاست کمیته ملی المپیک را برعهده گرفت. طی این مدت بارها سعیدلو، اهمیت سازمان ورزش در مقابل کمیته ملی المپیک را در رسانه ها مطرح کرد و در این میان علیآبادی سکوت اختیار کرد. البته عدم صعود به رقابت های جام جهانی فوتبال نمره ای منفی در کارنامه سعیدلو ثبت کرد اما او عزم خود را برای موفقیت در بازیهای آسیایی جزم کرده بود. هرچند کمیته ملی المپیک نقش مهمی درآماده سازی تیمهای ورزشی در مسیر موفقیت در بازیهای آسیایی و المپیک ایفا می کند اما سعید لو قصد داشت این نقش را به کمترین حد تقلیل دهد. به طوری که چند روز مانده به آغاز رقابتها صراحتا اعلا م کرد که کمیته ملی المپیک هیچ نقشی درنتایج کاروان ورزشی ایران ندارد و سازمان تربیت بدنی مسوولیت تمامی نتایج را برعهده می گیرد.

سعیدلو در شرایطی این سخن را مطرح کرد که احتمال داشت باناکامی کاروان ورزشی ایران، مسوولیت این ناکامی به پای او نوشته شود اما او مسوولیت رابرعهده گرفت و علیآبادی باز هم سکوت کرد. از روز پنجم بازیهای آسیایی که مدالهای طلا به کاروان ورزشی ایران در گوانگجو راه پیدا کرد، میزان گفت وگوهای علی آبادی و سعیدلو با رسانه های خبری افزایش یافت. این دو که از معدود مسوولا ن کاروانهای ورزشی کشورهای شرکت کننده در بازیهای آسیایی بودند که تقریبا از ابتدا تاانتهای مسابقات، در گوانگجو حضور داشتند، در گفت وگوهای خود به صراحت موفقیت های کاروان ورزشی ایران را به ویژه از زمانی که میزان مدالهای طلا ی ایران نسبت به دوره گذشته افزایش یافت، به نام خود ثبت کردند وحتی در ظاهر هم سهمی را برای طرف مقابل در نظر نمی گرفتند. این رقابت حتی با پایان بازیهای گوانگجو نیز ادامه یافت و در مورد پیش بینی تعداد مدالهای کاروان ورزشی ایران در بازیهای آسیایی به اوج رسید. اگرچه هیچ کدام از دو رئیس، نه سعیدلو و نه علیآبادی، هیچ مدرک ثبت شده ای در مورد پیش بینی خود از تعداد مدالهای کاروان ورزشی ایران در گوانگجو نداشتند اما هر دو اصرار می کردند که این موفقیت را پیش بینی کرده بودند. علیآبادی گفت که کمیته ملی المپیک پیش بینی ۲۰ مدال طلا را داشت اما به دلیل احتمال وقوع برخی اتفاقات پیش بینی نشده از جمله ناداوری ها، این پیش بینی را به طور علنی مطرح نکرده بودند. از سوی دیگر سعیدلو می گفت که پیش از آغاز مسابقات، در پاسخ به پرسش مکتوب برگزارکنندگان مسابقات، ۲۰ مدال طلا ، ۲۰ مدال نقره و ۲۰ مدال برنز را برای کاروان ورزشی ایران در این مسابقات پیش بینی کرده که همان پیش بینی با اندکی تغییر رخ داد، یعنی کسب ۵۹ مدال از ۶۰ مدال پیش بینی شده.

در همین حال محمد کاظم روحانی نژاد یکی از خبرنگاران باسابقه وقدیمی سیمای جمهوری اسلامی ایران در وبلاگ خود در گزارشی پرده از بخشی از این اختلافات و پیامدهای ناگوار آن نزد چینی ها برداشت که مطالعه آن تنها افسوس و ناراحتی در پی دارد.در وبلاگ روحانی نژاد آمده است:

«"گوانگجو و مسابقات آسیایی برایم تجربه تازه ای بود ، پس از بیست سال کار سیاسی ، میدان جدیدی پیش رویم گشوده شد که هرلحظه اش با دیگری متفاوت رقم می خورد به این معنا که هیجان ، دلهره ، نشاط و اندوه در کنار هم مفهوم حضور در این عرصه را متجلی می کرد . هرچند تجربه پوشش خبری مسابقات ورزشی را به صورت دوره ای و یا موردی درخارج از کشور داشتم ولی در این دوره علاوه بر فراوانی و تنوع مسابقات، هم تصویر بردار بودم و هم خبرنگار، بار هم خورده بود و به ناچار حمل می کردم ! وقتی با سه پایه و دوربین به همراه کیف وسایل صدا ، باطری ، میکروفن و نوار همه بردوش و دست در هوای گرم و شرجی به این سو و آن سو می دویدم ، فراموشم می شد که من در آخر کارم نه اول کار ! نظم و نسق حاکم بر ورزشگاه وخنگی چینی ها هم گاهی خستگی را بیشتر می کرد. دعوا و قهر وآشتی "سعیدلو" معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان تربیت بدنی و "علی آبادی" رئیس کمیته ملی المپیک هم ماجرایی است . اختلاف این دو به گونه ای بود که چینی ها هم می دانستند داستان چیست و نباید کاری کنند که اوضاع به هم بریزد .

مثلا در هرپیروزی و کسب نشانی و پس از پایان مبارزه ورزشکاران ایرانی رقابت این دو با یکدیگر برای اعطای نشان به فرد پیروزآغازمی شد! که دست آخر با وساطت خودی ها ، یکی نشان را به گردن ورزشکار قهرمان می انداخت و دیگری دسته گل به او می داد تا سهم هریک درعکس و تصویرو خبر محفوظ بماند و ایضا غائله فرو نشیند!! پیشنهاد بدی نیست که مثل تیم ملی والیبال ساحلی که درقالب دو تیم دو نفره آمده بودند و یک بار برای صعود به مرحله دوم مقابل هم قرار گرفتند، جناب سعید لو وجناب علی آبادی در پایان بازی ها به داخل رینگ می رفتند والبته نه با لباس والیبال ساحلی بلکه با همان کت وشلوار جانانه با هم مسابقه می دادند تا حق به صاحبش برسد و پیروز این معرکه مشخص شود!چینی ها برای سعید لو سنگ تمام گذاشتند. یک اسکورت حسابی درحد رئیس جمهور راه می انداختند و تمام مسیر حرکت را اصطلاحا "قرق" می کردند .

حتی در برخی مسافت ها که بیشتر از یکصد کیلومتر و بزرگراه هم بود تمام ورودی ها را می بستند تا این کاروان به راحتی عبور کند و در سراسر مسیر هم هرصد متر پلیس چیده بودند تا امنیت کاملتر شود و نمی دانم چرا جناب سعیدلو تصمیم گرفت تا آخر بازی ها در گوانگجو بماند واین تصمیم صد البته چینی ها را متعجب ودر عین حال خسته کرد .

یک مامور چینی همراه هیات ، چند باربا کنایه گفت: خوب شد که همه مقامات ورزشی کشورها روز پس از مراسم افتتاحیه به کشورهایشان بازگشتند و گرنه برای ما امکان ارائه خدمات سخت تر بود! موضوع افزایش روز افزون تعداد اعضای هیات هم چینی ها را کلافه کرد ، یکی شان می گفت :در نامه رسمی وزارت خارجه چین نام پنج نفر به عنوان میهمان رسمی ثبت شده اما در همان لحظه ورود دو نفر دیگر به جمع اضافه شدند که از ابتدا بر سر سوار شدن به خودرو بگو مگوها شروع شد و چینی ها بخشی از وقت و کار روزمره خود را به سر این موضوع که این ها جزو هیات نبوده اند و چرا حالا هستند اختصاص می دادند و سرانجام هم با نارضایتی مجبور به ارائه خدمت می شدند. بی نظمی و تصمیم گیری های فی البداهه هیات ایرانی چینی ها را سر در گم ساخته بود به گونه ای که شب که می شد مسوول هماهنگی کارهای هیات، مغزش هنگ می کرد و سر به بیراهه می گذاشت ، تازه او کسی بود که تجربه کار با ایرانی ها را داشت و با این گونه بی نظمی ها آشنایی داشت و با آن خو گرفته بود . دلش می خواست، سفر این هیات که تمام شود ، حداقل به یک ماه مرخصی با استراحت کامل برود تا بلکه فشار های عصبی این مدت جبران شود. به راستی که چیدن پانصد مامور پلیس و بستن خیابان های یک مسیر کار دشواری است و احتیاج به ساعت ها برنامه ریزی و امکانات دارد اما در یک لحظه تصمیم هیات عوض می شد که مثلا به جای قم به "علی آباد کتول "بروند!»

نوشته های این خبرنگار صدا و سیما که از نزدیک شاهد مسائل بود بسیاری از مسائل را به طور کاملا گویا بازگو می کند. اما به نظر می رسد اظهارات احمدی نژاد در نشست خبری هفته گذشته با خبرنگاران، نقطه پایان موقتی بر این اختلا فات و اظهارات بود. در آن نشست خبری، خبرنگار روزنامه «راه مردم» که ارگان رسانه ای غیررسمی حامی سعیدلو محسوب می شود و در طول برگزاری بازیهای آسیایی بارها به تعریف و تمجید از او پرداخته، از احمدی نژاد در مورد موفقیت کاروان ورزشی ایران در بازیهای آسیایی و کسب رتبه اول در بین کشورهای اسلا می سوال کرد و قصد داشت در این زمینه تیتری از رئیس جمهور در حمایت از سعیدلو به دست آورد اما احمدی نژاد از مسوولا ن پیشین سازمان تربیت بدنی هم حمایت کرد تا نشان دهد همچنان به حمایت خود از علیآبادی ادامه می دهد. این مناقشه، همچون سایه ای سنگین در طول بازیهای آسیایی، برنتایج درخشان ورزشکاران ایرانی افتاده بود اما بعید است که اظهارات احمدی نژاد هم نقطه پایان قطعی بر این مناقشات باشد. بازیهای المپیک لندن در سال ۲۰۱۲ در پیش است و شاید بهتر باشد از همین حالا در مورد شرح وظایف کمیته ملی المپیک و سازمان تربیت بدنی، تعریف کامل صورت گیرد. در غیر این صورت این درگیری تا المپیک هم ادامه خواهد یافت...

● نتایج کاروان ورزشی ایران و مقایسه ای با دوحه

به جرات می توان گفت نتایج کاروان ورزشی ایران در بازی های آسیایی گوانگجو به حدی مثبت و درخشان بود که هیچ خدشه ای به آن نمی توان وارد کرد. هرچند دعوای کمیته ملی المپیک و سازمان تربیت بدنی بر سر مصادره این موفقیت بی سابقه ادامه دارد و حتی در این میان برخی نقش فدراسیون های ورزشی را پررنگ تر از کمیته المپیک و سازمان ورزش ارزیابی می کنند، اما واقعیت آن است که این نتایج درخشان در کارنامه دولت فعلی ثبت شده و نمی توان این موضوع را انکار کرد. موفقیت ورزش ایران در بازیهای آسیایی گوانگجو، مردم ایران را خوشحال و شاد کرد و موجب سربلندی ورزش ایران در قاره کهن شد. اما این امر وظیفه مسوولا ن ورزش کشور را نه فقط در بازیهای آسیایی آتی، بلکه در المپیک لندن هم دوچندان کرد. مردم هنوز فراموش نکرده اند که کاروان ورزشی ایران در المپیک ۲۰۰۸ یکی از بدترین نتایج تاریخ حضور ایران در المپیک را ثبت کرد و اگر مدال طلا ی هادی ساعی در روز پایانی مسابقات نبود، رکوردی بی سابقه از ضعف ورزش ایران در المپیک ثبت می شد. اکنون ورزشکاران ما در بازیهای آسیایی، در رشته هایی مدال کسب کرده اند که سیطره کشورهای آسیایی بر آن اثبات شده و در المپیک هم می توان در آن مدال کسب کرد چرا که قدرتهای اصلی دنیا در این رشته ها، درآسیا حضور دارند.

رشته هایی مثل تکواندو، کاراته، ووشو و کبدی از این دست رشته ها هستند. به همین دلیل کاروان ورزشی ایران باید با برنامه ریزی دقیق تر و چشم انداز روشن تری درالمپیک لندن حضور پیدا کند. علا وه بر آن در بازیهای آسیایی آینده، وظیفه سنگین تری روی دوش کاروان ورزشی ایران خواهد بود چرا که حفظ جایگاه چهارم با توجه به فاصله کمی که تا تیم های پنجم و ششم وجود دارد بسیار مشکل است. ضمن اینکه صعود به رتبه سوم هم فعلا امکان پذیر به نظر نمی رسد چرا که ژاپن و کره جنوبی هم فاصله زیادی با ایران دارند و بعید است با امکانات فعلی ورزشی در کشور و شرایط کنونی، تا سه دوره دیگر هم بتوان به رتبه سوم بازیهای آسیایی رسید و به نظر می رسد حفظ رتبه چهارم هم کار سختی باشد. مروری بر جدول رده بندی مدال ها در بازیهای آسیایی گوانگجو و دوحه، شرایط را روشن تر می کند. در دوره گذشته، چین، کره جنوبی و ژاپن همچون امسال، رتبه های اول تا سوم را در اختیار داشتند در حالی که قزاقستان با ۲۳ طلا ، ۱۹ نقره و ۴۳ برنز و مجموع ۸۵ مدال در رتبه چهارم قرار داشت. اما در گوانگجو، قزاقستان ۶ مدال کمتر از دوحه دریافت کرد که از این بین، ۵ طلا را از دست داد و دچار افت شد.

در حقیقت افت ناگهانی قزاقستان کمک کرد تا ایران با پیشرفت خوب، در رتبه چهارم جدول مدالها قرار گیرد ضمن اینکه در گوانگجو، قزاقستان ۲۰ مدال بیش از ایران کسب کرد و تقسیم بندی مناسب مدالها در کاروان ورزشی ایران و کسب مدال های طلا ی پرشمار، موجب شد ایران در رتبه چهارم قرار گیرد در حالی که از نظر رده بندی تعداد مدال بدون توجه به ارزش آن ایران در رتبه هفتم قرار گرفت.

در دوره گذشته، تایلند با ۱۳ طلا ، ۱۵ نقره و ۲۶ برنز پنجم شده بود اماتایلند در این دوره با ۱۱ طلا ، ۹ نقره و ۳۲ برنز نهم شد. ایران در دوره گذشته با ۱۱ طلا ، ۱۵ نقره و ۲۲ برنز ششم شده بود و در مجموع ۴۸ مدال کسب کرده بود اما در این دوره ایران ۱۱ مدال بیشتر از دوره قبل کسب کرد و از نظر کسب مدال طلا ، پیشرفت خوبی داشت. هند هم در این دوره با ۱۴ طلا ، ۱۷ نقره و ۳۳ برنز در رده ششم قرار گرفت که نسبت به مسابقات دوحه که با ۱۰ طلا ، ۱۸ نقره و ۲۶ برنز در رتبه هشتم قرار داشت رشد خوبی را تجربه می کرد اما با این وجود، بهترین رشد در جدول مدال ها مربوط به ایران بود. اما نکته مهمی که نباید از نظر دور نگه داریم، رتبه هفتم ایران از نظر مجموع مدال و فاصله کم تیم هایی همچون قزاقستان، هند وحتی چین تایپه، ازبکستان و تایلند با ایران است. ایران در شرایطی در این دوره از رقابت ها ۵۹ مدال کسب کرد که تیم های پس از ایران در جدول رده بندی، یعنی قزاقستان، هند و چین تایپه به ترتیب ۷۹، ۶۴ و ۶۷ مدال کسب کردند که این امر می تواند جایگاه ایران را در دوره بعدی در معرض خطر قرار دهد. ضمن این که فاصله قزاقستان با ایران تنها دو مدال طلا است. بنابراین حفظ رتبه چهارم، کاری به مراتب مشکل تر خواهد بود.

در مجموع در بازی های آسیایی گوانگجو، ۱۵۷۷ مدال شامل ۴۷۷ طلا ، ۴۷۹ نقره و ۶۲۱ برنز توزیع شد. مروری بر عملکرد کاروان ورزشی ایران در این رقابت ها، نشان خواهد داد که برای دوره آینده و حفظ جایگاه چهارم، چه باید کرد.

در بازی های آسیایی گوانگجو، برخی از رشته ها در حد انتظار ظاهر شدند، برخی دیگر بسیار موفق تر از گذشته بودند و در برخی رشته ها هم شاهد ناکامی تیم های ورزشی کشورمان بودیم. در بین رشته های موفق، تکواندو، ووشو و کشتی فرنگی، بیش از سایر رشته ها جلوه داشتند و بیشترین مدال ها در این رشته ها حاصل شد. به ویژه مدال طلا ی خدیجه آزادپور در ووشو، به عنوان اولین مدال طلا ی یک ورزشکار زن ایرانی در ۳۲ سال گذشته در بازی های آسیایی از اهمیت خاصی برخوردار بود. کشتی آزاد این بار در سایه کشتی فرنگی قرار داشت و هر چند مدال هایی کسب کرد اما انتظار از کشتی آزاد بیشتر بود. در قایقرانی و دو و میدانی، ورزشکاران ایرانی نتایج بسیار خوبی کسب کردند و در کاراته هم نتایج در حد انتظار بود. تیراندازی از رشته هایی بود که ورزشکاران مرد، نتایج ضعیفی کسب کردند اما ورزشکاران زن ایرانی بسیار موفق تر عمل کردند. در برخی رشته های انفرادی همچون تنیس روی میز و شنا و رشته های مشابه، از ورزشکاران ایرانی انتظار بالا یی وجود نداشت و موفقیت بالا یی هم حاصل نشد.

اما برخی رشته ها، ضعیف تر از حد انتظار ظاهر شدند. جودو یکی از این رشته ها بود که بسیار ضعیف عمل کرد و اگر دو مدال محمدرضا رودکی نبود، ضعیف ترین عملکرد جودو در آسیا رقم می خورد. در رشته های تیمی، تیم های ورزشی ایران به غیر از فوتبال در حد انتظار ظاهر شدند. بسکتبال با وجود غیبت حامد حدادی، ارسلا ن کاظمی و صمد نیکخواه بهرامی، نتایج بسیار خوبی کسب کرد و اگر تجربه بازیکنان غایب همراه تیم بود، ایران در نیمه نهایی در مقابل چین شکست نمی خورد. والیبال در بازی فینال، ناباورانه مدال طلا را از دست داد.

هندبال برای نخستین بار به فینال رسید و نقره گرفت. تیمهای کبدی مردان و زنان ایران، نقره و برنز گرفتند و والیبال ساحلی، با وجود سه دوره غیبت، در این دوره، پنجم شد. اما تیم ملی فوتبال امید کشورمان، حتی از کسب مدال برنز هم محروم شد تا در بین ورزش های تیمی، ضعیف ترین تیم ایران در رشته های تیمی باشد. شکست تیم ملی فوتبال امید ایران، زنگ خطر را در آستانه بازی های مقدماتی المپیک لندن به صدا در آورد تا مشخص شود که توجه بیش از اندازه به فوتبال نه تنها کمکی به این رشته ورزشی نکرده، بلکه به ضرر آن بوده است. شاید وقت آن رسیده که مسوولا ن در مورد رشته های مدال آور توجه بیشتری نشان دهند و برای فوتبال چاره ای اساسی بیندیشند. در مجموع در این دور از بازی های آسیایی، درخشش برخی از رشته ها و نقش پررنگ زنان ایرانی بسیار حایز اهمیت بود. دختران و زنان ایران در شرایطی در بازی های آسیایی گوانگجو نتایج درخشانی کسب کردند که از نظر پوشش اسلا می با محدودیت های زیادی مواجه بودند و این بدین معناست که سرمایه گذاری روی ورزش بانوان می تواند نتایج مثبت بیشتری داشته باشد.

● خلیج فارس و داستان همیشگی

یکی از نقاط تاریک بازی های آسیایی گوانگجو، استفاده از نام مجعول برای خلیج فارس در مراسم افتتاحیه بازی ها بود که اعتراض های زیادی را در کشورمان به همراه داشت. با این وجود با عذرخواهی معاون برگزارکننده بازی ها که در حد رفع تکلیف بود، مسوولا ن ورزش کشورمان این غائله را خاتمه دادند.

جشن و مراسم افتتاحیه شانزدهمین دوره بازی های آسیایی در گوانگجو در حالی در جزیره «های زین شا» شهر گوانگجو به صورت رسمی آغاز شد که نورپردازی خاصی در محل برگزاری این مراسم مشاهده می شد. در ادامه مراسم کشتی هایی که نماد کشورهای شرکت کننده بودند تا در های ورودی ورزشگاه آمدند و ورزشکاران را برای رفتن رژه پیاده کردند که در این بین کشتی که نماد کشور ایران داشت با نشان میدان آزادی، برج میلاد، مسجد امام اصفهان و تخت جمشید توجه حاضران را به خود جلب کرد. این درحالی بود که ساختمان های اطراف با نور های خاصی که جلوه قابل توجهی به میدان می دادند، روشن شده بودند. اما در جریان این برنامه و در اقدامی عجیب نام خلیج فارس با نام مجعول خلیج ع ر ب ی نشان داده شد. این درحالی است که موسسات علمی و جغرافیایی دنیا این خلیج را به نام خلیج فارس می شناسند و حتی بان کی مون دبیرکل سازمان ملل رسما اعلام کرده که نام ثبت شده این خلیج، خلیج فارس است. اما گاهی برخی کشورها با خواندن این خلیج به نام مجعول ع ر ب ی درصدد تحریف این موضوع هستند.

در پی نشان دادن نام خلیج فارس به اسم مجعول خلیج ع ر ب ی در مراسم افتتاحیه بازی های آسیایی گوانگجو، تمامی مسئولان ورزشی ایران حاضر در ورزشگاه این مراسم را به نشانه اعتراض ترک کردند، اما در ادامه به ورزشگاه بازگشتند. همان زمان خبرگزاری فارس گزارش داد: علی سعیدلو رئیس سازمان تربیت بدنی و محمد علی آبادی رئیس کمیته ملی المپیک در واکنش به کاربرد نام خلیج عربی مراسم افتتاحیه را ترک کردند، اما پس از صحبت های مسوولان برگزار کننده مسابقات به مراسم بازگشتند.

در پی آن اعتراض ایران به صورت مکتوب در جلسه هیات اجرایی شورای المپیک آسیا مطرح شد و مسوولان ایرانی در نامه ای جداگانه به ژاک روگ، رئیس کمیته بین المللی و شیخ احمد، رئیس شورای المپیک آسیا اعتراض خود را به کاربرد نام مجعول خلیج ع ر ب ی اعلام کردند.

همچنین یک نشست اضطراری در این مورد با حضور محمد علی آبادی، رئیس کمیته ملی المپیک، علی سعیدلو رئیس سازمان تربیت بدنی، افشارزاده دبیرکل کمیته ملی المپیک، صفری سفیر ایران، ملک محمدی نماینده مجلس و تمامی اعضای هیات اجرایی و روسای فدراسیون ها، در هتل گاردن شهر گوانگجو برگزار شد. اما نکته جالب توجه و انتقادبرانگیز این بود که مسوولان ورزش ایران پس از ترک مراسم، دوباره به محل برگزاری مراسم افتتاحیه بازگشتند و شاهد ادامه مراسمی بودند که در آن نام تاریخی خلیج همیشه فارس زیر سوال رفته بود. آن هم در مراسمی که نزدیک به ۲ میلیارد بیننده تلویزیونی داشت . در پی این اتفاق سه نماینده مجلس در تذکراتی جداگانه خواستار عذرخواهی چین برای بکارگیری نام مجعول به جای خلیج فارس در مراسم افتتاحیه بازی های گوانگجو شدند. مصطفی کواکبیان نماینده مردم سمنان و مهدیشهر به رئیس جمهور و وزیر امور خارجه در خصوص به کارگیری نام مجعول برای خلیج فارس در مراسم افتتاحیه بازی های گوانگجو تذکر داد و گفت: دولت چین باید در این خصوص از ملت ایران عذرخواهی کند.

کواکبیان همچنین در صورت عدم عذرخواهی رسمی یا عدم جبران موضوع خواستار تحریم این بازی ها شد. همچنین داریوش قنبری نماینده مردم ایلام در تذکری دیگر از وزیر خارجه خواست که سفیر چین را فرا بخواند و اعتراض کشورمان را نسبت به استفاده از نام مجعول به جای خلیج همیشه فارس در جریان مسابقات ورزشی گوانگجو بیان کند. سید جلال یحیی زاده نماینده مردم تفت و میبد نیز طی تذکری کتبی به وزیر خارجه خواستار موضع گیری قاطع در برابر گستاخی کشور چین در به کارگیری نام مجعول برای خلیج فارس در مراسم افتتاحیه بازی های گوانگجو شد. اما با این وجود هیچ سندی مبنی برعذرخواهی چینی ها در رسانه های جهان منتشر نشد و پس از یک هفته، رسانه های حامی دولت متنی را منتشر کردند که حاوی ابراز تاسف معاون شهردار گوانگجو و معاون برگزارکننده بازی ها بود و هیچیک از مقامات رسمی چین در این مورد عذرخواهی نکردند.

در همین راستا سایت تابناک نوشت:" رویداد تلخ و رقت بار استفاده از نام جعلی برای خلیج فارس در مراسم افتتاحیه شانزدهمین دوره بازی های آسیایی، سوژه نابی برای برخی رسانه های عربی شد تا با استناد به آن، بار دیگر بر طبل اقدام جاعلانه و جاهلانه شان درباره نام خلیج همیشه فارس بکوبند; اما در این میان، موضعگیری مسوولان کشورمان، بیش از اقدام اعراب دردآور می نماید. اقدام سخیف چینی ها در به کارگیری نام جعلی برای خلیج فارس، سبب شد، برخی رسانه های عربی با ذوق زدگی و خوشحالی، آن را دلیلی برای حقانیت ادعاهای کذایی خود بدانند. در همین باره، روزنامه عربی "الرایه" چاپ قطر، با استناد به همین موضوع مدعی شد که "واشنگتن" از نام جعلی برای خلیج فارس حمایت می کند! شاهد روزنامه قطری برای این ادعا بدانجا برمی گردد که "آندرو شابیرو" و "کورت کامل"، دو تن از معاونان وزیر امور خارجه آمریکا که در مراسم افتتاحیه بازی های آسیایی "گوانگجو" شرکت داشتند، پس از این مراسم در نشست خبری جداگانه، این کار "چین" را تحسین کرده و از اینکه "چینی" ها شجاعت نشان دادند که در برابر معاون رئیس جمهور ایران، "علی سعیدلو" و رئیس کمیته ملی المپیک ایران، "محمد علی آبادی" این کار شایسته را انجام دهند، "پکن" را تشویق کردند!

هرچند برخی عوامل سازمان تربیت بدنی، ساعاتی پس از این رخداد، در خلال افتتاحیه بازی های آسیایی، خبری را از "گوانگجو" به برخی رسانه ها فرستادند و در آن مدعی شدند که نخست وزیر چین برای این موضوع از مقامات ایرانی عذرخواهی کرده و بدین سبب بوده که آنها، مراسم را ترک نکرده اند! اما حقیقت امر این است که چینی ها، هیچ گونه عذرخواهی نکرده و حتی به شهادت اعلام سفارت کشورمان در چین، هیچ یک از مسوولین ایرانی، قصد ترک مراسم را نیز نداشته و تنها در این میان، سفارت کشورمان اعتراضی به وزارت خارجه چین فرستاده است. البته دلیل انتشار این خبر دروغ، مبنی بر عذرخواهی نخست وزیر چین از آقایان "سعیدلو" و "علی آبادی"، کاملا مشخص است و آن هم صرفا برای کاهش فشارها بر ایشان از سوی رسانه ها و افکار عمومی ایران بوده، ولی پرسش این است که می توان با انتشار چنین خبر نادرستی، بر توهین آشکار به ملت ایران سرپوش گذارد؟ "

● ... و پایان گوانگجو

به هر حال بازی های آسیایی گوانگجو به پایان رسید و ایران برای حفظ رتبه چهارم بازی های آسیایی در دوره آینده، کار مشکلی در پیش دارد. علا وه بر آن، با افزایش انتظارات از کاروان ورزشی ایران، اکنون همه در انتظار موفقیت تیم های ایرانی در بازی های المپیک ۲۰۱۲ لندن هستند. حفظ افتخار، مشکل تر و مهمتر از کسب آن است. باید چهار سال صبر کنیم و ببینیم آیا در دوره بعدی بازی های آسیایی هم می توانیم رتبه چهارم را حفظ کنیم و حتی به رده سوم نزدیک شویم یا کشورهایی که در این دوره مدال های بیشتری نسبت به ایران کسب کردند و به خاطر کمبود مدال طلا از ایران عقب افتادند، عقب افتادگی را جبران می کنند؟

● مدال آوران ایران در بازی های آسیایی ۲۰۱۰ گوانگجو

▪ مدال طلا:

ـ حمیدرضا قلی پور در ووشو رشته ساندا مدال طلا

ـ خدیجه آزادپور در ووشو رشته ساندا مدال طلا

ـ محسن محمد سیفی در ووشو رشته ساندا مدال طلا

ـ علیرضا نصرآزادانی در تکواندو مدال طلا

ـ یوسف کرمی در تکواندو مدال طلا

ـ محسن شادی در قایقرانی در رشته روئینگ مدال طلا

ـ محمد باقری معتمد در تکواندو مدال طلا

ـ بهداد سلیمی در دسته +۱۰۵ کیلوگرم وزنه برداری مدال طلا

ـ سعید عبدولی در کشتی فرنگی مدال طلا

ـ امید نوروزی در کشتی فرنگی مدال طلا

ـ بابک قربانی در کشتی فرنگی مدال طلا

ـ طالب نعمت پور در کشتی فرنگی مدال طلا

ـ ذبیح الله پورشیب در کاراته مدال طلا

ـ جمال میرزایی در کشتی آزاد مدال طلا

ـ صادق گودرزی در کشتی آزاد مدال طلا

ـ احسان حدادی در پرتاب دیسک مدال طلا

ـ احمدرضا طالبیان در قایقرانی مدال طلا

ـ سجاد مرادی در دوی ۸۰۰ متر مدال طلا

ـ رضا یزدانی در کشتی آزاد مدال طلا

ـ جاسم ویشگاهی در کاراته مدال طلا

▪ مدال نقره:

ـ تیم ملی تیراندازی زنان در رشته تفنگ بادی ۱۰ متر مدال نقره

ـ مرتضی رضاییان در دسته ۶۹ کیلوگرم وزنه برداری مدال نقره

ـ محمدرضا رودکی در جودو مدال نقره

ـ الهه احمدی در تیراندازی زنان در رشته تفنگ ۳ وضعیت ۵۰ متر مدال نقره

ـ اصغر ابراهیمی در دسته ۹۴ کیلوگرم وزنه برداری مدال نقره

ـ راحله آسمانی در تکواندو مدال نقره

ـ پریسا فرشیدی در تکواندو مدال نقره

ـ کاوه موسوی در پرتاب چکش مدال نقره

ـ سجاد مرادی در دوومیدانی ماده ۱۵۰۰ متر مدال نقره

ـ مهدی تقوی در کشتی آزاد مدال نقره

ـ شاهو ناصری در قایقرانی مدال نقره

ـ تیم ملی کبدی مردان مدال نقره

ـ تیم ملی هندبال مدال نقره

ـ تیم ملی والیبال مدال نقره

▪ مدال برنز:

ـ احسان پیغمبری در ووشو رشته تالو مدال برنز

ـ محمدرضا رودکی در جودو مدال برنز

ـ تیم ملی اسپرینت دوچرخه سواری مدال برنز

ـ تیم ملی تیراندازی زنان در رشته تفنگ ۳ وضعیت ۵۰ متر مدال برنز

ـ سجاد عباسی در ووشو رشته ساندا مدال برنز

ـ الهه منصوریان در ووشو رشته ساندا مدال برنز

ـ سارا خوش جمال فکری در تکواندو مدال برنز

ـ مهدی سهرابی در دوچرخه سواری مدال برنز

ـ سوسن حاجی پور در تکواندو مدال برنز

ـ سمانه شش پری در تکواندو مدال برنز

ـ فرزاد عبداللهی در تکواندو مدال برنز

ـ تیم روئینگ زنان مدال برنز

ـ سجاد انوشیروانی در دسته +۱۰۵ کیلوگرم وزنه برداری مدال برنز

ـ حسین عسکری در دوچرخه سواری جاده مدال برنز

ـ فرشاد علیزاده در کشتی فرنگی مدال برنز

ـ علی مظاهری در بوکس مدال برنز

ـ محمد ستارپور در بوکس مدال برنز

ـ روح الله حسینی در بوکس مدال برنز

ـ محمد صمیمی در پرتاب دیسک مدال برنز

ـ کایاک ۴ نفره مردان مدال برنز

ـ تیم ملی کبدی بانوان مدال برنز

ـ فاطمه چالاکی در کاراته مدال برنز

ـ فردین معصومی در کشتی مدال برنز

ـ تیم ملی بسکتبال مدال برنز

ـ سمیرا ملکی پور در کاراته مدال برنز

نویسنده : حمیدرضا شکوهی



همچنین مشاهده کنید